Ljutnja

Teme iz psihologije
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ljutnja

Unread post by Skitnica »

Kada netko kaže da posjeduje dobru samokontrolu često se smatra da mora gušiti vlastite emocije. Međutim, dobra samokontrola ne znači da se ne smijemo naljutiti i ispoljiti ljutnju, ali jedino što to nećemo učiniti bilo s kim, zbog bilo čega i bilo kako, već s pravom osobom, u pravom trenutku, zbog pravih razloga i u pravoj mjeri. Samokontrola je zapravo doziranje emocija, a najbolje ju je dočarao Aristotel: «Svatko se može naljutiti – to je lako. Ali naljutiti se do ispravnog stupnja, u pravi trenutak, zbog ispravnog razloga i na ispravan način – to nije lako».

Što nas uglavnom ljuti?

Najčešće nas ljute situacije kada nam se čini da se netko prema nama ponaša nepravedno (npr. smatramo da nam šef zadaje više posla nego drugim zaposlenicima, profesor nam zaključi nižu ocjenu od one koju mislimo da zaslužujemo). Međutim, naglasak je na tome što se nama čini, nepravde uopće ne mora biti (npr. šef smatra da smo sposobniji od drugih zaposlenika pa nam prepušta veći dio poslova, profesor u zaključnu ocjenu uzima u obzir i naše zalaganje i ponašanje tijekom godine). Dakle, kad stvari pogledate iz druge perspektive, ljutnju izazivamo sami našom interpretacijom tih situacija.

Ljutnju izazivamo sami – čak i ako su događaji izuzetno loši, a ljudi neugodni – ljutnju izaziva naša interpretacija događaja npr. ako neki kolega od vas traži neku uslugu/pomoć vi se možete naljutiti jer je neuviđavan, ali isto tako možete pomisliti i kako vas cijeni. Dakle, kako ćete doživjeti neku situaciju na vama je.

Ljutnja nam neće pomoći da riješimo neki problem (zbog kojeg se vjerojatno ljutimo) – bolje je razmisliti što možemo učiniti sada da riješimo problem ili da u budućnosti ne dođemo u istu situaciju. To će nam pomoći da se osjećamo manje frustrirano i bespomoćno.

Ako situacija nema rješenja, najbolje je zaboraviti na ljutnju.

Ako se izvičemo na drugu osobu i kaznimo ju obično nećemo postići ništa, barem ne na duži rok

Veliki dio ljutnje proistječe iz našeg pokušaja da zaštitimo svoje samopoštovanje u situaciji kada nas drugi ljudi kritiziraju, ne slažu se s nama ili se ne ponašaju kako bismo mi htjeli. Ovakva ljutnja je uvijek neadekvatna jer nam samo vlastite iskrivljene misli mogu ugroziti samopoštovanje

Često smo ljuti zbog neispunjenih očekivanja – no, pitanje je koliko su ona uopće realna, stoga je dobro malo preispitati se.

Dakle imate se pravo ljutiti, niste ni manje vrijedni ni manje dobri, ali pitanje je imate li vi od toga koristi, i ljudi oko vas.

Što poduzeti kada smo ljuti?

Čekajte! – nemojte reagirati odmah, saberite se i pričekajte dok se intenzivne emocije ne smire, a tada ćete „hladne glave“ situaciju bolje sagledati

Borite se s ljutnjom – ne dopustite samima sebi da se ljutite zbog svake gluposti i da reagirate i kad za to ne postoji pravi razlog

Promijenite kut gledanja – pokušajte situaciju koja vas je razljutila sagledati iz više kutova, popričajte s nekim i dobro razmislite vrijedi li situacija vaše gorčine i ljutnje.

Što poduzeti i kako reagirati kad je druga osoba ljuta?

Pozovite se na dugotrajne dobre odnose i iskažite razumijevanje – upitajte drugu osobu da je sve to vrijedno toga da zahladite i narušite odnose

Ponudite raspravu o problemu i mogućim rješenjima – npr. „Ispričaj mi točno o čemu je riječ, pa ćemo vidjeti što se sve može učiniti i tko će što učiniti“

Prihvatite nezadovoljstvo druge osobe i pružite joj podršku – npr. „Vidim da se s razlogom ljutiš, ispričaj mi detaljnije o čemu se radi, kako mogu pomoći“

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Ljutnja

Ljutite l se cesto? Je li neko ljut na vas ?

