Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Fri Sep 01, 2023 2:32 pm
Cura prezadovoljna u Ibizi, i ne znam je li zbog Ibize, zbog relaxirajucih slobodnih dana, je li zato sto ima nekoga, ali zvuci tako opusteno i srecno. Nije dugo zvucala tako.

...vjerujem da je zbog drustva.... a i za nijansu je ljepsha Grcka od Portugala.
........na osnovu slika koje nam omogucila da zavirimo... licno .. vrlo slicno Hrvatskoj.. sve je nekako - kao ormar s starom odjecom.. kao da je vrijeme stalo.... malo se sta renovira,mislim na fasade. ulice/ trotoari. sve je to dotrajalo..
no, Francuska je puno ispred.... po svemu..
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Sat Sep 02, 2023 12:17 am
Peace wrote:
Fri Sep 01, 2023 2:32 pm
Cura prezadovoljna u Ibizi, i ne znam je li zbog Ibize, zbog relaxirajucih slobodnih dana, je li zato sto ima nekoga, ali zvuci tako opusteno i srecno. Nije dugo zvucala tako.

...vjerujem da je zbog drustva.... a i za nijansu je ljepsha Grcka od Portugala.
........na osnovu slika koje nam omogucila da zavirimo... licno .. vrlo slicno Hrvatskoj.. sve je nekako - kao ormar s starom odjecom.. kao da je vrijeme stalo.... malo se sta renovira,mislim na fasade. ulice/ trotoari. sve je to dotrajalo..
no, Francuska je puno ispred.... po svemu..
Jao Bella, Na Portugalu su se lomila kola, dok Francuzi stoljecima izvlace dobro iz Afrike. Ali sve ukazuje da ce i tome doci kraj

https://balkans.aljazeera.net/videos/20 ... kolonijama

Zanimljiv opis Portugala

https://balkans.aljazeera.net/blogs/202 ... akav-jeste

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Narodi Indije i Pakistana mi nisu nesto dragi, nisu mi doduse ni mrski, ali Boze koliko sam puta ostala impresionarana njima. Kako oni u zivotu daju sve od sebe za neki uspjeh, ko niko drugi na ovom kontinentu..
I fakt je da su narodi Azijskog porijekla najplaceniji ljudi u USA. Oni nista ne prepustaju slucaju. Pogotovo ne djecu, njihov odgoj i obrazovanje. Sve ce dati, ubice se radeci, svega ce se odreci, samo da djeci pruze dobre skole, znanje i zvanje.
Sva ta djeca jednog dana bi imala razloga podici spomenike svojim roditeljima
U poredjenju s njima, mi, Balkanski narodi, se uglavnom *ajebavamo u zivotu, da prostite.

Ti azijanti, ne samo da grabe krupnim koracima ovdje, vec naporedo s tim cuvaju svoju kulturu. Ne znam odakle crpe snagu, sta ih tako pogoni.
Moja frendica misli da su potekli iz teskog siromastva, i da je to. Neko se mora izboriti da se to okonca.

Moj direktor je iz Pakistana. Jedan sin mu zivi u Californiji, zaposlen u najvisem vrhu fb. Drugi studiro na Emory univerzitetu, a ta skola je Harvard juga.

Anila je iz Indije, razvedena zena. Svega se prosla osim jela, da zivi u dobroj eriji, da dijete ide u dobru skolu…Curica zeli u Washington na univerzitet, ona ce je poslati, radit ce, dan-noc ako bude trebalo. Od tesko ustedjenog novca, placa joj neke clase pored skole, vozi na razne trenininge. Vikendom se sastaju sa zajednicom iz njihove zemlje, poslije 55 radnih sati sedmicno, zena stigne da volontira, slave obicaje, dijele hranu, uce jezik, pismo…
Te njihove zajednice su prejake, jer imaju brojne bogate ljude, da su u stanju pomoci svakog pojedinca ako zaglavi u nesto.

Blizu mog posla ima kvart - sugarloaf club dr (googlaj Bella) najbolji kvart u eriji, mahom ga naseljavaju Indijci i Pakistanci.

Djeca su im uglavnom u privatnim skolama. Vodi se velika briga o muskoj djeci kao i zenskoj.
Kod nasih naroda to nije stvar, zato imamo vise muskih u zatvoru, vec na nekim dobro placenim mjestima.

