Page 1 of 4

Bureci i pite

Posted: Wed May 05, 2021 5:20 pm
by Skitnica
Svi ih volimo..a različite..od zeljanice, krimpiruše, šarenog bureka pa i tikve?

Koje su vama omiljene pite / bureci?

Meni na prvom mjestu je krompiruša.. :inl.
Zatim zeljanice i onda sirnica..


Vi koji ih pripremate, spremate jufke ili spremate sa kupovnim jufkama?

Ja obično razvijam..tijesto zamjesim dan prije i sutradan razvlacim jufku..i super se razvlaci..sve sa oklagijom..

Neki razviju malo sa oklagijom ,poulje, ostave da odmori i onda ručno razvlace.

Meni je taj način pripreme mastan..a onako kada razvlacim sve sa oklagijom ne bude uopšte masna, jufka se lijepo razvuce bude tanka, providna..

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 6:05 pm
by Peace
Ja zakuhavam tijesto i ostavim da stane samo 15ak minuta. Razucem tijesto velicine tepsije, ostavim da stane i tako 15-20 minuta, pa razvucem jufku. Nekad je malkice pouljim, ali razvuce se i bez ulja.

Sa oklagijom do kraja sam nekad u Bosni radila. Mama moja tako razvlaci.

Najdraza pita :hm Uh sto je to tesko pitanje :??

Mogu li cetiri najdraze? :D/

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 6:07 pm
by Peace
Sto nemas na listi repnicu? Pa pitu od kuhanog krompira? I onu s piletinom od polupecenih jufki?

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 6:08 pm
by Peace
Je li od vas pravio i jeo tiritnicu?

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 6:10 pm
by Skitnica
Ubaci u anketu ...ja ne mogu ..

Ubaci i coru pitu.. :D/

Repnica mi je nepoznata.

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 6:19 pm
by Peace
Ja ne znam kakva je cora pita :hm

Nisi nikad jela repnicu?

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 6:32 pm
by Skitnica
Peace wrote:
Wed May 05, 2021 6:19 pm
Ja ne znam kakva je cora pita :hm

Nisi nikad jela repnicu?
Nisam nikad jela tu pitu.

A ćora pita je sa komadićima piletine..predhodno prepržene i sa sjeckanim krompirom umotani u jufke..ovako

Image

Image


Image
Na kraju ko ne voli reš jufku poprska je malo da omekša .ja volim res pecene jufke..
Image

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 6:35 pm
by Bella
. je li piletina s kostima...
lijepo izgleda... po sastojcima i ukusno.. :qq

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 6:37 pm
by Skitnica
Može i sa kostima i bez. Ovisno od ukusa.

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 6:40 pm
by Bella
eh. to mi je mana... ne mogu zamisliti pitu s kostima.. :D/

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 6:44 pm
by Peace
Pravila sam onda tu coru, samo ja sam koristila jedino piletinu i luk, nisam krompir.
Za nju je bolja deblja jufka.

I bolja je ako na piletini ima masnoce.

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 8:15 pm
by Skitnica
E ne znam za tu samo sa piletinom i lukom, kod nas se obavezno stavi i sjeckani krompir.

A, nedostaje i pita od kupusa. Nije losa..kada se u nju ubaci i sitno sjeckano suho meso. :D/

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 8:56 pm
by Peace
Uputa za repnicu :)

Mnogo je dobra :kloppa

Repa se isijece na komade, oguli i izrenda. Tako izrendana se prvo skuha, da kuha nekih 20ak minuta. Iz serpe je prebacite u cijediljku, a kad ohladi dodatno je rukama ocijediti.

U tako ocijedjenu dada se: 2 jaja, 5-6 kasika kajmaka, 2-3 kasike mladog sira, 5-6 kasika ulja, soli.

Sav ostali proces je isti kao i za sirnicu ili krompirusu.

Kad je pecena mozete je premazati samo sa otopljenim buterom, a u buter se moze dodati i vrhnje za kuhanje.

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 9:17 pm
by Skitnica
A sto moras tako izrendanu obariti? Iz nje izade sve najbolje ..Zar ne može svježa..bez predhodnog kuhanja?

Ni krompir ne obarujemo predhodno. :??

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 11:18 pm
by Peace
Repa ima tu neku zestinu koja treba da izadje kuhanjem u vodi.

