Moja glasna razmisljanja
Re: Moja glasna razmisljanja
Radna mi subota bila. Nekad se zalim, ne mogu vise s ljudima, a nekada imam dane, zapravo ljude, zbog kojih mislim - bice mi zao jednom kad odem s ovog posla.
Danas su bili takvi ljudi.
Prvi od njih je bio covjek koji se profesinalno bavio fudbalom. Sada je pastor.
Porijeklom je iz Mexica, ali nema nista na njemu sto bi ukazivalo na to. Ima mnogo mixa u krvi.
Nije mu se zurilo da zvrsi, slagat cu ako kazem da meni jeste. Tako jedno fino bice, bilo da ga gledate, bilo da ga slusate. Malo sam ga googlala nakon sto je otisa. Slika nikad ne moze pokazati covjeka. Tako malo saznamo preko slika, skoro nista. Tek kada porazgovarate face to face s drugim insanom, mozete steci neki utisak.
Drugi covjek je pilot.. Za cudo, nije se ni njemu zurilo. Meni jos manje.
Ne vozi putnicki avion, vec za Quest Diagnostics. Nisam do sada ni znala da oni imaju svoje avione i pilote.
Mozda im se nije zurilo jer sam pokazivala interesovanje za njihove zivotne pozive.
Kod oba covjeka je prosto med teko iz usta. Nije tu bilo nikakve vaznosti, ni usiljenosti, ni utegnosti odjecom niti bilo cime. Bili su tako opusteni, svoji, kulturni, prirodni…
Na koncu je bio i poljakn Adam, s ocem, a otac od njega stariji samo 13 godina. Nevjerovatno, smijela sam se.
Dosla sma kuci, stavila veceru da se pece, ostavila sam taj nered u kuhinji, sto inace nikad ne radim, sjela i zamislila se o ovim ljudima.
Zamislila se o tome sta to vodi k tome da covjek ima lijepo ponasanje.
Ne mogu reci da je potrebno bogatsvno, upoznala sam bogatih ljudi koje bas ne bi volila nikad nigdje sresti.
Ali medju njima sam upoznala i finih.
Upoznala sam svakakvih i medju siromasnim, medju crnim i bijelim, medju azijcima i latinosima.
Da li je to stvar vlastitog odabira svakog od nas
Stvarno ne znam.
Moze li covjek kojem je finansijski tesko, koji nije zadovoljan ni svojim izgledom, ni svojim poslom, ni svojim stanjem u vezi, odabrati da bude vedar i dobar
Mozda je tesko, ali kako onda moze onaj koji jest zadovoljan sa svim ovim izabrati da bude mrgud
Nesto kontam da su ljubav i respekt najbitniji da se covjek formira u finu personu. Spoznaja da te neko voli, treba, postuje. To daje drukciji smisao postojanju.
Danas su bili takvi ljudi.
Prvi od njih je bio covjek koji se profesinalno bavio fudbalom. Sada je pastor.
Porijeklom je iz Mexica, ali nema nista na njemu sto bi ukazivalo na to. Ima mnogo mixa u krvi.
Nije mu se zurilo da zvrsi, slagat cu ako kazem da meni jeste. Tako jedno fino bice, bilo da ga gledate, bilo da ga slusate. Malo sam ga googlala nakon sto je otisa. Slika nikad ne moze pokazati covjeka. Tako malo saznamo preko slika, skoro nista. Tek kada porazgovarate face to face s drugim insanom, mozete steci neki utisak.
Drugi covjek je pilot.. Za cudo, nije se ni njemu zurilo. Meni jos manje.
Ne vozi putnicki avion, vec za Quest Diagnostics. Nisam do sada ni znala da oni imaju svoje avione i pilote.
Mozda im se nije zurilo jer sam pokazivala interesovanje za njihove zivotne pozive.
Kod oba covjeka je prosto med teko iz usta. Nije tu bilo nikakve vaznosti, ni usiljenosti, ni utegnosti odjecom niti bilo cime. Bili su tako opusteni, svoji, kulturni, prirodni…
Na koncu je bio i poljakn Adam, s ocem, a otac od njega stariji samo 13 godina. Nevjerovatno, smijela sam se.
