Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Peace »

Stala mi masina za ves, prije dva dana. Muz uzeo slobodan dan. Dok se pronadje odgovarajuca, pa cekas da platis, pa cekas da je utovare, dovezes kuci, izbacis staru, postavis novu…Stvarno se izgubi dobar dio dana.
U zadnjih 12 god. stale su mi tri. Po samom useljenju imala sam koristenu, brzo mi je stala, i dvije nove stale do sada.
Na neke trenutke mislim lose su stvari danas, i ima tu istine, ali istina je i da se ves pere vise nego nekada, vise se presvalcimo. Nema niti jedan dan u godini a da moja masina nije bila startovana bar dva puta, a ima dana kad je i vise.

A kcerkica je na neugodan nacin doznala da Iphone 14 ima tehnicki problem. Sjela je danas na voz u namjeri da posjeti neki grad, imala je slusalice i isla joj je muzika, ali telefon je bio mrtav, nista nije mogla drugo.
To ne bi bilo tako stresno, da ona kod sebe ima novcanik. Znaci do kraja se oslanja na telefon, apple pay svugde prolazi, i licne podatke ima u telefonu.
Trebalo se vratiti, ne radi telefon, a nema novca, za nju je to za bilo za placa. Sreca niko je nije pitao za kartu u povratku.
Moglo se desiti i negdje usred grada, a onda se do stanice vracate na starinski nacin - pitate ljude kojim putem :D
Anyway, kad se vratila, googla je i nasla da su brojni ljudi iskusili istu stvar. Apple odbija da zamijeni sve telefone, nego samo one kod kojih se taj problem javlja svake sedmice.
Postoji neki nacin, neki klikovi, koji vrate telefon u funkciju. Njen je opet u funkciji.

Zaboravila sam reci, a sigurno ce i sama skontati, da je pametno imati uvijek nesto novca kod sebe.

Kaze mi jos - poslat cu ti mama sliku turista koji u Barseloni cekaju u redovima da kupe nove telefone, njihovi su ukradeni. Tamo se mnogo kradu telefoni i torbice. I u Francuskoj toga ima, ali u Spaniji vise.
Tamo ce morati extra da pazi.

Kazem i ja njom o doktorici koju sam upoznala kroz posao, upravo se vratila iz Evrope, bila je s djecom, a kcerki joj izgubili kofer.
Mozete misliti kad nestane curi kofer, pa ona je tu smjestila jedan mali svijet.
A kcerkica mi kaze da je to toliko cesto u Evropi, da je haman ko normalno. Ona je sve svoje letove bukirala bez presjedanja, bas iz straha od toga. Ako ne presjedate, manja je sansa da vam izgube kofer.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

imam.. //speed queen wash machine//. najednostavniju. ok je..

Znash li koliku joj banka provoziju uzima.. kad .placha u EU .. putem app.a
. druga stvar. koliko je dobro imati slushalice na javnom mjestu.. :-? pogotvo druga drzava..

..
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ne znam, nikad nisam pitala.

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

tradicionslno uzimamo gorenje veš mašine
traju nam prilična dugo
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Thu Jul 27, 2023 3:56 pm
imam.. //speed queen wash machine//. najednostavniju. ok je..

Znash li koliku joj banka provoziju uzima.. kad .placha u EU .. putem app.a
. druga stvar. koliko je dobro imati slushalice na javnom mjestu.. :-? pogotvo druga drzava..

..
Pitala sam, na jednu karticu nema nista provizije, i uvijek tu scenira. Osim u par slucajeva kad tu nisu primali, pa je morala scenirati drugu, ali nisam se raspitala o proviziji…
Dakle postoje kartice kod kojih nemas provizije. Treba to vidjeti s bankom, oni znaju, imaju te posebne internacionalne planove.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

bakterijasmarsa wrote:
Thu Jul 27, 2023 10:29 pm
tradicionslno uzimamo gorenje veš mašine
traju nam prilična dugo
Dobra stvar kod vas je sto sva elektronika ima garanciju na 5 god.

