Dobro se dobrim vraca ?

Teme iz psihologije
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Dobro se dobrim vraca ?

Unread post by Skitnica »

Dobrotom ne trgujemo ako je pružamo iz srca bez očekivanja nešto za uzvrat, i nema tu razočarenje ..

Nekada ljudi prevelika očekivanja imaju nakon dobrih djela.. Istinska dobrota je ona koja ne računa nešto zauzvrat . :(s

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Wed Mar 19, 2025 4:09 pm
Dobrotom ne trgujemo ako je pružamo iz srca bez očekivanja nešto za uzvrat, i nema tu razočarenje ..

Nekada ljudi prevelika očekivanja imaju nakon dobrih djela.. Istinska dobrota je ona koja ne računa nešto zauzvrat . :(s
To svakako. Ali sam ja generalno prestala vjerovati u karmu, dobru ili lošu. Ne mislim da će ti Bog/sudbina bar u ovom životu dati dobro nakon tvog dobrog, pa ni loše nakon lošeg :jbg
Per aspera ad astra :fiju

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

biljka. sazrijeva.. :up
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

biljka wrote:
Wed Mar 19, 2025 4:19 pm
Skitnica wrote:
Wed Mar 19, 2025 4:09 pm

To svakako. Ali sam ja generalno prestala vjerovati u karmu, dobru ili lošu. Ne mislim da će ti Bog/sudbina bar u ovom životu dati dobro nakon tvog dobrog, pa ni loše nakon lošeg :jbg
Neke posljedice dolaze brzo, neke kasnije, a neke možda nikad ne dočekamo da vidimo. Ali ako odbacimo ideju da će se dobro ili loše “vratiti”, ostaje nam samo pitanje:kako želimo da živimo?
Ako činimo dobro, samo da bi smo nešto zauzvrat dobili to onda nije dobrota.
Ako se prema drugima loše ponašamo misleći da neće ostaviti posljedica, onda sebe mijenjamo i to nam ništa dobro donijeti neće ..

Ipak je lijepo biti dobar i imati život bez gorčine .Treba biti dobar, ali ne naivan.. :d.

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Sve je to kako ljude naucimo.
Ne treba biti ni dobar previse,sve onako po zasluzi.

joker
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by joker »

Lana wrote:
Wed Mar 19, 2025 4:57 pm
dobar i budala u istoj ravnini....samo ne mozes na to gledati....bitno je ne biti glupo dobar, ko to umije na konju je

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

joker wrote:
Wed Mar 19, 2025 5:00 pm
Lana wrote:
dobar i budala u istoj ravnini....samo ne mozes na to gledati....bitno je ne biti glupo dobar, ko to umije na konju je
Biti dobar znaci i biti pametan, znati kome, kada i koliko pružiti dobrote .. :inlv

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Skitnica wrote:
Wed Mar 19, 2025 5:03 pm
joker wrote:
Lana wrote:
Biti dobar znaci i biti pametan, znati kome, kada i koliko pružiti dobrote .. :inlv
Sve je to tako,,samo nekad ljudi zaborave na sve ucinjeno prije.
Jednom nemoj pomoci,kao da nisi nikada.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Lana wrote:
Wed Mar 19, 2025 5:09 pm
Skitnica wrote:
Wed Mar 19, 2025 5:03 pm
joker wrote:

Sve je to tako,,samo nekad ljudi zaborave na sve ucinjeno prije.
Jednom nemoj pomoci,kao da nisi nikada.
Ljudi vise pamete ono sto se ne uradi za njih nego ono sto je već urađeno..Ali to govori vise o njima..

Oni smatraju dobra djela obavezom a ne našom licnom voljom.

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Ljudsko biće očekuje više nego što većinom priznaje.. jer neočekivanje inače zvuči plemenito, ispravno i kao poželjno.
Jutrom se pođemo stalno oblačiti uz totalnu neprikladnost i vanjske temperature? Očekujemo ljeto u sred zime? Ili i obrnuto.. 🤔
Ne očekujem/o platu za odrađen posao?
Nema veze ako ne legne na račun, i tako nisam ništa očekiv'o/ la.
Laži me i glumataj do besvjesti jer i tako ništa ne očekujem/o itd itd
U svim relacijama očekivanja su neizbježna a mogu biti i benefitna.
Pogrešno je nemati očekivanja kao što je pogrešno i očekivati pretjerano i ne naučiti upravljati svojim očekivanjima na zdrav način.
Ključ je u ekvilibriju, a ne u preseravanju.
Kao i u dosta toga.. ili možda tačnije rečeno.. u svemu.
Svaki naš/ tuđi gest ili i nedostatak istih.. u kompletnosti ima i dobije i posljedice.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ma ne vraća :rolleyes

Ako djeluješ u okruženju dobrih, vratiće ti se bio ti dobar ili ne, jer ovi drugi dobri djeluju po naslovnom principu.

