Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Peace »

Prije par dana na poslu, dva mladja muskarca trebaju nesto zavrsiti…U jednom momentu jedan upita drugog - sta je rekla…rekla sam samo da upisu nesto na jedan dokument..
Nisu dugo u USA, osim engleskog, i sve drugo ih je odavalo - stajanje, hodanje, visina tona. Bilo je neke drskosti u tom njihovom drzanju, ono kao da su vazni, vazniji od drugih ljudi, kao da im je primarni cilj zastrasiti nekoga a ne zavrsiti nesto. I sam izgled ih je odavao, mladi su, ali stomaci…
Iako Amerika vazi za ugojenu naciju, to postaje sve rjedja pojava, kod mladih muskaraca skoro da je i nema, a u bolje stojecim erijama, sjajno izgledaju muskarci u 50im godinama.

Za razliku od ove dvojice, jucer sam imala dva covjeka, isto s nasih podneblja, zavrisili su neki kupoprodajni ugovor.
Tiho, uctivo, baz potrebe da upadnu nekom u oci. Mnogo god su vec ovdje.

Sjetim se kako su mnogi muskarci s nasih podneblja, po samom dolasku ovdje, bili poput one dvojice od neki dan, ali ovdje su bahatost skupo placali…Nesto uz pomoc zene, nesto uz pomoc zakona, vecina ih se vidno promijenila, na bolje…

Moj muz i nije do kraja po mojoj mjeri, ovdje, ali ipek kad odemo u Bosnu, i negdje ga uporedim s bracom njegovom i ostalim muskarcima iz njegove familije, budem ponosna na njega, i vidim tek da je sredina ostavila traga..

Izgleda da mi vise lezi ponasanja amerikanaca, u velikom broju, ali ipak da me neko pita gdje sam upoznala muskarca s najljepsim manirima, odgovorila bih - u mom selu :)

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Ta dvojica su vjerovatno bili Latinosi... dobro nisu koristili phone. i to s njihovom muzikom.. :hahah naravno ..

I zene su im tu negdje. interesantno.... bahate.. :-?
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nasi momci, jedan iz Sarajeva, drugi iz Krajine.

Meni latinosi ne djeluju bahato, bas naprotiv.

Jedina muka s njima je engleski, koji se oni ne trude nauciti zbog velike zastupljenosti spanskog.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Otvorila neku vijest na klixu, vijest o nekoj voditeljici, navodno najaktraktivnija, i ako se ne varam sad, ispod je nekih 180 komentara. Otvorila sam i njih, nesto procitala.
I razmisljam kako je nas narod ostar. Djevojka nije aktraktivna, unistila se operacijama, jasno je ko dan, ali opet…tako ostri komentari…
Izgleda mi cesto da su svi ljudi danas pomalo u strahu…da ono sto se sad vidi na ekranima ne zazivi ko normalno, pa da moraju gledati i u svojim kucama…

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Meksikanci su i ok donekle. ali, Kuba, Venecuela .. :-?
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Fri May 19, 2023 5:25 pm
Meksikanci su i ok donekle. ali, Kuba, Venecuela .. :-?
Nema ih ovdje mnogo. Oni vole Floridu.
Mexicanaca ima.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Biche im teshko na FL ako su ilegalci.. ovaj manijak . nametnuo zakon sa strozijom kontrolom dokumenata.. :-?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vas guverner?

Procitah negdje da ce ici u utrku za presednika?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

DeSantis.. da... ma nestat che ko i Rubio.... razmahao se :hahah al che ga Disney srediti..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Cula se jucer s nekim iz Bosne, s muzeve strane…Pa mi kaze - bio prvi rodjndan dijetu ovoga, drugi dijetu onoga, peti dijetu tog i toga, cetrdeset sedmi tome..
Pomislih Boze dragi, kad ovo udje u obavezu…Da zivim u Bosni, sva bi mi ustedjevina, ako bi je bilo, isla na proslave, jer sto s moje, sto s covjekove strane, nabere se jedno 50-60 ljudi. K tome jos dodas bajrame, osmi mart, novu godinu, poneka svadba, poneki sajam, poneko vece u gradu, poneka matura, poneko useljenje u kucu, poneka zalost, poneka donacija…
Stvar kapitalizna, valjda. Trositi i samo trositi.
Zamiljiva mi je pojava ljudi koji prave slavlja koja trebaju vise novca vec sto oni uopce na racunu imaju :jbg

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Stigle su prve slike iz Londona

Image

Image

Image

Image

Image

Cura nije previse odusevljena zgradom, starija gradnja, ali je u samom centru Londona i do svega sto joj je potrebno moze u par minuta hoda.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas se vratila djevojka na posao, ona sto dangubi :rlys
Bila je u Indiji, njeni roditelji su iz Indije i ona je isla do dovede njenog dedu.
Kaze da Indija nije tako sredjena ko Amerika, ali u poredjenju s Amerikom, ljudi su u Indiji mnogo ispunjeniji i srecniji, i jedu mnogo ukusniju hranu.

