Prekidi

Kutak za partnerske odnose - veze, brak, intimu. Sve teme koje se tiču ljubavnih i seksualnih odnosa
biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Prekidi

Unread post by biljka »

Kako ste se nosili i kako se nosite sa prekidima? Kako pustiti fakat bez nade da će ikad išta ponovo biti između vas? Kako se nositi sa nemogućnošću da budete zajedno iz nekih nepremostivih razlika, a u pitanju je stvarno preposebna konekcija?

Ovih dana prolazim kroz prekid gdje jednostavno ne mogu da pustim i šteti mi. Želim zadržati osobu bar kao prijatelja, ali ne mogu ni da se suočim sa krajem veze kako treba :jbg
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Prekidi

Unread post by Coolio »

Dok sam bio mladji hajde da kazem da me je prekid i pogadjao. Kako sam postajao sve stariji mnogo jednostavnije sam ih prihvatao. Zavisi i koji je razlog prekida. Recimo ako ja nisam krivac za prekid,ne dotakne me uopste. Cak sta vise, zahvalim se sto sam se spasio pogresne osobe. Hocu reci,pogodi me samo ako sam ja kriv za taj prekid. To ne znaci da sam bezosecajan nego odlucan. Naucio sam da ne treba patiti za osobom koja je kriva. E sada,nesto sasvim drugo ako ste recimo zajedno odlucili da stavite tacku na vasu vezu. To su nekada teski trenutci za oboje,tada treba dobro razmisliti i pravilnu odluku doneti.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ne mozemo nista sto je vrijedilo otpuhati iz glave za nekoliko dana.
Treba vremena. I neke okupacije u tom vremenu koja ti bas uzima paznju do kraja.
Vremenom se uhvatis da ne mislis o tome citav sahat, pa dva, pa pola dana, pa dan, pa tri, pa heftu…
Meni su uvijek novi ljudi pomogli da zaboravim na stare, nova vezivanja da zaboravim na prosla.
Jedno poznanstvo, to mi je najvise nedostajalo, me skroz promijenilo, okrenilo me u jednom smjeru i nepravilo od mene srecnu zenu.
Tako da, iako je prestalo, to sam dozivjela ko dar Boziji
I ako je valjalo i vrijedilo, ne treba zeljeti da se posve zaboravi.
Neka ostane sjecanje.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ovo se sve slazem sa tobom. Lepe stvari nikada ne treba zaboraviti ali ukoliko nisi kriva za prekid ne smes sebe kriviti niti patiti zbog toga. Naravno da kada si vezan za nekoga i onda dodje prekid, ne mozemo tek tako zaboraviti na sve ono sto smo do tada prosli zajedno. Sve u svemu biljko, zelim ti da bude onako kako je najbolje za tebe. Druzi se ovde sa nama i bices uvek happy :)

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Zao mi je kroz sta prolazis i razumijem da ti je tesko,prekidi su jako teski posebno sa osobama sa kojima smo imali posebne konekcije.Kada dode do prekida,ne patimo samo za osobm ,patimo za proslim vremenom, pricom,..i svim zajednickim snovima..
Prekidom veze dode do emocionalnog soka..Trebamo sebi dozvoliiti da tugujemo,placemo,ne potiskivati nista..Nekada pokusajem "ostati prijatelj" samo sebi otezamo situaciju..Postavim sebi pitanje zasto nije uspjelo,sta ako jednom opet,me je drzalo zarobljenom i nesposobnom da idem napred..

A treba ici, zivot ide dalje,ne gradi se buducnost ziveci od poroslosti i pokusajem da se ona ponovo na neki nacin ponovi..Pokusavala sam usmjeriti misli ka drugim stvarim druziti se, izlaziti na mjesta koja me ne podsjecaju na tu osobu..