Ali ako nisi u takvom okruženju, a vrlo vjerovatno da danas nisi, onda će te samo iskoristiti a ti ćeš dobiti :%g

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Skitnica wrote:
Tue Jan 12, 2021 7:02 pm

Isplati li se zaista činiti dobro jer se ono dobrim i vraća ili je ta stara izreka samo funkcionirala u neko drugo, prošlo doba? Je li nam dovoljna nagrada sreća drugih ili tražimo nešto više?
Daa. Jer svi se radjamo kao dobra bica, jer smo dio Boga/Bozijeg, a usput pokupimo lose kao model ponasanja. Cim ne radis nesto sto je u skladu sa svojim izvornim to ce se kad tad odraziti na tebe, ne mislim da ce ti se nesto lose desiti vec ti nece biti dobro :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Dmr wrote:
Sun Mar 23, 2025 11:00 pm
Skitnica wrote:
Tue Jan 12, 2021 7:02 pm

Isplati li se zaista činiti dobro jer se ono dobrim i vraća ili je ta stara izreka samo funkcionirala u neko drugo, prošlo doba? Je li nam dovoljna nagrada sreća drugih ili tražimo nešto više?
Daa. Jer svi se radjamo kao dobra bica, jer smo dio Boga/Bozijeg, a usput pokupimo lose kao model ponasanja. Cim ne radis nesto sto je u skladu sa svojim izvornim to ce se kad tad odraziti na tebe, ne mislim da ce ti se nesto lose desiti vec ti nece biti dobro :D
Zapravo sam baš dobila prije par mjeseci sličan savjet vezano za ovo shvatanje. U smislu koliko se udaljavaš od svog izvornog, sve si gore. Većina nas je izvorno dobra, ali osim toga izvorno imamo i neke posebne osobine. Možda smo kreativniji, možda smo prirodno otvoreniji/zatvoreniji, a što se više trudimo da ne budemo to, više smo nesretni. Ne zvuči toliko komplikovano za shvatiti, ali kad mi je kliknulo i kad sam skontala šta sam, šta se trudim da sam, a i šta želim da sam, riješila sam dosta nekih stvari sama sa sobom

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

biljka wrote:
Sun Mar 23, 2025 11:11 pm

Zapravo sam baš dobila prije par mjeseci sličan savjet vezano za ovo shvatanje. U smislu koliko se udaljavaš od svog izvornog, sve si gore. Većina nas je izvorno dobra, ali osim toga izvorno imamo i neke posebne osobine. Možda smo kreativniji, možda smo prirodno otvoreniji/zatvoreniji, a što se više trudimo da ne budemo to, više smo nesretni. Ne zvuči toliko komplikovano za shvatiti, ali kad mi je kliknulo i kad sam skontala šta sam, šta se trudim da sam, a i šta želim da sam, riješila sam dosta nekih stvari sama sa sobom
Da, s tim da smo svi izvorno dobri a ne vecina :D ali ako nas recimo neko povredi pocinjemo ponasati kao i ljudi koji su nas povrijedili (vjerovatno nesvjesno), to je taj model ponasanja koji spominjem. Ove druge osobine otvoreniji/zatvoreniji su dio karaktera i to na stranu, prvenstveno mislim da se svi radjamo kao dobra i sretna bica a vremenom postajemo nesto sto izvorno nismo :D Uglavnom radi sve sto ti donosi srecu i to ti je znak da si u skladu sa izvornim ✌☺

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Dmr wrote:
Tue Mar 25, 2025 8:46 pm
biljka wrote:
Sun Mar 23, 2025 11:11 pm

Da, s tim da smo svi izvorno dobri a ne vecina :D ali ako nas recimo neko povredi pocinjemo ponasati kao i ljudi koji su nas povrijedili (vjerovatno nesvjesno), to je taj model ponasanja koji spominjem. Ove druge osobine otvoreniji/zatvoreniji su dio karaktera i to na stranu, prvenstveno mislim da se svi radjamo kao dobra i sretna bica a vremenom postajemo nesto sto izvorno nismo :D Uglavnom radi sve sto ti donosi srecu i to ti je znak da si u skladu sa izvornim ✌☺
Čime se dokazuje da smo svi izvorno dobri? Odnosno da se rađamo takvi :hm