Dosla sma kuci, stavila veceru da se pece, ostavila sam taj nered u kuhinji, sto inace nikad ne radim, sjela i zamislila se o ovim ljudima.
Zamislila se o tome sta to vodi k tome da covjek ima lijepo ponasanje.
Ne mogu reci da je potrebno bogatsvno, upoznala sam bogatih ljudi koje bas ne bi volila nikad nigdje sresti.
Ali medju njima sam upoznala i finih.
Upoznala sam svakakvih i medju siromasnim, medju crnim i bijelim, medju azijcima i latinosima.
Da li je to stvar vlastitog odabira svakog od nas
Stvarno ne znam.
Moze li covjek kojem je finansijski tesko, koji nije zadovoljan ni svojim izgledom, ni svojim poslom, ni svojim stanjem u vezi, odabrati da bude vedar i dobar
Mozda je tesko, ali kako onda moze onaj koji jest zadovoljan sa svim ovim izabrati da bude mrgud
Nesto kontam da su ljubav i respekt najbitniji da se covjek formira u finu personu. Spoznaja da te neko voli, treba, postuje. To daje drukciji smisao postojanju.
A možda je jednostavno do tebe
Na prvu su svi fini. Ti kao da se trudiš da vidiš takvog i malo kao da tripuješ i predaš se mašti.
Od super-finih sam znao doživjeti teška razočarenja nakon nekog vremena. A neki mrgudi su se znali ispostaviti kao izrazito fini ljudi, iako, inicijalno, licima i ponašanjima nisu odavali takav utisak.

Na prvu su svi fini. Ti kao da se trudiš da vidiš takvog i malo kao da tripuješ i predaš se mašti.
Od super-finih sam znao doživjeti teška razočarenja nakon nekog vremena. A neki mrgudi su se znali ispostaviti kao izrazito fini ljudi, iako, inicijalno, licima i ponašanjima nisu odavali takav utisak.
Moze biti tako. Gledala sam jedan film, po istinitoj prici, ne bih znala naslov, davno je bilo.Vjetar wrote: ↑Sun Mar 16, 2025 1:40 amA možda je jednostavno do tebe![]()
![]()
Uglavnom policajac zaustavlja auto, zena vozi, ona je lijepa i zgodna, i sad ono on kao provjerava ima li ona ista kod sebe. Stisce je uz autu, dodiruje je svojim tijelom, na kraju prelazi dlanovima preko cijelog njenog tijela… Tuzi ga ona za sexualno uznemiravanjje, i dok se jos vodi taj proces, ona dozivi saobracajnu nesrecu auto se prevrce, gorivo iz auta curi, sve ukazuje da ce planuti…Isti policajac je na sceni, rizikuje svoj zivot da spase unesrecenog, tj zenu koju je sexualno zlostavljo.
Mrgudi su mozda duboko u sebi dobri, ali na mom poslu je jednostavno lakse kad nisu mrgudi, kad su fino vaspitani, uctivi, kulturni, kad su malo vise svijeta prosli, kad malo vise znaju…
Lakse mi se s takvim sporazumiti, njima mi je lakse objasniti, oni nece praviti dramu, oni nece ocekivati nemoguce, oni nece lagati da nesto postignu.
Jedan nevaspitan insan, sklon i lazima i dizanju tona, i nestrpljenju, moze da ti pokvari sedmicu, ne samo dan.
Da samo po jednu takvu osobu na dan imate, to moze voditi da pozelite zavrsiti s tim poslom.
Tebi kao da je potrebna poslovna promjena.
Desi se svakome iz više razloga.
Nekom jer voli naučiti uvijek nešto novo, nekom jer nema više potrebnog stimulansa itd
A u bilo kakvom okruženju, poslu, itd naiđu i pozitivni ljudi ili situacije a i negativni/e
Inače prevagnu oni kojima dajemo više na važnosti.
Nekom jer voli naučiti uvijek nešto novo, nekom jer nema više potrebnog stimulansa itd
A u bilo kakvom okruženju, poslu, itd naiđu i pozitivni ljudi ili situacije a i negativni/e
Slazem ss sa svakom gore recenicom, samo kod zadnje sam malo skepticna.Ina wrote: ↑Mon Mar 17, 2025 11:05 amTebi kao da je potrebna poslovna promjena.
