FORUMAŠ MJESECA Coolio :1

Self-improvement

Prostor za ljubitelje knjževnosti. Proza i poezija, literatura bilo kojeg oblika, e-books i slično.
Peace
Senior
Senior
Posts in topic: 18
Reactions: 4636

Self-improvement

Post by Peace »

Mogla sam ovo u psihologiju, jer se tice psihe, mogla i u zdravlja, jer doprinosi zdravlju, ali cu u knjizevnost, jer je ona na vrhu.

Sve lijepo i pozitivno, uglavnom duze textove i isjecke iz knjiga, sto motivise i inspirise, podijelimo ovdje.

Peace
Senior
Senior

Re: Self-improvement

Post by Peace »

Što više promatram život, sebe i sve oko sebe, sve više me zapanjuje spoznaja o dubini zavodljivosti i privlačnoj snazi Maye ili Velike Iluzije.

Baš me je neki dan, dok sam u smiraj dana šetao po prirodi, iznenada pogodila toliko duboka i korjenita spoznaja: Kako smo rijetko uistinu ovdje, ako malo bolje pogledate! Nije li to fascinantno? To je jedna od onih spoznaja koje su na mentalnoj razini već toliko puta izrečene da je doslovno izgubila svoje značenje i koju naizgled svi “znaju” (čak i vrapci na grani) no gotovo nikada ne osvješćuju, ali koja je svakim ponovnim osvješćivanjem na razini srca uvijek nova, uvijek svježa, uvijek aktualna i svaki put kad je se postane svjestan donosi trenutačnu jasnoću viđenja!

Zamislite, od nekih 80 godina života, kad bismo sakupili sve minute i pažljivo pretresli sve događaje, za koliko bismo trenutaka mogli reći da smo ih proveli baš ovdje i sada potpuno prisutni, opušteni, mirni i bezbrižni, cijelim svojim bićem uronjeni u svoju prirodnost, baš onakvi kakvi jesmo? Bismo li uspjeli iscijediti svega tjedan dana, mjesec dana od 80 ili koliko već godina? To je veliko pitanje.

To je zapravo jedno od suštinskih pitanja koje bismo si trebali postaviti u životu. Mi život vrednujemo po tome koliko smo bogati novcem, posjedima i ostalim materijalnim “bogatstvima”, ali zanimljivo je da iznimno rijetko (ako uopće), doživljavamo vrijednost života kroz svoju prisutnost u njemu! Koliko smo uistinu bogati prisutnošću? Koliko dragulja prisutnosti imamo u svojoj vreći iskustva? Koliko smo ljubavi dali, koliko ljepote zamijetili, koliko smo razumijevanja stekli, koliko smo iskrenih trenutaka radosti, ljubavi i zajedništva podijelili?

Mi jednostavno to čudo življenja uzimamo tako zdravo za gotovo i svodimo ga na njegovu najnižu razinu. Pretvaramo ga u priču preživljavanja i grčevite borbe za sutrašnjicu, brinući se, pridajući važnost stvarima koje u suštini nemaju nikakvu važnost, dok poput zombija prolazimo pored svega onoga što je uistinu vrijedno i predivno. Zaključani u tamnici našeg uma, na vječnoj i nepostojećoj razmeđi između žalovanja za onim što je bilo i straha od onoga što će biti. U vječnoj potrazi za ispunjenjem i srećom zbog čega ni ne vidimo ono očigledno, da je ona cijelo vrijeme posvuda oko nas!

Čista radost postojanja doslovno pršti iz pore svakog pojedinog trenutka, smiješeći nam se i pozivajući nas da joj se otvorimo i prepustimo dok mi prolazimo pored nje očima punih suza! Mi uspijevamo promašiti ono što je uistinu nepromašivo!

Mi smo čarobnjaci koji svakog dana postižemo nemoguće. Mi zapravo ni nemamo gdje drugdje biti nego ovdje, ali nam nekim čudom uspijeva da uvijek iznova ne budemo! Cijeli svoj život provodimo u tome da gotovo nikada toga nismo svjesni!

Možete li vjerovati koja je to hipnoza? Mi živimo, dišemo i krećemo se u Bogu, neprestano, a opet cijelo to vrijeme smo u potrazi. To je kao kad riba plivajući u oceanu pita drugu ribu gdje je ocean! Nama se to može činiti smiješnim ili čak apsurdnim, ali s druge strane, ne prepoznajemo da upravo to isto radimo i sami!

Vrlo rijetko zastanemo da bismo primijetili i prepoznali veličanstvenu ljepotu i raskoš trenutka, punim plućima udahnuli mirise i okusili okuse i da bismo otpili malo slatkog nektara punine života koji se događa upravo sada! Da bismo poklonili to samima sebi, da bismo dopustili Bogu u nama da se izrazi kao Ljubav i Radost koja kroz prisutnost u svakom trenutku prepoznaje ljepotu i hvata u njoj svoj vlastiti odraz! Svi smo s odmakom svjesni ljepote, ali trik je biti potpuno svjestan svetosti trenutka dok se on događa! Uopće, biti svjestan života kao nečeg neprocjenjivo svetog i veličanstvenog. U tome je tajna!

A sve što trebamo za to prepoznavanje je odvojiti u svom danu tek nekoliko tihih trenutaka provedenih u jednostavnom promatranju i divljenju i neposrednom primjećivanju onoga što nas okružuje. Unutar toga se događa čudo! Tu nam se otvaraju oči!

Ovo me podsjeća na scenu iz filma “Bella”(koji svakako preporučujem) u kojoj glavni likovi Nina i Jose šetajući gradom nailaze na starog slijepca koji njoj ponudi jednu od svojih kartonskih skulptura žabe. Kad mu odgovori da nema novca kod sebe, on joj kaže: “Danas je predivan dan, zar ne?”

