Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Fri Aug 04, 2023 2:05 am
Peace wrote:
Fri Aug 04, 2023 12:56 am
Eskalirale stvari danas izmedju mene i nove menagerke.
Na putu kuci stala kod direktora, u glavni ured, razgovarali cijela dva sata.
Upozno me s novim radnicima u glavnom uredu. I podigao malo platu.
Fino je sjesti i razgovarati, obje strane dobiju bolju sliku. On je meni objasnio sta zeli od nas, sta vidi pogresno. Ja sam objasnila njemu radne dane i radni prostor iz nase perspektive.
I ne znam ni sta mi je bilo, ali bila sam tako opustena, kad bi on meni iznio neke nase pogreske, iznosila sam i ja njemu zasto se desavaju, a pocesto je izvor toga pocinjo upravo od njih, iz glavnog ureda.
I na koncu, pozove on jednu djevojku iz glavog ureda, da je upita kakva je nasa nova menagerka, ubijedjen da ce ona reci dobra je…ta djevojka je radila s njom neko vrijeme…
I djevojka kaze - ona je bossy, hoce sve da je po njezinom, tesko ces naci ljude koji ce na duze staze pristati da rade s njom.
Obecam joj kafu i 🍩
Direktoru je bitno da se posao zavrshava... mozda mu takva i odgovara..ako si primjetila, po njegovim izjavama .da je imao zamjerki i na vash rad....
Ostaje vam, da je vremenom 'pripitomite' dok vas upozna.. mozda se opusti i bude ok...
Mislim, da za sada postponirash 'ispravljanje krive Drine' :D/
Ms kod nas je mnogo u igri. Nije samo bitno da se zavrsi posao, nego da se postigne i zeljena zarada.
Menagerka prije nas je i varala i lagala, mi to ne radimo.
Mi smo mnogo zauzeti, i ne mozemo uvijek drzati sve u savrsenom redom. Moj tim, s tim se slazem, i nije previse posvecen k tome. Ja sklanjam za svima, ali nisam ja uvijk tu.
Danas npr, sjedimo ns stolu, dok su iznad dva ekrana, kamere prikazuju svaki centar.
I pokazuje mi direktor kako je kod jednog sve uvijek na svom mjestu.
Ali za ta dva sata kod njih je uslo pet ljudi. Oni nemaju prometa u jednom mjesecu koliko mi u jednom danu.
Kod nas se salju svi novi ljudi na obuku, i nama zaostaju neki poslovi.
Firma, dakle taj centralni ured, je sitnicav.
Porucimo necega za cijeli mjesec 3 paketa, po 20 kom u paketu, firma redovno salje dva paketa..I onda se pitaju zasto nam se nagomilalo tih nezavrsanih stvari … Jednostavno jer oni nisu obezbijedili potrebe.
Ako ja npr prijavim da se moj tag name raspao isti dan kad se to desilo, nija moja krivica sto i nakon 20 dana nemam tag name.
Nije nasa krivica sto firma recimo ne obezbijedi kljuceve svima…Mi ne mozemo propisno zakljucati ako ujutro otvara cura koja nema kljuca…
Zbog zauzetosti nama nije lahko da guramo i promociju, i feedback, i sale i profesionalizam…
Ja dodjem ujutro u 8:40, vec je 4-5 auta parkirano ispred, tako je vazdan..
Ranije smo se mogli ukucati po samom dolasku, sada ne, samo 15 min prije 9, a od 9 pocinjemo raditi.
Za 15 minuta ne mogu zavrsiti sve pripreme, pogotovo ne mogu ako su oni po zatvaranju bili zauzeti i nisu stigli stvaiti sve u red.
Ma tako, ima tih nekih sitnica koje su se nagomilale.
I kao sad treba neko da to sve popravi :rolleyes

Sjetih se price o malom vrijednom mravu.
Znate li je?

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

Peace wrote:
Fri Aug 04, 2023 12:56 am

Sjetih se price o malom vrijednom mravu.
Znate li je?
znam nekoliko verzija i u svakoj je cvrčak dobro prošao
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas sam ja smirivala tenzije izmedju menagerke i Kevina :hahah

Jao Boze :hahah

Posto sam saslusala poglede direktora, postajem svjesna da cemo se morati podnositi.

I danas sam predlozila - hajmo od danas ispocetka. Hajmo probati bar.
Tako da smo nas dvije danas fino saradjivale, ali ona i Kevin nikako.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ne znam odakle mi ovolika ljubav za jako zacinsko bilje, nisam rasla na tome.

Ako u nekom danu ne koristim bosiljak i korijander, onda cu bar odlaziti u bastu da ih mirisem, i zahvaljujem Bogu sto ih imamo.

