Ramazan 2021/2022 god.

Prostor za dijalog o religijama i religioznosti
Post Reply
User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Ramazan 2021/2022 god.

Post by Peace »

Prvi dan ramazana - početak posta - utorak, 13. april 2021.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskog kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Ja cu ako budem stizala stavljati ovde finih predaja i kazivanja, pa ko voli nek mi se pridruzi.
1
1 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

Ramazanski post

Ramazanski post je treći od pet stupova Islama (praktična dužnost muslimana). Za vrijeme Ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje duhana. Od njih se također očekuje da što vjernije slijede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i djela. Po riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, ove stvari kvare post: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uvjet da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

U Islamu su djela valjana ako se učine u ime Alaha pa je potrebno prije zore odlučiti (učiniti nijjet) postiti u ime Alaha.

Post se prekida u trenutku zalaska sunca. Taj dnevni obrok zove se iftar i dobro je djelo organizirati iftar za prijatelje, rodbinu i sl. Tradicijski se u iftar pribraja i jelo Harira. Zapisane su riječi Poslanika Muhameda (prenosi ih Albani): "Tko nahrani postača imat će nagradu kao i onaj što je postio, a postaču nagrada neće biti umanjena."

Neke su skupine ljudi ipak izuzete iz obveze posta. To su djeca prije puberteta i mentalno zaostale osobe. Nekim se skupinama dozvoljava odgoditi post:

ženama nakon poroda i u vrijeme mjesečnice obvezne su odgoditi post (i sve druge islamske dužnosti) i nadoknaditi ga kasnije
putnicima
ratnicima
bolesnicima
onima koji ne mogu post izdržati zbog teških poslova
iznemoglima od starosti
ženama u trudnoći i dojenju ako ne mogu post izdržati.
Sve ove skupine dužne su kasnije kroz godinu nadoknaditi post dan za dan (da ne stigne sljedeći ramazan,a da nisu napostili prethodni) ili nahraniti po jednog siromaha za svaki propušteni dan posta.

Tijekom ramazana stavljen je naglasak na duhovnu higijenu- izbjegavanje ružnih misli, riječi i djela. Dakle, ramazanski post nije samo sustezanje od jela i pića već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobnosti dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, suosjećajnošću i dr.

Prije nego je muslimanima propisan post u mjesecu ramazanu (a to je druga godina po Hidžri), Muhamed je preporučivao post u "tri desetine": prvih deset dana mjeseca muharrema, posljednjih deset dana ramazana te prvih deset dana mjeseca zul- hidždžeta po islamskom kalendaru.

Ramazanski post završava s krajem mjeseca ramazana, dakle, 1. shawwala. Taj blagdan se naziva Ramazanski bajram (arap. عيد الفطر Eid ul-Fitr). Tog se dana klanja poseban, tzv. Bajram-namaz te se posjećuju preminuli rođaci na grobljima. Obitelji razmjenjuju darove i obilnim obrocima proslavljaju doček jos jednog velikog muslimanskog blagdana Bajrama.

Koristi posta:

Post je vježba izdržljivosti, snage volje i vjere. Musliman odlučuje postiti da bi ispunio obvezu prema Alahu i tako učvršćuje svoj karakter uskraćujući si ispunjenje osnovnih ljudskih potreba: za jelom i pićem.
Post je sredstvo promicanja solidarnosti sa onima koji žeđaju i gladuju zbog siromaštva, a ne svojom voljom.
Post je u službi zdravlja. Smatra se da se uz post tijelo lakše očisti od nagomilanih štetnih tvari.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

Infografika: Koliko traje post tokom ramazana 2021.

U većini država svijeta, muslimanski mjesec posta ramazan počinje u utorak, 13. aprila. Trajanje posta, koji svaki dan traje od zore do sumraka, traje od 10 do 21 sat, ovisno od dijela svijeta u kojem se vjernik nalazi.

Tokom posta, muslimani se odriču jela, pića, duhana i seksualnih odnosa kako bi postigli veću svijest i blizinu Bogu.

Svake godine mjesec posta počinje 10 do 12 dana ranije jer je muslimanski, odnosno hidžretski kalendar lunarni i mjeseci imaju ili 29 ili 30 dana. Ramazan će blizu 13. aprila početi za 33 godine, odnosno 2054. godine.

Image

Broj dnevnih sati sa sunčevim svjetlom varira od države do države, pa muslimani na jugu planete (u državama kao što su Čile ili Novi Zeland) ovog ramazana dnevno poste 11 sati u prosjeku, dok post kod vjernika na sjeveru (Island ili Norveška) traje 18 sati ili duže.

Image

Kada govorimo o muslimanima sjeverne hemisfere, dužina dnevnog posta će im biti kraća nego lani i to smanjivanje će se nastaviti sve do 2032. godine kada će ramazan biti na zimski solsticij – najkraći dan u godini. Nakon toga, dolazi do povećanja broja dnevnih sati za post do ljetnog solsticija – najdužeg dana u godini Sjevera. Suprotno se dešava za muslimane koji žive južno od ekvatora.

Image

Naravno, postoje i ekstremni slučajevi za koje vrijede posebna pravila. Tako je za one koji žive na krajnjem sjeveru, kao što je norveški Longyearbyen (gdje sunce ne zalazi od 20. aprila do 22. augusta) izdata vjerska odluka (fetva) da se „ravnaju“ po vremenu u Meki (Saudijska Arabija) ili po najbližoj muslimanskoj državi.

Image

User avatar
Ina
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 576
Posts: 1159
Joined: Mon Apr 20, 2020 4:52 pm

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Ina »

Želim da vam post teče u miru, zdravlju i ljubavi.. :cv
1
1 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

40 hadisa o Ramazanu

1. Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Ko posti ramazan vjerujuci i nadajuci se nagradi, bice mu oprošteni grijesi koje je prethodno pocinio! (misli se na male grijehe)

2. Ebu Hurejre, r.a., takode, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: Kada nastupi ramazan, otvore se dzennetska, zatvore dzehennemska vrata a šejtani se poveu!

