NS BiH

Lige, igrači, utakmice, klađenja, transferi i novosti
Post Reply
User avatar
Ton
Forumaš mjeseca
Forumaš mjeseca
Reactions: 192
Posts: 259
Joined: Fri Apr 17, 2020 7:34 am

NS BiH

Post by Ton »

Izbor novog selektora nogometne reprezentacije BiH se pretvorio u (politički) cirkus.
Image

No, krenimo redom. Krajem novembra Izvršni odbor NS BiH je odabrao Komisiju za izbor selektora koju su činili predsjednik Elvedin Begić, potom potpredsjednici Ivan Beus i Milorad Sofrenić te predsjednici entitetskih saveza Irfan Durić i Vico Zeljković.

Desetak dana kasnije Komisija za izbor selektora je odlučila da angažuje Stručnu komisiju koju su činili Emir Spahić i Zvjezdan Misimović čiji je zadatak bio da shodno svom iskustvu u reprezentaciji procijene koji su kandidati adekvatni te da obave razgovore s pojedincima. Već tada su se pojavila imena Ivayla Peteva i Sergeja Barbareza koji su i do kraja ostali glavni favoriti. Zanimljivo da na tim sastancima kada su se birali članovi Stručne komisije nije bio Begić.

Potom je krenula sapunica. Imena kandidata za selektora pojavljivala su se svakodnevno. Misimović i Spahić su razgovarali s Petevom, Barbarezom, Amarom Osimom, Husrefom Musemićem, Sergejom Jakirovićem i brojnim drugim kako bi donijeli konačnu odluku. Pojedini treneri su u savez čak slali i svoje biografije, za neke su to radile agencije pa je javnost počela ismijavati sami proces izbora selektora.

S mnogo pažnje čekao se 22. decembar kada se očekivalo raportiranje Misimovića i Spahića o obavljenim razgovorima. Spahić zbog porodičnih problema opravdano nije došao na sastanak, dok je Misimović predočio Peteva i Marca Simonea. Već tada dalo se naslutiti da će biti problema budući da je od ranije poznat sukob Misimovića i Begića koji je eskalirao nakon Zvjezdanovog intervjua za portal Klix.ba u kojem je prvi put otvoreno napao predsjednika saveza.

Vrhunac drame uslijedio je posljednjih dana. Ponovo su ljubitelji bh. nogometa očekivali da ćemo 4. januara dobiti selektora, ali oni su opet bili prevareni. Na sastanku Komisije za izbor selektora koji je održan prije Izvršnog odbora ponovo se nije pojavio Begić koji je tako propustio cijeli proces. Četvorica preostalih glasali su u korist Peteva u omjeru 3-1 (Zeljković, Sofrenić i Beus za, Durić protiv). Međutim, kako je ranije donesena odluka, Komitet je morao biti jednoglasan kako bi prijedlog uopšte išao na glasanje pa je i Durić odlučio prikloniti se trojci u namjeri da ne blokira proces izbora.

Uslijedila je sjednica Izvršnog odbora koja je na kraju bila prekinuta i nije došlo do glasanja o Petevu. Sofrenić i Zeljković su potom u obraćanju medijima istakli da je sjednica prekinuta zbog novog izostanka Begića, ali i pribojavanja da je, kako ističu, predsjednik saveza uticao na bošnjačke članove Izvršnog odbora da odbiju Peteva za novog selektora.

Petev je i dalje kandidat za kojeg će se glasati
Image

"I na prošloj sjednici Komisije za izbor selektora kada smo dobili odvojene izvještaje članova Stručne komisije Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića rekao sam da ne mogu podržati ni jedan prijedlog Misimovića. Naime, on je u intervjuu koji je dao sredinom novembra portalu Klix.ba slagao da do sada nije učestvovao u biranju selektora. Ne mogu opet podržati nekoga ko laže i ko će opet poslije nekog vremena reći da se nije ništa pitao", odgovorio je Begić jučer u razgovoru za portal Klix.ba na optužbe Sofrenića i Zeljkovića.

Tako smo došli do pat pozicije, a mnogi se pitaju kako dalje.

Kao što smo već naveli, nastavak ove sjednice bit će moguć tek nakon praznika, a na njemu će ponovo biti glasanje o prijedlogu Komiteta za izbor selektora prema kojem bi Petev bio selektor. Petev će to i postati ukoliko dobije 11 glasova od 15 članova Izvršnog odbora od kojih prema novom statutu mora barem jedan glas biti od sve tri nacionalne komponente.

TEŽAK ZADATAK8.12.2020. u 20:27
Poznat raspored Zmajeva u kvalifikacijama: Francuzi dolaze nakon gostovanja Finskoj


Ukoliko Petev ne dobije podršku više od dvije trećine članova Izvršnog odbora, onda će bugarski stručnjak biti definitivno prekrižen kao Bajevićev nasljednik. Naime, budući da je Petev bio jedinstveni kandidat Komisije za izbor selektora, drugog kruga glasanje neće biti. Sasvim je jasno da nam predstoji dani u kojem će se raditi lobiranje na tome da jedna od "zaraćenih" strana popusti kako bi se donijela odluka.

Ako Petev ne dobije podršku, onda će Izvršni odbor donijeti novu odluku o tome na koji će način biti biran selektor i sve se vraća na početak. Aktuelni Komitet za izbor selektora je praktično završio svoj posao pa postoji mogućnost da se eventualno njemu obnovi nadležnost, ali i da se izabere neki novi put za izbor selektora pa se postavlja pravo pitanje kada ćemo uopšte dobiti novog selektora.

Dok se lobira, trguje pozicijama, prepucava po medijima i pokazuje moć očito niko ne misli na to da vrijeme opasno curi te da su novom selektoru znatno umanjili vrijeme za pripremu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje počinju u martu. Forma reprezentativaca je pala u drugi plan, a fokus je krajnje nepotrebno usmjeren na 15 ljudi Izvršnog odbora koji su u izbor selektora uvukli nacionalni interes u namjeri da pokriju lične prohtjeve.

Klix

User avatar
gripen
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 451
Posts: 1078
Joined: Fri May 01, 2020 5:02 pm

Re: NS BiH

Post by gripen »

nisam ovo citao
sto se tako zaj.ebaju

Post Reply