Zamislimo bilo koji odnos, npr bracni. U jednom satu, svaki dan, nas bracni drug ruzno postopi s nama, u preostalih 15 budnih lijepo postupa.
Koliko bismo dugo mogli davati vecu vaznost za 15 sati lijepog postupanja naspram jednog sata loseg postupanja?
Samo taj jedan sat bi nas potkopavo, postajali bismo sve nervozniji, i pitali bi se da li trebamo ostati u tom odnosu.
Kako vrijeme brzo prolazi kad sam na pauzi
Sto ovako ne prolazi kada radim
Sto ovako ne prolazi kada radim
Zavisi i šta ko svrstava u doista loše postupanje.Peace wrote: ↑Mon Mar 17, 2025 2:30 pmSlazem ss sa svakom gore recenicom, samo kod zadnje sam malo skepticna.Ina wrote: ↑Mon Mar 17, 2025 11:05 amTebi kao da je potrebna poslovna promjena.
Zamislimo bilo koji odnos, npr bracni. U jednom satu, svaki dan, nas bracni drug ruzno postopi s nama, u preostalih 15 budnih lijepo postupa.
Koliko bismo dugo mogli davati vecu vaznost za 15 sati lijepog postupanja naspram jednog sata loseg postupanja?
Samo taj jedan sat bi nas potkopavo, postajali bismo sve nervozniji, i pitali bi se da li trebamo ostati u tom odnosu.
Ima žena (ili općenito ljudi) koje dignu nos i uzbunu ako on zaboravi izbaciti smeće. Ako ne koristi kaladont onako kako to ona radi. Ako ispusti vjetar, ako potroši neku količinu para na nepotrebno po njenoj viziji itd
Ako im šef sugerira ili naredi da odrade nešto po pravilima i zahtjevima firme a ne po vlastitim normama i zamisli.
Ne tolerirati neke ozbiljnije stvari.. primjer nasilja
česta omalovažavanja ili ambijent koji stvara konstantno nelagodu i napetost.. je ok, zreo i odgovoran čin.
Dužni smo brinuti i o sebi i mijenjati i radno mjesto kad i ako nam zadaje više neprijatnosti, ili i štete od sadisfakcije.
Skloni smo se hvatati za loše, pogotovo ako nas neko po difoltu navikne na dobro. Dobro onda postane nešto podrazumijevajuće i često i nedoživljeno jer smo naviknuti na njega.
Onda svako loše bode i žulja
Žene pogotovo
Onda svako loše bode i žulja
Žene pogotovo
Što voli čovjek završit sve sa "Žene pogotovo"
Dođe ti to na isto, dobrota se često uzima zdravo za gotovo. Nema sve svoju mušku ili žensku određenost
Per aspera ad astra 
Nisam čitala da nešto posebno dobro govoriš
Per aspera ad astra 
Naviknuo si nas na dobro, pa po difoltu zaboravim. Moja greška
Per aspera ad astra 
Sinoc iz kreveta pogledam ovo. Simpaticno. Necu vam preporuciti, izbora je mnogo i neka svako zadovolji svoj.
Zamislila sam se danas o nordijskim zenama. Poznajem uzivo jednu Emiliju, iz Danske. Skoro isto ponasanja kao kod ove. Isto drzanje, isto neobicno lijepa plavusa, isto ide bez sminke, isto kao i kod ove neka opustenost koju ne vidjam kod zena iz ostatka svijeta. Svidjaju mi se. Goglala sam ih malo. Svidja mi se i kako zive i kakak pristup modi imaju, kakav pristup svemu imaju.
https://www.index.hr/lajk/poster/232893 ... u-sretnije
Poslije posla sam isla s muzem negdje, bukvalno neko selo, vozili smo sahat vremena u jednom smjeru.
Nije mi se islo, ali na koncu mi je bilo drago.
Skontasmo vozeci se do tamo da smo pozelili da se odmetnemo od grada, od posla, od telefona. Svo vrijeme do tamo muza je neko zvao u vezi posla. Mene su zvali u vezi posla. Ne znam kako smo se doveli do ovoga.
Imamo u planu praviti neki trip ove godine, samo da nas sreca posluzi.
Svaki put kad ovako napustimo grad, iznenadim se sirini i prostoru kojeg niko ne naseljava.
