pubertet

Teme iz psihologije
drle
Junior
Junior
Reactions:

pubertet

Unread post by drle »

koliko puta je ženski pubertet blaži od muškog? ono od oka? otprilike? 20x manje divlja u ženskima? 30x manje?

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: pubertet

Unread post by Skitnica »

Tesko je dati neku tacnu brojku poput "20x manje" ili "30x manje", ali uopsteno gledano, pubertet kod devojcica se razlikuje po intenzitetu i izrazenosti u odnosu na djecake, i to zavisi od vise faktora, ne samo od pola...
Kod devojcica je pubertet cesto manje "eksplozivan", jer se fizicke promjene (rast grudi, menstruacija, oblikovanje tjela) odvijaju u postepenijem ritmu.
Kod djecaka hormoni (testosteron) pokrecu brze i primjetne promjene – glas se produbljuje, naglo rastu misici, a i cesto su energicniji zbog visih nivoa testosterona...

Kod devojcica – mozda vise oko 2x do 3x manje "divlje" spolja, ali emotivno je intenzitet cesto jednak, samo na drugaciji nacin ispoljen. Sve zavisi i od same osobe, okruzenja i genetike.

Moja sestra ima jednog djecaka mladeg 2 m od moje kcerke i vrlo cesto sam ih poredila u tom razdoblju u svim situacijama...Zanimljiv mi je bio taj period za oboje...i dobro smo prosli svi sa njima... :W

Vremena, razumjevanja, dijaloga im treba ...i uz puno strpljenja prode i bude sve ok... <3
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ti sa PMS-a prede na pubertet... :hahah
Sretno... :DE

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

ko će uteć od kuće jer ga roditelj ne razumi i goni ga da uči, on ili ona?
ko će doć pijan ko guzica, izrigat se po cilom dnevnom boravku i sutra vas uvjeravat da je to zbog pokvarenog čevapa, on ili ona?
koga ćete navečer sritni dočekat šta je u pristojnu uru doša/la? a on ili ona samo uđe u sobu i izađe kroz prozor party goes on, njega ili nju?
zbog koga će vas učitelj zvati doma da je u školi sasvim slučajno nekog udario/la po stražnjici, zbog nje ili njega?

možemo do sutra ovik je jedan te isti odgovor :D

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ne znam koliko je to sve i do pubertete. Imam i sina i kcerku, ali ovo nabrojano iznad nikad ni jedno nije ispoljilo.
Niti smo imali problem bilo koje druge vrste. Vrlo vjerovatno ce ponasanja dijete, a i covjeka kasnije, zavisiti od ponasanja/stila zivota samih roditelja, ili bar jednog od njih
I uopce od sredine boravka.
Alkohol npr. nikako ne bih stavljala uz pubertet, ali ako ga konzumira sredina ili roditelj, vrlo je vjerovatno da ce to prohvatiti ko normalnu pojavu.

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

daj, ako se neko iz ekipe dočepao boce žestije svi bi pili a to je baš taj period, prva oblokavanja. ko može koliko :hahah

ako nije ovo je onda nešto drugo :D

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Vjerovatno će biti u društvu gdje se pije / puši … ako su upoznati sa posljedicama koje nosi alkohol/ duhan / droga , znat će reci ne. A možda sebe iz radoznalosti počaste čisto da znaju osjećaj nakon toga..Neki nikad vise ne probaju, dok neki postanu ovisnici .. Ali teška vremena u svakom pogledu…

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

Skitnica wrote:
Wed Feb 05, 2025 2:51 pm
Vjerovatno će biti u društvu gdje se pije / puši … ako su upoznati sa posljedicama koje nosi alkohol/ duhan / droga , znat će reci ne. A možda sebe iz radoznalosti počaste čisto da znaju osjećaj nakon toga..Neki nikad vise ne probaju, dok neki postanu ovisnici .. Ali teška vremena u svakom pogledu…
boldano :up

a neki kanije konuzumiraju sasvim normalno. tj povremeno :D

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

drle wrote:
Wed Feb 05, 2025 3:19 pm
Skitnica wrote:
Wed Feb 05, 2025 2:51 pm
boldano :up

a neki kanije konuzumiraju sasvim normalno. tj povremeno :D
A neki nikad vise..

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

a neki se tada baš ispucaju rekao bi jadna majka jadan otac a kasnije postanu ljudi samo takvi, baš imam primjera ovde oko sebe :up

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Sve je to individualno…

Životni putu je posut trnjem i kamenjem do nas je hoćemo li tim kamenjem napraviti zid, ili most..

Sve je do nas licno - mi biramo.. :d.

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Djevojčica je još mala. S njom crtam, gledamo oblake, pušemo u maslačak, plešemo, uzgajamo i beremo cvijeće.. pogotovo ruže.. Učimo prva slova. Slušamo violinu i klavir. A i "babaroge" :hahah
Posmatramo mrave, paukove i razne baje. ❤️
Momci su finih godina stariji od nje (a jedan od drugog pola godine).. Što opet ne znači da će preskočiti lov na školjke. 😁 Iako trenutno često pričaju o "ribicama"
Sljedeći period je mart/april. 🤩
Školjki.
Običan zajednički proveden dan s pijeskom u cipelama (i tek poslije vidljiv trag prestarih i deformiranih stijena.. i između prstiju) i uživanju svega onog što more podari i u manje toplim periodima.
Tad (mi) ispričaju spontano i ono "skriveno".
Neke "mutacije"se već fino primijete. I fizički i karakterno.
Ne znam šta je tačno "blaže".
Prije bih rekla da je svako biće različito (koliko slični da smo) i povodom karaktera, famelijarnog (ne)uzora, individualnog, društvenog, edukativnog itd
Najbitnije je da ih se svakako voli, bude im se blizu i razumije. Ukaže na adekvatan način na ono što bi moglo biti štetno i za druge a i za njih. Stimulusati im duboke i nesebične strasti.. i onu ljubav prema sebi.. bez perfidnog obzira prema drugima.

Djeca se brzo pretvaraju u ljude.. a i "sudije".. najčešće ako smo to i sami.. bili.