Poslastice
Poslastice
Galub Jamun” - Indija
Među omiljenim indijskim poslasticama, zasluženo se na listi našla “Galub Jamun”. Jednostvano, to je tijesto isprženo u šećeru, ali različiti ukusi sirupa kojima prijelivate ovu poslasticu daju joj čar. Ponekad su to egzotični aromatični začini, a ponekad jednostavno đumbir. Različiti ukusi preliva odličan su izgovor da ih isprobate nekoliko puta tokom svoje posjete Indiji
Uštipci u kafeu “Du Monde” u Nju Orleansu poznati su skoro kao tamošnji lokalni karneval.
Jedina stvar bolja od opuštanja pored Sene uz zalazak sunca je uživanje uz šolju kafe ili čaja i poslasticu “Mon Blan" kod Anđeline” - najboljoj pekari u Parizu. Nalazi se na samo nekoliko minuta hoda od Luvra
Među omiljenim indijskim poslasticama, zasluženo se na listi našla “Galub Jamun”. Jednostvano, to je tijesto isprženo u šećeru, ali različiti ukusi sirupa kojima prijelivate ovu poslasticu daju joj čar. Ponekad su to egzotični aromatični začini, a ponekad jednostavno đumbir. Različiti ukusi preliva odličan su izgovor da ih isprobate nekoliko puta tokom svoje posjete Indiji
Uštipci u kafeu “Du Monde” u Nju Orleansu poznati su skoro kao tamošnji lokalni karneval.
Jedina stvar bolja od opuštanja pored Sene uz zalazak sunca je uživanje uz šolju kafe ili čaja i poslasticu “Mon Blan" kod Anđeline” - najboljoj pekari u Parizu. Nalazi se na samo nekoliko minuta hoda od Luvra
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
“Churros” je poslastica poput pržene krofne u vidu štapića (zvana i španska krofna), a još jedna dobra stvar je što je možete pronaći skoro svuda. Najbolji “churros” na svetu je, po mišljenju mnogih, u Tihuani, ali ljubitelji čokolade sigurno neće propustiti “churros” od čokolade za doručak u Madridu. U suštini, svaka zemlja španskog govornog područja, ili pod njenim uticajem, služiće ove ukusne poslastice
Svi vole sladoled, tako da se dva puta našao na listi najboljih svetskih poslastica. A šta drugo osim sladoleda bi bio dobar razlog da posetite neodoljivi Novi Zeland. “Hokey pokey” je sladoled od vanile sa ubačenim komadićima karamele za dodatni užitak. Možete ga pronaći na svim mestima gde se služi sladoled – u stvari, ako poslastičarnica ima samo jedan ukus, to će verovatno biti “hokey pokey”. Ali šta drugo može zadovoljiti vašu žeđ za slatkim nakon dana pešačenja i ekstremnih sportova osim porcije sladoleda “hokey pokey"
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Probala sam.. Churros.. u Argentini. poznata cafeterija..Tortoni...hm . ukus.slican nasim tulumbama bez agde... . mislim da je i recept sican... volim suve kolace..
Re: Poslastice
Približili smo se srednjem istoku, gde su dezerti često manje slatki u odnosu na ostatak sveta – što mnogi cene, jer koliko god voleli slatko, ljudi znaju i da preteraju. “Umm Ali” (egipatski hleb sa pudingom, u bukvalnom prevodu “Alijeva majka”) je ono što biste nazvali “bread pudding” u Engleskoj ili Sjedninjenim Američkim Državama, ali ovaj egipatski je mnogo ukusniji. Nekako je više lakši, mekaniji i prosto nebeski. Vredno je otići u Egipat samo kako biste probali “Umm Ali”, iskreno. Ili pronađite egipatski restoran u vašem kraju i pitajte za ovu nesvakidašnju poslasticu. Jedan je od najboljih dezerata na svetu.
Kanada i ne važi mnogo za mesto sa najboljim svetskim poslasticama, ali ako se nađete tamo u vreme proleća, jednostavno morate okusiti malo sirupa od javorovog lista - sama degustacija iskustvo je za sebe. Vruć sirup od javorovog lista pospite po snegu i potom ga urolajte oko štapića. (Ne brinite, koriste čist sneg.) Ukus je toliko “čist” i “zdrav”, odličan nakon dana provodenog u kanadskim avanturama.
