Nasilje

Teme iz psihologije
biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Re: Nasilje

Post by biljka »

Duh wrote:
Sat Feb 15, 2025 11:10 am
biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 11:02 am
Bella wrote:
Fri Feb 14, 2025 6:31 pm
karakter se moze osjetiti, u vrijeme zabavljanja... mislim, par mjeseci je dovoljno..... da 'iskochi neka 'varnica' upozorenja.. :hm
Ne mora značiti. Nasilnik se ne mora roditi, može se i postati vremenom :jbg
da.
zasto?
Pa nekim traumama treba više vremena da izađu na površinu, ako su one uzrok nasilnog ponašanja. Različiti periodi života donose različite događaje sa sobom, pa je moguće da nasilnik počne to nasilje ispoljavati tek godinama poslije.

Ja mislim da puno ljudi ima tu neku nasilnu crtu koja ako se ne tretira i neki triggerujući događaj se desi može izaći na vidjelo vremenom. Povišavanje tona samo tako, bijes ako nešto ne ide po planu, a imaju i oni sa jako niskim samopouzdanjem kojima će neku moć dati samo to da ponize drugog. Meni sve to smrdi na buduće nasilje
Per aspera ad astra :fiju

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Evo to je to:

"Neke karakteristike zlostavljača:

Slabije razvijene sposobnosti rješavanja problema

Odnosno nedostatak mentalne fleksibilnosti u pronalaženju rješenja za nastale poteškoće, sve doživljavaju kroz dva ekstrema dobro ili loše, crno ili bijelo. Takve su osobe obično odgajane u vrlo strogim uvjetima i pravilima.

Rigidnost

U svojim razmišljanjima su jako rigidni, nedostupni korekciji, uvjereni kako su u pravu bez ikakve mogućnosti da prihvate mišljenje drugačije od njihovog.

Nisko samopoštovanje

Nedostatak samopoštovanja i loša slika o sebi su osobine koje svoje temelje dobivaju tijekom djetinjstva, zbog čega se pretpostavlja da su i zlostavljači u djetinjstvu uglavnom bili i sami žrtve zlostavljanja. Često nisu svjesni loše slike o sebi koju imaju, te umjesto da rade na sebi biraju agresivne obrasce ponašanja prema drugima.

Poteškoće u komunikaciji

Pasivno agresivni obrasci ponašanja onemogućuju uspostavljanje i održavanje kvalitetne komunikacije s drugima. Imaju vrlo nisku razinu asertivnosti, nemaju razvijenu sposobnost jasnog iznošenja svojih mišljenja i očekivanja. Svoj autoritet nastoje održati pokazujući ljutnju, nepromjenjivost u mišljenju, agresiju.

Emocionalna ovisnost

S obzirom na gore spomenute karakteristike, imaju poteškoća u uspostavljanju bliskih odnosa s drugim ljudima zbog čega se u potpunosti vežu i razviju ovisnost o svom partneru kao jedinom izvoru intimnosti i bliskosti. S vremenom postavljaju sve veće emocionalne zahtjeve prema partneru što dodatno otežava i narušava odnos.

Potreba za preuzimanjem kontrole

Zlostavljači često imaju potrebu preuzeti kontrolu nad osjećajima i svim segmentima života žrtve i s vremenom razviju ekstremni nadzor i ljubomoru.

Nizak prag tolerancije na frustraciju

Sklonost frustraciji i slabije razvijena sposobnost kontrole impulsa rezultiraju tim da zlostavljači nezadovoljstva i ljutnju koju dožive i izvan obiteljskog okruženja (u socijalnim odnosima s drugim ljudima, na poslu) prazne kroz nasilno ponašanje prema žrtvi.

Nedostatak empatije

Zlostavljači nemaju razvijenu sposobnost kontrole vlastitih emocija te vrlo slabo ili gotovo nikako razvijenu empatiju. Nisu sposobni izraziti vlastite emocije niti suosjećati s drugim ljudima zbog čega vrlo često niti ne osjećaju krivnju i žaljenje zbog boli koju nanose žrtvi zlostavljanja.