Vremenom se shvati da ljubav nije samo "biti sa nekim" ljubav je nekada pustiti da dode kraj ako je nezaobilazan..
Neko rece :

"Ljubavni odnosi su kao staklo. Ponekad je bolje ostaviti ih slomljene nego povrediti sebe spajajuci ih."
:up

Budi jaka izdrzi, danas sve ovo ce biti jucer...Sretno i glavu gore... :obr :cv

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Hvala vam puno <3

Meni je najgore što sam strašno samodestruktivna. Kad je loše onda neka bude loše do kraja, pa ne mogu nikako naprijed. Na putovanju sam, a doslovno sam spavala 12 sati, ne da mi se ništa i ne želim da mi se da.

Bila sam i okej kad smo se dogovorili da moramo pustit ovo, ali da želimo biti tu jedno za drugo generalno, reducirati kontat, ali ostati prijatelji. Onda sam jučer blokirana jer misli da sam odjednom sakrila listu facebook prijatelja (a bukvalno nisam i sigurno je glitch u pitanju). A meni je blokiranje nekako najveći izraz gađenja prema nekome, da nekome toliko nije stalo da te ostavi u stanju da se ne možeš ni javiti.

Ne znam. I najgore je što sad samo želim kući, a ne mogu prije nedjelje. I fakat ne znam kako izaći iz ovog loophole-a i osjetit mrvicu sreće. Kako Skitnica kaže treba uzet vremena da se tuguje... Ja mislim da sam u zadnje dvije sedmice otugovala više nego što sam u životu generalno tugovala i samo hoću da prestanem s tim, a ne znam kakooo :(s

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Kada osjecamo unutrasnju bol, i kada imamo sjecaj krivca ili potrebe za kontrolom u situacijama gdje se osjecamo bespomocno vrlo cesto dode do samodekonstruktivnosti..Kada je prepiznamo u sebi to je veliki korak...sasvim je normalno jer je povezana sa prekidom...
Vrlo cesto nam se desi u takvim stanjima u upadnemo u krug kada bol sama sebe hrani bolom...a trba traziti izlaz iz tog kruga i ne dopustiti da to bude jedina opcija...

Na putovanju si, normalno je da emocije jos uvijek vladaju tobom , izadi vani da prosetas 1/2h i bez uzivanja, uradi nesto suprotno od onog sto ti mozak namece..Sitne promjene radi,korak po korak..

Nemoj prema sebi biti okrutna,pokusavaj cini stvari koje te ispunjavaju posveti sebi ljubav i vrijeme..Ako te blokirao, mozda je njemu to bila jedina opcija da se malo distancira i prode svoj "put u samoci"..Možda ti djeluje kao odbacivanje, ali cesto ljudi blokiraju iz licnih razloga, da izbjegnu bol, da ne budu u iskusenju da se jave ili jednostavno da se emocionalno zastite....Izgovor samo mozda FB lista prijatelja..(ne znamo)..

Znam da ti to daje osjecaj bepomocnosti,ali prihvati.. prihvatila si vec prekid te veze, ne moze ti to sto te blokirao biti bolnije..Blokiranje je mozda,njegv jedini nacin da se nosi sa prekidom..Misli mozda na taj nacin ce mu biti "lakse"..

Znaj da tvoje vrjednosti ne odreduje to da li te je neko blokirao ili ne. Ti si i dalje vazna, vrjedna ljubavi i paznje. Mozda sada izgleda kao da se nikada neces osecati bolje, ali vrijeme zaista lijeci, iako to sad ne deluje utjesno... :obr

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Je li neko sa foruma, da mu se svasta nagovorim? :hahah :puc. :0o :gaz. := :puc.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Fri Jan 31, 2025 2:15 pm
Kada osjecamo unutrasnju bol, i kada imamo sjecaj krivca ili potrebe za kontrolom u situacijama gdje se osjecamo bespomocno vrlo cesto dode do samodekonstruktivnosti..Kada je prepiznamo u sebi to je veliki korak...sasvim je normalno jer je povezana sa prekidom...
Vrlo cesto nam se desi u takvim stanjima u upadnemo u krug kada bol sama sebe hrani bolom...a trba traziti izlaz iz tog kruga i ne dopustiti da to bude jedina opcija...

