Kako zapocinjete i kako zavrsavate dan?

Teme iz psihologije
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Kako zapocinjete i kako zavrsavate dan?

Unread post by Peace »

U mojoj opsesiji koja ja trajala cijele zadnje zime - NDE emisijama, cula sam brojne poruke, korisne za nas i nase mentalno zdravlje.
Jedan covjek je govorio o tome koliko je bitno sta prvo ujutro gledamo i slusamo, i sta uvecer, pred spavanje slusamo.
Od tada nisam otvorila s namjerom ni jedan portal s vijestima, i to traje vec duze od mjesec dana.
Na tv-u, tj tih 20 min pred spavanje, su isli uglavnom fini dokumentarci koji ne truju duh.

Na jednom portalu sam nasla da ono sto gledamo i slusamo cak moze da promjeni nas DNK.

Kako dakle zapocinjete vas dan i cime ga zavrsavate?
Slobodni budite opisati vasu jutarnju rutinu, i vecernju.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Kako zapocinjete i kako zavrsavate dan?

Unread post by Dmr »

Peace wrote:
Fri Apr 11, 2025 4:21 pm
U mojoj opsesiji koja ja trajala cijele zadnje zime - NDE emisijama, cula sam brojne poruke, korisne za nas i nase mentalno zdravlje.
Jedan covjek je govorio o tome koliko je bitno sta prvo ujutro gledamo i slusamo, i sta uvecer, pred spavanje slusamo.
Od tada nisam otvorila s namjerom ni jedan portal s vijestima, i to traje vec duze od mjesec dana.
Na tv-u, tj tih 20 min pred spavanje, su isli uglavnom fini dokumentarci koji ne truju duh.

Na jednom portalu sam nasla da ono sto gledamo i slusamo cak moze da promjeni nas DNK.

Kako dakle zapocinjete vas dan i cime ga zavrsavate?
Slobodni budite opisati vasu jutarnju rutinu, i vecernju.
Ja ne gledam vijesti niti pratim ista vezano za vijesti bar zadnjih 4-5 godina :D
A vrlo bitno sa kakvim mislima ces zapoceti dan, a opet koje ce ti misli biti ujutro zavisi od toga kako si zavrsila prethodni dan (znaci bitno i kako ces zavrsiti prethodni). Cijela stvar se vrti oko tendencije naseg uma da na autopilotu vrti mislio o onome sto nam se desilo i o onome sto nam se moze desiti :) Sto vise uspijemo ukrotiti nepotrebne misli to cemo biti sretniji, produktivniji i vise cemo uzivati u zivotu. :D

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jedno je sve to znati, a drugo u zivotu primijenjivati.
Sts radis ujutro prvo?
Sta otvaras prvo na tellefonu ili computeru?
Kafu pijes u tisini ili pratis nesto?

Sta radis zadnji sat prije spavanja?

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Peace wrote:
Fri Apr 11, 2025 6:11 pm
Jedno je sve to znati, a drugo u zivotu primijenjivati.
Sts radis ujutro prvo?
Sta otvaras prvo na tellefonu ili computeru?
Kafu pijes u tisini ili pratis nesto?

Sta radis zadnji sat prije spavanja?
Ujutro prvo popijem kafu :D, najbolje sam ili sa nekim ko ti nece odmah nabijati bilo kakvu pricu. A ono sto se meni pokazalo najefikasnijim je da pokusavam ne misliti ni na sta bar desetak minuta :D (naravno da je nemoguce sastaviti ni 20 sekundi, ali pokusavati sto duze). Mislim da je najbitnije sto proizilazi iz te prakse to sto osvjestim da su moje misli samo proces koji se odvija na autopilotu. Bar meni to puuuno znaci :D Uvece nista posebno obicno me umor savlada cim legnem, ali recimo bilo bi dobro prisjetiti se sta ti se u proteklom danu desilo lijepo, pa i mikrostvari koje su te ucinile sretnom i osjetiti zahvalnost na tome :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Prvo mobitel 10-15 minuta (loša navika, ali ne znam kako da je promijenim). Doručak kratko, spremim se i izlazim iz stana ili opet legnem, samo u dnevnom pa izađem ako trebam. Ili ako ne izađem kao danas, onda samo preležim cijeli dan uz tv, eventualno knjigu. A naveče isto, samo se oko ponoći prebacim u sobu :jbg