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Veoma je teško odabrati koji italijanski dezert je najbolji jer, zaista, skoro svi najukusniji slatkiši dolaze iz Italije. Ali, ako već moramo da odabaremo, odlučićemo se za sladoled - a u Firenci su neke od najboljih poslastičarnica u Italiji. Najpoznatija vrsta sladoleda je verovatno “Vivoli”, ali možda nije i najbolja. Preporučujemo da probate i “Carabè”, “Badiani” i “Grom” - jedino je teško pronaći mesto, ali izgubite se u lavirintu Firence i uživajte!
Quindim” je još jedan u nizu najboljih slatkiša na svetu, iako izgled ponekad može da prevari jer izgleda kao najobičnija brazilska krofna. Ne dajte se prevariti; naravno da je mnogo više od toga. Kao još jedan od mnogih portugalskih utiicaja u Brazilu, napravljen je sa dosta jaja i šećera pomešanih sa kokosom, što mu daje prekrasnu teksturu. Najbolji su domaći ako uspete da ih nađete - jer oni koji se mogu pronaći u prodavnicama nisu ni izbliza sveži i ukusni kao što izgledaju.
Quindim” je još jedan u nizu najboljih slatkiša na svetu, iako izgled ponekad može da prevari jer izgleda kao najobičnija brazilska krofna. Ne dajte se prevariti; naravno da je mnogo više od toga. Kao još jedan od mnogih portugalskih utiicaja u Brazilu, napravljen je sa dosta jaja i šećera pomešanih sa kokosom, što mu daje prekrasnu teksturu. Najbolji su domaći ako uspete da ih nađete - jer oni koji se mogu pronaći u prodavnicama nisu ni izbliza sveži i ukusni kao što izgledaju.
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
torte
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
torta
torta
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Jean Brillat-Savarin (1755. – 1826.), ugledni francuski političar, odvjetnik i književnik, u kulinarske je priručnike ušao po kolaču koji nosi njegovo ime. Ovaj gurman i epikurejac poznat je po brojnim aforizmima vezanim za hranu: govorio je, primjerice, da je “večera bez sira isto što i ljepotica bez oka”, a u knjizi “Fiziologija okusa” iz 1825. godine, neobičnoj kombinaciji kuharice i filozofskih eseja o hrani, zapisao je da “vrhunski pripremljen obrok, koji je sam po sebi umjetničko djelo, može zacijeliti i najdublju bol ljudskog srca”. To djelo izdao je pod pseudonomom – tada na položaju suca, bojao se da će ga kolege ismijavati zbog bavljenja trivijalnim temama.
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Mnogi vjeruju da je kroasan, pecivo napravljeno od lisnatog tijesta, francuski “izum”, ali je ova slastica zapravo nastala u Austriji, za vrijeme turske opsade Beča 1683. Kako pekari ustaju rano zorom, prvi u gradu su primijetili da Turci organiziraju napad te su alarmirali sugrađane, uvelike doprinijevši spašavanju Beča. U znak sjećanja na taj događaj, napravili su kroasan te ga, prema turskom simbolu, oblikovali kao polumjesec. Ovaj desert u francusku kuhinju je uvela Marija Antoaneta, kći austrijske carice Marije Terezije.
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
bujrum
Iako su slastice oduvijek bile dio svadbenih svečanosti, torta kraljice Viktorije podigla je slastičarske trendove i tehnike na višu razinu.
Slojevite, višekatne torte ukrašene glazurom danas su glavna stavka svakog vjenčanja, a trenutak rezanja svadbene torte najbolja prilika za fotografiranje.
No ovaj se običaj pojavio tek u XIX. stoljeću na vjenčanju kraljice Viktorije i princ Alberta od Saxe-Coburga i Gotha. Oni su uveli tradiciju rezanja torte, ali i neke novitete u dekoriranju svadbenih torti.
Na svom vjenčanju imali tortu visoku 35 centimetara te tešku više od 135 kilograma. Osim običaja rezanja, novost je bila i visina torte, budući da su do tada torte bile niske, jednokatne.
Cijela je torta bila prelivena bijelom kraljevskom glazurom, a na torti se našao i toper, u vidu nekoliko malih kipova pa od tuda seže i tradicija stavljanja figurica na vrh torte.