“Valjda”, odgovara ona.

“Opiši mi ga!”

“Što?”

“Opiši mi ga i ovo umjetničko djelo je tvoje!” “U redu”, odgovori ona i počne nabrajati: “Dakle, tu imamo neko žuto cvijeće koje cvjeta na drveću”,

“Forzicija!”, usklikne on! ”

“…i neko ružičasto…” “Hijacint!”, opet će on. “Ti baš voliš cvijeće, ha?”

“O, da. Što se događa preko puta?”, znatiželjno nastavi starac.

“Da vidimo… jedan sasvim običan dan u New York Cityju, znaš… ljudi idu amo-tamo, auti prolaze, svi moraju nekamo ići, negdje stići, nikoga zapravo nije briga za ništa i nikoga drugoga, kao neki ogromni živući sat koji nikada ne staje.”

Na to starac uzdahne: “Bože, kako bih to volio vidjeti!”

I u tom trenutku sve jednostavno otpadne i ostavlja vas potpuno suočenima s vašom vlastitom sljepoćom. Otkriva u svoj svojoj jasnoći sav besmisao i ludost našeg hrljenja i jurnjave. Kad se rastanu, kadar pokaže starčevu kartonsku ploču na kojoj piše: “Bog mi je zatvorio oči, sada mogu vidjeti.”

Prošlost nije važna kao kronika događaja.

Jedina uloga i vrijednost prošlosti je u tome da nas podsjeti na ono što jesmo, da nam zrcali našu pravu prirodu, da nam ukaže na ono što je istinski vrijedno u životu – ljubav!

To je jedina funkcija prisjećanja!

A budućnost – nju ionako još nitko nikada nije dostigao.

Naš život je uvijek sada!

Zahvalite mu tako što ćete biti potpuno prisutni u njemu bez sjete za jučer i brige o sutra!

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Od teške depresije do prosvjetljenja

U svojoj knjizi Moć sadašnjeg trenutka Eckhart Tolle govori o vlastitom iskustvu depresije.

Živio je u disfunkcionalnoj obitelji te je do svoje 13. godine bio iznimno tjeskoban.

I, kako kaže, više puta je bio na korak od samoubojstva.

Duga razdoblja depresije i tjeskobe potrajala su sve do 29. godine.

A onda je jedne noći, kaže, doživio stanje užasa i rekao sam sebi: “Ne mogu više živjeti sa sobom”.

Tada je pomislio kako u njemu postoji dvojnost – jedno JA koje je svjesno i drugo JA s kojim više ne može živjeti.

Pitao se koje je od ta dva JA stvarno.

Nakon te noći svijet više nije gledao istim očima.

Kada je ujutro otvorio oči, osjetio je duboki mir i bio očaran ljepotom i živošću predmeta u svojoj sobi, zrakama svjetlosti koje su ulazile kroz prozor…

Taj ga unutrašnji spokoj od te noći više nikad nije napustio.

Što mu se dogodilo, shvatio je tek godinama poslije, nakon što je razgovarao s budističkim redovnicima.

Problem je u unutarnjem nezadovoljstvu

Tijekom odrastanja, pod utjecajem obitelji i okoline, vi se počinjete poistovjećivati s vašim umom.

Stvarate mentalnu sliku o tome tko ste i počinjete vjerovati u svoje fantomsko, izmišljeno ja. To je vaš ego, izvor vaše patnje.

Da bi ego mogao opstati, on se hrani vašim razmišljanjem o prošlosti i budućnosti.

Ako uspostavite prijateljski odnos sa sadašnjim trenutkom, vaš se ego više neće imati za što hvatati.

Jeste li primijetili da vam stalno nešto nedostaje i da neprestano za nečim žudite?

Iza toga se također krije ego. On želi stvari, novac, uspjeh, ugled, moć jer tako dobiva na važnosti.

No čak i kad mu sve to pružite, vi i dalje ostajete prazni, neispunjeni i necjeloviti.

Tolle kaže kako ništa izvanjsko ne može ispuniti vašu unutarnju prazninu.

Nju možete ispuniti samo iznutra – tako što ćete postati svjesni svog unutarnjeg bića, odnosno toga tko vi zapravo jeste.

Bolest zvana kompulzivno razmišljanje

Nakon što je i sam iskusio teret misli, Eckhart Tolle je shvatio da suvremeni čovjek boluje od jedne teške bolesti, koja se službeno ne smatra bolešću – jer ju ima većina ljudi.

Riječ je o kompulzivnom ili pretjeranom razmišljanju.

Taj unutarnji glas koji stalno negoduje i kritizira te vrti iste priče izvor je naše patnje.

On truje ne samo nas iznutra i okolinu nego i planet na kojem živimo.

A usto nas i energetski jako oslabljuje i iscrpljuje.

Vrijeme je da konačno toga postanemo duboko svjesni.

Tolle kaže da naš um može biti vrlo koristan instrument, ali i razorna sila.

Današnji se čovjek, nažalost, poistovjećuje sa svojim mislima, ne shvaćajući da se njegova prava priroda ne krije u umu, nego u dubini njegova bića.

Čak 80 do 90 posto naših misli potpuno je nepotrebno, kaže Tolle.

Razmišljanje o nečem što je bilo ili što će se tek dogoditi samo produbljuje osjećaj nezadovoljstva te nas udaljava od stvarnog života, koji se uvijek odvija samo SADA.

Tolle nas uči da ne postoje ni prošlost ni budućnost jer iskustveno možemo doživjeti samo – Sadašnji trenutak.