Ne znam jeste li znali da 47% povrsine USA nije naseljeno.
Slike koje sma napravila do tamo

.
Zamislila sam se danas o nordijskim zenama. Poznajem uzivo jednu Emiliju, iz Danske. Skoro isto ponasanja kao kod ove. Isto drzanje, isto neobicno lijepa plavusa, isto ide bez sminke, isto kao i kod ove neka opustenost koju ne vidjam kod zena iz ostatka svijeta. Svidjaju mi se. Goglala sam ih malo. Svidja mi se i kako zive i kakak pristup modi imaju, kakav pristup svemu imaju.
https://www.index.hr/lajk/poster/232893 ... u-sretnije
Poslije posla sam isla s muzem negdje, bukvalno neko selo, vozili smo sahat vremena u jednom smjeru.
Nije mi se islo, ali na koncu mi je bilo drago.
Skontasmo vozeci se do tamo da smo pozelili da se odmetnemo od grada, od posla, od telefona. Svo vrijeme do tamo muza je neko zvao u vezi posla. Mene su zvali u vezi posla. Ne znam kako smo se doveli do ovoga.
Imamo u planu praviti neki trip ove godine, samo da nas sreca posluzi.
Svaki put kad ovako napustimo grad, iznenadim se sirini i prostoru kojeg niko ne naseljava.
Ne znam jeste li znali da 47% povrsine USA nije naseljeno.
Slike koje sma napravila do tamo

.
Allahrazola Ina
Kako ti prodje bajram?
Kako ti prodje bajram?
Lijepo.. S užim najmilijim 
Ljudi vole imati posla s ljudima koji imaju accent, iz iskustva vam govorim.
Svaki dan mi neko ljubazno kaze - svidja mi se vas accent, odakle ste?
Desi se tako pa me slusaju s paznjom dok cekaju svoj red, i imam osjecaj jedva cekaju da docekaju taj red da bi me pitali odakle sam.
Jedan me covjek danas netrepcuci slusao, nije me htio prekidati, a ja sam mu s lica citala pitanje - odakle je taj akcent…?
Uglavnom ih pustim da pogadjaju. I nekoliko puta su mi rekli da zvucim ko prva dama.
Sto i jest blizu.
Danas me jedna starija zena to pitala, afro amerikanka.
S njom nisam igrala igre pogadjanja. Kad sam joj rekla da sam iz Bosne, pitala me lijepo - kako si?
Kontam pohvatala par rijeci od nekoga…
Ja sam se njoj obrcacala na engleskom, ona je meni odgovarala na bosankom.
Bila je u Bosni 2018-e. Ima frendicu iz Banja Luke, s njom je ucila.
Odusevljena je nasom zemljom, ljudima, kulturom, hranom. Zelja joj je da opet ode.
Pila je kafu Franko. Trazila je u Evropskim marketima ovdje, ali nigdje je nije nasla.
Zagrlila sam je na kraju.
She makes my day
Pisala sam ranije o tinejdzeru ciji su roditelji iz Vijetnama.
Decko toliko zna o nasoj zemlji, da se meni cesto cinilo da zna vise od mene.
Do kraja komuniciramo na bosankom. Prodaje na netu stvari vezane za nasu zemlju. Zna istoriju, geografiju, muzicare…iznandili bi se.
Svaki dan mi neko ljubazno kaze - svidja mi se vas accent, odakle ste?
Desi se tako pa me slusaju s paznjom dok cekaju svoj red, i imam osjecaj jedva cekaju da docekaju taj red da bi me pitali odakle sam.
Jedan me covjek danas netrepcuci slusao, nije me htio prekidati, a ja sam mu s lica citala pitanje - odakle je taj akcent…?
Uglavnom ih pustim da pogadjaju. I nekoliko puta su mi rekli da zvucim ko prva dama.
Sto i jest blizu.
Danas me jedna starija zena to pitala, afro amerikanka.
S njom nisam igrala igre pogadjanja. Kad sam joj rekla da sam iz Bosne, pitala me lijepo - kako si?
Kontam pohvatala par rijeci od nekoga…
Ja sam se njoj obrcacala na engleskom, ona je meni odgovarala na bosankom.