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 11:21 pm
by Bella
Dajte sliku repe-- :)

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 11:33 pm
by Bella
#. brasno,voda,so ,ulje --na slici je dodata heljda..
.. najbolja je ako je isti dan razvucem ..
.. nakon frizidera sutradan ili par dana- razvlaci se dobro, bude meksha, ali mi se ukus jufke. brasna ne svidja
razvlacim je na kuhinskom ostrvu, koji je visociji od stola. :hahah ne bole ledja.. ok bole noge. al eto..

Image

Re: Bureci, i pite

Posted: Wed May 05, 2021 11:58 pm
by Skitnica
Dobro da mozes to tijesto za pitu raditi sa tom oklagijom. Ja jedino ono tvrde tijesto mogu sa tom, tijesto (za tart na bazi maslaca i brašna), a za pite koristim klasičnu. Dugu i tanku.

Re: Bureci, i pite

Posted: Thu May 06, 2021 12:05 am
by Bella
Na slici je oklagija koju koristim, na pocetku razvlacenja...imam drugu okrugliju, iste duzine.. i tu kostim dok ne razvucem tijesto u dugacku traku- dalje radim rukama...
. ne znam razvuci jufku oglagijom do zeljenje debljine. -nisam ni pokusavala, jer je nemam- probala sam dodushe s dugom drskom od metle . :hahah ali ta drska je iste debljine po cijeloj duzini.. a oklagija , mislim da je deblja u sredini . jel da.. :D/

Re: Bureci, i pite

Posted: Thu May 06, 2021 12:27 am
by Skitnica
Ja sam moju kupila ( ovu tanju )u Turskoj prodavnici i iste je debljine od početka do kraja..a ovu drugu mi otac napravio i ona je iste debljine cijele duzine.


Image

Imam takvu kao i kod tebe takoder.. a i onu plastičnu u koju se može usuti topla voda.. :D/

A zanimljivo da tijesto razvlacis u traku. Ja je razvlacim i tijesto bude okruglo. I sve oklagijom, kasnije rukama jos dodatno kada jufka bude veca od oklagije.

Nisam nikada tako..u traku razvlacila.

Ali sve je to stvar navike.

Re: Bureci, i pite

Posted: Thu May 06, 2021 12:53 am
by Peace
Bella wrote:
Wed May 05, 2021 11:21 pm
Dajte sliku repe-- :)
Image

Na engleskom je zovu rutabaga.

Nema je kupiti svugdje. U farmers marketima ima, u Krogeru ima, ali mislim da u Floridi nemate kroger. Ispravi me ako grijesim.

Interesantno kako rolas jufku :)

Ja uvijek u krug.

I ja sam nekad za tu dugu oklagiju koristila drsku od metle :hahah

Re: Bureci, i pite

Posted: Thu May 06, 2021 1:29 am
by Bella
A to je to.
Probala sam, i to s krompirom..u jelo... potato gratin.. i bilo je ok inace, nisam odusevljena s ukusom..tako da ne kupujem..
Moja jufka je dimenzija.. 70/140 cm... sada fil stavim po sirini, tj od 70 cm, a duzinu prepolovim i srolam .. dobijem dva smotuljka. :D
meni nije prakticna -okrugla jufka.. :hahah
evo. druge oklagije.. i u sredini je deblja i, da imam ovakvog oblika duzu--mozda bih uspjela u razvlacenju .


Image

Re: Bureci, i pite

Posted: Thu May 06, 2021 9:25 am
by dezire
Fali, pita od jabuka
Prije je nisam voljela,tek zadnjih 2-3 godine, postala mi je jedna od dražih,uz
pitu od tikve :inl. i sirnicu.
Volim i krumpirušu.

Ja baš i nisam,nešto dobra u tom razvlačenju tijesta. Koristim, kratku oklagiju.
kao što je ova Belina na 1.slici.
Ali,hajde,ne ispadne mi loše :D ,samo ne kao mojoj mami.
Probat ću,napraviti ,ovu sa dodatkom heljdina brašna. Pretpostavljam,da je malo teže, za razvlačiti

Re: Bureci, i pite

Posted: Thu May 06, 2021 1:52 pm
by Skitnica
A pita od jabuka se podrazumijeva pod obavezno da se voli.. :hahah

Re: Bureci, i pite

Posted: Thu May 06, 2021 2:29 pm
by Peace
Znate li sta je vrilica? Neki je zovu jos i oparusa.