Ovdje je sve na godinu, ako hoces na 5 god, moras kupiti.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sljedece sedmice krecu skole.
Zbogom olaksani saobracaju do nekog novog raspusta. Zbogom blaga opustenosti, sad opet strahuj da ne prodjes skolski bus dok stoji, da ne uletis u skolsku zonu s nedopustenom brzinom.
Zbogom i slatkom jutranjem ususkavanju, treba polaziti od kuce bar 20 minuta ranije. Zbogom lahkim izlazcima iz naselja na velku ulicu, treba opet cekati da te neko ljubazan pusti.

Stala danas u jednu trgovinu, izabrala nesto i na kasu…Kad tamo jedno 50-60 ljudi ceka da plati. Pa skola ide, zato..
S bolom u srcu ostavim haljinu i tene. A kako mi je dobro stajala :rolleyes

Ove sedmice su bili upisi, i upoznavanja s uciteljima…Kako se samo zbog toga osjetila razlika na cesti :rolleyes

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-? Shto smo uzivali.. dodje i tome kraj... a, zbilja mi nije jasno..zashto kad je shkola aktivna, bude toliko guzvi, zastoja .. itd.. .

No, ja izlazim iz kuche nakon 9. .da izbjegnem sav taj cirkus.. mada me docheka negdje zalutali bus. mislim da tada kupe djecu's posebnim potrebama'
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. jel kod tebe bude ..tax free weekend.. mogla si ushediti, kupujuchi haljinu.. :D/
i ja napushtam red..ako ih je vishe od 5 ... :hahah

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Sat Jul 29, 2023 5:06 am
:-? Shto smo uzivali.. dodje i tome kraj... a, zbilja mi nije jasno..zashto kad je shkola aktivna, bude toliko guzvi, zastoja .. itd.. .

No, ja izlazim iz kuche nakon 9. .da izbjegnem sav taj cirkus.. mada me docheka negdje zalutali bus. mislim da tada kupe djecu's posebnim potrebama'
Ja ukrug nekih 2 - 6 milja imam 7 skola.

Pored autobusa, mnogo je roditelja koji voze svoju djecu u skolu. A mnogo srednjoskolaca koji se sami voze.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas na poslu me pita covjek - odakle dolazi taj lijepi akcent?
Kazem uvijek kad me pitaju - a da probate pogoditi?
Vecinom prvo ciljaju na Rusiju ili ne neke zemlje nastale raspadom SSSR-a. Zanimljivo ali precesto me tako dozive i narodi s nasih prostora.
Mislim da je zbog boje kose ili opcenito svjetle puti.

Ovaj covjek je prvo ciljao na Ukrajinu, a zatim na Jugoslaviju :D
Simpaticno mi bjese, ljudi jos znaju za Jugoslaviju.
Objasnim mu da se Jugoslavija raspala, krvavo.

Pa pitam i ja njega odakle je… Kaze mi - iz najsiromasnije zemlje na svijetu, s Haitija.
I kaze jos - tv nikad ne moze prikazati stvarno stanje jedne nacije, ljudi su na Haitiju siromasni, ali uprkos tome, mnogo srecniji nego u USA.

Ja vjeruj u to, uvjerila sam se mnogo puta da bogatstvo nije ljudima donijelo srecu.

A cura je danas stigla u Portugal. Sve u putu proslo lijepo, sve joj stalo u kofere, grad u kojem je, na prvu je malo potsjetio na Sarajevo.
Tu ce najvise ostati, svi su o Portugalu pricali najljepse.
I apartman joj je super cute. Na cetrvtrom je spratu, nema lifta i malo se namucila da iznese kofere, ali sve drugo izgleda dobro za sada.

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Bas joj je lijepo, imat ce krasne uspomene :up

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah kako je ovo moguche.. koga kod je peace opisala da su .dobri. moje iskustvo .suprotno. pogotovo Haiti .
poznanik ih je zaposhlavao .kroz program imigracije na 3 mjeseca. uzasno se pokazali kao loshi radnici . kao i iz Jamaica. i moj susret s istim je ... takav. djeluju ok ali ne vjeruj im nishta.. :-?