Sa mojim blizim ako se ljute, pustim ih da se ispusu i cekam da sami dodu i objasne u cemu je problem i sta je razlog njihovoj ljutnji.Ako neka moja greska i uvidim da sam pogresila i da su u pravu izvinem se.
Ja, naide momemnat kad se naljutim brzo a brzo me ta ljutnja i prode.. :kaafa

Sto mi osoba vise draga, manje vrijeme ljutnja traje.. :D/

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:čeekaa
e shto se volimo pohvaliti. kako znamo i hochemo da se izvinemo.. kad smo pogrijeshili..
.. :jbg ko to danas grijeshi. niko. :hahah
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sto sam starija sve se manje ljutim. Ne zelim to sebi raditi. Jer zbilja kad smo ljuti, sami sebe kaznjavamo.
To je ono ko kada pijete otrov i cekate da umre taj na koga se ljutite, ili ga mrzite.
Znam i kakav je to osjecaj nositi ljutnju dugo, nikom to ne zelim, i kada znam da je neko ljut pravit cu uvijk prva korake da se to prevazidje…Ako osoba ne zeli to pustiti, pustim, neka bude volja njihova.

Cudo je jedno koliki ego moze biti, koliko su teske tudje rijeci, a nase nisu.
Primijetih na forumu, gdje nas je posve malo, da ne zelimo cak pisati na temi koju je otvorila osoba na koju smo se nekad naljutili.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hm
U studiji koja je obuhvatila oko 1.000 ispitanika uočeno je da su ljudi koji su ljuti prije završavali svoje zadatke. Prema istraživanjima, ljudi koji su se prvi naljutili bili su uspješniji od ostalih učesnika u studijama i uopšte u životnim zadacima.
gledajući podatke ankete prikupljene od 989 ljudi tokom opštih izbora u SAD 2016. i 2020. godine. Otkrili smo da je bijes zbog mogućnosti da protivnički kandidat pobijedi natjerao ljude da glasaju na izborima.
.. dakle. moze malo 'ljutnje'
.............................................................................................Image

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Rijetko se naljutim, mora bas biti debeo razlog. Kada se to desi ja licno mogu da ne progovorim danima.
Bas sam krme :doh
To je naravno samo u slucaju da nije moja greska a druga strana ne vidi svoju. Ako sam ja pogrijesila onda mi nije problem priznati i izviniti se.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Ako je situacija u kuchi... ne volim da se ne razjasni u najkrachem roku. moze 'prespavati'.. ali ne i da shutnja , traje danima.. :/* ..
.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Kad je neko ljut na mene hoću da riješim stvari što je brže moguće, izvinim se i poradim na tome.

S druge strane ako sam ja ljuta mogu to nositi mjesecima u sebi, kriti skroz, nikad ne reći ili i reći, ali minimizirati ljutnju koju osjećam, tako skupljati negativne emocije dok ne puknem. A sve uz pokušavanje da oprostim i zaboravim :-?

Vrlo zrelo, znam :qq
Per aspera ad astra :fiju

Pekmeza
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Pekmeza »

Ljutim se puno i zbog raznih stvari. Neke su jako optavdane a neke mozda i nisu.

Ali ne istresam svoju ljutnju na one koji mi ljutnju proizvode. Umjesto toga svakome sam dali moj zamisljeni broj “kredita”. Neki su te kredite vec istrosili, s njima sam u minimalnom kontaktu. Neki imaju jos ihihih “kredita”.

Shvatila sam da nema razgovora kad si ljut, jer druga strana ili ne shvata ozbiljno ili se odmah naljuti na kritike ili jednostavno je nije briga. Na kraju gubim moje dragocijeno vrijeme, a i zivce.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Thu May 09, 2024 11:51 pm
U studiji koja je obuhvatila oko 1.000 ispitanika uočeno je da su ljudi koji su ljuti prije završavali svoje zadatke. Prema istraživanjima, ljudi koji su se prvi naljutili bili su uspješniji od ostalih učesnika u studijama i uopšte u životnim zadacima.
gledajući podatke ankete prikupljene od 989 ljudi tokom opštih izbora u SAD 2016. i 2020. godine. Otkrili smo da je bijes zbog mogućnosti da protivnički kandidat pobijedi natjerao ljude da glasaju na izborima.
.. dakle. moze malo 'ljutnje'
Opet neke studije :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Pekmeza wrote:
Sun Mar 09, 2025 3:28 am

Shvatila sam da nema razgovora kad si ljut, jer druga strana ili ne shvata ozbiljno ili se odmah naljuti na kritike ili jednostavno je nije briga. Na kraju gubim moje dragocijeno vrijeme, a i zivce.
Najfascinantniji su mi oni koji su vječne žrtve, pa kad kažeš da si ljut zapravo si ti kriv iz bilo kojeg razloga

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ljutnja je ok ako ima razlog . Ljudi smo i ljutnja je emocija . :(s

Ima ljudi koji se ljute za sve i ništa… eh to je već problem u njima samim.I za najobičnije sitnice planu.. :%$
Obično takve ljutnje govore o osobi mnogo čega.. da su pod stresom, nekim bolom, problemu i sl. U tim momentima bolje ne ulaziti u rasprave sa njima.