Najvise doktora u USA ja mislim dolazi od ovog naroda. Najvise farmaceuta, inzinjera, naucnika…Ima ih gdje i ne mislis, gdje god su velke plate.
Nema ih u samo u osrednjim erijama, ni u osrednjim firmama, ni njihove djece u osrednjim skolama…

Mi bi ko nacija mnogo od njih imali nauciti.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Sat Sep 02, 2023 3:38 am

Francuzi stoljecima izvlace dobro iz Afrike. Ali sve ukazuje da ce i tome doci kraj

..kad ne znaju sta che s tim 'dobrom'. neka uzme, taj koji zna da 'unovchi' ... a po situaciji na terenu.. Afrikanci su toliko ljuti na to sve,,da polomishe noge da dodju zajedno s tim 'dobrom'..gdje ......e u bash tu Francusku.. i sad obozavaju da jedu sireve i baguette.. :))D :nevina
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Procitah negdje na nasem portalu vijest Dua Lipa, pop Britanska zvijezda porijeklom s Kosova bila u Ibizi, isti otocni grad gdje je kcerkica moja sad… I slikali je da kupuje na pijaci… I kao gledaj ti, milione zaradjuje a na pijaci kupuje…
Kazem to danas kcerki, ona mi na to veli - oh mama, ti sto su to pisali valjda zamisljaju da su pijace svugdje u svijetu iste, losa roba.
U Ibizi svi turisti odu bar jednom na pijacu, oni tu imaju skupe i unikatne stvari, rucno radjene stvari, stvari koje necete naci nigdje drugo…

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. ma da. to je ok. PR.. ima ona i neke yt video. muzila itd...
. pijace su mi privlachne... i zbog njih mi se svidja Montreal. milsim da ih ima jako puno.. 4-5 su glavne.. oh. koji je to uzitak. .kao i da mozesh jesti. npr ribu.. tu je bila best.. :)
Jesi li bila u Kanadi?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nisam. Muz ne voli putovati, sta cu :rolleyes

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. mozda s djecom.. septembar je meni naj za posjetu...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Udala mi se danas jedna rodica, mlada doktorica. Tiho, da ne moze tise.
Roditelji, sestra, i best frendica otisli su u stan da je isprate. Isto tako malo ljudi je doslo i s njegove strane.
Otisli su na veceru, i mladenci su otputovali negdje.
Ovo ide uz obrazovane, zato djecu treba obrazovati, da mijenjaju svijet. I meni se ovako svidja, bez buke.

Covjekova strana uvijek pravi velika veselja, on naginje njima, moja pravi tiha, ja njima. Cesto se sukobljavamo na ovu temu.

Ali djeca su nam potegla na mamu :rlys

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Amerikanci dozivljavaju zivot u stanu potpuno drukcije od Evrope. Za njih je stan privremeno stambeno rjesenje, i nikako nije za porodice s djecom. To je za studente, to je mlade ljude koji jos nisu odlucili gdje ce, to je za ljudi koji su privremeno u tom gradu.
I citava nacija razmislja skoro isto po tom pitanju. Postoje erije, poput Manhatttan u New Yorku, poput Bucket u Atlanti, gdje je kao jedino OK zivjeti u stanu, ali ako ste porodica s djecom, ni tada nije OK.

Kod prijatelja se desila neka nelagodnost. Dijete (10-11 god) od porodice koja zivi u kuci, dalo je, dok su se igrali, dijetu porodice koja zivi u stanu $20, i rekao mu - ti zivis u stanu, kupi sebi nasto.
Roditelji nisu nikad o tome govorili pred djetom, ali sredina utice da vec tako rano pocnu vjerovati da nemate dovoljno ako zivite u stanu..

Anila, koju vam vec pominjem vise puta, zivi s curicom u stanu. Otac curici govori - zato sto si se odlucila za majku, sad moras zivjeti u stanu.
Roditelji i sestre je zele pogurati, zele joj finanskijski pomoci, i stalno je napominju - ne mozes ostati u stanu Anila, nije u redu da dijete raste u stanu..

Kevin bas gleda uzeti novac sa svih strana, izgovor je uvijek - moram, ja sam u stanu, dijete mi raste u stanu.

Pokusam ponekad da kazem - u redu je ljudi, pa svijet se opredijeli zivjeti u stanu citav zivot, i s djecom…Ali na pije vodu…Osjecam da ljudi sami sebe dozivljavaju nesposobnim ako se ne izbore da dijete raste u kuci.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Prvi put chujem da je zivjeti u stanu. 'jadno'... dodushe ne druzim se s familijama s djecom. pa ne chujem komentare.
Ali, baza svega je . komoditet. ili 'pravila' zivljenja.