Tumaceci ovaj hadis Kadi Ijad napominje da se ovdje radi o jednoj vrsti savjesnijeg odnosa vjernika spram svojih djela, pa u tom mjesecu rade više dobra, što automatski doprinosi smanjenju zla, a uz smanjenje raznih zahtjeva pohota i strasti, onemogucavaju se pristupi šejtanu i na, taj nacin, oni izgledaju povezani!

3. Ebu Se'id el-Hudri, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Allah ce sedamdeset godina udaljiti vatru od osobe koja posti jedan dan na Allahovom putu!

4. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Allah Uzvišeni je rekao: Svako covjekovo djelo primada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagradujem!

5. Ebu Hurejre, r.a., takode, od Poslanika, s.a.v.s., prenosi: Post je štit, pa kada neko od vas posti neka ne govori bestidne rijeci i neka se ne dere, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaze: Ja postim!

6. On, takode, kaze da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Tako mi Onoga u cijoj je ruci Muhammedova duša, zadah is usta postaca kod Allaha je bolji od mirisa miska!

7. On prenosi od Poslanika, s.a.v.s., i sljedeci hadis: Postac ima dvije radosti: prilikom iftara i prilikom susreta sa svojim Gospodarom!

8. On, takode, prenosi i ovaj hadis: Svaki covjekov posao se višestruko nagraduje. Dobro djelo se nagraduje od deset do sedam stotina puta osim posta, jer je Allah Uzvišeni rekao: On je Moj i Ja za njega nagradujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!

9. Sehl b. Sa'd, r.a., prenosi da je Poslanik islama, s.a.v.s., rekao: U Dennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan. Na njih, izuzev postaca, niko drugi nece uci?! Oni ce ustati i niko drugi na njih, osim njih, nece uci! Kada oni na njih udu, vrata ce se zatvoriti i na njih niko više nece uci!

10. Talha b. Ubejdullah, r.a., prenosi da je Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., došao jedan beduin i, izmedu ostalog, ga upitao: Obavijesti me o onome što mi je Allah ucinio obaveznim od posta?! On je odgovorio: Mjesec Ramazan, osim ako ti još nesto hoceš dobrovoljno!

11. Huzejfe b. el-Jeman, r.a., prenosi da je cuo Vjerovjesnika, s.a.v.s., kako kae: Smutnja za covjeka moze biti u njegovoj porodici, imovini i u susjedu, a otklanja je obavljanje namaza, post i dijeljenje zekjata!

12. Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Zapostite kada vidite mladak i prestanite postiti kada ga vidite! Ako on bude zastrt oblakom, onda upotpunite ša'ban tridesetim danom!

13. Abdullah b. Omer, r.a., prenosi od Poslanika, s.a.v.s.: Ne postite dan ili dva prije ramazana, izuzev ko vec posti neki post neka ga onda i dovrši!

Ovdje se misli, kako tvrde islamski ucenjaci, da se ne posti dan-dva prije ramazana i tako docekuje taj mjesec. Time se zeli odvojiti nafila od farz-posta!

14. Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Nemojte postiti kada nastupi druga polovina ša'bana!

Neki ucenjaci smatraju da je ovo Poslanikova, s.a.v.s., preporuka kako bi vjernik bio jaci i spremnije docekao ramazan!

15. Abdullah b. Amr b. el-As, r.a., prenosi od Poslanika, s.a.v.s.: U postu je suzbijanje strasti moga ummeta!

16. Abdullah b. Mes'ud, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Ko ima mogucnost za brak, neka se zeni, jer to bolje djeluje na obaranje pogleda i najsigurnije zašticuje polni organ, a onaj koji to nije u mogucnosti, neka posti, jer je post jedna vrsta zaštite!

17. Sevban, r.a., prenosi od Poslanika islama, s.a.v.s., da je rekao: Post mjeseca ramazana odgovara postu deset mjeseci, a post šest dana ševvala, nakon njega, odgovara postu dva mjeseca, pa to predstavlja post citave godine!

18. Ebu Ejjub, r.a., prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s., slican hadis: Ko isposti ramazan zatim to poprati sa sest dana ševvala, kao da je citavo vrijeme postio!

19. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: Ko se ne prode laznog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i pice!

20. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Pet dnevnih namaza, dzuma do dzume i ramazan do ramazana, iskupljuju grijehe, ako se izmedu njih ne nacine veliki grijesi!

21. Abdullah b. Abbas, r.a., je rekao: Allahov Poslanik, s.a.v.s., je bio najdareljiviji medu ljudima, a najdareljiviji je bio u ramazanu, kada se Dzibril sastajao s njim. Dzibril se sastajao s njim svaku noc tokom ramazana kada je zajedno s njim ucio Kur'an. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada bi se s njim sastao, bio je dareljiviji od vjetra koji donosi plodonosnu kišu!

22. Enes b. Malik, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: Ustajte na sehur, jer je u njemu, doista, bericet!

23. Od Amra b. el-Asa, r.a., se prenosi da je Muhammed, s.a.v.s., rekao: Razlika izmedu našeg posta i posta zidova i kršcana je u ustajanju na sehur!

24. Od Sehl b. Sa'da , r.a., se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Ljudi ce biti u dobru sve dok budu zurili sa iftarom!

25. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Allah Uzvišeni je rekao: Moji najdrzai robovi su oni koji najviše zure sa iftarom!

26. Od Selmana b. Amira ed-Dabbija, r.a., se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Kada se neko od vas iftari, neka se iftari hurmama, a ako ih nema, neka se, onda, iftari vodom, jer je ona cista!

27. Enes b. Malik, r.a., kaze: Allahov Poslanik, s.a.v.s., bi se iftario sirovim hurmama prije nego bi klanjao. Ako ne bi našao sirove hurme, iftario bi se suhim. Ako ne bi nasao ni suhe hurme, iftario bi se gutljajem vode!

28. Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Kada od vas neko zaboravi pa nešto pojede, ili se napije, neka dovrši svoj post, jer ga je to Allah nahranio i napojio!

29. Aiša, r.a., kaze: Allahovog Poslanika, s.a.v.s., je zaticala zora, a on je od odnosa sa svojim zenama bio dzunub pa bi se tada okupao i postio!