Portugal je dobar s cijenama za penzionere.. pojednotavnili su papirologiju za strance, i dosta amera je zainteresovano za zivot u ..

Stan je cute... svidja mi se... :qq ..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nisam ih ja opisala, ne znam toliko kakvi su. Muz je imo vozaca iz Haitija, covjek je radio dobro.

A vjerujem ti kad kazes da nisu toliki radnici, jer da jesu njihova bi drzava bila sredjena. Gdje god je nesredjena drzava i drustvo, ljudi uglavnom nisu neki radnici.
I takvim ljudima je neobican ovaj sistem, gdje se radi i spava, Gdje se nema vremena za dangubljenje.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Doveli nam novu zenu na posao, da nam fol bude menagerka :D
Ovo postaje smijesno.
Ona je nekad ranije radila za firmu, napustila i otisla kod nekog drugog, pa se sad vratila.
U prvih 30 minuta smo “zarezale” jedna na drugu :rolleyes
Ponasa se bossy, tako bezobrazno bossy, da je necemo moci durati.
I gura nos u sve, ono ko mi mutavi, nista ne znamo, sad ona sve treba da dovede u red.
A prica za pet ljudi.

Niko od nas nije bio svoj danas, svi smo bili nervozni zbog nje. A inace nam je opusteno, vazdan se zezami i smijemo, i poslije posla se textamo

Mislim da ako hoces negdje ostati, moras se stopiti s timom, ako te ne prihvate, nema ti opstanka.
Ako vec i ostanes, a odu oni, tek tada povuces macku za rep, jer dok se novi ljudi do kraja osposobe, osijedis.

Kazem svom timi nocas - ne treba da sutite. Direktor nas s njom testira, da vidi mozemo li je durati, on bolje od nas zna njenu osobnost.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

A cura je poslala fotke iz Portugala, grad se zove Porto, kasnije ce da se prebaci u Lisabon.
Nije kaze vidjela nigdje vise tetovaza na ljudima ko u Portugalu. Ljudi su uglavnom tamnoputi, ona se sa svojom plavom kosom mnogo izdvaja i mora biti vise na oprezu da ne upadne u kakvu prevaru, jer je jasno ko dan da je turistkinja.
Lijepo pricaju engleski, manji akcent nego kod Francuza.
Jeftiniji su dosta od Engleske i Francuske.
Nisu preglasni ko Italijani.
Automobili mali.
Zivot djeluje opustenije nego u USA.
Kroz grad tece rijeka, imaju i oni svoje skakace s mosta.
Arhitektura se vidno razlikuje.
Grad nije fancy ko London, Pariz, Rim, ali ima neke svoje cari.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Odlichne slike.. :qq poznato mjesto za turiste..
.. kopija Francuske.. malo izgleda sve 'oronulo' ali podnoshljivo. slichno je izgleda kao i u Buenos Aires-u
.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Tue Aug 01, 2023 5:37 am
Doveli nam novu zenu na posao, da nam fol bude menagerka :D
Ovo postaje smijesno.

izdrzi. nemoj eksplodirati.. :hm

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Malo je sjela na loptu :)

Ignorisali smo je skroz.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Stala na kafu kod rodice, vratila se iz Bosne, i mama naravno opet nesto poslala.

Po obicaju, saslusam pazljivo i nju, o utiscima.
Ona bi mogla zivjeti u Bosni, par je u ranim tridesetim. Drustveni zivot joj je mnogo bolji, a hrana mnogo ukusnija. Ljudi su uglavnom zaposleni, a plate nisu male za njihov standard.
Jedno joj je bilo neobicna tolika opustenost i opca nebriga kod ljudi. To naravno ne znaci da je kod svakoga tako.
Vidjela je npr djecu koja piju gazirane sokove svaki dan, djecu koja jedu cokolade u 11 uvece, ljude koji su budni do ponoci, iako ce ujutro ustati u 5-6 .
I ono sto je nama ovdje vikend, to je njima, kaze, svaki dan. Ljudi, kafa i druzenje.