Vechima siromasnijih. ili manje obrazovanih che zivjeti u kuchi.(koja moze biti izdata ili lichno posjedovana) kakva god da je. bas zbog 'pravila'.. pocevshi od parkiranja auta. chamaca.. posjedovanje domachih zivotinja kao i djece.... ovo su kuche gdje prosto recheno.mozesh raditi shtoshta na svoju ruku

Imaju komune samo za iznajmljivanje, tu moze biti svashta .ali opet, svi se moraju povinovati 'pravilima. kao i komune s stanovima u privatnom vlasnishtvu.. koja imaju 'oshtra pravila' chak se gleda i prihod kupca. kao i struktura stanovnishtva. . gdje 'odbor' odluchuje da li neko moze kupiti tu nekretninu.

To ismijavanje .. da je neko 'nizi' shto zivi u stanu ' je ' imbecilno' razmishljanje roditelja .koji tako shto prichaju u prisistvu djece. pa djeca s tim kompleksom . su u masi...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ne bi ja rekla da ce siromasniji i manje obrazovani zivjeti u kuci.
Porodice preferiraju kuce, sve porodice s djecom, ako mogu. Visoko obrazovani su na dobrim platama, i uglavom mogu, i uglavnom zive u kucama.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Vjerujem da je zelja svih ... zivjeti u 'kuchi'(stan, samostalna kuca, mobile home) sa svojim prohtjevima, sta god oni to smatrali pod tim. mogli to priushtiti ili ne.

Velichina zivotnog prostora, zavisi ipak od novca... kao i statusa. familije s djecom...moraju imati vishe komoditeta za njih.. dvorishte/ bazen/ tako prinudjeni su da zive u kucama .njihovim ili iznajmljenim.. ali gdje ce, i ne zavisi samo od njih.... zavisi od mjesta i pravila okoline.

Bogati naravno da zive u kucama/ stanovima, tolike velichine .da imaju prostora za goste/ familiju/

. no. negdje oko 70 + godina starosti.. biraju manju nekretninu/ vecinom luksuzne stanove ( i sva usluga koja ide uz iste ) ili penzionerske domove..gdje rado idu ..ako ih mogu priustiti..
...

Al, poenta je u tome.. da neko nekoga sazaljeva .zato shto ne zivi u kuchi je zbilja nerazumna..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Imam prijateljicu, i krv nas veze, dolazimo iz istog dijela Bosne, znamo iste ljude, iste dogadjaje, imamo uvijek o necemu razgovarati.
I ona ima muza, uvijek je volio da laze. Lago je nekad malo, ali bilo je i istine u njegovoj prici, pa malo vise, pa jos vise, i na kraju je doslo dotle da je sve sto kaze laz. Svi to znamo.
Ja odem kod nje, i ona dodje kod mene, njen muz ne dolazi, jer moj muz nece s njim nista da ima. Ne zamjeram mu.
Ponekad kad dodjem od nje, kazem sebi - a sto je i meni trebalo da idem, taj covjek njen je otrovan. Osim sto laze, zajedljiv je, i zavidan. Zavidnost cak moze dovesti da covjek postane lazac, tvrde psiholozi. Ne znam tacno sta je kod njega prvo pocelo, laz ili zavist.
Ona je dobra i iskrena, i mama me odgajala tako da postivam familiju, da se pazimo i obilazimo, posebno ovdje, jer nema nas tako mnogo.
I sad ti budi pametan, pa razluci sto ces.
Anyway, ta njegova laz ih ukopava polahko. Ljudima je cudno sto ga ona ne sprecava, a djeca pocinju njih da lazu, valjda vjerujuci da je u redu, pa i otac to svaki dan radi.
Necu da dam savjet, nisam ni pitana, a ne znam ni sta bi rekla da jesam. Nema ona tako jaku personalnost da bi opstala sama, a ni s njim nece zavrsiti dobro.

Cim sam danas dosla na posao, osjetila sam da je Anila tuzna. Pocele smo razgovor, i pocela je plakati.
Radi 55 sati sedmicno, i trazi dodatni posao. Odlazi s ovog posla ranije petkom i subotom, a nedjelju najcesce ne radi. Ta tri dana bi, kaze, mogla raditi jos nesto.
Njena familija je jaka, jedna sestra i muz joj drze ben. pumpu, drugi tri su visoko pozicionirane, i njihovi muzevi, dobro zaradjuju, brat ima firmu. I oni je zele pomoci, ali ona nece njihove novce. Kaze - kad uzmes od nekoga, on te posjeduju, stidis ga se, on ti se mijesa u zivot, u odluke. Ja se slazem s tim.
I drago mi je to cuti,, sama ponekad pomislim da su svi ljudi ostali bez obraza, i da bi svako uzimao od nekog drugog samo zato sto taj drugi ima vise, pa cak i kad nema vise, pa cak ako im nije nuzda,, ako ima neko ko bi ljudima davao, ljudi bi uzimali. Pogresno je reci svi su ljudi takvi, bilo o cemu da je rijec, uvijek ima neko ko se razlikuje. Ne mnogo, ali ima.

