ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Najvolim ovu jabuku
U pravu si za vrijeme branja. Ja volim kad tek počinje da crveni, tad je najsočnija. Kad je zagrizeš, možeš se udaviti od naleta soka. Evo sad mi poplava u ustima na samu pomisao na petrovaču
U pravu si za vrijeme branja. Ja volim kad tek počinje da crveni, tad je najsočnija. Kad je zagrizeš, možeš se udaviti od naleta soka. Evo sad mi poplava u ustima na samu pomisao na petrovaču
1
1
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Ja taj domaći pekmez nisam jeo sto godina. Uzimam u Bingu ovaj
I, nije loš.
I, nije loš.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Pa može se pekmez praviti i industrijski. Vjerujem da može biti dobar, ako se proizvodi pod nadzorom dobrog tehnologa.
Ali, pekmez je vrhunski tek kad "odleži" bar jedno pet godina, po mogućnosti u keremičkom ćupu. Ako je star deset godina onda je još bolji.
Jeftino uređujem avatare.
Re: Ostavite poruku
Tačno. Otac mi je šećeraš pa zato znam o čemu pričaš.Skitnica wrote: ↑Sun Aug 09, 2020 3:28 pmAli eto taj kiseli pekmez, preporučuju dijabeticarima, kazu da je efikasan za regularizaciju istog, kao i jabukovo sirće također.Osman wrote: ↑Sun Aug 09, 2020 12:18 pmPravim pekmez i to od slatkih otprilike svake tri godine. Jednom sam napravio malu količinu od kiselih i nije mi se svidio.
Pravim i sirće, ali to se radi od divljih nekalemljenih jabuka koje se pojave kao samonikle negdje u njivi ili šumi. Sitne su i izrazito kisele. Posljednjih nekoliko godina je teško doći do tih jabuka jer su se ljudi opet vratili na domaće sirće i shvatili njegove efekte na organizam.
I super je to što imaš mogućnost i volju iskoristiti plodove koje imaš u svom okruzenju/imanju.
1
1
Jeftino uređujem avatare.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Pretpostavljam da razvije izrazitiju aromu tako.
Problem je što ja na pijaci recimo ne mogu uzeti pekmez ili sir jer mi rijetko kad to izgleda čisto Do mene je, ali zato sam osuđen na uzimanje samo od rijetkih koje poznajem, ili industrijske varijante.
Problem je što ja na pijaci recimo ne mogu uzeti pekmez ili sir jer mi rijetko kad to izgleda čisto Do mene je, ali zato sam osuđen na uzimanje samo od rijetkih koje poznajem, ili industrijske varijante.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Ja, najviše volim pekmez od bijelih šljiva. Onih od kojih se radi rakija. On mi je onako, malo kiselkastog okusa i odličan na vruće palačinke, uštipke, štrudle
Radim ga, svake 2 godine.
Malo je više posla oko njega jer se te male šljive prvo prokuhaju u sokovniku, pa ispasiraju i tek se onda kuha pekmez. Drugačije se ne mogu očistiti od košpe.
Ove godine ovdje nisu rodile te šljive a par teglica imam od prije 2 godine. Jednako je dobar
Radim ga, svake 2 godine.
Malo je više posla oko njega jer se te male šljive prvo prokuhaju u sokovniku, pa ispasiraju i tek se onda kuha pekmez. Drugačije se ne mogu očistiti od košpe.
Ove godine ovdje nisu rodile te šljive a par teglica imam od prije 2 godine. Jednako je dobar
2
1
1
- Vanilla
- Aktivan član
- Reactions: 1397
- Posts: 1661
- Joined: Mon Jun 08, 2020 11:59 pm
- Location: Home Sweet Home
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Ovo je divno od tebe
Hvala ti u ime svih nas
1
1
Kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem.
Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.
Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
onda ga sječeš kao rolat
A sumnjam da kod ikoga može ostati tako dugo, pojede se to..osim ako se ostavi neka namjerna zaliha.