30. Zejd b. Halid el-Duheni, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Ko pripremi iftar postacu, imace nagradu kao i on, a da se postacu njegovi sevapi uopce ne umanju!

31. Enes b. Malik, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., došao kod Sa'da b. Ubade, r.a., koji mu je iznio hljeba i maslinovog ulja, koje je Vjerovjesnik, s.a.v.s., jeo i, nakon toga, proucio dovu: Neka se kod vas ifare postaci, neka vašu hranu jedu pobozni i neka za vas istigfar cine meleki!

32. Od Aiše, r.a., se prenosi da je Muhammed, s.a.v.s., rekao: Ko je umro, a ostao je duzan post, napostice za njega njegova najbliza rodbina!

33. Abdullah b. Abbas, r.a., je rekao: Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., je došao jedan covjek i rekao: Allahov Poslanice, majka mi je umrla a ostala je duzna mjesec dana posta. Hocu li ja to za nju nadoknaditi?! Da - rekao je on - jer dug prema Allahu je najpreci da se obavi!

34. Od njega se, takode, prenosi da je jedna zena došla Vjerovjesniku, s.a.v.s., i spomenula mu da je njena sestra ostala duna postiti mjesec dana, buduci da je, ploveci morem, umrla i nije to izvršila. Poslanik, s.a.v.s., joj je rekao: Posti za svoju sestru!

35. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Ko provede Lejletu-l-kadr u ibadetu, vjerujuci i nadajuci se nagradi, bice mu oprošteni prethodni grijesi!

36. Od, Aiše, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., preporucio: Trazite Lejletu-l-kadr u neparnim nocima posljednjih deset dana ramazana!

37. Aiša, r.a., kaze: Pitala sam Poslanika, s.a.v.s.: Allahov Poslanice, šta misliš, kada bih znala u kojoj noci se nalazi Lejletu-l-kadr, šta bih u njoj ucila? On je odgovorio: Uci: ALLAHUMME INNEKE 'AFUVVUN, TUHUBBU-L-'AFVE, FA'FU 'ANNI / Allahu, Ti si Onaj koji oprašta, Ti voliš praštanje, pa oprosti meni!

38. Od Aiše, r.a., se prenosi da je rekla: Kada bi nastupila zadnja trecina ramazana, Allahov Poslanik, s.a.v.s., bi provodio noc u ibadetu, probudio bi svoju porodicu i trudio se da ibadet bude što bolji!

39. Abdullah b. Omer, r.a., je rekao: Allahov Poslanik, s.a.v.s., je boravio u i'tikafu zadnjih deset dana ramazana!

40. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je neki beduin došao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i upitao ga: Allahov Poslanice, uputi me na djelo, s kojim cu, ako ga budem uradio, uci u Dennet! On mu odgovori: Da obozavaš Allaha, ne pripisujuci mu druga, da obavljaš namaz, da daješ zekjat i da postiš ramazan! Beduin tada rece: Tako mi Onoga u cijoj je ruci moj zivot, ja na ovo ništa dodati necu! Kada se on okrenuo, Vjerovjesnik, s.a.v.s., je tada rekao: Kome pricinjava zadovoljstvo da gleda u jednog od stanovnika Dzenneta, onda neka pogleda u ovoga!

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

Odakle dolaze hurme i zašto su tako važne?

Zbog visokog nivoa prirodnog šećera hurme su obilan izvor energije, koja je potrebna nakon cjelodnevnog posta.

Image

Počeo je mjesec ramazan, tokom kojeg se vjernici suzdržavaju od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa tokom dana. Kada sunce zađe, većina muslimana posegnut će za hurmom, slatkim smeđim voćem, kojim će prekinuti cjelodnevni post.

Hurme, svježe ili osušene, sadrže važne vitamine, minerale i vlakna, a ujedno su i cijenjene kao antioksidans koji štiti tijelo od više bolesti.

Zbog visokog nivoa fruktoze, prirodnog šećera koji sadrže, hurme su obilan izvor energije, koja je potrebna nakon cjelodnevnog posta.

Hurme dolaze u različitim oblicima i veličinama.

Image

Svake godine, u svijetu se proizvede oko devet miliona tona hurmi, govore podaci Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Uspijevaju u zemljama sa dugim i vrućim ljetima, poput onih na Bliskom istoku i susjednim državama.

Najveći svjetski proizvođač hurmi je Egipat, sa 18 posto svjetskog udjela, a slijede Saudijska Arabija sa 17 i Iran sa 15 posto. Među 10 najvećih proizvođača su još Alžir, Irak, Pakistan, Sudan, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Tunis

Image

Hurme se uzgajaju hiljadama godina.

Palme hurme su ili muške ili ženske, a samo ženska biljka daje plod. Jedno starije drvo može dati oko 100 kilograma hurmi po sezoni berbe, odnosno oko 10.000 hurmi.

Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

Fotogalerija: Početak ramazana u sjeni pandemije

Milioni muslimana širom svijeta danas poste na početku mjeseca posta ramazana dok su na snazi mjere zaštite i opreza zbog korona virusa.

Image
Pucanj iz ramazanskog topa obilježio je početak ramazana u Sarajevu

Image
Mali broj vjernika je bio na prvoj ramazanskoj molitvi u Zagrebačkoj džamiji

Image
Prva ramazanska jutarnja molitva oko Kabe u Velikoj džamiji (Meka)

Image
Muslimani na molitvi u džamiji Al Akbar u Surabayi (Indonezija)

Image
Palestinac pravi tendu kako bi se vjernici u dvorištu kompleksa džamije Al-Aksa mogli skloniti od sunca

Image
Stanovnici Muskata, prijestolnice Omana, kupuju svježu hranu na pijaci uoči prvog dana ramazana

Image
Sirijac postavlja ukrase uoči ramazana na Trgu Sat u sjeverozapadnom gradu Idlib koji je pod kontrolom pobunjenika

Image
Kupovina sa štandova duž glavne ulice Shubre, sjevernog predgrađa egipatskog glavnog grada Kaira

Image
Muslimanke tokom molitve prve noći ramazana u Osmanagića džamiji u Podgorici

Image
Prva molitva ovog ramazana za muslimane austrijske prijestolnice BečaImage
Molitva vjernica ispred džamije Eyup Sultana u Istanbulu uoči ramazana

Image
Iračanka kupuje na tržnici u Mosulu pred prvi dan ramazanskog posta

Image
Vjernik daje donaciju nakon večernje molitve i početka ramazana u Muslimanskom centru u Chicagu

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

Danas sam preslusala, fino predaje Bugari na svaku temu.


