Rat Azerbejdžana i Armenije

Društvene teme i dešavanja van Bosne i Hercegovine
User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 941
Posts: 1407
Joined: Wed Apr 15, 2020 11:57 am
Location: Na konju

Re: Rat Azerbejdžana i Armenije

Post by Vjetar »

Ev', ne tako dug, osvrt na dešavanja tamo, za neupućeneSlika prva, rujan 1991.: ruski lider Boris Jeljcin, zapomažući da sovjetska centrala na čelu s Mihailom Gorbačovom ne radi ništa, dolazi u Gorski Karabah postići mir u konfliktu koji New York Times sutradan naziva “najžešćim i najduljim građanskim ratom u SSSR-u”. Iste novine prenose riječi Armenca koji je pet sati čekao da bi vidio čovjeka-simbola novostečene i otad odbačene slobode u Rusiji: “On želi zaustaviti krvoproliće, ali nema tu moć”.

Slika druga, Zagreb, lipanj 2019.: šahovski velemajstori Armenac Levon Aronjan i Azer Šahrijar Mamedjarov remiziraju na Croatia Grand Chess Touru. Azer prije kraja partije ima kraljicu, ali Armenac je u boljoj poziciji, a ruska legenda Gari Kasparov nakon partije govori da je Aronjan morao “žestoko raditi da ne pobijedi”. Godinu dana kasnije, armenski šahist na Twitteru piše da su njegovi preci iz Gorskog Karabaha te da se njegov narod “uvijek ponosno branio, pa će se tako braniti i sada”. Mamedjarov pak na Facebooku objavljuje: “Karabah je Azerbajdžan”. Slika treća, srpanj 2020.: nakon sukoba na granici između Armenije i Azerbajdžana, ljutiti Azeri u Bakuu upadaju u parlament i viču: “Želimo rat!”, “Tražimo mobilizaciju!”. Dvije države zaratile su dva mjeseca kasnije. Nepomirljivi, vječni, nerazrješivi sukob između Armenije i Azerbajdžana oko Gorskog Karabaha i okolnih područja jedan je od “najtvrdoglavijih” konflikata na svijetu, a ponovno se razbuktao prošle nedjelje kada su snage Azerbajdžana krenule u akciju. Sukob se vodi oko teritorija koji je samo zbog rata postao poznat praktički u cijelom svijetu, a radi se o oko 12 tisuća četvornih kilometara teritorija koji Ujedinjeni narodi (UN) i sve vlade priznaju kao dio Azerbajdžana, ali u kojem žive gotovo samo Armenci, njih oko 150 tisuća. Sam Gorski Karabah manji je od ukupnog područja koje Armenci kontroliraju, a radi se o planinskim, teško prohodnim krajevima, pa se i ratne operacije moraju tomu prilagoditi. U posljednjim danima SSSR-a, oko 20 posto građana Gorskog Karabaha činili su etnički Azeri, ali su oni većinom izbjegli ili su protjerani, a u Azerbajdžanu, jednako tako, više nema Armenaca. Nakon nekoliko godina rata, 1994. potpisano je primirje te je nastao status quo. Armenija je postigla što je htjela – etnički čist, kompaktan teritorij na tlu susjedne zemlje. Rat službenim priopćenjima Sukobi 2020. obilježeni su dezinformacijama. Kao što piše novinar Al Jazeere, to je rat koji se većinom gleda kroz prizmu službenih priopćenja ministarstava Azerbajdžana i Armenije jer je i novinarima koji su u blizini tog teritorija (on je u susjednoj Gruziji) teško doći cestama na to područje jer su u katastrofalnom stanju, iako nešto bolje nego 2016., u vrijeme posljednjih sukoba. Novinari najutjecajnijih svjetskih medija ne mogu pak masovno pohrliti zrakoplovima u Baku ili Erevan zbog pandemije.