Zavodljive laži

Moć i kontrolu nad svojim žrtvama postižu kroz zavođenje i davanje lažnih obećanja, spremni su igrati bilo koju ulogu i odglumiti sve što je potrebno kako bi nastavili manipulirati partnerom."

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Mina wrote:
Sat Feb 15, 2025 11:45 am
Pričamo i ovdje o red flags, a većina ovih žrtava od starta zanemari narav svog izabranika, kratak fitilj, način kako reaguje, ne samo prema njima već generalno prema svima.
Nije uvijek kratak fitilj. Nekad su nasilnici najdivnije osobe i prema partneru, a tek prema ostatku svijeta... Sve dok više nisu

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Zato osobe vrednuješ po tome kakvi su kad su loši, a ne kakvi su kad su dobri. A za to treba vremena da izađe na vidjelo, ne nužno neko dugo vrijeme, ali promatraš malo prije nego :inl. :maad <3 :aaww

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Feb 15, 2025 12:09 pm
Zato osobe vrednuješ po tome kakvi su kad su loši, a ne kakvi su kad su dobri. A za to treba vremena da izađe na vidjelo, ne nužno neko dugo vrijeme, ali promatraš malo prije nego :inl. :maad <3 :aaww
Ali kao što sam napisala, kod nekih ljudi se ni ne ispolji dok ih nekad nešto u životu ne triggeruje. Može se već biti duboko u vezi/braku :jbg

A "promatraš prije nego :inlv " jel ti to kontrolišeš kad ćeš se zaljubiti? Kao ono evo imam sad momenat, pritisnem okidač i sad sam :inlv a prije 2 minute nisam bio :fp

A kad si :inlv i još u honeymoon fazi onda je "moja mala nema mane" i iz tog se teško iščupati :-?

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Pa kad primjetiš odmah druge red flags, zašto je problem obratiti malo pažnju i na ovaj red flag :hm
Može biti life saving :jbg

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Feb 15, 2025 12:20 pm
Pa kad primjetiš odmah druge red flags, zašto je problem obratiti malo pažnju i na ovaj red flag :hm
Može biti life saving :jbg
Vrlo često pogotovo na početku nema red flagova koji bi ukazali na nešto takvo. To je poenta

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Oo, vrlo često ima. Samo što vrlo često je to u glavama žena green flag. Bad boy prokletstvo i neodoljivost :D/

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Feb 15, 2025 12:26 pm
Oo, vrlo često ima. Samo što vrlo često je to u glavama žena green flag. Bad boy prokletstvo i neodoljivost :D/
Pa često ima, ali mislim da češće na samom početku nema. Ali na kraju krajeva šta uraditi i kad vidiš red flag? :inlv i honeymoon faza, ubojita kombinacija + ono "Promijenit ću ga"

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Onda skontaš da si očajan i da treba da poradiš na standardima jer mijenjanje nekoga neće ići :fiju

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Feb 15, 2025 12:42 pm
Onda skontaš da si očajan i da treba da poradiš na standardima jer mijenjanje nekoga neće ići :fiju
Jasno je svakako da bi pametno bilo udaljiti se, ali nasilnik onda traži nekog novog dok mu takvo ponašanje ne prođe kod nekoga i dođe u najgorem slučaju i do ubistva. Šta je recept? "Mijenjanje nekoga neće ići", al šta je rješenje za takve ljude? Ok kontam neko mu treba ukazati na potrebu za liječenjem, ko i kako?

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Prijavljivanje nasilja za početak. Jer bez toga ništa. A onda angažman institucija, ne ovakav mlitav kao što je kod nas, već revnosno kada bi radili, plus adekvatna legislativa, vjeruj svemu bi se moglo stati u kraj.

Ali to zvuči kao utopija :jbg

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Feb 15, 2025 12:51 pm
Prijavljivanje nasilja za početak. Jer bez toga ništa. A onda angažman institucija, ne ovakav mlitav kao što je kod nas, već revnosno kada bi radili, plus adekvatna legislativa, vjeruj svemu bi se moglo stati u kraj.