Bila je u Bosni 2018-e. Ima frendicu iz Banja Luke, s njom je ucila.
Odusevljena je nasom zemljom, ljudima, kulturom, hranom. Zelja joj je da opet ode.
Pila je kafu Franko. Trazila je u Evropskim marketima ovdje, ali nigdje je nije nasla.
Zagrlila sam je na kraju.
She makes my day
Pisala sam ranije o tinejdzeru ciji su roditelji iz Vijetnama.
Decko toliko zna o nasoj zemlji, da se meni cesto cinilo da zna vise od mene.
Do kraja komuniciramo na bosankom. Prodaje na netu stvari vezane za nasu zemlju. Zna istoriju, geografiju, muzicare…iznandili bi se.
Sto me ovih dana hoce da upoznajem ljude koji imaju veze s nasim prostorima.
Jucer upoznah zenu, radila je u Sarajevu, Zagrebu, Skoplju.
A danas covjeku na vozackoj skuzim prezime s nasih prostora.
I upitah ga - odakle vama ovo prezime?
From Croatia, odgovori mu.
Ime mu je George, pa pitah - a odakle vam ovo ime?
Dali mu ga roditelji. Logicno.
Roditelji njegovi su odrasli ovdje. Dosli nekad sa svojim roditeljima, kad su bili mala djeca.
Covjek je rekla bih u 50-im. Vlasnik je jednog restorana. Ne zna hrvatski, i nista o Hrvatskoj.
Na moj pomen Hvara, pitao je - sta je to?
Nije nikad bio, ali zeli.
Pricala sam mu o nasim prostorima, sve najljepse. Bilo mu je drago sto smo se upoznali.
Zele da se presele negdje gdje je zivot manje stresan i laksi. Otici ce, kaze, prije konacne odluke, da vidi da li bi to mogla biti zemlja njegovih djedova.
Jucer upoznah zenu, radila je u Sarajevu, Zagrebu, Skoplju.
A danas covjeku na vozackoj skuzim prezime s nasih prostora.
I upitah ga - odakle vama ovo prezime?
From Croatia, odgovori mu.
Ime mu je George, pa pitah - a odakle vam ovo ime?
Dali mu ga roditelji. Logicno.
Roditelji njegovi su odrasli ovdje. Dosli nekad sa svojim roditeljima, kad su bili mala djeca.
Covjek je rekla bih u 50-im. Vlasnik je jednog restorana. Ne zna hrvatski, i nista o Hrvatskoj.
Na moj pomen Hvara, pitao je - sta je to?
Nije nikad bio, ali zeli.
Pricala sam mu o nasim prostorima, sve najljepse. Bilo mu je drago sto smo se upoznali.
Zele da se presele negdje gdje je zivot manje stresan i laksi. Otici ce, kaze, prije konacne odluke, da vidi da li bi to mogla biti zemlja njegovih djedova.
Privlacis ih 
Razgovaram.
Cudo jedno koliko se svako raduje da pronadje osobu koja bi ga s paznjom slusala.
Cudo jedno koliko se svako raduje da pronadje osobu koja bi ga s paznjom slusala.
Ja ovo citam sa uzivanjem.
Bili sinoc kod prijatelja, jagnje se peklo, drustvo bilo.
Izmedju ostalih bio je tu jedan covjek u 60im, bez zene, nije dobar sa zenom.
Bio je i jedan razveden, jednom.
I jedan razveden dva puta.
Ovaj sto je razveden dva puta, ima dva sina, jedan stariji 3 mjeseca od drugog.
Prvog mu je rodila zena, drugog ljubavnica. Kad je zena doznala za ljubavnicu, ostavila ga. Poslije ga ostavila i ljubavnica.
Ni jedan sin nije nesto dobar sa njim.
Bio je jos jedan covjek bez zene.
Nesto su mi se misli vracale danas na njih.
I mislila sam da je muskarac bez zene golo siroce.
Nije to ista energija kao sto je imaju muskarci koji jesu sa zenom i gdje je taj odnos dobar.
Nema volje, nema zara, nema motivacije, nema radosti.
Zena je radost, ukoliko nije ogrubila.
I veca je tuga muskarac bez zene nego zena bez muskarca.
Vidjala sam i zene bez muzeva, i cini mi se da one opet lakse pronadju radost zivota.
