Bureci i pite
Bureci i pite
Svi ih volimo..a različite..od zeljanice, krimpiruše, šarenog bureka pa i tikve?
Koje su vama omiljene pite / bureci?
Meni na prvom mjestu je krompiruša..
Zatim zeljanice i onda sirnica..
Vi koji ih pripremate, spremate jufke ili spremate sa kupovnim jufkama?
Ja obično razvijam..tijesto zamjesim dan prije i sutradan razvlacim jufku..i super se razvlaci..sve sa oklagijom..
Neki razviju malo sa oklagijom ,poulje, ostave da odmori i onda ručno razvlace.
Meni je taj način pripreme mastan..a onako kada razvlacim sve sa oklagijom ne bude uopšte masna, jufka se lijepo razvuce bude tanka, providna..
Koje su vama omiljene pite / bureci?
Meni na prvom mjestu je krompiruša..
Zatim zeljanice i onda sirnica..
Vi koji ih pripremate, spremate jufke ili spremate sa kupovnim jufkama?
Ja obično razvijam..tijesto zamjesim dan prije i sutradan razvlacim jufku..i super se razvlaci..sve sa oklagijom..
Neki razviju malo sa oklagijom ,poulje, ostave da odmori i onda ručno razvlace.
Meni je taj način pripreme mastan..a onako kada razvlacim sve sa oklagijom ne bude uopšte masna, jufka se lijepo razvuce bude tanka, providna..
Re: Bureci, i pite
Ja zakuhavam tijesto i ostavim da stane samo 15ak minuta. Razucem tijesto velicine tepsije, ostavim da stane i tako 15-20 minuta, pa razvucem jufku. Nekad je malkice pouljim, ali razvuce se i bez ulja.
Sa oklagijom do kraja sam nekad u Bosni radila. Mama moja tako razvlaci.
Najdraza pita Uh sto je to tesko pitanje
Mogu li cetiri najdraze?
Sa oklagijom do kraja sam nekad u Bosni radila. Mama moja tako razvlaci.
Najdraza pita Uh sto je to tesko pitanje
Mogu li cetiri najdraze?
Re: Bureci, i pite
Sto nemas na listi repnicu? Pa pitu od kuhanog krompira? I onu s piletinom od polupecenih jufki?
Re: Bureci, i pite
Nisam nikad jela tu pitu.
A ćora pita je sa komadićima piletine..predhodno prepržene i sa sjeckanim krompirom umotani u jufke..ovako
Na kraju ko ne voli reš jufku poprska je malo da omekša .ja volim res pecene jufke..
1
1
Re: Bureci, i pite
. je li piletina s kostima...
lijepo izgleda... po sastojcima i ukusno..
lijepo izgleda... po sastojcima i ukusno..
.............................................................................................
Re: Bureci, i pite
eh. to mi je mana... ne mogu zamisliti pitu s kostima..
.............................................................................................
Re: Bureci, i pite
Pravila sam onda tu coru, samo ja sam koristila jedino piletinu i luk, nisam krompir.
Za nju je bolja deblja jufka.
I bolja je ako na piletini ima masnoce.
Za nju je bolja deblja jufka.
I bolja je ako na piletini ima masnoce.
Re: Bureci, i pite
E ne znam za tu samo sa piletinom i lukom, kod nas se obavezno stavi i sjeckani krompir.
A, nedostaje i pita od kupusa. Nije losa..kada se u nju ubaci i sitno sjeckano suho meso.
A, nedostaje i pita od kupusa. Nije losa..kada se u nju ubaci i sitno sjeckano suho meso.
Re: Bureci, i pite
Uputa za repnicu
Mnogo je dobra
Repa se isijece na komade, oguli i izrenda. Tako izrendana se prvo skuha, da kuha nekih 20ak minuta. Iz serpe je prebacite u cijediljku, a kad ohladi dodatno je rukama ocijediti.
U tako ocijedjenu dada se: 2 jaja, 5-6 kasika kajmaka, 2-3 kasike mladog sira, 5-6 kasika ulja, soli.
Sav ostali proces je isti kao i za sirnicu ili krompirusu.
Kad je pecena mozete je premazati samo sa otopljenim buterom, a u buter se moze dodati i vrhnje za kuhanje.
Mnogo je dobra
Repa se isijece na komade, oguli i izrenda. Tako izrendana se prvo skuha, da kuha nekih 20ak minuta. Iz serpe je prebacite u cijediljku, a kad ohladi dodatno je rukama ocijediti.
U tako ocijedjenu dada se: 2 jaja, 5-6 kasika kajmaka, 2-3 kasike mladog sira, 5-6 kasika ulja, soli.
Sav ostali proces je isti kao i za sirnicu ili krompirusu.
Kad je pecena mozete je premazati samo sa otopljenim buterom, a u buter se moze dodati i vrhnje za kuhanje.
Re: Bureci, i pite
A sto moras tako izrendanu obariti? Iz nje izade sve najbolje ..Zar ne može svježa..bez predhodnog kuhanja?
Ni krompir ne obarujemo predhodno.
Ni krompir ne obarujemo predhodno.
Re: Bureci, i pite
Dajte sliku repe--
.............................................................................................
Re: Bureci, i pite
#. brasno,voda,so ,ulje --na slici je dodata heljda..
.. najbolja je ako je isti dan razvucem ..