Dakle, stvaran je samo Sadašnji trenutak, a prošlost i budućnost su psihološko vrijeme.

Jednom kad osvijestite ovu misao, vaš bi se život mogao zauvijek promijeniti.

Vi ste čista svijest

Jeste li primijetili da su vaše misli vrlo nestalne i da ih ne možete kontrolirati?

Ne znate otkud i zašto dolaze niti kamo nestaju.

Dakle, one upravljaju vama, a ne vi njima, zar ne?

No to ne znači da ih se ne možete osloboditi.

“Početak slobode jest spoznaja kako vi niste to biće koje vas opsjeda – mislilac” kaže Tolle.
Kada shvatite da vi niste vaše misli, nego čista svijest u kojoj se vaše misli pojavljuju, možete ih početi promatrati kao objektivni promatrač.

Tada postajete svjesni glasa koji čujete u svojoj glavi i koji uglavnom optužuje, kritizira i negoduje.

Taj glas, kaže Tolle, pripada uvjetovanom umu koji je rezultat sveukupne vaše prošlosti, kao i kolektivnog kulturalnog misaonog sklopa koji ste naslijedili.

Kada postanete svjesni svjedok svojih misli, one će polako gubiti na snazi i rasplinuti se.

Tada ćete osjetiti veliko olakšanje i slobodu, a u vama će se stvoriti prostor za povezivanje s višom razinom svjesnosti.

Sadašnji trenutak je – vječan

Vaše misli su samo sićušan vid prostranog carstva inteligencije kojim raspolažete, smatra Tolle.

Stvari koje su uistinu važne, poput ljepote, ljubavi, stvaralaštva, radosti i unutarnjeg mira izviru iz područja s druge strane uma, onog dijela koji nije racionalan.

Osim što možete biti svjedok svojih misli, postoji još jedan način prekidanja struje misli, a to je potpuno usmjeravanje pažnje na Sadašnji trenutak.

Sadašnji trenutak je izvan vremena i on je vječan.

Kada ga potpuno osvijestite, oslobodit ćete se tereta prošlosti i budućnosti, a samim time i stalne struje misli.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Posts in topic: 4
Reactions: 1441

Post by biljka »

Peace wrote:
Thu Feb 05, 2026 4:26 am
Od teške depresije do prosvjetljenja

U svojoj knjizi Moć sadašnjeg trenutka Eckhart Tolle govori o vlastitom iskustvu depresije.

Živio je u disfunkcionalnoj obitelji te je do svoje 13. godine bio iznimno tjeskoban.

I, kako kaže, više puta je bio na korak od samoubojstva.

Duga razdoblja depresije i tjeskobe potrajala su sve do 29. godine.

A onda je jedne noći, kaže, doživio stanje užasa i rekao sam sebi: “Ne mogu više živjeti sa sobom”.

Tada je pomislio kako u njemu postoji dvojnost – jedno JA koje je svjesno i drugo JA s kojim više ne može živjeti.

Pitao se koje je od ta dva JA stvarno.

Nakon te noći svijet više nije gledao istim očima.

Kada je ujutro otvorio oči, osjetio je duboki mir i bio očaran ljepotom i živošću predmeta u svojoj sobi, zrakama svjetlosti koje su ulazile kroz prozor…

Taj ga unutrašnji spokoj od te noći više nikad nije napustio.

Što mu se dogodilo, shvatio je tek godinama poslije, nakon što je razgovarao s budističkim redovnicima.

Problem je u unutarnjem nezadovoljstvu

Tijekom odrastanja, pod utjecajem obitelji i okoline, vi se počinjete poistovjećivati s vašim umom.

Stvarate mentalnu sliku o tome tko ste i počinjete vjerovati u svoje fantomsko, izmišljeno ja. To je vaš ego, izvor vaše patnje.

Da bi ego mogao opstati, on se hrani vašim razmišljanjem o prošlosti i budućnosti.

Ako uspostavite prijateljski odnos sa sadašnjim trenutkom, vaš se ego više neće imati za što hvatati.

Jeste li primijetili da vam stalno nešto nedostaje i da neprestano za nečim žudite?

Iza toga se također krije ego. On želi stvari, novac, uspjeh, ugled, moć jer tako dobiva na važnosti.

No čak i kad mu sve to pružite, vi i dalje ostajete prazni, neispunjeni i necjeloviti.

Nju možete ispuniti samo iznutra – tako što ćete postati svjesni svog unutarnjeg bića, odnosno toga tko vi zapravo jeste.
Tačno se vidi da taj Tolle nije psiholog/psihijatar nego vjerovatno neki lajf kouč.
Ovako bih ja napisala pismenu zadaću u 3. razredu osnovne otprilike. Plus kao probudi se jedno jutro i bude "wow nisam više depresivan, sad nisam nezadovoljan unutra". Ne funkcioniše tako, a ovakvi likovi su poniženje za profesionalce u oblasti psihologije
Per aspera ad astra :fiju

Dmr
Član
Član
Reactions: 227

Post by Dmr »

biljka wrote:
Thu Feb 05, 2026 11:07 am
Tačno se vidi da taj Tolle nije psiholog/psihijatar nego vjerovatno neki lajf kouč.
Ovako bih ja napisala pismenu zadaću u 3. razredu osnovne otprilike. Plus kao probudi se jedno jutro i bude "wow nisam više depresivan, sad nisam nezadovoljan unutra". Ne funkcioniše tako, a ovakvi likovi su poniženje za profesionalce u oblasti psihologije
Pa psihologija se bavi posljedicama a Tolle uzrokom :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by biljka »