Uglavnom couch potato sam :hahah
Per aspera ad astra :fiju

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:_)
zashto ne.. macu u torbu .pa setnja.. :hm vrlo moguche da nekog upoznash.. neko se nasmijeshi maci. pita za nju. kako jede spava. i tako to.. :D/
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ustajem rano, prije izlaska sunca uglavnom
Nahranim macu prvo. Zapravo dvije mace, jos jedna dolazi da jede kod nas, i svako jutro ceka.
Uzimam abdest, obavljam jutarnju molitvu.
Ponekad se opet vratim u krevet, ali rijetko se desi da zaspem opet,, a i ako se desi, poslije cu se osjecati slomljeno.
Idem do kuhinje, cijedim linun ili limetu, prelijem sa casom vode, i to ispijam svako jutro na taste. Skontala sam da me stiti od gripe i infekcija.
Pravim i kafu, i tada donosim tell i tablet. Otvaram uglavnom ovaj nas forum jedino.

Uvecer, nakon vecere i pospremanja povlacim se u svoj mir. Muz ima prostoriju gdje gleda tv, tu konzumira i cigarete, ja tu uglavnom ne sjedim. Osim zimi kad imamo vatru.
Ne volimo iste stvari na tv.
Uglavnom u svojoj sobi citam, ponesto zapisujem, opet sam na forumu, vecernja molitva, oko 10 pustam nesto kratko na tv, uglavnom neke relaxing emisije od nekih 20ak minuta…I mnogo puta im budna ne docekam kraj.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Sun Apr 13, 2025 1:23 am
:_)
zashto ne.. macu u torbu .pa setnja.. :hm vrlo moguche da nekog upoznash.. neko se nasmijeshi maci. pita za nju. kako jede spava. i tako to.. :D/
Nije mi svaki dan takav. Ako izađem onda se ne izležavam, ali ovaj vikend moram

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jutros u 7am pila vani kafu i usput pogledala neki video na yt, jednu pozitivnu zivotnu pricu.

Banshee
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Banshee »

Promenila sam s godinama navike. Ranije sam na prvi zvuk alarma iskakala iz kreveta, brzinski se spremala, pešačila do faksa, kasnije posla... Sada volim da navijem ranije alarm i da poležim duže, ide ono lagano razbuđivanje i spremanje jer je svaki dan prepun obaveza i jurnjave tako da se treba izboriti sa svim a to ujutru mi dođe kao priprema da će se sve izgurati i da će sutra, to danas biti juče. Probudim klinca za školu i sprovedem do kupatila, pošto on progleda skroz tek u liftu kad izađemo iz stana.
Koristimo često gradski prevoz i volim da posmatram ljude i situacije, bude zanimljivo poprilično a nekad i potresno. Roditelji vode decu sa smetnjama u školu i bude tu različitih scena a i sažaljivih pogleda od strane drugih. Bude nekad i neugodno roditeljima a i ostalima, mada s obzirom na to da i moje dete ima problem, više puta mi dođe da priđem u tim situacijama I kažem da nema razloga za brigu, samo opušteno, to niko neće zameriti i ljudi moraju makar pokušati da shvate kako vam je i pokažu razumevanje.
Pre spavanja su zastupljeni razni rituali mackanja kremicama, a kad se malac uspava, radim pripreme za sutrašnje aktivnosti ili čitam, što mi pomaže da zaspim. Ranije sam se patila sa nesanicom, bude i sada poneka kritična noć kao večeras, obično sa nekim razlogom ali može se izgurati, nije učestalo...

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ustajem uvijek 2h prije nego trebam biti na poslu. Pošto znam ići često na sl put pa nekad i u 6 je polazak, hladno se dižem u 4 onda.