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Nekako nikako ne mogu zamisliti zlu bebu :D Cime se dokazuje da li bog postoji? Nicim :D Niko ne zna 100% To je vjerovanje koje ili ti donese srecu mir i zadovoljstvo ili ne :D Ako ti stvarno vise pase da vjerujes da se ljudi radjaju zli, onda vjeruj u to i uzivaj, meni to nikako nema logike :D

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Dmr wrote:
Tue Mar 25, 2025 9:14 pm
Nekako nikako ne mogu zamisliti zlu bebu :D Cime se dokazuje da li bog postoji? Nicim :D Niko ne zna 100% To je vjerovanje koje ili ti donese srecu mir i zadovoljstvo ili ne :D Ako ti stvarno vise pase da vjerujes da se ljudi radjaju zli, onda vjeruj u to i uzivaj, meni to nikako nema logike :D
Ali samo vjerovanje ne dokazuje ništa :hm

Imaš djecu koja ničim, nikakvim uticajem sredine vođeni, u vrtiću okružena istom takvom djecom, imaju tendenciju da drugoj djeci nanose bol. Ili sakate životinjice u dvorištu pri tome pokazujući zadovoljstvo što to rade.

Samo žeim reći da ništa nije isključivi uzrok ponašanja ljudi - ni sredina, ni odgoj, ni novac, pa ni karakter urođeni. Svi su kombinacija svega toga. Ali neko ima polazne predispozicije u karakteru ili personalitiju sa kojim se rađamo, što drugi nemaju takvo. I onda ide uticaj sredine, roditelja, odgoja, društvo....

Opet, lakše je napraviti lošu osobu sa svim tim uticajima spoljašnjim od osobe koja je u startu sa tim krenula, nego od osobe koja jeste u startu dobrog karaktera ili osobnosti.

Možeš od oboje napraviti suprotno. Ali teže :jbg

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Tue Mar 25, 2025 9:21 pm
Dmr wrote:
Tue Mar 25, 2025 9:14 pm
Ali samo vjerovanje ne dokazuje ništa :hm

Imaš djecu koja ničim, nikakvim uticajem sredine vođeni, u vrtiću okružena istom takvom djecom, imaju tendenciju da drugoj djeci nanose bol. Ili sakate životinjice u dvorištu pri tome pokazujući zadovoljstvo što to rade.

Samo žeim reći da ništa nije isključivi uzrokponašanja ljudi - ni sredina, ni odgoj, ni novac, pa ni karakter urođeni. Svi su kombinacija svega toga. Ali neko ima polazne predispozicije u karakteru ili personalitiju sa kojim se rađamo, što drugi nemaju takvo. I onda ide uticaj sredine, roditelja, odgoja, društvo....

Opet, lakše je napraviti lošu osobu sa svim tim uticajima spoljašnjim od osobe koja je u startu sa tim krenula, nego od osobe koja jeste u startu dobrog karaktera ili osobnosti.

Možeš od oboje napraviti suprotno. Ali teže :jbg
Ovdje se slažem sa Vjetrom. Iako mislim da su velika velika manjina, zla djeca postoje. Naravno da ne možemo zamisliti zlu bebu jer beba nema sposobnost da govori, hoda, iskaže svoje emocije kako treba, ali itekako mogu zamisliti zlo dijete. Zlo bez ikakvog uticaja okoline, kojeg roditelji odmah kao malog moraju poslati na psihoterapiju. Kod te djece u startu imaš nedostatak empatije, impulsivnost, nepostojanje osjećaja krivice. I kao roditelj možeš pomoći djetetu i pokušati mu dati neki normalan život ili ignorisati, pa dobiti nekoga ko će sutra biti šteta za društvo

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Tue Mar 25, 2025 9:21 pm
Ali neko ima polazne predispozicije u karakteru ili personalitiju sa kojim se rađamo, što drugi nemaju takvo. I onda ide uticaj sredine, roditelja, odgoja, društvo....
Samo razmišljam koliko je težak život ljudim sa urođenim nekim zlim karakteristikama, a koji se iz dana u dan bude i bore protiv te "svoje prirode". I koliko ljudi oko nas možda i vodi te borbe, pa odluče da ispravno postupaju, da šute, da se povuku. Bukvalno nikad ne znaš šta je nekome u glavi

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ili jednostavno velika zla, zamijene sa malim i tako se ispuhuju :D Pa umjesto psihopate imaš samo šupka :DE

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Tue Mar 25, 2025 9:43 pm
Ili jednostavno velika zla, zamijene sa malim i tako se ispuhuju :D Pa umjesto psihopate imaš samo šupka :DE
Sad počinjem imat razumjevanja i za sve šupke. Ova tema je otišla u pogrešnom smjeru :hahah

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Lana uvijek dobra prema tebi bila... a vidi tebe :-?