Dmr wrote:
Thu Feb 05, 2026 12:03 pm
biljka wrote:
Thu Feb 05, 2026 11:07 am
Pa psihologija se bavi posljedicama a Tolle uzrokom :D
Pravi psiholog se bavi i uzrokom jer ne možeš riješiti ništa bez da ga otkriješ, a Tolle se bavi uzrokom na razini, da citiram ovo "A onda je jedne noći, kaže, doživio stanje užasa i rekao sam sebi: “Ne mogu više živjeti sa sobom”. Meni je ovo haos krinđ za čitat :rolleyes

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Posts in topic: 2
Reactions: 998

Post by Ina »

Tačno 👍

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by biljka »

Ina wrote:
Thu Feb 05, 2026 12:10 pm

Tačno 👍
A zar do tog zaključka svaka razumna osoba ne bi došla? "Unutrašnja praznina se ispunjava samo iznutra"-dobro jutro Kolumbo. Mislim meni ovi duhovnjaci i koučevi stvarno idu na živce, ne mogu da si pomognem

Dmr
Član
Član

Post by Dmr »

biljka wrote:
Thu Feb 05, 2026 12:08 pm
Pravi psiholog se bavi i uzrokom jer ne možeš riješiti ništa bez da ga otkriješ, a Tolle se bavi uzrokom na razini, da citiram ovo "A onda je jedne noći, kaže, doživio stanje užasa i rekao sam sebi: “Ne mogu više živjeti sa sobom”. Meni je ovo haos krinđ za čitat :rolleyes
Psihologija se bavi uzrokom na nivou psihologije. Ima nesto izvan nase psihe/uma, cime se nauka ne bavi pa ni psihologija. Psiha je produkt naseg uma, ako ostanes u okvirima toga samo ces se vrtiti u krug u zivotnim dramama koje ti um servira. I naravno da je potreban prelomni trenutak (odluka), kada covjek jednostavno skonta ovo :D

Dmr
Član
Član

Post by Dmr »

biljka wrote:
Thu Feb 05, 2026 12:15 pm
A zar do tog zaključka svaka razumna osoba ne bi došla? "Unutrašnja praznina se ispunjava samo iznutra"-dobro jutro Kolumbo. Mislim meni ovi duhovnjaci i koučevi stvarno idu na živce, ne mogu da si pomognem
To sto ti zvuci jednostavno i jeste jednostavno, samo je tesko da ljudi prihvate jednostavno kao rjesenje za sve :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by biljka »

Dmr wrote:
Thu Feb 05, 2026 12:16 pm
biljka wrote:
Thu Feb 05, 2026 12:08 pm
Psihologija se bavi uzrokom na nivou psihologije. Ima nesto izvan nase psihe/uma, cime se nauka ne bavi pa ni psihologija. Psiha je produkt naseg uma, ako ostanes u okvirima toga samo ces se vrtiti u krug u zivotnim dramama koje ti um servira. I naravno da je potreban prelomni trenutak (odluka), kada covjek jednostavno skonta ovo :D
Naravno. I poenta psihologije je da te dovede do trenutka, da možeš sam sebi pomoći. Ja samo ne mogu ovih što prodaju maglu

Dmr
Član
Član

Post by Dmr »

biljka wrote:
Thu Feb 05, 2026 12:21 pm
Naravno. I poenta psihologije je da te dovede do trenutka, da možeš sam sebi pomoći. Ja samo ne mogu ovih što prodaju maglu
Ma Tolle je odlican, daleko od magle, prije svjesnost i jasnoca :D

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Posts in topic: 2
Reactions: 998

Post by Ina »

Možeš se doći do zaključka dosta toga.. jer imamo moć rezona, i još puno blagodati..
A živimo inače u svijetu frenetike i materijalnog pa do nekih duhovnih bitnosti nije jednostavno doći.

A i život je u bojama, a i mi ljudi. Svako na svoj način i individualno.
1
1 Image

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Zašto ima toliko puno nesretnih ljudi?

Pogledajte oko sebe. Koliko sretnih ljudi vidite? Koliko ih se smiješi ili pokazuje neke druge znakove sreće? Osim ako niste s gomilom djece, kladimo se da broj nesretnih ljudi daleko nadmašuje broj sretnih. Zašto je to tako? Što je pošlo po zlu? Zašto ima toliko mnogo nesretnih ljudi? Možemo li to preokrenuti ili je kasno?

1. Zabrinuti ste

Mark Twain je jednom rekao: “Ja sam star čovjek i razmišljao sam puno o problemima, ali većina njih se nikada nisu dogodili. ” Kada brinemo, stvaramo nestvarno negativnu situaciju u budućnosti te vjerujući da je to moguće – stvaramo negativne emocije u sadašnjosti. Jednostavnim riječima, sami sebe terorizirate i najvjerojatnije bez dobrog razloga.

Prva pomoć: Ne brinite. Budite sretni. Nema koristi od brige. Ako nema rješenja, brinući o tome nećete si pomoći. Ako postoji rješenje, radije iskoristite svoju energiju za akciju.

2. Prepustili ste se

Teško je biti sretan kad mislite da se „svijet urotio protiv vas“. Ljudi koji igraju ulogu žrtve, nikada nisu zadovoljni. To je zato što su se predali, prepustili i nemaju nikakvu kontrolu. Oni vjeruju da je njihova nesreća uzrokovana izvana nekim vanjskim faktorom i da se isto tako može riješiti samo izvana, nečim što ne ovisi o njima samima. Takvi ljudi žive u jadnoj zemlji “Kad bi samo… “

Prva pomoć : Osnažite se preuzimanjem odgovornosti za sve izbore u vašem životu. Uvijek imate izbor za donošenje odluka, izbor kako reagirati. Nikada ne padajte u napast preuzimanja uloge bespomoćne žrtve. Sve se događa s razlogom.