I oh kako je lijepo biti kod kuce :nevina

Ja mislim, zapravo nadam se, da ce nekad doci vrijeme kad ce se ljudima davati zasebna plata zbog toga sto ostavljaju svoje vrijeme na poslu, a rad da bude posebno placen.
Koliko mi lijepih trenutaka i dana propustimo jer smo na poslu, koliko sunca, kise, vjetra, snijega, prirode uopce… Pa to se ne moze platiti.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Ja sam smanjila .zachine... ali curry.. bas nije obichan. :D/ njega koristim josh uvijek...

Bilo je to vrijeme ..da su provodili vrijeme samo u kuchi oko kuche itd. nije radilo :/* :D/
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

One sto su radili od kuce za vrijeme corone, ne mozes vise vratiti u office. Citala sam neku noc nesto o tome.
Mislim vrate se ako su primorani, ali traze ljudi novi posao, da rade od kuce.
Pisala sam o zenama koje se vise nikako nisu htjele vratiti, ma ni za kakve pare.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

............vratit che se one koje moraju.. pa zavisi od profesije... vechina ipak mora ichi na mjesto rada... i ne vidim manu u tome....

...trenutno jeste..da mladi.kao tvoja kcherka..putuju svijetom.. ujedno i rade ..imaju prihod... ali da su u braku.. bilo bi neizvodljivo.....

Kucha treba biti privatna oaza... odmor ..od svega... :)
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Dosta toga zavisi odakle se gleda.
Atlanta npr spada medju pet najgorih gradova po saobracaju u svijetu.
Ljudi gube mnogo vremena u saobracaju.
Ja gubim jedan sat, i to je sjajno. Ljudi gube po 2-3 sata dnevno.
Jedan nas momak, krece od 5 ujutro, da izbjegne guzvu, posao mu starta od 8, kunja na poslu sat-dva.
Takvim odgovara da rade od kuce, a posao je uredski.
Ne koristi auto, ne trosi gorivo, ne ide na ruckove. Ustedi na tome.

Ali tom radu od kuce su se pobunili mnogi, tako i vlasnici restorana, i neki uposleni.. posao nekih ljudi je da motre produktivnos drugih, a ako tih drugih nema o officu, njihovu ce poziciju ukinutu…

A cura je upoznala neku raju u Portugala, s njima je izlazila dvije zadnje noci.
I kaze - mama puni su restorani i barovi ljudi, svi imaju terase, te terase su pune, ostaje se do kasno, ljudi su veseli, pravi Evropski grad, cak ni London nije takav, u Londonu imaju jednu-dvije ulice koje potsjecaju na ovo, ali ovdje je tim zahvacen citav grad. Osjeca se zivot.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nisam vam pricala o curi s posla, ne ona sto ne radi, tu su odveli od nas. Sad drugu imamo, jako fer cura.
Roditelji su joj iz Kine, i ona voli Kinu.
Doselila je iz Colorada, roditelji nisu vise mogli skupa, djeca su odlucila poci za majkom jer je otac kazu - otrovan.
Pitam je jedan dan, nakon neka dva mjeseca, cime joj se bave roditelji… Kaze - otac je vlasnik nekoliko restorana, i sam je glavni kuhar u jednom, majka je real estate agent.
To da je otac vlasnik nekoliko restorana izgovorila je tako ko da je tek vlasnik nekoliko pari cipela.
Njoj to nista ne znaci. Ona svoje novce mora otici sama zaraditi.
I to se meni svidja, kad roditelji ne dopustaju da se djeca razmaze njihovim novcem… Hoces pare - idi i zaradi ih, na kraju tako ces ih i cijeniti. Zaradi pa potrosi kako hoces, ostani bez njih u jednom danu, pa vidi sam kako ces poslije.
Jer i kad si vlasnik necega, ne znaci uopste da je zivot lahak, da novci samo kapaju pa se mogu i rasipati..

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Krasne foto iz Portugala :up

Bas uziva :)

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

To je normalno Peace.. djeca kad se osamostale.. gotovo je...sami svoje zivote organizuju..

chak roditelji i ne dijele informacije. koliko novca imaju na rachunima.. shto je sasvim razumno..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ova cura nije samostalna jos.

Ni je ne ulazim u kcerkinu potrosnju ni prihod.