Usput i kcerkica ima takav utisak u Portugalu. Cuju se do njenog stana glasovi ljudi s ulice, iz cafea i barova svaku noc, do kasno u noc…Kad to cujes, kaze, i zasmeta ti, postajes svjesan da si amerikanizovan.
Mi ovdje vodimo uglavnom mirne i dobro organizovane zivote, skoro ko u vojski organizovane. Tacno znamo sta i kada cemo uraditi. Sve isplaniramo. Od ponedjeljka do petka uglavnom je samo rad i odmaranje uz tv ili comp od rada. Taj ti mir skoro nema nista narusiti. Tek za vikend uradis nesto drugo, no ako imas porodicu, moras se time pozabaviti - kupovina, generalno ciscenje, auti, dvoriste…

Ima utisak da kod Amerikanaca postoji mnogo veca osvjestenost o zdravoj prehrani, i uopce zdravom zivotu, bar se to osjeca kod obrazovanijih i uspjesnijih ljudi…
Nije primijetila u ove cetiri drzave do sada toliku pomamu za fitnesima ko ovdje sto postoji, toliko guranje zdravih proizvoda, ni trgovine poput nasih Whole Food marketa ili Sproutsa…

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Eskalirale stvari danas izmedju mene i nove menagerke.
Na putu kuci stala kod direktora, u glavni ured, razgovarali cijela dva sata.
Upozno me s novim radnicima u glavnom uredu. I podigao malo platu.
Fino je sjesti i razgovarati, obje strane dobiju bolju sliku. On je meni objasnio sta zeli od nas, sta vidi pogresno. Ja sam objasnila njemu radne dane i radni prostor iz nase perspektive.
I ne znam ni sta mi je bilo, ali bila sam tako opustena, kad bi on meni iznio neke nase pogreske, iznosila sam i ja njemu zasto se desavaju, a pocesto je izvor toga pocinjo upravo od njih, iz glavnog ureda.
I na koncu, pozove on jednu djevojku iz glavog ureda, da je upita kakva je nasa nova menagerka, ubijedjen da ce ona reci dobra je…ta djevojka je radila s njom neko vrijeme…
I djevojka kaze - ona je bossy, hoce sve da je po njezinom, tesko ces naci ljude koji ce na duze staze pristati da rade s njom.
Obecam joj kafu i 🍩

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Stizu slike iz Portugala

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Jel se osjecha .sigurno. hodati.. ..pretpostavljam da ne renta auto...?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Fri Aug 04, 2023 12:56 am
Eskalirale stvari danas izmedju mene i nove menagerke.
Na putu kuci stala kod direktora, u glavni ured, razgovarali cijela dva sata.
Upozno me s novim radnicima u glavnom uredu. I podigao malo platu.
Fino je sjesti i razgovarati, obje strane dobiju bolju sliku. On je meni objasnio sta zeli od nas, sta vidi pogresno. Ja sam objasnila njemu radne dane i radni prostor iz nase perspektive.
I ne znam ni sta mi je bilo, ali bila sam tako opustena, kad bi on meni iznio neke nase pogreske, iznosila sam i ja njemu zasto se desavaju, a pocesto je izvor toga pocinjo upravo od njih, iz glavnog ureda.
I na koncu, pozove on jednu djevojku iz glavog ureda, da je upita kakva je nasa nova menagerka, ubijedjen da ce ona reci dobra je…ta djevojka je radila s njom neko vrijeme…
I djevojka kaze - ona je bossy, hoce sve da je po njezinom, tesko ces naci ljude koji ce na duze staze pristati da rade s njom.
Obecam joj kafu i 🍩
Direktoru je bitno da se posao zavrshava... mozda mu takva i odgovara..ako si primjetila, po njegovim izjavama .da je imao zamjerki i na vash rad....
Ostaje vam, da je vremenom 'pripitomite' dok vas upozna.. mozda se opusti i bude ok...
Mislim, da za sada postponirash 'ispravljanje krive Drine' :D/

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Fri Aug 04, 2023 1:55 am
Jel se osjecha .sigurno. hodati.. ..pretpostavljam da ne renta auto...?
Da, sigurno je.
Sve obavi pjeske.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14661 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42513 Views
    Last post by Coolio