Princess Eugenie and Mr. Jack Brooksbank 12 October 2018.
King Edward VII and Queen Alexandra 1863
Princess Louise and The Marquess of Lorne (1871)
Princess Beatrice and Prince Henry of Battenberg (1885)
Prince Albert and Elizabeth Bowes-Lyon (1923)
Her Majesty The Queen and The Duke of Edinburgh (1948)
=>
Iako su slastice oduvijek bile dio svadbenih svečanosti, torta kraljice Viktorije podigla je slastičarske trendove i tehnike na višu razinu.
Slojevite, višekatne torte ukrašene glazurom danas su glavna stavka svakog vjenčanja, a trenutak rezanja svadbene torte najbolja prilika za fotografiranje.
No ovaj se običaj pojavio tek u XIX. stoljeću na vjenčanju kraljice Viktorije i princ Alberta od Saxe-Coburga i Gotha. Oni su uveli tradiciju rezanja torte, ali i neke novitete u dekoriranju svadbenih torti.
Na svom vjenčanju imali tortu visoku 35 centimetara te tešku više od 135 kilograma. Osim običaja rezanja, novost je bila i visina torte, budući da su do tada torte bile niske, jednokatne.
Cijela je torta bila prelivena bijelom kraljevskom glazurom, a na torti se našao i toper, u vidu nekoliko malih kipova pa od tuda seže i tradicija stavljanja figurica na vrh torte.
Princess Eugenie and Mr. Jack Brooksbank 12 October 2018.
King Edward VII and Queen Alexandra 1863
Princess Louise and The Marquess of Lorne (1871)
Princess Beatrice and Prince Henry of Battenberg (1885)
Prince Albert and Elizabeth Bowes-Lyon (1923)
Her Majesty The Queen and The Duke of Edinburgh (1948)
=>
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Princess Anne and Mark Phillips (1973)
The Prince of Wales and Lady Diana Spencer (1981)
Wedding of Prince Andrew, Duke of York, and Sarah Ferguson (1986)
https://www.slatkopedija.hr/svadbe-su-n ... taj-trend/
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Baš poput bageta (baguettea), vina i sira, i kolačići madeleines neizostavan su sinonim za Francusku. Ovu je slasticu popularizirao pisac Marcel Proust u svom poznatom djelu, početkom 1920. godine.
Madeleines su spužvasti biskvitni kolačići načinjeni od jaja, brašna, šećera i maslaca, u prepoznatljivom obliku školjke, s jedne strane glatki te s karakterističnom izbočinom na drugoj strani.
Najčešće se služe topli, a tradicionalno se jedu uz kavu rano ujutro ili u 4 sata poslijepodne, što je francuski ekvivalent britanskoj popodnevnoj čajanki.
Prema pričama, ova je slastica prvi put izrađena u 1700. kada je djevojka po imenu madeleines, koja je služila svrgnutom poljskom kralju Stanisłasu Leszczyńskom, koji je utočište potražio u gradu Commercyu, u Francuskoj, ispekla jedino što je znala, po receptu svoje bake – školjkaste biskvite koji su se mnogima svidjeli.
Upravo je u tom gradu 1760. započela masovna proizvodnja madeleinesa, a i danas se tamo nalaze brojni proizvodni pogoni za izradu ove slastice.
Druga pak priča kaže da je madeleines prvi put ispekao slastičar Jean Avice, u XIX. stoljeću, iako većina ljudi smatra da ova slastica puno duže postoji.
Koja god priča da je točna, jedno je sigurno, Marcel Proust proslavio je ove kolačiće, u svom autobigrafskom romanu „U potrazi za izgubljenim vremenom“, 1920. godine. U svom romanu opisuje kako je kolačiće umakao u čaj te mu se u tom trenutku vratilo sjećanje iz djetinjstva. Ovaj Proustov roman danas je ključni dio francuske kulture.
Ovi su kolačići toliko ukorijenjeni u francusku kulturu i svakodnevni život da su odabrani za predstavljanje Francuske na Europskom danu 2006. godine.