Ali to zvuči kao utopija :jbg
Dobro hajd kad dođe do nasilja. A šta kad samo vidiš red flags? Kad dođe do nasilja onda je u jednu ruku već kasno, granica je pređena

A ovo gore ne bi treblo biti utopija već nešto normalno. Prijaviš i čovjek normalno nastavi šetati, doslovno normalizovanje nasilja. Nekad mislim i da je čak i glorificiranje iskreno jer "on je mrcina, ne može mu niko ništa"

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 12:55 pm

Dobro hajd kad dođe do nasilja. A šta kad samo vidiš red flags?
Pa šta imaš da pitaš tu :hm Red flag je red flag

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Feb 15, 2025 12:58 pm
biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 12:55 pm

Dobro hajd kad dođe do nasilja. A šta kad samo vidiš red flags?
Pa šta imaš da pitaš tu :hm Red flag je red flag
Pa red flag je nešto što može izrasti u neki loš postupak, u ovom slučaju nasilje. Red flag ne možeš prijaviti. Možeš samo pobjeći i ostaviti osobu da nađe nekog ko će mu na red flags zažmiriti, a kao što sam rekla kad dođe do nasilja onda je kasno, nasilnik si doživotno.

Kako u startu napraviti prevenciju nasilja, bez da prvobitno mora doći do njega? Kako uopšte postupati s tom osobom na kojoj primijetiš red flags ako je poznaješ? Pri tom govorim o već odraslim ljudima koji imaju sve predispozicije da postanu nasilnici. Sa djecom je jasno šta (ne) treba raditi :hm

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 1:08 pm
Možeš samo pobjeći i ostaviti osobu da nađe nekog ko će mu na red flags zažmiriti
Pa tvoje je da odeš kad vidiš red flag. Tvoje je i da prijateljici, sestri, kolegici bla bla kažeš da treba da ode ako je vidjela red flag. Na njima je da odu.

Šta možeš ti nekome ko ti samo djeluje kao osoba koja bi mogla sutra biti nasilna? Ne možeš ga prijaviti za to. Prevencija nasilja ti je onda jednostavno imanje svijesti da ti intuicija ukazuje na potencijal nečiji za to i da se skloniš od takvog. I da to i ostali urade.

Ali haj ti to sad generalno utuvi u svijest ove populacije :doh
Ima veze i sa temom Žene materijalisti, vjeruj.

Toliko o prevenciji

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Feb 15, 2025 1:34 pm
biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 1:08 pm
Možeš samo pobjeći i ostaviti osobu da nađe nekog ko će mu na red flags zažmiriti
Pa tvoje je da odeš kad vidiš red flag. Tvoje je i da prijateljici, sestri, kolegici bla bla kažeš da treba da ode ako je vidjela red flag. Na njima je da odu.

Šta možeš ti nekome ko ti samo djeluje kao osoba koja bi mogla sutra biti nasilna? Ne možeš ga prijaviti za to. Prevencija nasilja ti je onda jednostavno imanje svijesti da ti intuicija ukazuje na potencijal nečiji za to i da se skloniš od takvog. I da to i ostali urade.

Ali haj ti to sad generalno utuvi u svijest ove populacije :doh
Ima veze i sa temom Žene materijalisti, vjeruj.

Toliko o prevenciji
To u jednu ruku i tužno zvuči jer onda ispada da su ljudi koji su puni crvenih zastavica jednostavno beznadežni slučajevi :-?

Što sa Žene materijalisti?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

..prijaviti.. nema pomochi.. na Balkanu..zakon je blag....kao i da moze biti 'laznih'.. prijava..od strane zena... osveta npr.
..mislim da je najbolje .udaljiti se.i na najmanju sumnu.nechega .shto ti se ne svidja .
@biljka je mlada.. i treba da ima :8x otvorene ochi s kim se upushta.