Da ću samo iskočiti iz kreveta umiti se i oprati zube, dovoljno bi mi bilo pola h prije posla da ustajem. Vjerovatno bih bio naspavaniji uvijek za razliku od sad što sam :D/

Ali, ja kad mi zazvoni ujutro, automatski iskačem iz kreveta, bez sekunde izležavanja, tuš, za to vrijeme se kafa kuha, onda ćeifam kafu sigurno pola h. Nakon toga doručak isto toliko, bez kojeg nema teorije da preko vrata izadjem. Onda brzinsko spremanje i put posla.

Ujutro ne volim da me se gnjavi ničim, bez puno priče, ičega jer tek nakon 4-5h budnosti sam u radnoj temperaturi.

Neradnim danima ustajem u 8 ili 9 bez alarma, svejedno kad sam legao, tako da znam spavati nekad samo 3-4h :objss

Tad obično odapavam tokom dana barem pola h ili h.

A naveče, zna mi se prispavati često oko 21h, ali nikad nikad to nisam iskoristio. Ne planiram uopće na spavanje do ponoći, tek nakon naletio pomisao da bi se moglo. Ako sam preumoran vjerovatno ću ubrzo nakon ponoći. Ali većinom nisam već sve što sam trebao uraditi ili razmisliti dodje nekako u tom periodu kao idealno zbog neke energije stvaralačke :D/ koja mi je najontenzivnoja tada. I skoro svakodnevno žalim jer je “dan” kratak i tek je 2 ili 3 ujutro a eto fizički umor se našao smetati tom stvaralačkom nagonu.

Sad redovno radim neka rastezanja pred spavanje i dovodim kičmu u red i ako legnem zaboravivši to, ustanem i odradim to, jer ko da šporet nisam ugasio je osjećaj :D/

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ja ako nisam oprala noge hladnom vodom pred spavanje, morat cu ustati.
I dalje gledam nde emisije pred spavanje.
Odnosno podesim da gledam, rijetko budna docekam kraj.
Pa se onda forsiram, vratcaj i gledaj.
Tako nesto npr od 20 minuta znam po tri puta povracati, i opet mi cesto ne podje za rukom pogledati do kraja.

Dva zadnja jutra zapocinjala dugim setnjama.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Sun May 18, 2025 5:52 pm
Ja ako nisam oprala noge hladnom vodom pred spavanje, morat cu ustati.
I dalje gledam nde emisije pred spavanje.
Odnosno podesim da gledam, rijetko budna docekam kraj.
Pa se onda forsiram, vratcaj i gledaj.
Tako nesto npr od 20 minuta znam po tri puta povracati, i opet mi cesto ne podje za rukom pogledati do kraja.

Dva zadnja jutra zapocinjala dugim setnjama.
Šta su nde emisije :hm

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Dvije noci dan zavrsavam plivanjem. Naked.
Predobar osjecaj.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:DE
pochinje sa kafom zavrshava sa chajem... :spavaa
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Završavam gledajući u nebo ..počinjem također.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pocinjem isto kao ranije.
Zimske noci zavrsavala uz tv program, isti sadrzaj kao i prosle god.
Sad kad su dani duzi, nemam vremena za tv. Nekako mi se “izvuce” vrijeme.
Sinoc nesto googlala - kako se proizvela prva atomska bomba.
Pa me pored pisanog gradiva, google odveo i na yt.
Pocnem neki dokumentarac, kako je to bilo u Hirosimi prvih dana nakon udara.
Muz se otisao tusirati i brijati, i nadje me nakon toga kako sjedeci spavam. Uz tu emisiju :rolleyes
To je bas nesto da te drzi budnom pola noci, ali eto..Ja ko dijete zaspala.

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by deksametazon »

Gledanjem u sat i gledanjem u sat.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Divan dan
    by Snaga » » in Brbljaonica
    42 Replies
    6795 Views
    Last post by biljka
  • 25. 11. Dan državnosti BiH