Jedine hurmasice koje mogu pojesti to su sa pekmezom od jabuka.
A tek u kombinaciji sa jogurtom natur, ili slatkom pavlakom..Koja je to radost nebcetu..
1
1
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Svaki dan pojedem -pola vece ili jednu manju. Jedino voce koje volim.
Vrsta je- pink lady- ne znam koja bi to bila nasha jabuka.. socna, ne toliko slatka..
Vrsta je- pink lady- ne znam koja bi to bila nasha jabuka.. socna, ne toliko slatka..
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Ko hoće soka od aronije. Hladno presovani, bez ikakvih dodataka. Čisti koncentrat.
3
3
Jeftino uređujem avatare.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Od nekih 12 kila aronije iscijedio sam 6 litara soka.
Prvo sam pokušao cijediti nesamljevenu aroniju, ali ne ide. Dobije se posve mala količina iako mi je presa vrlo moća. Onda sam je samljeo i presovao i tako dobio dobru količinu soka.
Sutra ću nabrati još oko 20 kila.
Prvo sam pokušao cijediti nesamljevenu aroniju, ali ne ide. Dobije se posve mala količina iako mi je presa vrlo moća. Onda sam je samljeo i presovao i tako dobio dobru količinu soka.
Sutra ću nabrati još oko 20 kila.
4
3
1
Jeftino uređujem avatare.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
A baš treba vremena za nabrati 20kg aronije..
Šteta što nisu veličine jabuke..
Šteta što nisu veličine jabuke..
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Negdje su ti češljevi zabranjeni za koristiti.
Navodno naprave puno štete, za sljedeći rod.
Opet ručno branje je najbolja opcija za to sitno voće.
- blackadder
- Član
- Reactions: 446
- Posts: 729
- Joined: Sat Apr 18, 2020 4:24 pm
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
mislim da se radi o presi ili mlinu.
Posadio sam 4 zbuna aronije,prosle god.
Sad vec imam na jesen ubrati jednu zdjelicu.
Sadnice su uzasno skupe.
Posadio sam 4 zbuna aronije,prosle god.
Sad vec imam na jesen ubrati jednu zdjelicu.
Sadnice su uzasno skupe.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Bolje je ručno. Makazama odrežeš peteljku na kojoj je 10-20 bobica.
Jeftino uređujem avatare.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Sadnice su obično dvogodišnje mladice. Aronija daje prve plodove tek treće godine, pa ces tako imati odmah prvu berbu. Ali te količine su minimalne. Obično oko pola kilograma po jednoj sadnici. Naredne godine možeš očekivati 3-5 kilograma, a još jednu godinu kasnije čak i 10 kilograma.
Aronija je žbunasta biljka sa više izdanaka koji se vremenom pojavljuju. Jedan izdanak je aktivan pet godina, nakon toga treba ga odrezati u visini tla jer postaje neproduktivan, uzimat će mnogo iz tla a davati malo. Ali, uvijek imaš nove i nove izdanke.
Dobro je zalivaj, aronija hoće dosta vode. Možeš je prehranjivati organskim đubrivom, a možeš joj bez problema davati mješavinu NPK. Treba biti zasađena na mjestu sa što više sunca.
Čak i ako je ne održavaš, aronija će preživjeti, ali će davati upola manje ploda.
1
1
Jeftino uređujem avatare.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Stavi se kapak od bukovine ili naročite industrijske plastike. Navijanjem navoja pritiskaš kapak kroz taj drveni koš. Kapak dalje vrši pritisak na samljeveno voće koje si stavio unutar koša a sok izlazi kroz šupljine koje vidiš. Što je tanji sloj samljevenog voća i što je pritisak veći, više ćeš soka iscijediti.