Kaze jos - pa vec mi pomazu…Jucer sam isla pogledati kucu, a moja sestra je posla sa mnom. Ako budem selila, oni ce pomoci oko pakate i namjestaja. Dakle ta pomoc koju zanemarujemo i ne racunamo vise…

Brat njen zeni sina u Texasu, a svadbe su kod njih velika stvar, skupi se rodbina iz cijelog svijeta. Pa kaze - ako ne dodje, brat ce se uvrijediti, a ako podje, ona ce se ostetiti, ako kaze bratu da ne moze trositi novac za to, on ce kupiti karte za nju i kcerku joj…Ali ona nece nikako njihovu finansijsku pomoc. Ni na koji nacin.
Ona ce raditi, ubit se radeci, i plakati, ali njihove novce nece.

Za utjehu sam rekla da je ona izuzetak, i mozda nece pruziti svu udobnost svojoj kcerki, kakvu pruzaju njene sestre svojoj djeci, ali pruzit ce ljubav i to je najljepse na svijetu…Zbilja mislim da je najgore kad vam u zivotu manjka ljubavi, jer sve se u zivotu moze namijeriti, finansijsko stanje se moze popraviti, ali ljudi kojima je falilo ljubavi su nepopravljivi.
I predivno je kakav primjer dijetu pruza - dostojanstvo i postenje. A kako pada broj ljudi koji do toga drze, mislim da ce za nekih 20 god, ako ne i prije, ljudi s tim osobinama biti pravi dragulji.

Na kraju je rekla - pomoli se za mene, pomoli se da ne moram njihovu pomoc, da opstanem samo uz Boziju.

Jednoj zeni nije lahko jer je u braku, drugoj nije lahko jer je sama. Mislim evo - ako odaberes pogresnu osobu, vise nikad nece biti lahko, kako god da poslije odlucite, ostati ili otici. Bar ne ako imate djecu a niste bogati, i niste hedonista.
A kako znati koja osoba nije pogresna? Pogotovo kako znati u tim godinama u kojim je bilo normalno stupati u brak do unazad 20 god?
Skuzila sam ovo kroz zivot - sve sto ste se sada, s godinama postajete to sve vise. I sve sto su drugi sada, postace to jos vise.
Ko laze, lagat ce vise.
Pohlepan ce grabiti sve vise.
Stedisa ce stediti sve vise.
Los ce biti sve gori.
Agresivan sve agresivniji.
Pobozan sve pobozniji. A ako nije, vjerovatno nije nikad ni bio, pretvaro se.
Humanista sve humaniji.
Dobar sve bolji.

Moze se desiti i neka iznimka, ali uglavnom je ovako.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hm
ne znam shta je gore. kad neko puno pricha.. ili kad neko puno laze... :D/ u oba sluchaja . ne mozesh dochi do rijechi....

..okolina bira najjednostavniji nachin , a to je izbjegavati ih...ili prihvatiti kakvi jesu. pa u drushtvu ih malo 'resetati' :D/

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Wed Sep 06, 2023 3:50 am
ne znam shta je gore. kad neko puno pricha.. ili kad neko puno laze... :D/ u oba sluchaja . ne mozesh dochi do rijechi....

..okolina bira najjednostavniji nachin , a to je izbjegavati ih...ili prihvatiti kakvi jesu. pa u drushtvu ih malo 'resetati' :D/
A da li im se moze pomoci, ikako :??

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Wed Sep 06, 2023 4:15 am
Bella wrote:

... ne mozesh... jer su ubijedjeni da ne grijeshe... (poremechaj u psihi)......dok se sami ne 'ugase'....
..s tim vashim zetom... ako je samo druzenje. bez nekih biznis kombinacija..... pa. mozda i da ga trpite.. pogotovo ako je veche drushtvo...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Kaze jos - pa vec mi pomazu…Jucer sam isla pogledati kucu, a moja sestra je posla sa mnom. Ako budem selila, oni ce pomoci oko pakate i namjestaja. Dakle ta pomoc koju zanemarujemo i ne racunamo vise…
..kako che kupiti.kuchu. .. odrzavanje iste zahtjeva i puno vishe novca..
i mozda nece pruziti svu udobnost svojoj kcerki, kakvu pruzaju njene sestre svojoj djeci, ali pruzit ce ljubav i to je najljepse na svijetu…Zbilja mislim da je najgore kad vam u zivotu manjka ljubavi, jer sve se u zivotu moze namijeriti, finansijsko stanje se moze popraviti, ali ljudi kojima je falilo ljubavi su nepopravljivi.
I predivno je kakav primjer dijetu pruza - dostojanstvo i postenje. A kako pada broj ljudi koji do toga drze, mislim da ce za nekih 20 god, ako ne i prije, ljudi s tim osobinama biti pravi dragulji.
. koja ljubav... :?? kad je u 'takvom stresnom stanju'... moze samo anksioznost .. :/*