Na putovanju si, normalno je da emocije jos uvijek vladaju tobom , izadi vani da prosetas 1/2h i bez uzivanja, uradi nesto suprotno od onog sto ti mozak namece..Sitne promjene radi,korak po korak..

Nemoj prema sebi biti okrutna,pokusavaj cini stvari koje te ispunjavaju posveti sebi ljubav i vrijeme..Ako te blokirao, mozda je njemu to bila jedina opcija da se malo distancira i prode svoj "put u samoci"..Možda ti djeluje kao odbacivanje, ali cesto ljudi blokiraju iz licnih razloga, da izbjegnu bol, da ne budu u iskusenju da se jave ili jednostavno da se emocionalno zastite....Izgovor samo mozda FB lista prijatelja..(ne znamo)..

Znam da ti to daje osjecaj bepomocnosti,ali prihvati.. prihvatila si vec prekid te veze, ne moze ti to sto te blokirao biti bolnije..Blokiranje je mozda,njegv jedini nacin da se nosi sa prekidom..Misli mozda na taj nacin ce mu biti "lakse"..

Znaj da tvoje vrjednosti ne odreduje to da li te je neko blokirao ili ne. Ti si i dalje vazna, vrjedna ljubavi i paznje. Mozda sada izgleda kao da se nikada neces osecati bolje, ali vrijeme zaista lijeci, iako to sad ne deluje utjesno... :obr
Jao, ovo mi je trebalo. Samo mi još treba malo malo unutrašnje motivacije da uradim nešto lijepo za sebe. Tragam za njom :rolleyes

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Fri Jan 31, 2025 2:17 pm
Je li neko sa foruma, da mu se svasta nagovorim? :hahah :puc. :0o :gaz. := :puc.
Ma kakvi, ni blizu. Ali mislim da ni za njega nije najjednostavnije. Tako da iako i ja imam nekad potrebu da budem ljuta osjećam se bolje kada kanlišem to kroz neko razumijevanje :plaz

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Koliko ti taj decko ima godina kada se opteretio listom prijatelja na facebook-u? Ako je ozbiljan onda bira slicnu sebi. Ako te je izabrao onda te smatra ozbiljnom. Ne vidim svrhu rasprava oko facebook-a,twitera i ostalog.Ako je veza ozbiljna, sama po sebi znaci da ti nije potreban niko virtuelan. Cim se on cima koga ti imas u prijateljima, plasim se da na kraju ne ispadne da je upravo on taj koji krije nekoga. Ne mora da znaci ali obicno to tako ispadne.

A kao drugo, ako zelite da zaboravite na vasu vezu mozda je i bolje da se ne vidjate jer ce te susreti sa njim samo asocirati na sve to i uvek vracati na pocetak. Cim se on brine za tvoju listu prijatelja,neozbiljan je on za to da se pomiri da niste u vezi. A ako cete biti u vezi onda se pomirite jer "zivela ljubav" :)

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

NecuZvakuHocuKusur wrote:
Fri Jan 31, 2025 3:39 pm
Koliko ti taj decko ima godina kada se opteretio listom prijatelja na facebook-u? Ako je ozbiljan onda bira slicnu sebi. Ako te je izabrao onda te smatra ozbiljnom. Ne vidim svrhu rasprava oko facebook-a,twitera i ostalog.Ako je veza ozbiljna, sama po sebi znaci da ti nije potreban niko virtuelan. Cim se on cima koga ti imas u prijateljima, plasim se da na kraju ne ispadne da je upravo on taj koji krije nekoga. Ne mora da znaci ali obicno to tako ispadne.

A kao drugo, ako zelite da zaboravite na vasu vezu mozda je i bolje da se ne vidjate jer ce te susreti sa njim samo asocirati na sve to i uvek vracati na pocetak. Cim se on brine za tvoju listu prijatelja,neozbiljan je on za to da se pomiri da niste u vezi. A ako cete biti u vezi onda se pomirite jer "zivela ljubav" :)
Ma mogu ja da razumijem sve, imali smo problema sa nepovjerenjem mojom krivicom. Jasno mi je što je problem bio da nešto krijem jer smo prolazili kroz te stvari.