User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

Šta je najbolje jesti za sehur i iftar tokom Ramazana

Image


Ramazan je u islamu mjesec u kojem se muslimanima savjetuje da se suzdržavaju od pretjerivanja svake vrste, prvenstveno kroz cjelodnevni post od hrane i pića.

O dobrobiti posta po zdravlje čovjeka i načinima na koje se tokom ramazana treba hraniti govori nutricionistkinja Amela Ivković O’Reilly, članica Udruženja nutricionista Irske, Udruženja nutricionista Velike Britanije te Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Čišćenje i detoksikacija tijela
“Post odmara probavni sistem, omogućava čišćenje i detoksikaciju tijela te dovodi do osjećaja lakoće i povećanja nivoa energije. Također, post je odličan protuotrov za sve naše štetne užitke. Nema ništa lošeg u uživanju u hrani koju jedemo, ali dugoročan unos viška hrane stvara veliko opterećenje za tijelo. Tokom posta naš sistem se odmara od stalnog napada hranom. Energiju koju štedite tokom posta organizam preusmjerava na liječenje i oporavak. Ta energija oslobađa vaše ćelije od otrova, regenerira tkiva i organe te uklanja prirodni metabolički otpad koji proizvode čak i zdrave ćelije. Post povećava nivo proizvodnje ljudskog hormona za čak 1.200 posto za žene i 2.000 posto za muškarce”, kaže Amela Ivković O’Reilly.

Prema njenim riječima, osobi koja posti potrebna je nutrijentima bogata ishrana, koja daje energiju neophodnu za sve funkcije tijela tokom svakodnevnog života i nema drugog doba godine kada je to važnije nego za vrijeme ramazana.

“Tokom sati posta, kada se ne konzumiraju hrana ili piće, tijelo koristi zalihe ugljikohidrata pohranjenih u jetri i mišićima te masti kako bi osiguralo energiju nakon što se potroše sve kalorije iz hrane konzumirane tokom noći. Tijelo ne može čuvati vodu, pa bubrezi čuvaju što više vode smanjenjem količine izgubljene u urinu. Međutim, tijelo ne može izbjeći gubitak vode kada idete na toalet, kroz kožu i kada dišete i kada se znojite ako je toplo”, govori ugledna nutricionistkinja.

Izbjegavanje bijele hrane
Dodaje da je važno izbjegavati procesiranu i brzu hranu, koja sadrži nezdrave sastojke, kao što su fruktozni kukuruzni sirup, MSG (za poboljšanje okusa), puno natrija i štetna ulja.

“Da biste imali energije za duge dana posta i duge noći molitve, kupujte lokalno proizvedene voće i povrće od poljoprivrednika na pijacama. Kada jedete hranu koja je zdrava i hranjiva, osjećat ćete se puno bolje, energičnije i zadovoljnije. Izbjegavajte bijelu hranu (bijeli hljeb, bijela riža, bijeli šećer). Umjesto toga, odaberite hljeb i tjesteninu od integralnih žitarica tipa heljde ili prosa te smeđu rižu”, ističe sagovornica.

Naglašava da je potrebno prepoznati hranu koja je značajna za hidrataciju tijela.

“Kada postite, tijelo polako dehidrira u toku dana, tako da u periodu u kojem ne postite morate konzumirati hranu koja hidrira vaše tijelo te izbjegavati onu koja dovodi do gubljenja vode iz tijela. Voće s velikim procentom vode je bobičasto voće, možete napraviti sokove od voća i povrća, kompote bez dodatka šećera, supe i čorbe. Izbjegavajte slane mješavine začina i dosoljavanje hrane. Limitirajte unos kafe, jer ona dehidrira tijelo, pokušajte sa jednom do dvije šoljice kafe nakon iftara i nikako u vrijeme sehura”, savjetuje Amela Ivković O’Reilly.

Reduciranje karbohidrata iz žitarica
Tvrdi da mnogi nedovoljno unose esecijalne masne kiseline, koje su dobivaju kroz ribe iz hladnih mora, odnosno plave ribe, srdele, skuša, sardine, i konzumacijom orašastih plodova i sjemenki.


“Hrana se treba kuhati na zdravim masnoćama, kao što su puter, maslo ili kokosov puter, a da hladno prešana ulja, poput maslinovog, koristimo isključivo za dresing hrane po završetku kuhanja, jer su to masnoće osjetljive na visoke temperature. Također, koristiti više začinskog bilja, poput bosiljka, majčine dušice, peršuna i žalfije, koje pomaže probavu hrane i smanjuje upotrebu viška soli. Koristite morsku sol ili himalajsku sol umjesto komericijalne soli, jer su prve dvije puno kvalitetnije i izvor su korisnih minerala”, preporučuje istaknuta nutricionistkinja.

Također, sugerira da se izbjegava pržena i slatka hrana, koja je teža za varenje posebno onda ako se takvim obrokom prekida post.

“Kuhana kao i grilana hrana su savršen izbor za ove obroke. Također, reducirajte karbohidrate iz žitarica. Karbohidrati se pretvaraju u šećer, stoga kada ih jedete kombinirajte ih s namirnicama bogatim proteinima, kao što su grah, meso, riba ili jaja, za balansiranje obroka i gledajte da su izvor vaših karbohidrata razne vrste povrća. Kada je riječ o slatku, uživanje u tradicionalnim ramazanskim desertima, ne mora biti svakodnevni ritual. Umjesto viskokaloričnih slatkih deserta, odlučite se za voćnu salatu, uz dodatak orašastih plodova, sat i po nakon glavnog obroka”, poručuje sagovornica.