Njeni roditelji bi bili srecni da je upoznala nekoga, ali drukcije su tamo ljudi odgajani, rece mi…

Meni vec dugo izgleda da su ljudi u onim zemljama u kojim jos nije dovedeno “savrsenstvo” srecniji…Iako nas mediji ubjedjuju u drukcije.

U onim gdje sve mora da funkciose bez greske, manje je radosti, jer je vise stresa svima nama, svi mi dajemo sebe maximalno za tu uredjenost…

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Cura se danas bolje osjeca u Londonu, naspavala se :rlys
Trcala je u parku, koji joj je bas blizu, cim predje ulicu i poslala mi par slika, kaze da slike ne mogu prenijeti ljepotu.
A radila je iz nekog cafea.
Kontaktirala je cure koje zna u Londonu, da nekad odu na kafu.
A u avionu je do nje sjedio momak iz Londona koji igra soccer za neki klub u USA, i on je ponudio da odu nekada na kafu.
Djevojka iz Sarajava ce doci na dvije sedmice poslom, tako da nece biti posve sama.
Evo i nekih novih slika

Image

Image

Image

Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

..super... :qq

..drago mi je da uziva

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kcerkica jedva ima vremena da se cujemo. Mislim cujemo se, ali sve brzinski.
Preko one grupe ljudi sto putujuci rade, upoznala je decka porijeklom iz Njemacke, trenutno u Londonu. On je po zanimanju investments banker, i sinoc su vecerali zajedno.
Kaze mi da je pravi nijemac, lici na nijemca, prica dobro engleski, ali ima njemacki akcent…Nisam pitala je li sad to dobro ili lose..Mislim da je prije lose jer nju Njemacka nikad nije zanimala.
I kaze da vjerovatno nece vise s njim na veceru, jer se mnogo hvalio o svom uspjehu :D

A danas za rucak, nasla se sa studenticom iz USA, preciznije iz Floride, studira i radi u Londonu.
Ona joj je pravo legla, i druzit ce se jos.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kcerkica mi kaze da se u Engleskoj vise pije, valjda je “kultura” cijele Evrope da poslije posla sjedne s drustvom i popije koju.
Amerikanci to ne mogu, mozda i zbog toga sto nemaju javni transport (osim Njujorka) a ne gine ti zatvor ako te policija zaustavi nakon sto si popio dvije pive. A onda ti ode i vozacka na neki period, a kazna novcana je tako visoka da te ti stvarno vise nikad nece pasti na pamet
Neki posve mali procenat alkohola se tolerise.

Kaze mi jos da su jabuke - prave jabuke, nesto valjda sto ovdje nemamo. Amerika koristi najvise hemije u svijetu kod uzgoja jabuka.

Lahko napravi 10-15 hiljada koraka dnevno, jer se sve obavlja pjeske.

A danas je posjetila Chelsea, jedna od luksuznih Londonskih cetvrti, a u toku je neki cvjetni festival, poslala mi neke slike.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Sklonila sam ovu temu u dio gdje samo mi logovani forumasi mozemo vidjeti.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Upoznala sam kroz posao momka iz Venecuele, mnogo simpa lik, nece uci a da se ne pozdravi, i tako se ispricamo pomalo o svemu,
Sutra putuje u Spaniju sa djevojkom, tamo mu zivi majka, bio je unazad par godina, i zelio je ostati, ali ovdje fino stoji, vodi svoju manju marketing firmu.
Pricao mi je danas o siesti u Spaniji, cula sam za pojavu i ranije ali prvi sam se put zainteresovala i googlala.
Prakticiraju taj obicaj i Grci, negdje nadjoh info i Italijani. Ali uglavnom manje sredine, veliki gradovi pomalo odmicu od tog obicaja.

Siesta je obicaj da se poslije rucka odmori, prilegne, zaspe, provede vrijeme s porodicom ili prijateljiam…To traja od 14-17 h.
U malim gradovima se sve pozatvara u tom periodu, nesto sto zbuni turiste ali navodno se na to brzo priviknu.

Proguglajte spansku siestu, zanimljivo je.