Mnoga djeca ne bi radila ako roditelji imaju dobre prihode, grebat ce se od njih…

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kaze mi cura da je bila tuzna danas. Nedostajemo joj, nedostaju joj njene prijateljice, ljudi koje zna citav zivot.
Tako u nekim danima se osjeti sama i daleko od svih, cijelo ljeto su ljudi koje ne poznaje dobro.
Engleska je nalikovala na USA, Italija je kratko trajala, Francuska je turisticko mjesto, Portugal je lijep i sve to, ljudi pricaju english, ali razlikuje se nekako sve.. Nije isto kao ono s cim si rastao.
Kartu povratnu je bukirala za kraj Septembra, i razmiljala je da je pomjeri napred.

Kazem joj da je sve u zivotu tako, sve ima svoju i dobru i losu stranu. I brak, i posao, i zemlja prebivalista..
I da je volimo, i da je cekamo, i da cemo opet imati nedjelje ko nekad, posjecivat cemo nove restorane, penjat cemo se na planine, odlazit cemo u parkove i setnje, slikat cemo jesen, lozit cemo vatru u kaminu, piti cemo pumpkin spice latte, gledat cemo serije, ispijat cajeve uvijk s nekim novim keksicima…
I lijepo ce joj biti okrenut se za godinu, dvije, i prisjetit se svega, pa cak i tih tuznih dana jer si bila daleko od svih.. Znat ce cijeniti blizinu, mada zna i sad, ali eto, ako te nekada neko iznervira, sjetis se - oh kako su mi falili…

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:_)
kazem ti. nigdje Amerike ..nema... :kl

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Wed Aug 09, 2023 1:34 am
kazem ti. nigdje Amerike ..nema... :kl
Nije hora biti sam u svijetu. Mi bi se odmah prve godine vratili u Bosnu, ali nismo imali novca za karti.

A sve su zemlje lijepe u kojima je mir i sloboda.

I bas danas spomuh kcerki to da smo ostali jer nismo imali za karti.
I cudo jedno, kao bila su bolja vremena, sve je bilo jeftinije, a opet je novac bilo teze ustedjeti nego sada.
Ili mozda je samo meni bilo, ne znam. Mala djeca, muz sam radio, pocetak neki… A izgledalo je da niko nema neki ustedjen novac :hm

I jos je, do unazad 20 god, bilo nemoguce da mladi imaju ovako dobro placene poslove.
Pa sad brojna djeca od 23 g, 24 g, 25 g, ulaze u 10-20% najplacenijih ljudi na kontinentu.
Nekad se moralo imati dugogodisnje iskustvo, ostaris da dotle stignes.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Rodjak mi bio danas, svratio s dzume, taman na vrucu tikvenicu.
I tako se ispricamo o svemu.
I tako primijetim jednu istu stvar kod svih nas.
Neko pri polasku u Bosnu, neko za vrijeme posjete, a neki po dolasku - svi se zabelajimo sa svojim partnerima.

Ovdje smo nauceni na zivot u miru, na zivot bez i icijeg uplitanja, bez savjeta koje nismo trazili. I kad smo u Bosni ne znamo se iznijeti s tim, a to je sve prisutno.
I onda pucamo jedni po drugim, jer niti on moze reci svojoj strani, niti ona svojoj.
Nema tako pristojnog nacina da se kaze nekome - suzdrzite se molim vas od toga, a trebalo bi govoriti svaki dan.

Jedan put sam pokusala s mamom, povrijedilo je, a na koncu mi je bilo zao.
Plakala sam mnogo tu noc.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Malo i o utiscima kcerkice.

Ima neki fin restoran, htjela bi tu jesti, ali radi samo od 7 pm - 10 pm.
Pa kaze - tacno im nije stalo da zarade novac.

Omiljena stvar svih evropljana je sjediti u bastama cafea i restorana. Nekad pomisli - 3 sata rade, 10 sati sjede negdje.
To ce joj nedostajati da vidi.

U 8h ujutro, ulice su jos puste, osjeti se promet tek oko 9h i poslije.

Ima utisak da se mnogo ali mnogo vise radi u USA, od bilo koje Evropske zemlje koju je ovaj put posjetila.

I fakti to pokazuju… Koliko su Francuzi strajkovali sto su im pomakli god za penziju sa 62 na 65.
U US su podigli sa 65 na 67 i niko zbog toga nije prstom mrdno.

Dobro je da imate hranu nedjeljom kuci, jer su mnoge stvari zatvorene nedjeljom.

Citam hoce u Bosni da uvedu nedjelju neradni dan.
Moj direktor me pita neki dan - sta mislis da podjemo otvarati ranije i da nedjeljom radimo duze…

Mislim ovako - s obzirom da su cafei i restorani sirom Evrope puni svaki dan u sedmici i nije neka steta da nedjeljom pozatvaraju…

Ovdje se to ne moze desiti, zbog iscrpljenosti ljudi ne odlaze nigdje radnim danima, restorani i cafei opstaju zahvaljuci vikendima.