.. nakon frizidera sutradan ili par dana- razvlaci se dobro, bude meksha, ali mi se ukus jufke. brasna ne svidja
razvlacim je na kuhinskom ostrvu, koji je visociji od stola. ne bole ledja.. ok bole noge. al eto..
.. najbolja je ako je isti dan razvucem ..
.. nakon frizidera sutradan ili par dana- razvlaci se dobro, bude meksha, ali mi se ukus jufke. brasna ne svidja
razvlacim je na kuhinskom ostrvu, koji je visociji od stola. ne bole ledja.. ok bole noge. al eto..
2
2
.............................................................................................
Re: Bureci, i pite
Dobro da mozes to tijesto za pitu raditi sa tom oklagijom. Ja jedino ono tvrde tijesto mogu sa tom, tijesto (za tart na bazi maslaca i brašna), a za pite koristim klasičnu. Dugu i tanku.
Re: Bureci, i pite
Na slici je oklagija koju koristim, na pocetku razvlacenja...imam drugu okrugliju, iste duzine.. i tu kostim dok ne razvucem tijesto u dugacku traku- dalje radim rukama...
. ne znam razvuci jufku oglagijom do zeljenje debljine. -nisam ni pokusavala, jer je nemam- probala sam dodushe s dugom drskom od metle . ali ta drska je iste debljine po cijeloj duzini.. a oklagija , mislim da je deblja u sredini . jel da..
. ne znam razvuci jufku oglagijom do zeljenje debljine. -nisam ni pokusavala, jer je nemam- probala sam dodushe s dugom drskom od metle . ali ta drska je iste debljine po cijeloj duzini.. a oklagija , mislim da je deblja u sredini . jel da..
.............................................................................................
Re: Bureci, i pite
Ja sam moju kupila ( ovu tanju )u Turskoj prodavnici i iste je debljine od početka do kraja..a ovu drugu mi otac napravio i ona je iste debljine cijele duzine.
Imam takvu kao i kod tebe takoder.. a i onu plastičnu u koju se može usuti topla voda..
A zanimljivo da tijesto razvlacis u traku. Ja je razvlacim i tijesto bude okruglo. I sve oklagijom, kasnije rukama jos dodatno kada jufka bude veca od oklagije.
Nisam nikada tako..u traku razvlacila.
Ali sve je to stvar navike.
Imam takvu kao i kod tebe takoder.. a i onu plastičnu u koju se može usuti topla voda..
A zanimljivo da tijesto razvlacis u traku. Ja je razvlacim i tijesto bude okruglo. I sve oklagijom, kasnije rukama jos dodatno kada jufka bude veca od oklagije.
Nisam nikada tako..u traku razvlacila.
Ali sve je to stvar navike.
Re: Bureci, i pite
Na engleskom je zovu rutabaga.
Nema je kupiti svugdje. U farmers marketima ima, u Krogeru ima, ali mislim da u Floridi nemate kroger. Ispravi me ako grijesim.
Interesantno kako rolas jufku
Ja uvijek u krug.
I ja sam nekad za tu dugu oklagiju koristila drsku od metle
Re: Bureci, i pite
A to je to.
Probala sam, i to s krompirom..u jelo... potato gratin.. i bilo je ok inace, nisam odusevljena s ukusom..tako da ne kupujem..
Moja jufka je dimenzija.. 70/140 cm... sada fil stavim po sirini, tj od 70 cm, a duzinu prepolovim i srolam .. dobijem dva smotuljka.
meni nije prakticna -okrugla jufka..
evo. druge oklagije.. i u sredini je deblja i, da imam ovakvog oblika duzu--mozda bih uspjela u razvlacenju .
Probala sam, i to s krompirom..u jelo... potato gratin.. i bilo je ok inace, nisam odusevljena s ukusom..tako da ne kupujem..
Moja jufka je dimenzija.. 70/140 cm... sada fil stavim po sirini, tj od 70 cm, a duzinu prepolovim i srolam .. dobijem dva smotuljka.
meni nije prakticna -okrugla jufka..
evo. druge oklagije.. i u sredini je deblja i, da imam ovakvog oblika duzu--mozda bih uspjela u razvlacenju .
.............................................................................................
Re: Bureci, i pite
Fali, pita od jabuka
Prije je nisam voljela,tek zadnjih 2-3 godine, postala mi je jedna od dražih,uz
pitu od tikve i sirnicu.
Volim i krumpirušu.
Ja baš i nisam,nešto dobra u tom razvlačenju tijesta. Koristim, kratku oklagiju.
kao što je ova Belina na 1.slici.
Ali,hajde,ne ispadne mi loše ,samo ne kao mojoj mami.
Probat ću,napraviti ,ovu sa dodatkom heljdina brašna. Pretpostavljam,da je malo teže, za razvlačiti
Prije je nisam voljela,tek zadnjih 2-3 godine, postala mi je jedna od dražih,uz
pitu od tikve i sirnicu.
Volim i krumpirušu.
Ja baš i nisam,nešto dobra u tom razvlačenju tijesta. Koristim, kratku oklagiju.
kao što je ova Belina na 1.slici.
Ali,hajde,ne ispadne mi loše ,samo ne kao mojoj mami.
Probat ću,napraviti ,ovu sa dodatkom heljdina brašna. Pretpostavljam,da je malo teže, za razvlačiti