Ja na poslu nemam vremena cak ni rucati, sta ce meni siesta :rolleyes

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Zanimljivo je i ovo za Spance

Stanovnici vruće zemlje cijene odmor i ležeran tok života, a i sami ponekad primjećuju da posebnu pažnju obraćaju na tačnost prijatelja. Dakle, ako prijatelj uvijek dođe na sastanke i zabave na vrijeme ili čak i ranije, bukvalno ne poštuje ni sebe ni svoje voljene. Kašnjenje na sat ili dva, pak, smatra se normom: za to vrijeme će ljudi koji su se dogovorili da se vide imati vremena da se pripreme, dođu na odredište bez žurbe u saobraćaju. U isto vrijeme, Španci se prema svom radu odnose sa poštovanjem, kako je primijetio istraživač Jamie Gelbutch, i trude se da ne kasne više od 10 minuta na posao. Prinudnu tačnost nadoknađuju dugim prekidima i mogućnošću da se kući vrate malo ranije.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Citam ovih dana vijesti o izgubljenom zivotu u Sarajevu mlade (25 god) doktorice Spahic…Na nju i jos dvije pjesakinje, je naletio mercedes za cijim volanom je sjedio, od ranije poznato lice policiji, momak (27g). u pijanom stanju i bez vozacke dozvole.
Izgleda mi da kod nas ovako stoje stvari - svi ovi sto pocine ubistva na ulici, policiji su poznati od ranije.
Djevojka ko andjeo. I ona i brak joj ljekari. Vjerujem da su roditelji izuzetno inteligentni kad su podigli dva ljekara.
Da nije izgubila zivot, ostala bi vjerovatno nepoznata, a ima danas, kad se sva glupost probila u javnost, u tome neke ljepote. Inteligentni ste, mladi, lijepi, i nepoznati siroj javnosti.

Vlada poostrava mjere, dodate ljude ce primiti u policiju..

Pazite, djevojka je poginula 26 Maja, a evo sta je bilo dan poslije

A, iz sarajevskog Ministarstva unutrašnjih poslova jutros se doznaje kako su samo u toku jučerašnjeg dana iz saobraćaja isključeno 12 vozača koji su bili pod utjecajem alkohola.

Pored njih, otkriveno je osam vozača koji su vozili bez položenog vozačkog ispita. Jedan kontrolisani vozač je imao zabranu upravljanja motornim vozilima, jedan je vozio neregistrovani automobil, a trojica neispravna vozila.

Meni se s ovakvim vijestima javi misao o kazni smrcu.
Da kao drustvo znamo da ce ovog momka pogubiti jer je oduzeo nevin zivot, da li bi i tada vec sutradan bilo toliko uhvaceni u alkoholiziranom stanju za volanom.
Zamislite koliko ih je neuhvacenih.
Da li mi sebe smatramo milostivim jer je ne sprovodimo, i da li ne sprovodeci je cinimo vise zla vec dobra..

Citala nesto i komentara ispod vijesti…Jedan djelomicno zapamtila - uvijek je to neki pijani momak za volanom, nikad djevojka.
To je neko nase balkansko musko ludilo za volanom valjda. Vidjela sam mnogo muskih kojima je cool pricati kako su se napili, pa se tako pijani odvezli nekud.
Mada kako postaje cool da i djevojke piju, vjerovatno cemo ubuduce citati i o tome kako je cura za volanom pokosila pjesake.

I u redu je protestovati, i poostriti mjere treba, ali svi bi ljudi trebali poceti s promjenom od sebe. Ova su djeca vidjela od nekoga da se moze pijan za volan.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Misao na njih mi se stalno vraca, jer mi znace, oboje.

On je bio frajer i po, ona najljepsa cura u gradu, stupili su u brak kad je on imao 33 g a ona 17, ignorisali svo neslaganje i drame koje su nastale i s njene i s njegove stane zbog te razlike u godinama.
Sad, 20 god poslije, kad je njemu 53 g, a njoj 37 g. pred razvodom su.
Pojela je brak njegova ljubomora, u zadnju godinu stvari su posve izmakle kontroli.

Razmisljam kako bi se s naucno medicinske strane trebalo malo vise baviti ljubomorom. Mnoge su zene platile zivotom ljubomoru njihovih muzeva.

I ne prestaje zato sto je brak zavrsio, mnoge su izgubile zivote bas nakon sto je brak zavrsio.

Sta se uopce desi, ne znam…Da li ljubomorna strana izgubi samopouzdanje pa vjeruje da nije vise dovoljno dobra za svog partnera…I upravo zbog tog stanju svijesti pravi scene zbog kojih se postaje nepozeljan partner..

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

Peace wrote:
Mon May 29, 2023 5:18 pm
Misao na njih mi se stalno vraca, jer mi znace, oboje.

On je bio frajer i po, ona najljepsa cura u gradu, stupili su u brak kad je on imao 33 g a ona 17, ignorisali svo neslaganje i drame koje su nastale i s njene i s njegove stane zbog te razlike u godinama.
Sad, 20 god poslije, kad je njemu 53 g, a njoj 37 g. pred razvodom su.
Pojela je brak njegova ljubomora, u zadnju godinu stvari su posve izmakle kontroli.