Jer obično i kad im se izvines, vidimo da smo pogresili nekim slučajem kažu: - “sad mi se još i izvinjavas” :hahah

Ako ćutiš - ne kažeš ništa… reaguju - sa :” Ćutiš ? Reci nešto ..”

:hahah

Bolje čekati da to stanje ljutnje prođe ..da se malo “ohlade”…

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Ja ne znam biti ljuta,sto zaista i nekad nije dobro.
Nekako sam vise osjetljiva i onda me to lahko povrijedi pa tesko prolazi.
Radije bih da se znam naljutiti,pa onda poslije nekog vremena brzo odljutim.

A sto se tice drugih,ne znam ne volim da se ljuti neko na mene bio razlog ili ne.
Ja se lose osjecam i tako.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

dakle. jedno pishete. drugo radite. treche mislite...

sve svetice..

:hahah :cc.

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Ne znam sad,samo na sta si ovo mislila(svetice)

Kako drugacije odg sto doista i posjedujemo :inlv

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

..ko shta 'zaista' posjeduje.. ocjenjuju drugi.. sami to teshko mozemo..

..mislimo da smo 'neshto', u nashim mislima... a postupci govore.

..dakle. nikad ne mozemo sa sigurnosti,napisati.. to sam. takva sam tako reagujem u zivotu.. :/*

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Ja ipak ne mislim tako,najbitnije je da mi sami sebe poznajemo.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. poznajem, ali ne znam :hm

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Naljutim se, pa gorim od ljutnje, pa me to drži jedno vrijeme, većinom ne dugo, pa me prođe i onda se nimalo ne ljutim na tu osobu, makar me sjekirom spucala. Ali dobijem novu perspektivu na tu osobu, koja ostane, obično trajno. :-?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Nekad je ljutnja više proizvod nas samih nego druge osobe, kao i puno emocija. Ako ne dobijem izvinjenje ljutim se zauvijek. Ako dobijem i iskomuniciram onda oprostim i nastavljam(o) dalje. Ljudi griješe i ljudi se mijenjaju, pa nema razloga da na nečiju prihvaćenu grešku držim gard

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

.sa blizim osobama. izvinjenje mozda radi.. naglashavam mozda. jer znaju vrlo brzo uzvratiti.. 'e, nemoj da bude kao proshli put' itd.

neki vid izvinjenja .treba..ako je preshlo neku granicu
ali,u biznisu.. ako je relacija.npr. musterija.. ne treba se izvinjavati. . ta situacija je specifichna i nema oprosta. bez obzira..koliko je neko bio ispravan..

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ja sam primjetila puno osoba se ljuti kad izgubi u nekim igrama, svasta su u stanju reci … ne prihvaju gubiti ..
Ne razumijem zaista da jedna igra ih može staviti u stanje bijesa… :??

Ako već ne vole da gube, onda ne bi ni trebali igrati .. :hm

(Ne mislim na naše forumske igre).. ;)

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Sve su emocije bitne.
Ljudski je i naljutiti se. Nismo roboti.
Ako se s ljutnjom ne upravlja ispravno može biti destruktivna. U suprotnom može rezultirati i konstruktivna.
Inače se naljutimo zbog neke nepravde, laži, manipulacija itd koje mi smatramo takvim u nekim datim sitacijama i relacijama.
A mislim da je relevantan i način, ne nužno uvijek i automatski nevaljao.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Durenje je najgore. Meni u slučaju nekog razloga za ljutnju je jedino bitno da se to odmah izvede na čistac i riješi. Bolje se i posvađati, nego ostavljati da tinja.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Mon Mar 10, 2025 7:26 pm
Durenje je najgore. Meni u slučaju nekog razloga za ljutnju je jedino bitno da se to odmah izvede na čistac i riješi. Bolje se i posvađati, nego ostavljati da tinja.
Nekad je teško iskomunicirati jer druga strana ne sluša, pa je lakše samo odustati