3. Zamjerate

Koliko dugo nekome zamjerate? Članovima obitelji? Vašim prijateljima? Potpunim strancima?

Kad ste ljuti i zamjerate, jedina osoba koja je pod utjecajem loše energije ste –vi! Vaš objekt zamjeranja obično nema pojma što sve loše mislite ili kakva ga strašna sudbina čeka u vašoj mašti. U međuvremenu, u stvarnom svijetu, vi ste nezadovoljni, ljuti i frustrirani, a to utječe na svaki aspekt vašeg života – u negativnom smislu. Što zapravo dobivate?

Prva pomoć: Oprostiti i zaboraviti. Zapamtite da ako ne zaboravite, vi stvarno ne opraštate. Učinite to što prije možete jer ako dopustite da vas netko naljuti, to je kao da mu dajete kontrolu nad vama. Otpustite to jer ako baš nekome želite uzvratiti za loše ponašanje, najbolji način je da im date do znanja da na vas nemaju nikakva utjecaja. Bit ćete puno sretniji zbog toga.

4. Mislite da ste samo vi u pravu

Najlakši način da budete nesretni je vjerovati da bi se svatko trebao ponašati po vašim uvjerenjima i da su upravo vaši standardi oni koji su odobreni za korištenje od strane cjelokupne svjetske populacije. Toliko je mnogo svjetonazora, religijskih pravila, filozofija, vrsta bontona… Svatko ima pravo na svoje izbore – i posljedice. Niste vi sudac. Razmislite o tome kada ste zadnji put bili ljuti, nije li to bilo zato što je netko prekršio jedno od vaših uvjerenja?

Prva pomoć: Shvatite da je vaš skup pravila – za vas. Nitko drugi ne mora živjeti po njima. Svatko ima svoja pravila i standarde – i svoje posljedice. Samo zato što mislimo da je nešto nepristojno ne znači da se drugi ljudi osjećaju na isti način. Prihvatite da vaši standardi nisu standardi drugih ljudi i primijetit ćete da vas mnoge stvari koje su vas prije smetale, više ne dotiču.

5 . Uspoređujete se s drugim ljudima

Uspoređujući sebe s drugima može biti motivirajuće – ako imate jako samopouzdanje, ali ipak ćete češće završiti tako da se osjećate loše zbog svoje vlastite inferiornosti. To se događa zato jer ljudi obično uspoređuju samo jedan određeni dio tuđeg života sa svojim – i to obično najbolji dio života te druge osobe.

Prva pomoć: Prestanite se uspoređivati. Prihvatite tko ste. Ako se morate uspoređivati, uspoređujte se sa sobom. Jeste li bolji nego što ste bili jučer? Ako se baš trebate usporediti s drugim ljudima, provjerite jeste li usporedili svaki aspekt vašeg i njegovog/njenog života.

6. Otežavate si život

“Ja ću biti sretan kada zaradim milijun dolara.” Ili “Ja ću biti sretan ako imam dovoljno hrane”. Koji će od tih ljudi imati bolje šanse da bude sretan? To nema nikakve veze s visokim ili niskim standardima. Sreća i uspjeh su nešto što vi sami definirate. Mnogi od vas su učinili život mnogo težim nego jest.

Prva pomoć: Zašto toliko otežavate dostignuće svog cilja? Postavite svoju definiciju uspjeha i neka to bude nešto što je ostvarivo danas. Život je prekratak da bi trošili vrijeme na aktivnosti koje nas ne usrećuju.

Istinski uspješni ljudi često kažu da je njihova definicija uspjeha: „…dokle god slijedim svoj san ili strast, ja sam uspješan. Nije bitno koliko novca zarađujem dok god slijedim svoj san. Ako sam odustao od svog sna kako bi zaradio milijun dolara godišnje, više sebe ne smatram uspješnim.”

7. Pesimistični ste

Lako ćemo vidjeti stvari koje tražimo, odnosno stavljamo u fokus. Ako razmišljamo o kupnji određenog automobila te ga proučavamo, počinjemo ga vidjeti posvuda. Ista stvar se događa i kada smo pesimistični.

Ako mislite da imate peh, primjećujete sve slučajeve kada vam se događaju loše stvari. Stvarno je teško biti sretan kad si samo svjestan negativnih stvari koje ti se događaju.

Prva pomoć: Pogledajte na svijetlu stranu života. Budite optimistični i uvijek nađite tračak nade i utjehe u naizgled najmračnijoj situaciji. Smisao za humor stvarno pomaže. Svjesno pamtite dobre stvari koje vam se događaju – tako da kada se nešto loše dogodi, iskreno možete reći: “To je interesantno. Obično imam sreće.”

Zaključak:

Ne brinite. Najvjerojatnije se neće dogoditi. Poduzmite nešto ili zaboravite na to.
Preuzmite odgovornost i ne budite žrtva. Sve se događa s razlogom.
Oprostite i otpustite.
Budite otvoreni i tolerantni.
Ne uspoređujte se.
Definirajte vlastiti uspjeh, slijedite svoj san. Sreća je važna.
Budite optimistični.
Duhovni… I duhoviti.
Ove stvari su uistinu vrijedne truda i one su naše pravo.