Hurme kao hranjive elektrane
Predlaže da se za iftar jede povrće i voće bogato kalijem, koji je neophodan za pravilan rad tjelesnih sistema, a neke od njegovih ključnih uloga uključuju smanjenje grčeva i održavanje ravnoteže tečnosti i elektrolita u tijelu.

“Hrana bogata kalijem uključuje grah, tamno lisnato povrće, krompir, tikvicu, jogurt, avokado, gljive i banane. Hurme su hranjive elektrane, koje su dobar izvor kalija, bakra, mangana i vlakana te izvrsna hrana za brzo postizanje energije. Možete probati i drugo suho voće, poput kajsije, smokve, grožđice ili suhe šljive, koje također pružaju vlakna i hranljive sastojke”, govori Amela Ivković O’Reilly.

Od pića za iftar preporučuje vodu, čaj ili limunadu.

“Voda osigurava hidrataciju bez dodatnih kalorija ili dodanih šećera. Pića na bazi voća daju neke prirodne šećere i hranjive sastojke i oni su također dobri za prekid posta, ali izbjegavajte piti puno pića s dodanim šećerima nakon prekida posta, jer oni mogu dati previše šećera i kalorija”, ističe cijenjena nutricionistkinja.

Izbirljivost na okupljanjima
Tvrdi kako je konzumiranje proteina i povrća na sehuru najbolji način da se umanji osjećaj gladi u toku posta.

“Primjeri proteinske hrane su jaja, sir, graharice i meso, riba i morski plodoci. Zob, proso, heljda su žitarice s visoki procentom hranjivih vlakana, kao i povrće i voće, kao što su brokula, karfiol, špinat, jabuke, kruške, kajsije, breskve… Hranjiva vlakana su važna za zdravlje vašeg probavnog sistema”, navodi sagovornica.

Na kraju ističe kako mnoge osobe imaju tendenciju da se prejedaju kada jedu s drugima, što je veoma štetno.

“Budite izbirljivi u tome šta ste stavili na tanjir. Ukoliko nemate veliki izbor zdrave hrane, limitirajte izbor na nekoliko zdravih namirnica i jedite više kada dođete kući”, zaključuje Amela Ivković O’Reilly.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »


Blizu 70.000 Palestinaca na džuma-namazu u Al-Aksi


Image
Uprkos brojnim poteškoćama i opstrukcijama Izraela, hiljade Palestinaca zaputile su se danas prema džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) kako bi obavili prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu.

Hiljade Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali od ranih jutarnjih sati prolazili su vojne kontrolne punktove između Zapadne obale i Al-Qudsa kako bi u Al-Aksi obavili redovnu zajedničku molitvu muslimana petkom.

Izraelske vlasti ranije su donijele odluku da će sa Zapadne obale u Al-Quds moći ući samo 10.000 Palestinaca koji su vakcinisani protiv korona virusa.

Izraelski vojnici su u skladu sa uputama na kontrolnim punktovima vršili provjere identiteta i potvrde o vakcinaciji.

Image
Izraelska policija, koja je blokirala puteve u blizini Starog grada istočnog Al-Qudsa, nije dozvolila prolazak nijednom vozilu osim autobusima, dodaje Anadolija.

Nakon dugog putovanja i mnogo poteškoća, Palestinci su ispunili prostor unutar kompleksa džamije Al-Aksa, a prema podacima Uprave za vakufe u Al-Qudsu, prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu klanjalo je oko 70.000 Palestinaca.

Prisjećanje na palestinske zatvorenike
Imam džamije Al-Aksa Ekrima Sa’id Sabri u današnjoj hutbi se povodom Dana palestinskih zatvorenika posebno prisjetio palestinskih zatvorenika koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Podsjetivši na mnoge probleme i poteškoće s kojima se palestinski zatvorenici suočavaju u izraelskim zatvorima, imam Sabri je pozvao Izrael da zaustavi nasilje i represiju nad Palestincima.

Image

Poručio je da Al-Aksa pripada samo muslimanima i da su neprihvatljiva izraelska kršenja i uzurpiranja prava Palestinaca unutar kompleksa Al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a, s druge strane, Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse, koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harama u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

User avatar
laganini
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 432
Posts: 1870
Joined: Tue Aug 04, 2020 11:11 pm

Re: Ramazan 2021 god.

Post by laganini »

..po meni je islam teska religija mislim ovo s postom posebno..koliko covik koji radi teške radove moze izdržat cili dan bez hrane i vode..koliko je to i zdravstveno ok..psihički izdržat..nebi htio nikog uvridit al to su moje dileme..

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

laganini wrote:
Fri Apr 16, 2021 6:45 pm
..po meni je islam teska religija mislim ovo s postom posebno..koliko covik koji radi teške radove moze izdržat cili dan bez hrane i vode..koliko je to i zdravstveno ok..psihički izdržat..nebi htio nikog uvridit al to su moje dileme..
U drugom postu na ovoj strani objasnjeno je i to ko nije duzan postoti.
Ljudi koje ne mogu zbog teskog fizickog posla nisu duzni. Niti bilo ko drugi ko bi ugrozio svoje zdravlje i zivot.

A post je zdrav onima koji mogu, o tome su slazu i doktori i naucnici.

Imam jednu Jelenu koja posti citav Ramazan. Nije muslimanka.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

Ako se u google ukuca “post je zdrav” izbacit ce nam mnogo informacija.

Nesto sam od toga preuzela.



Šta je post i kakve vrste postoje?

Post predstavlja voljno uzdržavanje od hrane, ili od hrane i pića na određeni vremenski period. Vezuje se za religiju, a postoji potpuni i djelimični post. Potpuni post predstavlja potpuno uzdržavanje od jela, a djelimični uzdržavanje samo od neke vrste hrane. Takođe, u zavisnosti od religije, može biti danonoćan ili da se upražnjava samo u određeno doba dana.

Osim toga, post se može upražnjavati iz drugih, nereligioznih razloga. Medicinski post se može upražnjavati radi detoksikacije organizma. U fiziološkom smislu, može se odnositi i na metaboličko stanje po potpunoj probavi i apsorpciji hrane.

