Voće
Re: Voće
Kod nas je jabuka 2KM. Ali, dođe ti na isto. Jer ako je kod nas plaća prosjek 1000KM, jabuka je 0.2% naše plaće. Kod vas je prosjek oko 2600EUR, pa vaših 6EUR za jabuke dođe 0.23% plaće.
A zamisli kako je onima koji prodaju te jabuke u marketima sa plaćom od 500KM, 0,4% plaće moraju dati za jabuke
Re: Voće
kod mene su..na snizenju.. pola kg/ $1,99. inace prosjek ~~~..pola kg/ $2,50. vidjela sam i $ 4,50
. ja jedem. pola jabuke svaki dan kao i pola banane. to je sve.. dovoljno mi.. nekada narandzu...
.............................................................................................
Re: Voće
Nisam znala gdje, pa ću ovdje... Pod,, voće,,
Dobila sam 4 kg šljiva, pa sam jučer radila džem od njih. Pekla (kuhala) sam u rerni, dodala, jako malo, smeđeg šećera i na kraju par listića svježeg bosiljka.
Fin je
Dobila sam 4 kg šljiva, pa sam jučer radila džem od njih. Pekla (kuhala) sam u rerni, dodala, jako malo, smeđeg šećera i na kraju par listića svježeg bosiljka.
Fin je
2
2
Re: Voće
Ja,zapravo više volim ,pekmez od žutih šljiva,onih od kojih se kuha rakija
Malo teže ga je napraviti...Prvo se kratko kuhaju u sokovniku, pa se onda to propasira...da bi se košpe odstranile
I onda se kuha
Meni je super jer ima malo kiselkast okus a to mi je odlično na vruće palačinke ili kiflice s njim napraviti
I njega ću ovih dana,par teglica skuhati
1
1
Re: Voće
moj kraj,gdje sam odrastao,poznat je bas po tome
stara tradicija,od tog su nekad ljudi prezivljavali
mnogo je voca
susili smo smokve,i u jesen bi ih malo doradili
pisao sam o tome ovde...mislim
jako bi bile skupe na pijaci
stara tradicija,od tog su nekad ljudi prezivljavali
mnogo je voca
susili smo smokve,i u jesen bi ih malo doradili
pisao sam o tome ovde...mislim
jako bi bile skupe na pijaci
Re: Voće
Kao dijete cesto sam nailazila ( bila sam na vise mjesta Jugoslavije) na dud (crni i bijeli). Bilo mi je to jedno od najljepsih vrsta voca. Posebno sam voljela crni. Mi djeca bili bi crni od njega. Svi su znali gdje smo isli,
Bijeli dud
Bijeli dud (lat. Morus alba) je najpoznatiji kao dud s najviše podvrsta. Iako zaista postoji mnogo bijeloplodnih sorti, većina ima zrelo voće koje je ružičaste do crne boje. Bijeli plodovi razlikuju se od tamnoplodnog po okusu koji podsjeća na lubenicu. Sorte Morus alba općenito se opisuju kao "slatke", dok se sorte i hibridi smatraju više "aromatičnima". Najbolje raste na područjima s najmanje 4 sata punog sunca dnevno. Bolje podnosi slabija i suha tla od sorte Morus rubra i uzgojena odrasla biljka nema potrebu za stalnom gnojidbom i njegom.
Crveni dud
Crveni dud (lat. Morus rubra) bolje podnosi sunčana i vruća područja od bijelog duda i prinos voća ovisi o količini sunčeve svjetlosti. Preferira vlažno tlo bogato organskim sastojcima, ali uspijeva i na suhim vrstama tla. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, ali čiste vrste su danas rijetke. Stabla obično daju plodove pojedinačno duž grane i često se jedu još dok su žarko crvene boje (prije nego što postanu crvenkasto-crni), jer u toj fazi ima ugodan trpki okus.
crfni dud
Crni dud (lat. Morus nigra) jedinstven je među dudovima po tome što je vrlo poliploidan (umjesto 14 para kromosoma, on ima 22 identična para). Visoko poliploidne vrste poput Morus nigre mogu biti otpornije na stvaranje novih sorti, jer čak i kad se dogodi mutacija u jednom kromosomu, ona se nadopunjava biološkim kromosomima zbog čega i postoji manje razlika između podvrsta. Bolje podnosi alkalno tlo od ostalih dudova. Preferira mediteransku klimu i najsporije je rastuća vrsta dudova čime je ujedno i najdugovječnija. Općenito se smatra da ima najukusnije voće.
Bijeli dud
Bijeli dud (lat. Morus alba) je najpoznatiji kao dud s najviše podvrsta. Iako zaista postoji mnogo bijeloplodnih sorti, većina ima zrelo voće koje je ružičaste do crne boje. Bijeli plodovi razlikuju se od tamnoplodnog po okusu koji podsjeća na lubenicu. Sorte Morus alba općenito se opisuju kao "slatke", dok se sorte i hibridi smatraju više "aromatičnima". Najbolje raste na područjima s najmanje 4 sata punog sunca dnevno. Bolje podnosi slabija i suha tla od sorte Morus rubra i uzgojena odrasla biljka nema potrebu za stalnom gnojidbom i njegom.