I ne znam evo da li ovdje vise radimo jer volimo novac ili je jednostavno takav sistem da morate…. A kad dodjete u fazu da mozda i ne morate, do tada ste se vec navikli…. A kako i nema nekog drustvenog zivota, zasto onda ne otici bar na posao …

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah . tako i ja misim..
mnogi odu u penziju. i nakon par mjeseci. se vrachaju nekom poslu.. zbilja..shta raditi :hm
..i u Argeniti. kao i u Spaniji mislim. restorani za vecheru pochnu raditi oko 20:00 sati.. i meni je to kasno.

. mada u YU. smo isto tako kasno jeli..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Zanimljivi likovi koje sam sretala ove sedmice

- Pisac iz Koreje, objavio je 18 knjiga, najvise iz oblasti istorije. Ne znam iz koje Koreje. Nije tako pricao engleski, s njim je bila njegova kcerka i pomagala mu oko komunikacije.

- Djevojka koju poznajem od ranije, koristi nase uslugu, ali nismo nikad razgovarale kao zadnji put. Sva sretna pokazivala mi je prsten na ruci, vjencala se.
Ispricala mi je da nije s njim nista imala do vjencanja, cak ni poljubac. Rodjena je ko muslimanka, radila je u baru i kaze bila - *urva, da prostite. Onda je presla na kriscanstvo, i posve promijenila stil zivota. Otac joj se zbog toga pokusao ubiti, ali sad su vec pomireni s tim.

- Zenu koja je trebala prebaciti auto na svoje ime. U formi postoji dio koji puni onaj na kome je auto i dio koji puni onaj na koga auto ide.
U dijelu koji puni onaj na kome je trenutno autu samo je u jednom polju bilo upisano - deceased.
Kad sma saznala da to znaci da osoba nije ziva, bila sam iznenadjena da se prvi put srecem s tim izrazom.
I mislila sam, s obzirom da je zena bila u 40im, to mora da je bio njen otac…Ali ne, to je bio njen sin.
Kroz suze mi je pricala da je pao u tesku depresiju i ubio se, a imao je samo 20 god :((

Vjerovatno je tesko to prerastanje iz dijeta u covjeka, usporedjivanje…Moze se ciniti svi su ljepsi od vas, svi srecniji, svima je bolje…
Treba ih stalno potsjecati da vrijede, da su unikatni, voljeni, treba ih slusati..

- Jednu Bosanku, koja je sretna navodno sto zivi u tom dijelu gdje nema Bosanaca, bila je u braku s Egipcanom koji je bio neki model/maneken.

- Miguel, momak iz Venecuele koji mi je donio nesto iz Spanije, svraca cesce vec ranije. Kevin ga zove - zgodna musterija. Miguel je prezgodna musterija. I necu umisljati da svraca zbog mene, ali voli sa mnom razgovarati, a svraca poslom.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kad smo ja i muz posvadjani, on je tek tada sve sto bi trebalo da je dok smo u miru. Da je sve to u miru, vjerovatno nikad ne bi ni bili posvadjani.
On tek tada sve za sobom ostavlja u savrsenom redu… Ispece nam veceru na rostilju, pocisti rostilj, vrati zastitnu vrecu na rostilj, pocisti sto, sve zacine vrati na njihovo mjesto, opere sudje… I uopce ni na jednom stolu ne ostavlja nista, i poklopac od paste za brijanja stavi na pastu nakon brijanje, pazi da ne umuzga ogledalo…

I onda kaze - tebi se ne zuri da se pomirimo.
Kome bi se zurilo kaf stvari tako stoje :jbg

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

dosta i tebe

:hahah

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Sat Aug 12, 2023 5:14 pm
dosta i tebe

Dobro :rolleyes

Vidis da je bolje kad radim :rolleyes

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Sat Aug 12, 2023 6:40 pm
Bella wrote:
Sat Aug 12, 2023 5:14 pm
dosta i tebe

Dobro :rolleyes

Vidis da je bolje kad radim :rolleyes
.jeste i da se vide rezultati :hahah dakle.. poruka je primljena..sad se prestani 'duriti'.. :tim

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Urezilila si me :rolleyes

I morala sam otici u shoping :tada

I jos sam ucvijeljena. Cim mi se pogaca ispece nazvat cu frendicu da joj odem na kafu, da se utjesim :D/

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. nadam se da se 'razumijemo'Image.. nije ok imati .zategnutu situaciju u kuchi a i oko kuche..

..hm.. da li ti je rekla prijateljica .da obozava tvoju pogachu.. :D/

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14661 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42513 Views
    Last post by Coolio