Mada problem nije u tome, već u mojoj potrebi da sad pokažem, dokažem i da se još više držim za to umjesto da pustim. Jednostavno mi trebaju tips and tricks da spustim loptu, stabilizujem emocije i dam vremena i sebi i njemu da ohladimo.

To je na kraju krajeva bio i njegov prijedlog. "Pusti me, posveti se sebi, neću pobjeći", a ja ne znam da pustim i štetim i sebi i njemu i bilo kakvom potencijalnom zdravom prijateljstvu koje možemo imati kad ovo ohladi. Uglavnom kako pustiti, dati sebi vremena, popuniti tu emotivnu prazninu, a da ne bude na silu?

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

biljka wrote:
Fri Jan 31, 2025 3:13 pm
Skitnica wrote:
Fri Jan 31, 2025 2:15 pm

Jao, ovo mi je trebalo. Samo mi još treba malo malo unutrašnje motivacije da uradim nešto lijepo za sebe. Tragam za njom :rolleyes
Nekada motivaciju treba probuditi, skriva se ona kada nam je najviše potrebna.. možeš ti nju pronaći ako imaš želju ..A imaš je.. Vrlo bitno u fazi kroz koju prolaziš ..Počni sa sitnim stvarima koje ti gode / ispunjavaju.. korak po korak do cilja..

Dovoljno je da kreneš napred … :cv

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

biljka wrote:
Fri Jan 31, 2025 3:16 pm
Skitnica wrote:
Ma kakvi, ni blizu. Ali mislim da ni za njega nije najjednostavnije. Tako da iako i ja imam nekad potrebu da budem ljuta osjećam se bolje kada kanlišem to kroz neko razumijevanje :plaz
Eh dobro je onda… :hahah

Ma ni jedan prekid nije jednostavan ma koji god motiv za to da je..Svako od nas ga doživljava na različit način i prolazi različito .. I ljutnja i plac su normalni, sve to trebamo / i sve je to pokazatelj da smo ljudi i da trebamo sve to na putu kroz koji prolazimo .. :))D Emocije ne treba ne ispoljiti … one koje se kupe,i kupe i kupe, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kasnije ..

Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Mina »

@ biljka
Vrijeme ti je glavni saveznik i najveći neprijatelj tu. Vremenom će prestati da boli, ali će ti vrijeme djelovati da traje vječno. Nema univerzalnog recepta za preboljevanje, mada probaj ne misliti i okupirati se stvarima koje voliš da radiš i nađi volju za to.
:jbg
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Fri Jan 31, 2025 7:50 pm
biljka wrote:
Skitnica wrote:

Ma ni jedan prekid nije jednostavan ma koji god motiv za to da je..Svako od nas ga doživljava na različit način i prolazi različito .. I ljutnja i plac su normalni, sve to trebamo / i sve je to pokazatelj da smo ljudi i da trebamo sve to na putu kroz koji prolazimo .. :))D Emocije ne treba ne ispoljiti … one koje se kupe,i kupe i kupe, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kasnije ..
Ma nemam ja problem trenutno sa ispoljavanjem emocija. Samo ih je puno :aaa

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Mina wrote:
Fri Jan 31, 2025 8:01 pm
@ biljka
Vrijeme ti je glavni saveznik i najveći neprijatelj tu. Vremenom će prestati da boli, ali će ti vrijeme djelovati da traje vječno. Nema univerzalnog recepta za preboljevanje, mada probaj ne misliti i okupirati se stvarima koje voliš da radiš i nađi volju za to.
To je najgore. I sat presporo prođe, čak i kad radim nešto, a kamoli kad "odmaram"

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Moras biti mentalno jaka za takve stvari. Stalnim navracanjem cinis sebi medvedju uslugu iliti radis sebi gore. Ako si odlucila da prekines, prekini svaki kontakt makar dok se ohladis. Pa posle imajte prijateljski odnos kada se sretnete ili sta vec. Ovako,ako ti zelis da prekines a hoces kontakt a ujedno te to sve pogadja, ti se nikada neces resiti toga. Vrteces sama sebe u krug. A ako postoje sanse da nastavite i zelis to, onda radi na tome.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