Postoji i dijagnostički post koji traje od 8 do 72 sata, u zavisnosti od uzrasta ispitanika. Često se preporučuje kao terapijski postupak. On se najčešće koristi kod identifikacije stanja kao što je hipoglikemija.

Hrana koja se konzumira tokom posta najsličnija je vegetarijanskoj i mediteranskoj ishrani. Voće, povrće i namirnice ribljeg porijekla bogate su antioksidantima koji pomažu tijelu da odstrani sve što je štetno. Osim toga, tokom posta uglavnom jedemo laganu hranu koja je lakša za probavu, čime se štedi vrijeme za eliminaciju toksina iz organizma.

Iskoristite period posta da iz svakodnevne ishrane izbacite sve sastojke koji negativno utiču na zdravlje. To podrazumijeva margarin, sokove, bijeli hljeb, lisnato tijesto, rafinisani šećer i druge nezdrave namirnice. Sa druge strane, povećajte unos voća, posebno banana, jabuka i suvog voća, koje će zamijeniti slatkiše. Na taj način ćete nadoknaditi potrebu za šećerom.

Zašto je post dobar po zdravlje?

Zahvaljujući posebnom režimu ishrane na kojem se post zasniva, mogu se spriječiti razna oboljenja koja nastaju kao posljedica neuravnotežene ishrane. Organizam se u roku od 40 dana, koliko post traje, pročišćava od toksina koje unosimo svakodnevnom ishranom.

To se dešava jer tijelo koristi skladištene zalihe energije u organizmu. Iako se koriste postojeće zalihe energije iz organizma, a ne unose se nove, energije ne manjka. Štaviše, osobe koje poste neko vrijeme osjećaju kao da imaju više energije i elana.

S obzirom da su toksini smješteni u vitalnim organima kao što su pluća, jetra i debelo crijevo, tijelo se tokom posta odmara, uklanja probavne smetnje, te se poboljšava cirkulacija. Post pospješuje rad srca, pluća i mozga jer ih opskrbljuje sa više krvi.

Takođe, ovaj režim ishrane predstavlja oblik prevencije kardiovaskularnih bolesti. On dovodi hormonski sistem u ravnotežu, a posebno pomaže kod poremećaja rada štitne žlijezde, te doprinosi boljem stanju cjelokupnog organizma tijela i duha.

Postoje li negativne posljedice posta?

Post nije, i ne bi trebao biti dugotrajan način ishrane i životnog stila. Često se polemiše o tome koliki vremenski period se preporučuje za ovaj režim ishrane. To je individualna stvar. Nekim ljudima je sedam dana posta previše, dok sa druge strane, postoje i oni koji bi na ovakvom načinu ishrane mogli biti više od stotinu dana.

Iako je s vremena na vrijeme potrebno pročistiti organizam od štetnih materija, ipak treba biti oprezan. Post se ne preporučuje svakome, a tu su na prvom mjestu trudnice i dojilje, te određeni bolesnici kojima je hrana zapravo lijek.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

Ramazan u SAD: Poštivanje zdravstvenih mjera u džamijama

Muslimani trenutno poste sveti mjesec Ramazan. No s ograničenjima zbog COVID-a, koja su još uvijek na snazi, džamije su se morale boriti s načinom zaštite vjernika. Alam Burhanan iz VOA-e donosi detalje u ovom izvještaju koje prenosi Nova Poerwadi.

https://ba.voanews.com/embed/player/0/5 ... type=video

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

POST JE ZDRAV – POST LEČI

U sledećem tekstu zadržaćemo se malo na temi verskih slava u Srbiji. Potreba za hedonizmom aktuelna je u celom svetu a pogotovu kod nas gde gurmanluku poklanjamo posebnu pažnju (kobasicijade, roštiljijade, belmužijade, guče itd…itd..) Doduše, iako nas izveštaji laboratorijskih analiza surovo podsećaju da negde grešimo u svojim navikama, ponekad je ta želja za druženjem uz jelo i piće toliko jaka da jednostavno svesno idemo protiv sebe i sopstvenog zdravlja. Ali slava je za nas nešto sasvim drugo. Ona nam nekako dođe kao “neutralna zona” tj. proslava koja je oslobođena griže savesti u gastronomskom grehu jer svi nekako prihvataju tezu da je to ovog puta proslava Boga a ne samo neki čin koji je ugodan stomaku. Možda se većina nas plaši da će ukoliko ne proslavi slavu “dostojno” uz masu dobre hrane, biti kažnjeni za svoj propust. A možda će i sam Bog zameriti to što na slavi nije bilo pijanog šarana ili će pak kritika gostiju biti toliko jaka da će je lično Bog čuti i kazniti domaćina. Bilo kako bilo, stiče se utisak da su gozbe na slavama oslobođene loših posledica po zdravlje jer one predstavljaju sveti čin.

Post koristi vašem zdravlju, post je zdrav – post leči

Post je dobar za vaše zdravlje. Nakon perioda toksikacije i maltretiranja organizma teškom i masnom hranom post vam dođe kao tajmaut ili period za odmor organizma. Dan posta ili period posta je kao zaluženi odmor radniku koji je vredno radio i zaslužio noć mirnog sna. Ali, ako nema posta, organizam tada liči radniku koji neprekidno radi danju i noću bez pauze. Takav radnik brzo će se stradati baš kao što to biva slučaj i sa našim zdravljem ovih dana.

Kada krenete sa postom, čim se organizmu uskrati hrana, to dovodi do hormonskih i neuroendokrinih promena. Hormoni počinju da mobilizuju rezerve u telu a ruski lekari koji su ispitivali efekte posta kažu da njegovo terapeutsko dejstvo aktiviraju samoregulacioni mehanizmi. Za vreme posta mnoge vrednosti se poboljšavaju: šećer u krvi, nivo holesterola, trigliceridi i nivo insulina… U isto vreme oranizam smanjuje potrošnju svoje energije. Disanje, ritam srca, krvni pritisak – sve se snižava i usporava i sistem za varenje ulazi u fazu mirovanja. Tada post mobilizuje snage organizma na samoizlečenje.