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Mentalni razvoj pocinje jos u majcinoj utrobi :D Dijete je pocetak razvoja ljudskog bica samim time i njegove psiholoske komponente i ne mogu sebe posmatrati kroz prizmu oslobodjenu te psiholoske komponente, kao mi odrasli, odatle i ta kompulzivna ponasanja. To nikako ne znaci da su djeca zla.
Istestirajte na sebi eto, ono sto vas istinski (ali bas istinski) cini sretnim je ono sto je vasa bit. Da li vas istinski cini sretnim kada uradite nesto dobro ili nesto lose? Najbolji pokazatelj da li si u skladu sa izvornim je kako se osjecas kada nesto uradis :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Dmr wrote:
Tue Mar 25, 2025 9:54 pm
Mentalni razvoj pocinje jos u majcinoj utrobi :D Dijete je pocetak razvoja ljudskog bica samim time i njegove psiholoske komponente i ne mogu sebe posmatrati kroz prizmu oslobodjenu te psiholoske komponente, kao mi odrasli, odatle i ta kompulzivna ponasanja. To nikako ne znaci da su djeca zla.
Istestirajte na sebi eto, ono sto vas istinski (ali bas istinski) cini sretnim je ono sto je vasa bit. Da li vas istinski cini sretnim kada uradite nesto dobro ili nesto lose?
Ja mislim da smo tabula rasa do rođenja, osim onog što nam je dato genima i tih nekih urođenih crtica. Sve ostalo se uči i dolazi vremenom

Najbolji pokazatelj da li si u skladu sa izvornim je kako se osjecas kada nesto uradis :D
Ovo nekako kroz moje shvatanje i potvrđuje da djeca mogu biti zla. Ako se osjećam dobro kada radim zlo onda sam izvorno zla :jbg

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ja ne vjerujem da postoje zla djeca. Postoje samo djeca koja nisu disciplonovana, i, ukoliko nanose bol drugoj djeci ili zivotinjama, tada su to djeca koju nisu odgajali tako da njeguju emocije.
Izvorno svi dolazimo dobri i cisti, a onda nas blisko okruzenje oblikuje.

I vjerujem da se dobrota dobrotom vrati. Mozda ne od persone kojoj smo je mi izravno pruzili, ali ako smo dobre osobe, i samo dobro pruzama, sigurno cemo to imati i nazad.
Ako tvoja djeca u kuci npr gledaju i uce, a uce od roditelja, pa sta ces vecu srecu i zadovoljstvo. Znaci vratilo se.
A ljubav, ili dobrota, to je krug. Isto i mrznja. Sta otpremite, i dobit cete nazad.
U jednoj NDE emisiji cujem ovo - covjeku je ukazano na njegovu aroganciju, i receno mu je vrati se i voli svoju zenu.
Pitao je - sta ce to promijenuti?
To je Boziji plan, receno mu je. Ti kada nju budes volio, ona ce uciti i voliti, taj koga bude volila, ucit ce i voliti dalje, tako cete siriti ljubav. Tako se siri i dobrota.
Jedina stvar koje ne postaje manja davanjem je kazu ljubav, sto je opet dobrota.
S obzirom da nemas sta izgubiti, zasto je onda ne davati.

Ali tu dobrotu, ili ljubav, kada sirimo, ne bi trebalo misliti samo na sebe, tj na to da li ce nam se odmah i u istom mjeri vratiti, i da s tim ne hranimo ego misleci kako smo sad bolji od drugih. Da se ne uzdizemo zbog toga, ljudi prepoznaju i razlikuju dobro koje je radi svog ega i ono koje je zarad dobra naseg opceg postojanja.
Trebala bi postojati zelja da popravimo svijet, da jednostavno to cinimo jer zelimo da je bolje, da ucinimo nekoga srecnijim.

U islamu, a vjerovatno i svim drugim putevima, i rijec je dobro. Ona koju smo rekli u pravo vrijeme na pravom mjestu. Ili ona koju smo precutali.
Radeci s ljudima, svaki se dan u ovo uvjerim.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Kad službenici dobro rade...
    by Mina » » in Bosna i Hercegovina
    3 Replies
    613 Views
    Last post by laganini
  • Vaše preporuke ( restorane, slastičarnice ) gdje se dobro jede / pije?
    by Skitnica » » in Gastronomija
    35 Replies
    657 Views
    Last post by Coolio