Doktoranti
Doktoranti
Imate li završen doktorski studij? Poznajete li ljude koji imaju? Kakva su iskustva s njima?
Mislite li da je doktorski studij potreban samo onima koji ostaju da rade u akademiji, na fakultetima i slično ili bi bilo dobro da se i ostali istaknuti studenti nastave dodatno obrazovati u jednom određenom polju?
Mislite li da je doktorski studij potreban samo onima koji ostaju da rade u akademiji, na fakultetima i slično ili bi bilo dobro da se i ostali istaknuti studenti nastave dodatno obrazovati u jednom određenom polju?
Per aspera ad astra 
Re: Doktoranti
to hoces da doktoriras? 
Ne, definitivno hahahahah
Samo onako razmišljam koliko ljudi iz prakse ima doktorske disertacije, a da nisu ostali na fakultetima. Ja mislim da ne znam nikog
Per aspera ad astra 
Znam ih ja par, a cuj ako ce ti donijeti bolji posao ili bolje sanse za posao, sto da ne 
I to se pitam, da li je i za jedan posao to neka prednost osim naravno za akademiju
Per aspera ad astra 
Imas neke pozicije, uglavnom u javnim ustanovama koje zahtjevaju odredjenu strucnu spremu. Ja sam do sada radio samo kod privatnika tako da mi to nije nesto znacilo, jedino strucni ispiti koje sam morao poloziti 
Ako doktoriraš zato da bi sebi povećao šanse za zaposlenje, bolji posao da dobiješ, onda nemoj molim te.
I zbog posla. Ali ako ti je samo to cilj, onda taj doktorat vrijedi samo toliko.
Pa ja lično mislim da doktorat i ne vrijedi puno puno puno. Mislim da su osnovni i master studij vrijedniji. Doktorat je samo nadogradnja i upijanje znanja iz jedne specifične uske oblasti kojoj želiš da se posvetiš. A ako nemaš dobro izgrađenu širinu na osnovnom i master studiju džaba sve
I lowkey mislim da je doktorski studij malo precijenjen, i cijenovno i statusno
Per aspera ad astra 
Ne mislim da je precijenjen, već upravo suprotno. Doktorat je danas ulaznica za bolji posao u svijesti. Profesorski ili napredak u nekom drugom i kao takav se većinom i gleda. Što je po meni totalno potcjenjivanje onoga što je nekada bio i drugdje i sada jeste - naučni rad.
Danas ovdje, imaš dovoljno novca da ga sebi priuštiš, proći će ti i neki na nivou boljeg magistarskog. I to je to, doktor si nauka. Jednako kao što neki magistarski su na nivou seminarskih radova.
Danas ovdje, imaš dovoljno novca da ga sebi priuštiš, proći će ti i neki na nivou boljeg magistarskog. I to je to, doktor si nauka. Jednako kao što neki magistarski su na nivou seminarskih radova.
To jeste. Možda sam se trebala izraziti da je trenutno precijenjen u smislu kvaliteta koji dobijamo od doktoranata (ako razumijete šta hoću da kažem). Precijenjen za "usavršavanje koje kupiš" (hiperbolišem, ali kontate). Ipak ne bi samo prosjek i novac trebli da budu ulaznica na doktorski studij ako bi trebalo da ostane na nekom kvalitetnom nivouVjetar wrote: ↑Mon Apr 07, 2025 1:34 amNe mislim da je precijenjen, već upravo suprotno. Doktorat je danas ulaznica za bolji posao u svijesti. Profesorski ili napredak u nekom drugom i kao takav se većinom i gleda. Što je po meni totalno potcjenjivanje onoga što je nekada bio i drugdje i sada jeste - naučni rad.
Mada opet s druge strane radi se o naučnom radu. Moraš napraviti nešto totalno novo, neviđeno. Sad je pitanje s obzirom na relativno veliki broj doktoranata u odnosu na prošlost odakle bi im trebale uopšte doći teme i ideje
Per aspera ad astra