Vjetar
* * * * * *
Posts in topic: 3
Reactions: 2472

Post by Vjetar »

2
1 Image 1 Image

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Paradoks

Što se više pokušavaš svidjeti drugima, veća je vjerojatnost da ćeš im se svidjeti manje
Što više imaš neuspjeha, veća je vjerojatnost da ćeš uspjeti
Što te nešto više plaši, vjerojatno bi trebalo razmisliti o tome da upravo to i napraviš
Što više mrziš neku osobinu kod drugih, veća je vjerojatnost da izbjegavaš vidjeti tu osobinu u sebi
Što si više povezan sa svijetom, osjećaš se izoliranijim
Možeš imati sretnu vezu samo ako si sretan sam sa sobom
Što više učiš, više shvaćaš koliko malo znaš
Što je osoba više uvjerena da je u pravu, veća je vjerojatnost da je u krivu
Što si iskreniji u pogledu svojih grešaka, to će više ljudi misliti da si savršen
Što više izbora imaš, biti ćeš manje zadovoljan svakim od njih
Što više forsiraš vezu s nekim, veća je vjerojatnost da će doći do prekida
Što više možeš voljeti sebe, više ćeš moći voljeti i druge / što manje možeš voljeti sebe, manje ćeš moći voljeti i druge
Što se manje bojiš umrijeti, manje se bojiš i živjeti
Jedina izvjesnost je neizvjesnost
Jedina konstanta je promjena
1
1 Image

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Hajde nam sada, reče Sokrat, ti opet, Antistene, kazuj, kako se kraj tako malena imutka ponosiš bogatstvom.

Jer držim, ljudi, da nije bogatstvo i siromaštvo u kući, nego u duši! Vidim, naime, mnoge koji kraj velikog bogatstva misle da su tako siromašni da prihvaćaju svaki napor i svaku pogibelj pod uvjetom da više steknu, a znam i braću koja su dobila jednak dio, pa jedan od njih ima dovoljno i još mu pretekne, a drugom svega nedostaje. Slušam i o nekim samovladarima da su tako gladni novca da čine još strašnije stvari nego najsiromašniji. Ovi iz potrebe jamačno jedni kradu, drugi pro­valjuju u kuće, a treći otimaju. A ima samovladara koji ruše cijele kuće, sve mnoštvo ubijaju, a mnogo puta i cijele gradove prodaju u ropstvo. Ove ja doista žalim zbog njihove teške bolesti, jer mi se čini da im je jednako kao i onom koji mnogo ima i mnogo jede, a nikada se ne zasiti…

Jer oni koji su najviše zadovoljni s onim što imaju, najmanje žele tuđe. A vrijedno je imati na umu da ovakvo bogatstvo čini ljude slobodnima. Jer i Sokrat, evo, od koga sam ga dobio, nije mi ga ni brojio ni vagao, već mi je davao onoliko koliko sam mogao nositi. A ja ga sada nikome ne uskraćujem, već svim prijateljima pokazujem svoju spremnost i svakome tko hoće razdjeljujem od bogatstva u svojoj duši…

Gozba, Ksenofont

Vjetar
* * * * * *
Posts in topic: 3
Reactions: 2472

Post by Vjetar »

Peace wrote:
Thu Feb 05, 2026 6:45 pm
Paradoks

Što se više pokušavaš svidjeti drugima, veća je vjerojatnost da ćeš im se svidjeti manje
Što više imaš neuspjeha, veća je vjerojatnost da ćeš uspjeti
Što te nešto više plaši, vjerojatno bi trebalo razmisliti o tome da upravo to i napraviš
Što više mrziš neku osobinu kod drugih, veća je vjerojatnost da izbjegavaš vidjeti tu osobinu u sebi
Što si više povezan sa svijetom, osjećaš se izoliranijim
Možeš imati sretnu vezu samo ako si sretan sam sa sobom
Što više učiš, više shvaćaš koliko malo znaš
Što je osoba više uvjerena da je u pravu, veća je vjerojatnost da je u krivu
Što si iskreniji u pogledu svojih grešaka, to će više ljudi misliti da si savršen
Što više izbora imaš, biti ćeš manje zadovoljan svakim od njih
Što više forsiraš vezu s nekim, veća je vjerojatnost da će doći do prekida
Što više možeš voljeti sebe, više ćeš moći voljeti i druge / što manje možeš voljeti sebe, manje ćeš moći voljeti i druge
Što se manje bojiš umrijeti, manje se bojiš i živjeti
Jedina izvjesnost je neizvjesnost
Jedina konstanta je promjena
Jel baš za sve misliš da je tačno?

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Nisam sigurna u trecu stavku.

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Sve stvari u životu imaju svoj kraj. I u najradosnijem toku svoje taštine i sjaja snaga ih ostavlja i one se raspadaju u prah. Čitav je svijet jedna grobnica i nema ničeg što živi na njegovoj površini a što neće biti sakriveno i sahranjeno pod njim. Rijeke, brzaci i potoci kreću se naprijed k svojoj sudbini. Nijedan ne teče natrag k svome veselom izvoru. Oni šume, žureći nestati u dubinama oceana. Jučerašnje stvari danas više ne postoje, a današnje će sutra možda prestati. Groblje je puno neugodnog praha od tjelesa koja su nekad pokretale žive duše, a koja su sjedila na prijestoljima, predsjedavala skupštinama, upravljala voj­skama, podvrgavala pokrajine, zahtijevala za sebe božanske počasti, nadimala se od prazne slave, i moći, i carevanja. Ali sva je ova slava prošla kao strašan dim koji izlazi iz ždrijela Popocatepetla, ne ostavljajući za sobom druge uspomene osim bilješke na jednoj strani kronike.

Veliki, mudri, hrabri, lijepi – jao! Gdje su sada? Pomiješali su se s grudom zemlje, a što se njima dogodilo dogodit će se i nama i onima koji dolaze poslije nas. Ali ohrabrimo se, svijetli plemići i poglavice, vjerni prijatelji i čestiti podanici, uzdajmo se u ono nebo gdje je sve vječno i gdje pokvarenost nema pristupa. Strahote groba nisu drugo doli kolijevka Sunca, a tamne sjene smrti blistava su svjetla zvijezda.