Razmisljam kako bi se s naucno medicinske strane trebalo malo vise baviti ljubomorom. Mnoge su zene platile zivotom ljubomoru njihovih muzeva.

I ne prestaje zato sto je brak zavrsio, mnoge su izgubile zivote bas nakon sto je brak zavrsio.

Sta se uopce desi, ne znam…Da li ljubomorna strana izgubi samopouzdanje pa vjeruje da nije vise dovoljno dobra za svog partnera…I upravo zbog tog stanju svijesti pravi scene zbog kojih se postaje nepozeljan partner..
Nije na meni da sudim da li je velika razlika u godinama dobra ili ne za brak ili samo za zajednicu zasnovanoj na ljubavi. Ali fakat, vreme prolazi i ljudi se menjaju na sebi svojstven način. Dakako, najveća je zamka da će onaj stariji postati ljubomoran jer je ovaj mlađi u sjajnim godinama za provod, druženje, putovanja... a ovome su već prošle...
Pa se ovaj stariji boji da će biti zamenjen.
Primer koleginicine sestre koja je značajno staija od supruga i sada im puca brak zbog njene ljubomore i scena koje pravi.

Mislim da treba naći pravu meru u svemu što meru traži.
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Amerikanci imaju trgovine u kojim, da biste kupovali morate biti clan. Clanarina se naravno placa svake god.
To su uglavnom trgovine s velikim pakiranjima, svega. Tu nema nista na malo. Pogodno je za velike familije.
Ja rijetko idem iako jesam clan jedne.
Danas sam bila, kupila vodu, toaletni papir, krompir i salatu…i primijetim da su se na prste jedne ruke mogli izbrojati fit kupci, uglavnom sve XXXl.
To dvoje i ide skupa - trgovina velikih pakiranja = xxxl ljudi.
Neki naizgled mali trgovinski trikovi pomogli su naciji da se udeblja.
Kupujete npr sendvic…Pola sendvica kosta $8,50 a cijeli $10. I kad je tako ljudi se odluce za cijeli. A kad vec kupe cijeli, onda se forsiraju da ga pojedu.
Kafa u sturbucksu, $4,5 mala cup, $5 velika.
Tako neke prodavnice nude ponude - buy one get one ( jedno kupis drugo dobijes)
Hljeb npr u Lidlu $5, drugi, isto takav i toliki, djaba.. Ne trebaju ti dva hljeba, ali poneses kad je ponuda takva, a onda se forsiras pojest ga, grehota je jel da se baca :rolleyes

Danas kupim sladoled od vanile sa smrznutim jagodama i borovnicama.
Ovo je standardno pakiranje, nema manjeg

Image

Pojela sam, kad sma vec platila. I ukapala se :doh

Drugi put, vanila sladoled s mentom, ovo je najmanje pakiranje, to je otprilike trecina od kile :doh

Image

Kcerkica mi kaze da kada naruci veliku kafu u Londonu, opet je manja od najmanje u US.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

To je neko nase balkansko musko ludilo za volanom valjda.
Jeste... ja nisam nigdje vidjela ludju voznju po ulicama, od voznje u Sarajevu.. nevjerovatno.

. chak sam se sigurnije osjechala u gradskom prevozu.. nego voznji taxi.em.. :-?

chesto sam od Marijin D, pjeshke se vrachala u grad i ishla sam tim sporednim ulucama, (jedna od tih je i ta, gdje se desila nesrecha) mislechi da su sigurnije.. a bas te ulice. trotoari okupirani parkiranim autima... morash na ulicu.. :-?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

ja pijem starbucks tall.. i ta je $2,83. tako neshto... te tvoje kombinacije ne pijem..ali tachno to ameri piju..... ja sam jedina po podne da kafu naruchim.. :hahah

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Wed May 31, 2023 12:21 am
To je neko nase balkansko musko ludilo za volanom valjda.
Jeste... ja nisam nigdje vidjela ludju voznju po ulicama, od voznje u Sarajevu.. nevjerovatno.

. chak sam se sigurnije osjechala u gradskom prevozu.. nego voznji taxi.em.. :-?

chesto sam od Marijin D, pjeshke se vrachala u grad i ishla sam tim sporednim ulucama, (jedna od tih je i ta, gdje se desila nesrecha) mislechi da su sigurnije.. a bas te ulice. trotoari okupirani parkiranim autima... morash na ulicu.. :-?
Ja sam se plasila aviona, ali kad se nadjem na bosanskim cestama, okruzena nasim vozacima, shvatim kako je strah od aviona stvarno neopravdan…

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14663 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42516 Views
    Last post by Coolio