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Slabo se cujem s kcerkom ovih dana, ima frendicu, i ne moze to niko vise stici. Ne znam kako je se dojmila Spanija.
Stigle su mi slike iz Barselone.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. nakon Portugala...ovo je raj

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Koliko su ljudi pogedjeni inflacijom kroz moj posao se mnogo vidi. Sokantno i zabrinjavajuce.

Razgovaram sa zenom, imaju firmu, poslovali dugo god dobro..Kaze mi da imaju neko imanje u Jordanu, moraju to prodati da imaju za racuna.
Ali niko im u kuci ne moze da se pokrene i ode raditi nesto drugo. Navikli su, kontam, lagano, bez zurbe, bez alarma, bez rasporeda, bez reda.. Kad si kod drugog moras se na to navici.

Drugi ljudi, isto firma…kaze mi covjek danas, stanje je tako ko da je neko ugasio svjetlo, sve je tako iznenada utihlo.

Imamo ugovor s jednom firmom, i oni su nam bili najbolji, hocu reci uzimali smo od njih velke novce svakog mjeseca, ali vise ne mozemo ni cetvrtinu onoga sto smo uzimali do unazad pola godine. Jednostavno ne posluju dobro.

Imamo ugovore s brojnim firmama, pola, mozda i vise njih ne mogu da produze ugovore na vrijeme, i kad produze, ne mogu da plate vise od 3 mjeseca…Dajemo im dobar popust ako produze ugovor na 12 mjeseci, ali ne mogu.
Ne znam sta da mislim kad me iz firme nazovu i pitaju - mozemo li ih sacekati s placanjem jos koji dan :rolleyes

A i mi, mislim firma, zavisimo od njihovog poslovanja. Ako oni ne zaradjuju, ni mi ne zaradjujemo.
Cijena svih usluga je podignuta, direktor je doveo Anilu jer je ona najbolja za sale, ali zalud, ne samo da se ne moze stici cilj, vec ne mozemo stici ni zaradu od prosle godine. A troskovi poslovanja porasli dobro.

S ekoloske strane gledano, ovo je dobro. Manje proizvodnje, manje kupovine, manje trasnsporta, manje otpadi. Sve ima svoju dobru i losu stranu.
Prictah negdje skoro da ulazimo u recesiju koja ce potrajati dugo godina. A kako ce da zavrsi, s ozbirom i na globalno zagrijavanje, s obzirom i na prljave odnose u svijetu, Bog zna.
Nekad mi, uz razgovor s ljudima, izgleda da su ljudi pomalo psihicki pripremljeni za crnu buducnost, a i za to da je uopce nema.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Lijepa Barselona, mrsko mi da podijelim videos

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Wed Sep 06, 2023 4:29 am
Peace wrote:
Bella wrote:

... ne mozesh... jer su ubijedjeni da ne grijeshe... (poremechaj u psihi)......dok se sami ne 'ugase'....
..s tim vashim zetom... ako je samo druzenje. bez nekih biznis kombinacija..... pa. mozda i da ga trpite.. pogotovo ako je veche drushtvo...
Treba li zena cutati ako muz laze?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Fri Sep 08, 2023 6:14 pm
Bella wrote:
Wed Sep 06, 2023 4:29 am
Peace wrote:

Treba li zena cutati ako muz laze?
..hm..zavisi od situacije i teme..... u drushtvu ga ne bi trebala 'napasti' mozda, prekinuti i ubaciti svoju verziju. na blag nachin.

ali, bi trebala skrenuti paznju, kad su sami.. da neke sluchajeve ne opisuje, kako su se zbilja desili .itd..
. mada svi mi preprichavajuchi, neshto ispustimo, neshto dodamo. jer zaboravimo sve detalje... ili ih nismo ni primjetili.. i opisujemo kako mislimo da su

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pa da, moze se desiti da prepricavajuci izostavimo nesto, i moze se desiti da na neku stvar ili pojavu pocnemo gledati posve drukcije za kratko vrijeme, ali to se opet mnogo razlikuje od krupnog namjenskog laganja.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14660 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42513 Views
    Last post by Coolio