Izvadak iz knjige
Osvojenje Meksika, William Prescott

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Danas u vrijeme iznimno brzog protoka informacija i u vrijeme lake dostupnosti znanja i rješenja ipak još uvijek često vidimo kako se ljudi bore s dogmama. Ustručavaju se ili se čak boje mijenjati ne bi li povrijedili određena pravila te bili osuđeni zbog toga. Da li ideš u crkvu ili ne, da li ideš na vjeronauk ili ne, da li si vegetarijanac ili ne, da li meditiraš ili ne, da li si bio u Indiji ili ne, da li si bio u hramu ili ne; sve se čini potencijalna opasnost. Ono što jedni veličaju, drugi kritiziraju i obrnuto. Najvažnije je reći da je svjesnost o ispravnosti mišljenja i djelovanja zapisana svakom čovjeku u njegovu srcu. Osviješten čovjek zna da je ono što je dobro za njega, dobro za svakoga.

Svi ljudi, sve religije, sve kulture u svojoj srži imaju temeljne ljudske vrednote kao što su ljubav, poštovanje, sloboda, mir, zdravlje i slično. Zašto se onda uopće treba zamarati što radi susjed. Dozvoliti sebi da živite bez straha od kritike i osuđivanja, biti spokojno siguran u sebe, automatski vas čini otvorenim da i drugima dozvoljavate biti točno onakvi kakvi oni u određenom trenutku žele biti. Svaka duša za sebe, raste u svijesti svojim tempom na svoje načine sukladno svojim izborima. Treba samo imati na umu da na svakome pojedincu leži odgovornost za vlastite misli, postupke i životne odabire.

Život je ogledalo. Ako se čovjek osjeća ugroženo i u strahu zato što je netko drugačijeg mišljenja, religije, nacionalnosti i boje kože naravno da će ga osuđivati i kritizirati. Ako čovjek ima otvoreno srce i otvoren um, neće mu pasti na pamet zabadati nos u tuđa posla. S razlogom su svi ljudi na planeti individue, a individue nisu zbog različitosti u izgledu, već zato što je svaka osoba specifična duša s milijun iskustava iza sebe i ispred sebe. Tecite lako s životom veseleći se različitosti. U tome leži ljepota, a ne ugroza. U svemu postoji ljepota i mudrost: u kršćanskom svećeniku, u časnoj sestri, u indijskom guruu, u jogiu, u tibetanskom svećeniku, u tailandskom guruu, u japanskom reikistu, samuraju, majstoru… također u svakome čovjeku. Puštajte pravila i granice, što se smije, a što se ne smije. Granice ne postoje, one se nalaze u našim umovima.

Jedino pravilo je osjećaj koji vam govori kada postupate ispravno, a kada ne. Nema zabune, ako se osjećate nelagodno, agresivno, u strahu, tada se morate preispitati. Bog ne gleda na nas negdje s nekog balkona i ne pomiče nas kao lutke na koncima, već nam je dan zdrav razum i osjećaji razumijevanja i suosjećanja te odgovornost za naše postupke. Stoga New age pokret ili filozofija kako ju tko shvaća, koja zastupa duhovnost u svakodnevnom životu ne isključuje odlazak u tradicionalna svetišta i svakako meditacija ili molitva bez riječi nije zabranjena nigdje. Budite slobodni misliti i raditi za sebe ono što potiče vaš osobni rast na vaš individualni način i pritom svakog čovjeka gledajte božanskim očima s poštovanjem i razumijevanjem, slobodno. Bog je dio svih nas i mi svi smo dio njega, ovo ne vrijedi samo za ljude već za svu prirodu.
1
1 Image

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Trebali bi biti sami svoj liječnik. Ako unutar vas nema tišine, uzaludni su svi lijekovi i najbolji liječnici.

Podsvijest modernog čovjeka nestabilna je poput uzburkanog oceana s olujnim valovima.

Podsvijest puna dojmova čini dušu nemirnom.

Emocije onda ključaju kao vulkanska erupcija.

Bez rada na emocijama, duhovnost je samo dvorac od karata.

A što je čovjek bez duševnog mira?

Odvojen od milosti Božje, uzalud traži utjehu u materijalnim stvarima.

Ali ovo nije utjeha, već rupa bez dna i na kraju ostaje samo praznina.

Kada duša postane mirno more, počinje ozdravljenje. Zapamtite, to je zlatno pravilo.

Izvor većine bolesti je um, tako da um može savladati većinu bolesti.

Nikola Tesla
1
1 Image

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Solomonovi biseri mudrosti

Ovo je možda jedna od najboljih priča o kralju Solomonu, u kojoj su sakupljene sve mudrosti svijeta.

Kad je Solomon sišao s planine, nakon dočeka izlaska sunca, ljudi, okupljeni u podnožju, su rekli:

Ti si izvor inspiracije za nas. Tvoje riječi preobražavaju srca. Tvoja mudrost prosvjetljuje um. Čeznemo da te čujemo. Reci nam: Tko smo mi?

On se nasmiješio i rekao: Vi ste svjetlost svijeta. Vi ste zvijezde. Vi ste hram istine. Svatko od vas je svemir. Uronite um u srce, pitajte svoje srce, slušajte kroz svoju ljubav. Blaženi su oni koji znaju jezik Boga.

U čemu je smisao života?