.. danashnji momci. to su generacije .nakon rata.. :/* malo koji je bez 'trauma'. na kojekavim tabletama/ i izgovorima, da 'mu je izletilo'.itd

..
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Bella wrote:
Sat Feb 15, 2025 1:46 pm

.. danashnji momci. to su generacije .nakon rata.. :/* malo koji je bez 'trauma'. na kojekavim tabletama/ i izgovorima, da 'mu je izletilo'.itd
Apsolutno. Vaša generacija je definitivno istraumirana, ali na trenutke imam osjećaj da smo mi još istraumiraniji jer kad se okrenem oko sebe ne znam ko iz moje generacije nema nekih manjih ili većih psiholoških tegoba. Ili smo jednostavno osjetljiviji ili više pričamo o tome nego vi. Nisam pametna :jbg

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 1:53 pm
Bella wrote:
Sat Feb 15, 2025 1:46 pm

Apsolutno. Vaša generacija je definitivno istraumirana, ali na trenutke imam osjećaj da smo mi još istraumiraniji jer kad se okrenem oko sebe ne znam ko iz moje generacije nema nekih manjih ili većih psiholoških tegoba. Ili smo jednostavno osjetljiviji ili više pričamo o tome nego vi. Nisam pametna :jbg
:hahah
nije moja genercija.toliko. nije bilo intereneta/ko je prezivio. josh je u shoku.. :x8

....ali njihova djeca jesu... tj tvoja generacija i malo stariji.. :hm
.............................................................................................Image

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Post by Duh »

cinjenice:
1.vece kazne ne donose nista. nasilje postoji i gdje ima smrtnih kazni.
2.nema zlatnih generacija. doduse svaka sebe nahvali i pokusava predstaviti kao zrtve sistema ili epohe.
3.nema ni srebrenih.
4. najlakse je zastiti sebe. za druge je najcesce kasno.
5. uzeti u ubzir da ima i mutavih zena, pa im neka strucna misljenja i ne pomazu(sta cu kad ga volim).
6. drustvo je licemjerno. svi su psiholozi i vape za pomoc. ujutro uredno pozdrave komsiju koji je mlatio zenu nocas.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:jbg shtache. da ne bih i njih mlatio..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

U Sarajevo danas stigla dva deportovana bh. državljana iz SAD
Aladin je 38-godišnjak iz Cazina, a u SAD je osuđivan zbog posjedovanja nedozvoljenih supsstanci.

Hani El Šaer je rođen u Saudijskoj Arabiji, ima 42 godine, a majka mu je Bosanska. Osuđen je zbog neregistriranog oružja s kojeg je uklonjen serijski broj.
. :-?

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Post by Duh »

Bella wrote:
Sat Feb 15, 2025 4:19 pm
:jbg shtache. da ne bih i njih mlatio..
mislis da je drustvo vise isprepadano nego zenomrzacko?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

..u danshnje vrijeme. mushkacima je jako teshko.. kao i zenama.. svi su na DM. IG... ljubomora je, kad tad okidach za katastrofu
... poznajem zensku. udata / putuje/sama ili sa prijateljicom ili gej prijateljem/ vishe nego shto bi neko normlan to radio. muz ne moze stariji.. novac nije problem. ali na Fb ima izazovnih slika. i naravno. javljaju se tipovi za 'prijatelja'.. :hahah ona se ljuti.. sta oni misle. da zele vezu sa mnom itd..
..a shta bi drugo. :jbg mislim da su u pravu..ako je dostup stranice slobodan....

:-?
naleti mi ovaj tekst .. i slika. zrtve. lijepa zena... ne djeluje da je imala problema sa novcem... kao i da muz ne ide uz nju..

:hm shta se desilo. zbilja je ..misterija...

Image

https://www.telegraf.rs/vesti/jugosfera ... a-da-uradi

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Vršnjačko nasilje
    by Skitnica » » in Vijesti
    20 Replies
    1979 Views
    Last post by Kamilica
  • forumsko nasilje
    by fjaka » » in Psihologija
    20 Replies