Muskarci cesto djeluju ko osudjenici na smrt. Sjetila sam se i svih ubistava zena koja su se desila u nasoj zemlji zadnju god.
Mnogim se muskarcima srusi svijet kada se narusi odnos sa njihovom zenama, i mnogi ne znaju krenuti iz pocetka.
Danas mi je bilo zao svih - i zrtava i pocinioca.
Izmedju ostalih bio je tu jedan covjek u 60im, bez zene, nije dobar sa zenom.
Bio je i jedan razveden, jednom.
I jedan razveden dva puta.
Ovaj sto je razveden dva puta, ima dva sina, jedan stariji 3 mjeseca od drugog.
Prvog mu je rodila zena, drugog ljubavnica. Kad je zena doznala za ljubavnicu, ostavila ga. Poslije ga ostavila i ljubavnica.
Ni jedan sin nije nesto dobar sa njim.
Bio je jos jedan covjek bez zene.
Nesto su mi se misli vracale danas na njih.
I mislila sam da je muskarac bez zene golo siroce.
Nije to ista energija kao sto je imaju muskarci koji jesu sa zenom i gdje je taj odnos dobar.
Nema volje, nema zara, nema motivacije, nema radosti.
Zena je radost, ukoliko nije ogrubila.
I veca je tuga muskarac bez zene nego zena bez muskarca.
Vidjala sam i zene bez muzeva, i cini mi se da one opet lakse pronadju radost zivota.
Muskarci cesto djeluju ko osudjenici na smrt. Sjetila sam se i svih ubistava zena koja su se desila u nasoj zemlji zadnju god.
Mnogim se muskarcima srusi svijet kada se narusi odnos sa njihovom zenama, i mnogi ne znaju krenuti iz pocetka.
Danas mi je bilo zao svih - i zrtava i pocinioca.
-
bakterijasmarsa
- Stručnjak

- Reactions:
Znam mnogo muškaraca koji posle smrti supruge nisu mogli funkcionirati pa su, ili su im našli drugu ženu u relativno kratkom roku.
diskutovao sam o tome sa suprugom i svastikom nekoliko puta a uključio se i njen suprug.
Povod je bio ivesni Vili, suprug njihove pokojne sestre od ujako,
Doveo je drugu ženu (udovicu) njiegove dve ćerke (več odrasle i odvojene) su prihvatile očevu drugu izabranicu, (verovatno iz niza praktičnih razloga) Jedino moja svastika ne može da se pomiri s tim.
"Ona kvari sliku o našoj sestri, itd..."
Naravno, niko toj deci (iako su već odrasla) ne može zameniti majku ali može ocu pomoći, skuvati, oprati opeglati...
Naravno da ne smatram da je to uloga žene u braku, ali zajedno bolje funkcionišu.
diskutovao sam o tome sa suprugom i svastikom nekoliko puta a uključio se i njen suprug.
Doveo je drugu ženu (udovicu) njiegove dve ćerke (več odrasle i odvojene) su prihvatile očevu drugu izabranicu, (verovatno iz niza praktičnih razloga) Jedino moja svastika ne može da se pomiri s tim.
Naravno, niko toj deci (iako su već odrasla) ne može zameniti majku ali može ocu pomoći, skuvati, oprati opeglati...
Naravno da ne smatram da je to uloga žene u braku, ali zajedno bolje funkcionišu.
Legal Alien
Ja mislim pogotovo kad ljudi uđu u starost i ostanu bez partnera da je sasvim okej naći nekog da "imaš s kim popiti kafu". Lično ne znam da li bih ikada mogla naći nekog novog partnera nakon smrti onog s kojim sam planirala provesti život i u toj situaciji bih više voljela da umrem prva, ali mi je sasvim u redu kad drugi ljudi nađu sreću u nekom drugom, pa makar bilo i iz neke obostrane koristi da ne budu sami ili šta godbakterijasmarsa wrote: ↑Tue Apr 22, 2025 9:43 pmZnam mnogo muškaraca koji posle smrti supruge nisu mogli funkcionirati pa su, ili su im našli drugu ženu u relativno kratkom roku.
Per aspera ad astra 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 88 Replies
- 14659 Views
-
Last post by Ptica bijela
-