U današnje se vrijeme ova slastica aromatizira brojnim dodaci
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Soul cake (soulsi), mali okrugli kolačići koji na području današnje Irske, Engleske i sjevera Francuske datiraju iz srednjeg vijeka kao dio običaja zvanog souling koji je nastao kao spoj elemenata kršćanstva s poganskim običajima Kelta. Ovaj običaj, uz soulse, karakteriziraju i pjevanje, predstave i igre, maskiranje, nošenje konjskih glava, lampioni te lomače.
Tradicija kaže da su se soulsi dijelili djeci i siromašnima koji su kucali od vrata do vrata, molili i pjevali prikladnu pjesmu te se smatraju začetnikom danas popularnog običaja trick or treat. Prije pečenja utisnuo bi im se znak križa koji je simbolizirao milostinju. Svaki pojedeni kolačić predstavljao je jednu dušu oslobođenu iz Čistilišta.
Želite li ove godine promijeniti svoj slatki repertoar i okušati se u pripremi ove slastice, trebat će vam šećer, brašno, žumanjci, maslac, suho voće, mješavina začina i mlijeko. Njihova je izrada jako jednostavna, a ako shvatite da ste ipak napravili preveliku količinu tijesta, dio možete zamrznuti te ispeći kad ih se ponovno zaželite.
Tradicionalni običaji vezani za soul cake su danas prisutni na malom području Engleske, zatim u Portugalu gdje su poznati pod nazivom Pão-por-Deus te Filipinima gdje su poznati kao Pangangaluwa.
https://www.slatkopedija.hr
Tradicija kaže da su se soulsi dijelili djeci i siromašnima koji su kucali od vrata do vrata, molili i pjevali prikladnu pjesmu te se smatraju začetnikom danas popularnog običaja trick or treat. Prije pečenja utisnuo bi im se znak križa koji je simbolizirao milostinju. Svaki pojedeni kolačić predstavljao je jednu dušu oslobođenu iz Čistilišta.
Želite li ove godine promijeniti svoj slatki repertoar i okušati se u pripremi ove slastice, trebat će vam šećer, brašno, žumanjci, maslac, suho voće, mješavina začina i mlijeko. Njihova je izrada jako jednostavna, a ako shvatite da ste ipak napravili preveliku količinu tijesta, dio možete zamrznuti te ispeći kad ih se ponovno zaželite.
Tradicionalni običaji vezani za soul cake su danas prisutni na malom području Engleske, zatim u Portugalu gdje su poznati pod nazivom Pão-por-Deus te Filipinima gdje su poznati kao Pangangaluwa.
https://www.slatkopedija.hr
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Talijanska slastica fave dei morti u XVIII. se stoljeću proširila Jadranom te je postala simbolična slastica koja se priprema uoči blagdana Svih svetih.
Ova slastica veže se uz blagdan Svih svetih koji se na Jadranu tradicionalno obilježavao njezinom pripremom i darivanjem. Izvorni naziv slastice je fave dei morti (bob mrtvih), a ime i podrijetlo slastica vuče iz Trsta, odakle se u XVIII. stoljeću proširila po jadranskim gradovima, gdje se tradicionalno pripremala uoči blagdana Svih svetih, u brojnim kućama i slastičarnicama.
Ovi slatki zalogajčići svojom veličinom podsjećaju na zrno boba po čemu su i dobili ime (tal. fave) koje se u prošlosti povezivalo s pogrebnim ritualima. Stari Rimljani i Egipćani vjerovali su da po poljima boba obitavaju duše pokojnika.
Slastica je poznata i pod nazivima fave dei santi, favette, bobići i bobi, a sastojci za njenu izradu vrlo su jednostavni. Osnova su bademi, šećer i bjelanjak, a arome i dodaci variraju prema željama onog tko ih izrađuje. Ova slastica izrazito je trajna te se može čuvati do 120 dana. Izrađuje se u tri boje, bijeloj, ružičastoj i smeđoj, od kojih svaka ima svoju simboliku. Bijela boja simbol je rođenja, ružičasta boja života, a smeđa boja smrti.
https://www.slatkopedija.hr/bobici-slas ... ih-svetih/
Ova slastica veže se uz blagdan Svih svetih koji se na Jadranu tradicionalno obilježavao njezinom pripremom i darivanjem. Izvorni naziv slastice je fave dei morti (bob mrtvih), a ime i podrijetlo slastica vuče iz Trsta, odakle se u XVIII. stoljeću proširila po jadranskim gradovima, gdje se tradicionalno pripremala uoči blagdana Svih svetih, u brojnim kućama i slastičarnicama.