Ljudi prave grešku kod cijeđenja ovom metodom tako što stave mnogo samljevenog voća u drveni koš, a ne razdvoje to samljeveno voće u bar dva do tri sloja. Razdvajanje vršiš drvenim kapkom koji je prečnika kao i unutrašnji prečnik drvenog koša. Tako dobiješ dva ili tri tanja sloja i dobiješ više soka.
3
3
Jeftino uređujem avatare.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Kad sam prvi put vidio sliku ove drvene posude, mislio sam da je nedovršena i da treba stegnuti taj obruč da te letvice legnu jedna na drugu
Sad vidim da je kao cjediljka i da je sa razlogom razmak između letvica
Sad vidim da je kao cjediljka i da je sa razlogom razmak između letvica
1
1
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
OSMANE,djes ba ....
.ma,suti....
prve godine,kad posadih,u jesen je nadje zec,svu obrsti
sad,ono sto se omladilo,raste fino
Napravio sam ogradu za svaku,kupio malo daske,cikularom izrezao u letvu
i fino uredio,a i lijepo za vidjet
Imaju sunca po cjeli dan,ako ga ima .....
vode im ne fali
pa....bumo videli
posadicu jos nekog jagodicastog ,lingona,ribizle...
borovnice imam kolko volis .....
.ma,suti....
prve godine,kad posadih,u jesen je nadje zec,svu obrsti
sad,ono sto se omladilo,raste fino
Napravio sam ogradu za svaku,kupio malo daske,cikularom izrezao u letvu
i fino uredio,a i lijepo za vidjet
Imaju sunca po cjeli dan,ako ga ima .....
vode im ne fali
pa....bumo videli
posadicu jos nekog jagodicastog ,lingona,ribizle...
borovnice imam kolko volis .....
4
2
1
1
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Evo slika, da bude jasnije:
Ova drvena posuda sa razmaknutim letvicama se napuni samljevenim jabukama. Onda se posuda poklopi snažnim poklopcem od bukovine ili naročito izdržljive industrijske plastike.
Na vrhu vidiš nešto kao šaraf. Eh taj šaraf je dug oko pola metra. Prečnik mu je 50 mm, krupnog navoja i sitnog koraka da bi se ostvarila što veća snaga. Šaraf se zavrće polugom od jednog metra i on ostvaruje pritisak na poklopac, a on opet na samljevene jabuke unutar drvene posude. Zavrtanje se vrši posve lagano i sve tako dok sok curi kroz razmaknute letvice ili dok imaš snage za zavrtanje.
Na ovoj slici nema inoksne tepsije ispod posude koja inače mora biti tu da bi prihvatila iscijeđeni sok.
Vrlo jednostavno.
4
4
Jeftino uređujem avatare.
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Da, samo što ti je poklopac falio na slikama gore pa razumijem zašto pitaju. A ti ga sklonio da možeš pokazati šta je unutra
Uglavnom, svaka čast, dobro si ovo izveo
Uglavnom, svaka čast, dobro si ovo izveo
1
1
Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI
Ram prese nije problem napraviti. Treba malo alata i malo bravarskih vještina.
Problem je naći kvalitetnu špindlu (navojno vreteno, onaj dugački i debeli šaraf )
Osim što špindla mora biti vrlo kvalitetna, mora imati krupan navoj i mali korak, ona mora imati isto tako kvalitetnu i dovoljno dugu maticu kroz koju će prolaziti i koja će je precizno voditi bež "šveranja".
Nije jednostavno ni napraviti onu drvenu posudu, zato što mora biti vrlo precizno centrirana, inače će se naginjati prilikom presanja.
Kao.što.se vidi na slici, presa je nova. Imao sam jednu koju sam naslijedio od oca, služila je više od 50 godina, a onda me počela nervirati pa sam napravio novu.
Vidio sam takve ili slične prese stare više od 100 godina, izrađene od najboljeg drveta. Samo neki kritični dijelovi su od metala. Urađene su tako dobro da i danas služe bez problema.
1
1
Jeftino uređujem avatare.