NecuZvakuHocuKusur wrote:
Fri Jan 31, 2025 9:34 pm
Moras biti mentalno jaka za takve stvari. Stalnim navracanjem cinis sebi medvedju uslugu iliti radis sebi gore. Ako si odlucila da prekines, prekini svaki kontakt makar dok se ohladis. Pa posle imajte prijateljski odnos kada se sretnete ili sta vec. Ovako,ako ti zelis da prekines a hoces kontakt a ujedno te to sve pogadja, ti se nikada neces resiti toga. Vrteces sama sebe u krug. A ako postoje sanse da nastavite i zelis to, onda radi na tome.
Vjerovatno si upravu. Samo se moram okupirati u ovom trenutku drugim stvarima I guess :tada

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Mina wrote:
Fri Jan 31, 2025 8:01 pm
@ biljka
Dobro nam ss vratila :chrs

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

biljka wrote:
Fri Jan 31, 2025 8:45 pm
Skitnica wrote:
Fri Jan 31, 2025 7:50 pm
biljka wrote:

Ma nemam ja problem trenutno sa ispoljavanjem emocija. Samo ih je puno :aaa
Ma neka ih… bolje sto izlaze…

Ona za nju
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Ona za nju »

Mnogi od nas emocije potiskujemo... Apsolutno pogrešno, ali ima nas, sigurna sam. Ima li neko da me demantuje :)
<3

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Kada ne izrazavamo emocije, drugi ne mogu da znati kako se osecamo, i vrlo cesto moze stvoriti distancu i nesporazume u odnosima s partnerom/ porodicom /prijateljima/ radnim kolegama … :jbg

Emocije su da se ispolje ma kakve da su.. :d. .

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Sun Feb 02, 2025 2:43 pm
Kada ne izrazavamo emocije, drugi ne mogu da znati kako se osecamo, i vrlo cesto moze stvoriti distancu i nesporazume u odnosima s partnerom/ porodicom /prijateljima/ radnim kolegama … :jbg

Baš sam maloprije pričala o ovom sa prijateljicom. Stvarno je teško naći sredinu između ispoljavanja ili neispoljavanja emocija. Ja ih u zadnje vrijeme i previše ispoljavam, a ona je u zadnje vrijeme jako zatvorena i obe smo nezadovoljne. Tako da ne znam koliko je tačno da su emocije da se ispolje. Valjda treba nekako balansirati :(s

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

biljka wrote:
Sun Feb 02, 2025 3:55 pm
Skitnica wrote:
Sun Feb 02, 2025 2:43 pm

Baš sam maloprije pričala o ovom sa prijateljicom. Stvarno je teško naći sredinu između ispoljavanja ili neispoljavanja emocija. Ja ih u zadnje vrijeme i previše ispoljavam, a ona je u zadnje vrijeme jako zatvorena i obe smo nezadovoljne. Tako da ne znam koliko je tačno da su emocije da se ispolje. Valjda treba nekako balansirati :(s
Meni licno je bolje kad ih ispoljim osjecam se bolje, kad mi se place isplacem ..i idem dalje..Ne trebamo se forsirati biti jaki tamo gdje nismo..Prekidi se ne lijece magicnim stapicem, ali vremenom postaje lakse..

U takvim siuacijma cesto sebe zanemarimo, lose spavamo, slabije se hranimo zdravom hranom..Znamo da tijelo i um su povezani..a ne treba dozvoliti da dode do fizicke boli..

Znam da sad djeluje kao da se nikada neces osecati bolje, ali hoces... Mozda ne sutra, mozda ne za nedelju dana, ali vrijeme i tvoj trud ce uciniti svoje.

Prekid veze je gubitak, i normalno je da tugujemo. Ali budi njezna prema sebi u ovom procesu..