Doduše, klasična medicina negira post ka sredstvo lečenja jer ona ne razume srž tog procesa. Ona gladovanje doživljava pre kao negativan čin nego kao proces koji može da leči. Imajući u vidu višegodišnju edukaciju, ovakav stav je razumljiv, jer da bi se ovakav stav prihvatio mora doći do preokreta i oslobađanja od predrasuda a to je lekaru mnogo teže nego običnom čoveku. Post ne utiče samo na pojavu telesnih promena u smislu zdravstvenog poboljšanja već se na neki način menja i sama ličnost. Post ima psihičko-stimulativni ali i antidepresivni efekat.

Post u naučnom odelu


Ruski doktor Nikolajev koji je u svojoj studiji postom lečio 8000 pacijenata, imao je uspeha u lečenju kod preko 70% njih. Zato je u bivšem SSSR postojala namera da se post uvrsti u državnu zdravstvenu politiku ali nekako ipak nije došlo do toga iako je Akademija nauka zvanično potvrdila rezultate ove studije. U Evropi ovakva ispitivanja nisu ni vršena a farmaceutska industrija s razlogom je uzdržana. U ovom trenutku bolest je veoma unosan posao, naročito hronične bolesti. Tako npr. hronični dijabetes i holesterol u krvi već decenijama pružaju mogućnost masovne prodaje lekova, što je tržište koje donosi veliki profit a post bi mogao umanjiti tu zaradu. Kure lečenja postom u Evropi trenutno se dosta praktikuju u Nemačkoj (prof. Michalson iz Nemačke izdao je više naučnih studija o lečenju postom). Ova terapija nudi se bolesnicima koji boluju od reume, metaboličkog sindroma i srčanih oboljenja a troškove ovih tretmana pokriva nemačko zdravstveno osiguranje. U klinici prof. Michalson-a svake godine se po Bachingerovoj metodi leči preko 500 pacijenata. Ova vrsta lečenja nailazi na veliki otpor kod protivnika posta koji se uglavnom povode upozorenjem o katabolizmu proteina iz kojih bi organizam vadio energiju za vreme posta ali odgovor na ovo pitanje bio bi – neka vas to ne brine jer dobijanje energije potencira se prvenstveno iz masnih naslaga organizma a učešće proteina tj. katabolizma mišića zanemarljivo je sve dok se ne potroši preko 50% masnih zaliha. Tek onda možemo postaviti pitanje proteina. Post dakle nije opasan, to je proces prilagođavanja koji je star koliko i sam život na zemlji i u propisanim granicama on nikoga ne dovodi u opasnost. Sposobnost da se posti nastala je u toku evolucije kao mehanizam prilagođavanja. Naučne studije pokazale su da odrastao čovek, sa težinom od 70 kg poseduje zalihe masti od 15kg koje su za zdravu osobu dovoljne za 40 dana posta. Ljudi su ranije preživljavali uz pomoć posta a danas je situacija sasvim drugačija. Obedi su redovni, frižideri su puni pa se bolesti javljaju pre kod onih koji redovno jedu nego li kod onih koji poste. Naš organizam bolje podnosi nedostatak nego li izobilje hrane. Čak su i studije na životinjama pokazala da one životinje koje unose manje hrane žive duže i zdravije. Test koji je italijanski biolog Valter D. Longo sproveo nad miševima izgledao je ovako: bile su dve grupe miševa. I jednoj i drugo ubrizgana je veća količina hemoterapeutika (hemoterapija) i to doza 3-5 puta veća nego od one koja se daje ljudima. Jedna grupa miševa bila je na “normalnoj” ishrani a druga je bila na postu. Rezultat je bio da su svi miševi koji su bili na postu preživeli hemoterapiju a oni koji su dobro jeli – uginuli su.

Ako post sprovodite po pravilu – zdravstveni efekat je neminovan. Ali većina nas bi želela da se malo švercuje po tom pitanju. U težnji da se izbegne osećaj gladi za vreme posta ljudi će pokušati da svoju posnu ishranu nekako dovedu u nivo “mrsne” hrane što je posebno primetno kod posnih slava. Većina ljudi se vešto dovijaju u pronalaženju zamena za meso, sir, kolače – sve u biljnoj varijanti, trudeći se da slava što više izgleda poput mrsne. Normalno je da kada stavite na sto pijanog šarana, dimljenu pastrmku, biljni kačkavalj, posni majonez, kolače prepune marganina, ljudima će nekako biti lakše da proguraju taj, njima možda jedini posni dan u godini. U svakom slučaju ovako bogata trpeza izmamiće više osmeha nasuprot mrštenju nad tanjirom posne sarme ili leće. Ove činjenice spominjemo iz razloga da vam ukažemo na jačinu kojom su neke navike u ishrani ukorenjene kod naših ljudi, kao i na moguće zamke u koje biste kao isposnik-amater upali jer tako ćete umesto korisnog ostvariti negativni efekat posta. U želji da se što više približite mrsnom svetu, stepen trovanja biće možda i veći nego kod onih koji ne poste. Umesto mrsne hrane koja podstiče bolesti, ješćete posnu hranu koja podstiče bolesti. Zato je preporuka da ako već postite onda to uradite kako treba, ne plašite se osećaja gladi i ne zaboravite da je sitost dovela čoveka do bolesti.

Post nije dijeta već sredstvo za uzdizanje duha.

Često puta ćete od onih koji ne vole baš da poste čuti komentare poput: “ja ne moram da postim, nisam debeo” ili “možeš jesti sve, samo umereno, i onda nema potrebe za postom. Umerenost, to je zakon”. Ovakve izjave obično dolaze od ljudi koji uopšte ne razumeju problematiku posta i post uglavnom shvataju kao telesnu dijetu. Pa čak i da bude samo dijeta, opet ne bi bili u pravu.

Mnogo bitniji efekat posta jeste onaj sa aspekta duhovnog preporoda čoveka. Ovi zdravstveni benefiti posne ishrane više nisu samo priče religioznog dela zajednice. U novije vreme sve su češće poruke naučnog sveta gde se u brojnim studijama dokazuje ovo korisno svojstvo posta. Nešto više o tome pogledajte u priloženom dokumentarcu.

