Svjetski a nasi

Teme koje se tiču medija bilo koje vrste (TV, štampa, internet...)
Post Reply
User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2517
Posts: 10260
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Svjetski a nasi

Post by Peace »

Temu sam otvorila da mozemo postavljati vijesti o nasim uspjesnih ljudima u svijetu.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2517
Posts: 10260
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Svjetski a nasi

Post by Peace »

Bosanka Emina Sikirić najbolja nastavnica u švedskom Jonkopingu

Image

ImageNa kraju 2022. godine iz Švedske dolazi još jedna lijepa vijest - Emina Sikirić, koja je rođena u Trebinju, nedavno je proglašena za nastavnicu godine u švedskoj regiji Jonkoping.

Učenici su ovu lijepu Bosanku koja ima 37 godina opisali kao učiteljicu koja je dobra u objašnjavanju i koja svaki put čini nastavu zabavnim i drugačijim.

"Nastavničko zvanje nije posao jednog čovjeka, već timski rad", kaže Emina Sikirić.

Emina kaže da je učenje radost za nju i želi da se učenici osjećaju uključenima u društvo.

"Trudim se da im dam alate da rade dobre stvari za druge i sebe", dodala je Emina Sikirić, koja radi kao nastavnik opće didaktike s fokusom na pristupačno učenje pomoću digitalnih alata.

Pored predavanja i odgovornosti u nastavi, Emina radi i na razvoju digitalnih alata među svojim kolegama i studentima.

Kako je portal Radiosarajevo.ba saznao, Emina u školi u Jonkoping regiji predaje na engleskom i švedskom jeziku.

"Dijeljenje svojih misli, materijala ili davanje digitalnih savjeta je prirodno za mene, i zato već dvije godine imam Instagram nalog na kojem dijelim svoj rad", dodala je Emina.

Aktivna je i kao osoba u društveno-korisnom radu...

"Moji učenici su u prošlosti prikupljali novac za izgradnju škole u Indiji za djecu koja ne smiju da idu u školu. Nikada neću zaboraviti radost u očima učenika kada smo navijali, bodrili i podržavali jedni druge u ovom projektu", podvukla je Emina.

Prošle godine je sa svojim timom učenika sarađivala na projektu kako bi ojačali znanje učenika o pravima djeteta.

"Učenici su kreirali filmove na engleskom jeziku na osnovu različitih članaka iz Konvencije o pravima djeteta. Mislim da je jako važno osvijestiti učenike o svojim pravima i obavezama u školi i društvu", naglasila je Emina.

Njen tim je napravio i mirovnu šetnju oko škole, te su na taj način pokazali solidarnost i podršku demokratskoj Ukrajini koja je napadnuta od strane Rusije.

"Tim skupom smo pokazali da se zalažemo za slobodu, različitost i demokratiju", kazala je Emina Sikirić, koja kao nastavnica radi 14 godina.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2517
Posts: 10260
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Svjetski a nasi

Post by Peace »

Sarajlija Noah Weber na Forbesovoj listi najperspektivnijih mladih Austrijanaca

Image

Sarajlija Noah Weber (profesionalno ime) prepoznat je na spisku Forbes 30 najperspektivnijih ispod 30 godina u Austriji zbog rada na otkrivanju novih lijekova za borbu protiv neizlječivih bolesti pomoću umjetne inteligencije.

Ovu informaciju preko Facebook profila potvrdio je dr. Edhem (Eddie) Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, veliki filantrop i doktor elektrotehničkih nauka.

"Noah je mladi poduzetnik i izvršni tehnički direktor Celeris-a, firme koja radi na otkrivanju novih lijekova za borbu protiv neizlječivih bolesti pomoću umjetne inteligencije. Školovao se u Sarajevu prije nego što je diplomirao primijenjenu matematiku i magistarirao iz iste oblasti na bečkom Tehničkom univerzitetu.

Iako je vrlo mlad, već je radio za nekoliko kompanija, a čak je i predavao na univerzitetima u Austriji. Trenutno rukovodi studentskim diplomskim i master radovima na bečkom Tehničkom univerzitetu i kreira i ocjenjuje kurseve mašinskog učenja.

Noah je također bio vrlo uspješan online instruktor na Udemy platformi, a njegove kurseve o mašinskom učenju pohađalo je preko 9000 ljudi sa izvanrednim recenzijama.

Poznajemo se neko vrijeme i sreo sam ga uživo u Sarajevu ovog ljeta. Ništa osim riječi hvale za njegov intelekt! Očekuje ga velika karijera pa pratite njegov put. Uskoro ćemo s njim snimati podcast u kojem ćete saznati njegov životni put i kako je došao tamo gdje je danas. PS: Možda i saznate njegovo bosanskom ime.

Forbes od 2011. godine objavljuje listu 30 ispod 30 godina na kojoj odaju počast najperspektivnijim profesionalcima mlađim od 30 godina. Na spisku se nalaze oni koji su već postigli nešto izvanredno uprkos godinama. Na listi se nalaze istaknuta imena kao što su osnivač Spotifyja Daniel Ek i dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2517
Posts: 10260
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Svjetski a nasi

Post by Peace »

Sarajlija Vedran Lekić dobitnik prestižne nagrade zbog otkrića marsovskog jezgra

Image

Profesor seizmologije na Univerzitetu Maryland u College Parku u Sjedinjenim Američkim Državama Vedran Lekić, dobitnik je prestižne naučne nagrade - Newcomb Clevland Award, a zbog otkrića marsovskog jezgra.

Newcomb Cleveland nagrada Američkog udruženja za unapređenje nauke (AAAS) se svake godine dodijeljuje autoru(ima) izvanrednih naučnih radova objavljenih u sekcijama Research Articles ili Reports.

Kako je objavio nagrađivani inžinjer, inovator, profesor na poznatom Univerzitetu La Trobe i osnivač "BH Futures Foundation" Edhem Čustović nagrada je osnovana davne 1923. godine i pored prestiža, dobitinik/ci dobijaju 25,000 američkih dolara.

"Prof. Lekić je zajedno sa kolegama prvi napravio nevjerovatno otkriće. On je rođeni Sarajlija koji je pohađao najbolje univerzitete poput MIT, Harvard i Berkeley", napisao je Čustović.
U Ameriku je došao 1993. godine kao izbjeglica iz BiH. Kao izvrstan student, dobio je stipendiju da studira na najboljem univerzitetu Harvard University, gdje je studirao astronomiju i astrofiziku. Na Harvardu je tek na uvodnom kursu geologije zavolio geoznanosti.
Radio je sa svjetski poznatim stručnjacima Göranom Ekströmom, Meredith Nettles i pokojnim Adamom Dziewonskim u seizmološkoj laboratoriji Harvarda i napisao svoju dodiplomsku tezu o dubokim zemljotresima.

Njegov dodiplomski rad pokazao je njegovu sposobnost da provodi visokokvalitetna istraživanja i ponuđen mu je stipendija na Kalifornijskom univerzitetu Berkeley. Stekao je doktorat. 2009. godine istražujući globalnu tomografiju.

Nakon nekoliko godina postdoktorskog rada na Brown University, Lekić je dobio profesorsku poziciju na University of Maryland.

Od tada, Lekić je stekao ime kao istraživač dubina Zemlje.
1
1 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2517
Posts: 10260
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Svjetski a nasi

Post by Peace »


Post Reply