Život je put, cilj i nagrada. Život je ples ljubavi. Vaša misija je da procvjetate. Postojati – je veliki dar ovome svijetu. Vaš život je povijest svemira. I stoga život je ljepši od svih teorija. Odnosite se prema svom životu kao prema blagdanu, jer život je vrijedan sam po sebi. Život se sastoji od sadašnjosti. Smisao sadašnjosti je biti u sadašnjosti.

Zašto nas bijede proganjaju?

Ono što se sije, to se i bere. Nesreća je vaš izbor. Gorčina je plod neznanja. Optužujući, gubite snagu, a žudeći gubite sreću. Probudite se, jer siromašan je taj koji nije svjestan sebe. Onaj koji nije našao unutar sebe kraljevstvo Božje je beskućnik. Siromašan postaje taj koji u prazno gubi vrijeme. Ne pretvarajte život u životarenje. Ne dopustite da ljudska masa uništi vašu dušu. Neka bogatstvo ne bude vaše prokletstvo.

Kako možemo prevladati nesreće?

Ne krivite sebe. Jer ste božanstveni. Ne uspoređujte i ne odvajajte. Zahvaljujte se na svemu. Radujte se, jer radost stvara čuda. Volite sebe, jer tako tko voli sebe, voli sve. Blagoslovite opasnosti jer hrabri dostižu blaženstva. Molite se u radosti – i nesreća će vas zaobilaziti. Molite se, ali ne cjenkajte se s Bogom. I pamtite, pohvala je najbolja molitva, sreća je najbolja hrana za dušu.

Kako doći do sreće?

Sretan je onaj koji je pun ljubavi i koji se zahvaljuje. Sretan je onaj koji je smiren i koji je pronašao raj u sebi. Sretan je onaj koji daje s radošću i koji prima darove s radošću. Sretan je onaj koji traži. Sretan je onaj koji se probudio i koji sluša glas Boga. Sretan je onaj koji ispunjava svoju misiju i koji je spoznao jedinstvo. Sretan je onaj koji je spoznao okus kontemplacije Boga i koji je u harmoniji. Sretan je onaj koji je uočio ljepotu svijeta i koji se otvorio suncu. Sretan je onaj koji teče poput rijeke i koji je spreman prihvatiti sreću. Sretan je onaj koji je mudar i koji je spoznao samog sebe. Sretan je onaj koji je pronašao zadovoljstvo u sebi i koji hvali život. Sretan je onaj koji oprašta. Sretan je onaj tko je slobodan.

U čemu je tajna obilja?

Vaš život je najveće blago u riznici Božjoj. I Bog je dragulj ljudskog srca. Bogatstvo u nama je neiscrpno, te obilje oko nas je bezgranično. Svijet je bogat toliko da svi mogu postati bogati. Dakle, što više dajete, to više dobivate. Sreća stoji na pragu vaše kuće. Otvorite se izobilju. Pretvarajte sve u zlato života. Blažen je taj tko je pronašao blago u sebi.

Kako živjeti u svjetlu?

Pijte iz svakog trenutka života, jer neproživljen život stvara tugu. I pamtite: što je unutra, to je i izvana. Tama svijeta je od tame u srcu. Sreća je izlazak sunca. Kontemplacija o Bogu je rastvaranje u svjetlu. Prosvjetljenje je sjaj tisuću sunaca. Blažen je taj tko teži za svjetlom.

Kako pronaći harmoniju?

Živite jednostavno. Ne škodite nikome. Ne zavidite. Neka vas sumnje čiste, a ne donose nasilje. Posvetite život prekrasnom. Budite kreativni za kreativnost, a ne za prepoznavanje. Odnosite se prema svojim bližnjima kao prema otkrivenjima. Promijenite prošlost, zaboravivši na nju. Donosite novo u svijet. Napunite tijelo s ljubavlju. Postanite energijom ljubavi, jer ljubav nadahnjuje sve. Gdje je ljubav tamo je Bog.

Kako postići savršenstvo života?

“Sretan mijenja mnoge. Nesretni ostaju robovi, jer sreća voli slobodu. Zaista, radost je tamo gdje je sloboda.”

I, gledajući sve s ljubavlju, Solomon je dodao:

“Ali još mnogo toga će vam otvoriti tišina… Samo budite.”

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Neurokirurg tvrdi: Samo ovako se pravilno odmara mozak

“Možda ne znate, ali mozgu je također potreban odmor i pažnja,” tvrdi on.

Često smo u iskušenju da sebi dozvolimo previše: jedemo previše, pijemo previše, sjedimo za računalom do kasno u noć, pušimo mnogo, zloupotrebljavamo kavu.

“Mozak nikad ne spava, ali postoji neki način da ga odmorite i stimulirate. Da, mozgu su potrebi pozitivni poticaji,” objašnjava ovaj neurokirurg i profesor.

Vlad preporučuje spavanje bez mobilnog telefona u blizini. (Spavanje u isto vrijeme, najkasnije oko 22 sata.)

Popijte vodu odmah čim se probudite.

Ujutro bi trebali prvo disati na svježem zraku, pogledati u nebo ili jednostavno uživati u pogledu kroz prozor kako biste stimulirali svoje vizualne centre.

Njegova preporuka je i da slušate glazbu koja vam podiže raspoloženje.

Jedite umjereno, jer pun želudac preopterećuje mozak.

Smanjite gledanje televizije, praćenje vijesti, pogotovo odmah ujutro.

Zlatno pravilo za odmoran mozak po Vladu Ciureu je – tišina! On savjetuje da odvojite vrijeme za uživanje u tišini, kako biste sredili svoje misli.

I svaki dan priuštite sebi radost, jer radost je prava hrana za mozak!

Peace
Senior
Senior

Post by Peace »

Post Reply