Vera i verski post su prevashodno usmereni na jačanje vašeg duha a što se tiče tela, priča bi mogla da se objasni i ovako:

Zdravlje je sporedni efekat posta – kako post pomaže zdravlju?

Ceo proces stvaranja i postojanja u svemiru oslanja se na dve suprostavljene sile akcije i reakcije. Odlika života je da se te dve sile nalaze u stalnoj smeni, kretanju i dinamici (dan-noć, leto-zima, plus-minus, udah-izdah itd.). Ako bi ovu dinamiku pogledali na ekg ekranu, to bi bila ona linija koja stalno ide gore-dole, dok bi nepromenjivo stanje, u jednoj od krajnjosti bila smrt ili ravna linija. Svaki vaš udah priziva i izdah, svaka vaša aktivnost priziva odmor….

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021 god.

Post by Peace »

Hafiz Spahić uoči ramazana: Pouzdajmo se u Boga, on je naš jedini zaštitnik

Hafiz Ismet ef. Spahić (82), nekadašnji naibu-reis, odnosno zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, bivši profesor i direktor Gazi-Husrev-begove medrese i dugogodišnji glavni imam Gazi Husrev-begove džamije, koji penzionerske dane provodi u svome domu Sarajevu, ali se posljednjih godina rjeđe pojavljuje u javnosti, ovogodišnji ramazan dočekuje u posebnim okolnostima.

Naime, s početkom ovog ramazana navršit će se ujedno i 30 godina od početka opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu, a to su posebno teški dani za hafiza Spahića. Te prve godine opsade i agresije u masakru koji se desio na Baščaršiji, u ulici Halači kod broja 5, među ukupno osam osoba, poginule su tri kćerke i unučica hafiza Ismeta: Meliha (1961), Mahira (1966) i Almasa (1971) i sedmogodišnja Esma (7).

Nešto ranije umrla je i supruga hafiza Spahića. Božjim određenjem i milošću, valjda kako ne bi dočekala tu tešku tragediju.

Unatoč teškoj tragediji, hafiz Spahić je u nadahnutom govoru na dženazi najmilijih rekao:

„Govorio si, hafize, ne žalimo krv za odbranu napadnute nam domovine. Allah te stavio na iskušenje. Elhamdulillah“.

Kako je svojevremeno kazao, nema dana da se ne sjeti svoje djece. Uči Fatihu, suru Ja'sin.

Snaga vjere hafiza Spahića, njegovi nadahnuti govori i hutbe, nikoga nisu ostavljali ravnodušnim.

Uoči nastušajućeg ramazana, za Radiosarajevo.ba kaže:

„Ramazan je jedna veličanstvena prilika. To je jedini ibadet kad čovjek spava, a da ibadet čini. Postač kad spava ibadet čini. Kad šuti tespih (slavljenje Boga) čini. Djela mu se umnogostručuju. Ako da, da tako kažemo, jednu marku, dobit će do 700 maraka nagrade kod dragog Boga. To je ramazan! On se ne može ničim zamijeniti. Nema opravdanja za čovjek koji je zdrav, kod kuće, a da ga ne posti. Ne može se naći opravdanje. Jer ramazan je farz kojeg čovjek, vjernik treba da izvrši“, priča za Radiosarajevo.ba hafiz Spahić u osvit još jednog ramazana.
Govoreći o brojnim iskušenjima pred kojima se danas nalazimo, od pandemije do straha od rata i oskudice, čovjek koji je preživio veliku porodičnu tragediju, svojim porukama ohrabruje:

„Da vam kažem jedan hadis: „Čudna je stvar vjernika. Svaka stvar njemu je dobra. Stripi se pa mu bude dobro…“ Mi moramo ovo podnijeti, strpiti se. Za to ćemo imati nagradu kod Boga za ovo svoje strpljenje i podnošenja ovakvih stvari kao što su i ova aktuelna iskušenja s kojima se suočavamo“.

Jer, kako veli, iskušenja su vezana za vjernika.

„Što je veći vjernik sve mu Allah dž. š. više iskušenja daje. Jer, kako naš narod kaže:

„Niko slabo magare ne tovari mnogo, samo na jako“. Na vjernika Allah dž.š. šalje iskušenja da vidi kako će to podnijeti. Da bi ga poslije obilato nagradio. Međutim, normalno je da naši ljudi moraju biti svjesni toga, ove situacije koja je vrlo teška i opasna. Strpiti se i pouzdati se u Boga. Bog je naš jedini zaštitnik i pomagač, nemamo drugoga“
, rekao je hafiz Spahić, osvrćući se ukratko i na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga je njegova poruka ljudima, posebno vjernicima uoči nastupajućeg mjeseca ramazana.

„Pouzdajmo se u Boga i molimo ga da nas zaštiti i sačuva belaja“.

User avatar
kreja
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 345
Posts: 2770
Joined: Wed Jun 30, 2021 7:06 am
Contact:

Re: Ramazan 2021/2022 god.

Post by kreja »

Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Ramazan 2021/2022 god.

Post by Peace »

Nepoznati dobročinitelji svake noći u džamiji u BiH ostave poklone djeci

Hafiz Nedim Botić redovno na svom Facebook profilu objavljuje poruke i snimke i na svoj način iz primjera vlastitog života, ali i okoline podstiče sve na razmišljanje.

Jedan divan primjer dobra u ramazanu, koji je oduševio mnoge, objavio je hafiz na svom profilu.

Molim vas, efendija, podijelite ovo djeci na teraviji ili u mektebu…’ - nepoznati dobročinitelji svake noći u džematu Zdena (MIZ Sanski Most) ostave za djecu slastica u džamijskom hodniku, ili u njihovu obuću ubace po markicu da ih "žulja" kad budu izlazili sa teravije.

Sinoć su ponovo Senad ef. Omiću ostavili poklon pred džamijskim vratima da počasti mališane. Sve to da im dolasci u džamiju budu draži i slađi... Divan primjer, zaista. Hvala dobročiniteljima, neka ih Uzvišeni obilato nagradi", napisao je hafiz Botić.

Post Reply