Benzin vs dizel
Re: Benzin vs dizel
Ono što vuče je obrtni moment, a ne dizel. Kad porediš dizele i benzince sa sličnim obrtnim momentom, slično će i vući.
Ne možeš porediti dizel sa 300Nm i benzinca sa 150 i reći vidiš da je dizel bolji.
Ne možeš porediti dizel sa 300Nm i benzinca sa 150 i reći vidiš da je dizel bolji.
Pošto me posebno zanimaju terenci, 4x4 pogon, onda je gotovo pa ludo gledati benzince u tom segmentu. Ali, je li to stvarno tako?
Evo recimo, Kia Sorento u verziji 2.4 benzin troši sigurno nekih 15-16 litara u gradu i 9-10 na otvorenom. Meni to nije previše, ako uzmemo u obzir da nema DPF, ERG, turbine, injektora, plivajućih zamajaca i drugih papreno skupih dijelova kao kod dizela. Naravno da se i benzinci kvare, ali svi gore nabrojani, za dizel karakteristični, dijelovi koji se redovno kvare i otkazuju su užasno skupi za popraviti. Turbine i po 2000KM, injektori njih 4 - po 600-1000KM jedan, itd... Benzinci jedino imaju bobine i kablove koji znaju zezati kao nešto što nije zajedničko i dizelima i benzincima. A to je kvar od par stotina maraka maksimalno.
Dizel varijanta Sorenta neće trošiti ispod 7 litara ni u kakvim okolnostima, a u gradu će potrošiti i 12 litara sigurno, Ispod 10 neće.
U odnosu na onu benzinsku potrošnju, je li to dovoljno da se isplati?
Evo recimo, Kia Sorento u verziji 2.4 benzin troši sigurno nekih 15-16 litara u gradu i 9-10 na otvorenom. Meni to nije previše, ako uzmemo u obzir da nema DPF, ERG, turbine, injektora, plivajućih zamajaca i drugih papreno skupih dijelova kao kod dizela. Naravno da se i benzinci kvare, ali svi gore nabrojani, za dizel karakteristični, dijelovi koji se redovno kvare i otkazuju su užasno skupi za popraviti. Turbine i po 2000KM, injektori njih 4 - po 600-1000KM jedan, itd... Benzinci jedino imaju bobine i kablove koji znaju zezati kao nešto što nije zajedničko i dizelima i benzincima. A to je kvar od par stotina maraka maksimalno.
Dizel varijanta Sorenta neće trošiti ispod 7 litara ni u kakvim okolnostima, a u gradu će potrošiti i 12 litara sigurno, Ispod 10 neće.
U odnosu na onu benzinsku potrošnju, je li to dovoljno da se isplati?
- blackadder
- Član
- Reactions: 473
ja sam vozo kola koja trose 5 litara po gradu i prije par mjeseci sam uzeo druga koja trose 7 i vec me dusa boli. sto je najgore isti je motor na oba auta, 2.0 81kw dizelas, ali je drugi auto vecih gabarita i zato valjda vise trosi
ali ne bi ga mijenjo zato sto sam i sam vecih gabarita i ovaj mi puno vise odgovara
ali ne bi ga mijenjo zato sto sam i sam vecih gabarita i ovaj mi puno vise odgovara
za mene senf je istina
po virslama je ispisan
po virslama je ispisan
.nije neophodno imati auto u Sarajevu.
za mladu osobu, je po meni . bolje novac investirati u nekretninu. zivjeti na 'boljoj' lokaciji ..
za mladu osobu, je po meni . bolje novac investirati u nekretninu. zivjeti na 'boljoj' lokaciji ..
.............................................................................................
hoces da kazes da je stup losa lokacija
za mene senf je istina
po virslama je ispisan
po virslama je ispisan
nisam bila na Stupu kako se izgradio... lokacija jeste .'ni tamo ni vamo'. za samce mozda i ok.. ali za ugodniji zivot. negdje .gdje se moze setati... kao i profil komshija..
.............................................................................................
ali dizel . bi ukinula..
povuci rijec
za mene senf je istina
po virslama je ispisan
po virslama je ispisan
daj tri cinjenice, zashto treba i tri, zashto ne treba biti na Stupu..
1. ravno ko tepsija, za razliku od vaseg starog grada. stup je za sirokace, vratnike, bistrike... menhetn
2. imamo tramvaj, i s njim smo za 20 minuta u bilo kojem dijelu grada
3. imamo puno dzamija
2. imamo tramvaj, i s njim smo za 20 minuta u bilo kojem dijelu grada
3. imamo puno dzamija
za mene senf je istina
po virslama je ispisan
po virslama je ispisan
. tri .. zbog kojih bi se odselio nisi naveo..
.. imash li karazu?
mom drugu su prosle godine sipali benzin u dizelasa. srecom nije mu napravio veci problem. reko mu majstor da je bilo obrnuto, dizel u benzinca, onda bi imo belaj
za mene senf je istina
po virslama je ispisan
po virslama je ispisan
- bakterijasmarsa
- Hiperaktivan član
- Reactions: 645
i meni su to uradili
samo se ugasio i to na parkingu 500m iza pumpe
izbacio gorivo iz rezervoara, iz filtera iz pumpe i ništa više
Pumpa snosila sve troškove
1
1
Legal Alien
Pa kad ziviti u gospodskim drzavama gdje vam jos uvijek neko drugi sipa gorivo
1
1
ovdje otvorisw u lukavici prosle godine samousluznu pumpu, al evo vidim sad sipaju njihovi radnici gorivo. nesto nije zazivilo
za mene senf je istina
po virslama je ispisan
po virslama je ispisan
- bakterijasmarsa
- Hiperaktivan član
- Reactions: 645
u Italiji se otimaju da ti sipaju gorivo
u Grčkoj sasvim suprotno
u ostalim državama po kojima sam vozio i sipao gorivo, svakakvih slučajeva
Legal Alien
Ovdje uopce to ne postoji. I nama je bas neobicno kad smo u Bosni da nam neko sipa gorivo.