Crveni dud
Crveni dud (lat. Morus rubra) bolje podnosi sunčana i vruća područja od bijelog duda i prinos voća ovisi o količini sunčeve svjetlosti. Preferira vlažno tlo bogato organskim sastojcima, ali uspijeva i na suhim vrstama tla. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, ali čiste vrste su danas rijetke. Stabla obično daju plodove pojedinačno duž grane i često se jedu još dok su žarko crvene boje (prije nego što postanu crvenkasto-crni), jer u toj fazi ima ugodan trpki okus.
crfni dud
Crni dud (lat. Morus nigra) jedinstven je među dudovima po tome što je vrlo poliploidan (umjesto 14 para kromosoma, on ima 22 identična para). Visoko poliploidne vrste poput Morus nigre mogu biti otpornije na stvaranje novih sorti, jer čak i kad se dogodi mutacija u jednom kromosomu, ona se nadopunjava biološkim kromosomima zbog čega i postoji manje razlika između podvrsta. Bolje podnosi alkalno tlo od ostalih dudova. Preferira mediteransku klimu i najsporije je rastuća vrsta dudova čime je ujedno i najdugovječnija. Općenito se smatra da ima najukusnije voće.
1
1
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Voće
Preskupe su suhe smokve i danas.
A ovo grozdze imali ljudi u mom komsiluku.
Obicno bi ispod bio neki sto gdje bi se sjedili, ma ljepota bila.
Re: Voće
Neki dan , kupih smrznute jagode. organske. meni super... svjeze. rijetko da dobre nadjem...
.. suve kajsije .. odlicne...
smokve, izbjegavam. . ne volim 'koshcice'..
.. suve kajsije .. odlicne...
smokve, izbjegavam. . ne volim 'koshcice'..
.............................................................................................
Re: Voće
Nar, šipak, mogranj, Granatapfel ili pommes granat, lat. Punica granatum, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu.
Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama.
Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.
Iznimno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje.
Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav.
Sastav i ljekovitost nara
Nar je odličan izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.
Sto miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C
Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze.
Klinička istraživanja pokazuju da tvari koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Smanjuju kolesterol i tlak te ubrzavaju otapanje naslaga u žilama nastalih od ateroskleroze.
Punicalagini su i glavni izvor antioksidativnog djelovanja nara.
Uz korist za srce i krvne žile, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora.
Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače.
Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.
Koristi soka od nara:
smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka
štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti
jača imunitet
čuva zdravlje zuba
uništava e.coli i stafilokoke
usporava starenje
čuva zdravlje srca i krvnih žila
poboljšava erektilnu funkciju
podiže kvalitetu spermija
Ulje nara
Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo te se može primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe.
Ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna svojstva.
Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.
Bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.
Njegovi sastojci punicična i elagična kiselina liječe, zacjeljuju i hidratiziraju suhu, popucalu, umornu i iritiranu kožu.
Vraćaju elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima.
Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida.
Ulje nara može se koristiti lokalno, oralno i za masažu.
Kao sredstvo za njegu kože obično se miješa s drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osjećaj na koži.
Od njega se izrađuju sapuni, masažna ulja, luksuzna kozmetika za lice i drugi proizvodi za ljepotu.
Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama.
Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.
Iznimno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje.
Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav.
Sastav i ljekovitost nara
Nar je odličan izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.
Sto miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C
Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze.
Klinička istraživanja pokazuju da tvari koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Smanjuju kolesterol i tlak te ubrzavaju otapanje naslaga u žilama nastalih od ateroskleroze.
Punicalagini su i glavni izvor antioksidativnog djelovanja nara.
Uz korist za srce i krvne žile, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora.
Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače.
Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.
Koristi soka od nara:
smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka
štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti
jača imunitet
čuva zdravlje zuba
uništava e.coli i stafilokoke
usporava starenje
čuva zdravlje srca i krvnih žila
poboljšava erektilnu funkciju
podiže kvalitetu spermija
Ulje nara
Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo te se može primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe.
Ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna svojstva.
Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.
Bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.
Njegovi sastojci punicična i elagična kiselina liječe, zacjeljuju i hidratiziraju suhu, popucalu, umornu i iritiranu kožu.
Vraćaju elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima.
Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida.
Ulje nara može se koristiti lokalno, oralno i za masažu.
Kao sredstvo za njegu kože obično se miješa s drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osjećaj na koži.
Od njega se izrađuju sapuni, masažna ulja, luksuzna kozmetika za lice i drugi proizvodi za ljepotu.
Neki izvori tvrde da Eva nije dala Adamu jabuku nego nar, a u grčkoj mitologiji pripisan je Hadesu, bogu podzemlja. Također je zapisano da je sa tom voćkom započeo trojanski rat, jer je Paris poklonivši Afroditi nar, zaustavio svađu između nje, Here i Athene, da koja je ljepša od njih. Afrodita zahvalnost svoju pokazala je na način, da mu dozvoli da otme Helenu, najljepšu ženu na svijetu i suprugu kralja Melanona.
Španjolski grad Granada je dobio po njemu ime, a več stolječima se njegovim sokom i korom u orijentu bojaju tepisi, a u Indiji vuna.
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Voće
Nisam ga okusila od djetinjstva, čak se i ne sjećam kada sam uopšte vidjela stablo duda.
Kao da su nestali sa ovih prostora