Ovi slatki zalogajčići svojom veličinom podsjećaju na zrno boba po čemu su i dobili ime (tal. fave) koje se u prošlosti povezivalo s pogrebnim ritualima. Stari Rimljani i Egipćani vjerovali su da po poljima boba obitavaju duše pokojnika.
Slastica je poznata i pod nazivima fave dei santi, favette, bobići i bobi, a sastojci za njenu izradu vrlo su jednostavni. Osnova su bademi, šećer i bjelanjak, a arome i dodaci variraju prema željama onog tko ih izrađuje. Ova slastica izrazito je trajna te se može čuvati do 120 dana. Izrađuje se u tri boje, bijeloj, ružičastoj i smeđoj, od kojih svaka ima svoju simboliku. Bijela boja simbol je rođenja, ružičasta boja života, a smeđa boja smrti.
https://www.slatkopedija.hr/bobici-slas ... ih-svetih/
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Evo recept
200 g blanširanih badema
100 g kristal šećera
1 vanilin šećer
100 g glatkog brašna
30 g maslaca
1 jaje
korica limuna
Ukoliko niste kupili već blanširane bademe, prvi korak je očistiti bademe od kore. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da se kuha do vrenja. Zatim ugasite vatru, dodajte bademe i ostavite ih u vreloj vodi nekoliko minuta. Ugrijte pećnicu na 50 stupnjeva s ventilatorom. Bademe malo po malo vadite iz vode te im, stiskanjem između dva prsta, odstranite koru. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite bademe. Stavite lim u pećnicu i pustite bademe da se suše 10-15 minuta.
Osušene bademe stavite u multipraktik, dodajte im šećer i vanilin šećer i sve zajedno samljeti. Nemojte dugo miksati, već radite pauze kako bademi ne bi pustili ulje već kako bi se sve pretvorilo u brašno.
U posudu stavite brašno, dodajte mu bademe i šećere te jaja i otopite maslac pa i njega dodajte u smjesu i rukama zamijesite tijesto.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom. Od tijesta lomite male komade (mi smo stavljali 10 g) te oblikujte u kuglice i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Na kraju ih pritisnite palcem kako bi dobili karakterističan oblik.
Pripremljene keksiće stavite u pećnicu i ostavite da se peče oko 12 minuta (ovisno o jačini pećnice). Gotove keksiće izvadite iz pećnice, pustite da se sasvim ohlade, a zatim ih prebacite u metalnu kutiju i čuvajte dobro zatvorene.
Poslužite ih uz čaj ili kavu.
200 g blanširanih badema
100 g kristal šećera
1 vanilin šećer
100 g glatkog brašna
30 g maslaca
1 jaje
korica limuna
Ukoliko niste kupili već blanširane bademe, prvi korak je očistiti bademe od kore. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da se kuha do vrenja. Zatim ugasite vatru, dodajte bademe i ostavite ih u vreloj vodi nekoliko minuta. Ugrijte pećnicu na 50 stupnjeva s ventilatorom. Bademe malo po malo vadite iz vode te im, stiskanjem između dva prsta, odstranite koru. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite bademe. Stavite lim u pećnicu i pustite bademe da se suše 10-15 minuta.
Osušene bademe stavite u multipraktik, dodajte im šećer i vanilin šećer i sve zajedno samljeti. Nemojte dugo miksati, već radite pauze kako bademi ne bi pustili ulje već kako bi se sve pretvorilo u brašno.
U posudu stavite brašno, dodajte mu bademe i šećere te jaja i otopite maslac pa i njega dodajte u smjesu i rukama zamijesite tijesto.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom. Od tijesta lomite male komade (mi smo stavljali 10 g) te oblikujte u kuglice i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Na kraju ih pritisnite palcem kako bi dobili karakterističan oblik.
Pripremljene keksiće stavite u pećnicu i ostavite da se peče oko 12 minuta (ovisno o jačini pećnice). Gotove keksiće izvadite iz pećnice, pustite da se sasvim ohlade, a zatim ih prebacite u metalnu kutiju i čuvajte dobro zatvorene.
Poslužite ih uz čaj ili kavu.
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Ruski trgovci su dugo imali jake trgovačke veze s Bliskim istokom, tako je u Rusiji bio popularan ruski slatkiš koji podsjeća na rahat-lokum.
Međutim, osnovni sastojci poslastice koja se najprije pojavila u Rusiji u 16. stoljeću nisu posebno egzotični - pastila se pravi od kiselih jabuka, meda i bjelanjka. Do 19. stoljeća je recept kolomenske pastile (a ona je svakako najukusnija) bio strogo čuvana tajna, ali su francuski slastičari dodali snijeg od bjelanjka u pire od jabuka i pekmeza, i tako otkrili novu poslasticu - francuski munchmallow. Istodobno su ruski slastičari počeli koristiti šećer umjesto meda, i danas se pastila pravi po istoj recepturi. Sažmi
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Puding od banane je popularni desert koji se u Sjedinjenim Američkim Državama jede već desetljećima. Riječ je o jednostavnom pudingu od vanilije koji se bogato oplemenjuje zrelim bananama i šlagom.
Mnogi tvrde da najpopularniju verziju današnjice radi njujorška pekarnica i slastičarnica Magnolia, za čije se deserte satima čeka u redovima.
720 ml slatkog vrhnja
400 ml slatkog kondenziranog mlijeka
350 ml ledeno hladne vode
300 g keksića od vanilije
100 g instant pudinga od vanilije
4-5 vrlo zrelih banana
U zdjeli pomiješajte kondenzirano mlijeko i hladnu vodu. U dobivenu smjesu postepeno dodajte instant puding. Miješajte dok se ne riješite svih eventualnih grudica. Prekrijte zdjelu krpom i stavite u hladnjak da se stisne na sat vremena, a može i preko noći.
Istucite slatko vrhnje u šlag.
Pažljivo umiješajte ohlađenu smjesu pudinga u šlag dok se sastojci ne sljube.
Trećinu smjese stavite na dno prozirne zdjele pa preko kreme rasporedite keksiće i kolutiće banane. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Prekrijte zdjelu plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 4 do 6 sati.
1
1
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Smaragdno zelena svadbena torta
torta sa detaljima od zlatne folije
Torta u obliku kutije
Visoka bijela torta
torta sa detaljima od zlatne folije
Torta u obliku kutije
Visoka bijela torta
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Monetova torta od vodenih ljiljana
Zabavna torta u havajskom stilu
Breskva Torta
Pink luster torta
Torta "Italijanski mramor".
Zabavna torta u havajskom stilu
Breskva Torta
Pink luster torta
Torta "Italijanski mramor".
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Poslastice
Ovo mi se sviđa. Jednostavno i brzo. Samo me malo zbunjuje taj puding što se ne skuha prethodno.kreja wrote: ↑Sun Dec 26, 2021 9:28 am
Puding od banane je popularni desert koji se u Sjedinjenim Američkim Državama jede već desetljećima. Riječ je o jednostavnom pudingu od vanilije koji se bogato oplemenjuje zrelim bananama i šlagom.
Mnogi tvrde da najpopularniju verziju današnjice radi njujorška pekarnica i slastičarnica Magnolia, za čije se deserte satima čeka u redovima.
720 ml slatkog vrhnja
400 ml slatkog kondenziranog mlijeka
350 ml ledeno hladne vode
300 g keksića od vanilije
100 g instant pudinga od vanilije
4-5 vrlo zrelih banana
U zdjeli pomiješajte kondenzirano mlijeko i hladnu vodu. U dobivenu smjesu postepeno dodajte instant puding. Miješajte dok se ne riješite svih eventualnih grudica. Prekrijte zdjelu krpom i stavite u hladnjak da se stisne na sat vremena, a može i preko noći.
Istucite slatko vrhnje u šlag.
Pažljivo umiješajte ohlađenu smjesu pudinga u šlag dok se sastojci ne sljube.
Trećinu smjese stavite na dno prozirne zdjele pa preko kreme rasporedite keksiće i kolutiće banane. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Prekrijte zdjelu plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 4 do 6 sati.
Ne znam ima li taj bez kuhanja kod nas
Re: Poslastice
To ne znam ja sa samo nasla recept i voljela bi ga probati
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.