U trenutku pisanja ovog teksta bilo je potvrđeno gotovo dvjesto mrtvih vojnika i civila, a obje strane daju ogromne i znatno pretjerane brojke uništene tehnike i ubijenih te ranjenih vojnika suprotne strane. I dok snimke iz 1990-ih kada su vođene najžešće bitke pokazuju ratnike, često seljake, kako naoružani kalašnjikovima na teškom terenu polažu svoje živote, danas rat uključuje tenkove, dronove, avione i artiljeriju. Naravno, ponovno i vojnike i civile koji za obranu domovine gube život. U posljednjoj eskalaciji rata 2016. Azeri su osvojili dio teritorija u četiri dana ratovanja, ali nisu uspjeli postići vojnu pobjedu nad “okupatorom”, kako zovu armensku stranu (i UN je više puta pozvao armenske snage na “prekid okupacije susjedne države”). Od 1988. kada je rat počeo poginulo je čak 30 tisuća ljudi. Ovaj put Azeri, nošeni snažnim osjećajem poniženosti i viktimizacije zbog poraza devedesetih, najavljuju oslobođenje cijelog teritorija. U ovom krugu rata do svjetske javnosti stižu i neke pomalo bizarne vijesti: od toga da se u političko lobiranje uključila i Kim Kardashian koja je podrijetlom iz Armenije, preko vijesti da je kapetan armenske nogometne reprezentacije Varazdat Harojan odbio transfer u Grčku kako bi otišao u rat, pa do togada je bivši armenski predsjednik Robert Koharjan, koji je u zemlji optužen za korupciju i rušenje poretka, otišao u Gorski Karabah, kojem je zapravo bio predsjednik u 1990-ima, kako bi pomogao u borbi za nezavisnost. Dvije države različite su veličine: Azera je znatno više od Armenaca (deset prema tri milijuna) i imaju nešto veći BDP po stanovniku (4700 prema 4200 dolara), ali su ukupno ipak nešto bogatiji nego što pokazuju te brojke. Armenci su kršćani, a ta je zemlja 301. godine prva na svijetu prihvatila kršćanstvo kao svoju religiju. S druge strane, Azeri su muslimani šijiti čime su bliski susjednom Iranu. Vrhovni vjerski i državni vođa u Teheranu, Ali Hamenei, po ocu je azerskih korijena. Azerbajdžan čvrstom rukom vodi Ilham Alijev koji je 2003. naslijedio svoga oca, dok je na čelu armenske vlade demokratskiji premijer i žestoki nacionalist Nikol Pašinjan. Kako je prije četiri godine pisao magazin Foreign Affairs, Azeri ozbiljno ulažu u oružje. Prije pet godina, ta je zemlja bila drugi uvoznik oružja u Europi, a najviše oružja doprema iz Rusije, no u posljednje vrijeme partneri su joj i Izrael te Turska. Naftni bum omogućio je zemlji 30 puta veći vojni proračun 2015. nego 2000. godine. Također, od 2011. Azerbajdžan ima veći vojni budžet i od ukupnog proračuna Armenije. Iako se ne može mjeriti po ukupno uloženim sredstvima, i Armenija naveliko uvozi rusko naoružanje.

Rat, na sreću i na žalost, ima i širu međunarodnu i geopolitičku dimenziju. Na sreću zato što utjecajne vlade mogu intervenirati i pozvati strane u sukobu na umirivanje, što neke i čine. A na žalost zato što rat prijeti da se prelije i na zemlje u okruženju. Na stranu Azera čvrsto je stala Ankara, koju je Armenija optužila da izravno sudjeluje u ratu te da je čak turski ratni zrakoplov srušio jedan njihov. Turska i Azerbajdžan nazvali su te tvrdnje “jeftinom propagandom”. No, isto su se tako pojavili i navodi, koje su obradili najutjecajniji svjetski mediji poput agencije Reuters, BBC-ja te Guardiana, koji govore da je Turska unovačila Sirijce koji se u građanskom ratu bore protiv vlade Bashara al-Assada da dođu ratovati u Azerbajdžan. Turska strana odbacuje te navode, a i neki analitičari u razgovoru za dobro obaviješteni Radio slobodnu Europu (RSE) doveli su u pitanje želju sunita iz Sirije da pomažu šijitima Azerima. Drugi pak vjeruju da se dogodilo upravo to. Prava će se uloga Turske zasigurno još proučavati. Ankara i Erevan inače uopće nemaju diplomatske odnose, a u Armeniji Turcima najviše zamjeraju odbijanje priznavanja genocida koji je vlada Osmanskog Carstva počinila nad Armencima u vrijeme i neposredno nakon Prvog svjetskog rata. S druge strane, francuski se predsjednik Emmanuel Macron, kao tradicionalno najglasniji Europljanin u takvim situacijama, zauzeo većinom za armensku stranu te lidera Turske Recepa Tayyipa Erdoğana prozvao zbog ratnohuškačke retorike. Dvojica su predsjednika u dugotrajnom sukobu, između ostalog i zbog istočnog Sredozemlja, odnosno turskih želja za iskorištavanje energenata na koje pravo polaže Grčka, saveznica Pariza.
vecernji.hr

User avatar
gripen
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions: 296
Posts: 704
Joined: Fri May 01, 2020 5:02 pm

Re: Rat Azerbejdžana i Armenije

Post by gripen »

drug moj,na zapadu je zakon dupli moral
pa ti kako hos ...

User avatar
blackadder
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 268
Posts: 417
Joined: Sat Apr 18, 2020 4:24 pm

Re: Rat Azerbejdžana i Armenije

Post by blackadder »

Raj za velike sile za podkusurivanje preko tuđih leđa...
1
1 Image

User avatar
Kamilica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 879
Posts: 1602
Joined: Sun Apr 19, 2020 12:15 pm

Re: Rat Azerbejdžana i Armenije

Post by Kamilica »

Sukobi bili i ranije i ništa se nije riješilo. Ne vjerujem da će i sada. Samo će biti više stradalih, nažalost.
Ne bojim se ljudi. Bojim se njihovih pravih lica onda kada njihove maske zavolim.

User avatar
Kuduz
Član
Član
Reactions: 36
Posts: 77
Joined: Thu Jun 04, 2020 11:07 pm

Re: Rat Azerbejdžana i Armenije

Post by Kuduz »

blackadder wrote:
Fri Oct 09, 2020 8:03 pm
Raj za velike sile za podkusurivanje preko tuđih leđa...
Jedino Amerima ne daju da prste umoce

User avatar
gripen
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions: 296
Posts: 704
Joined: Fri May 01, 2020 5:02 pm

Re: Rat Azerbejdžana i Armenije

Post by gripen »

Kamilica wrote:
Sun Oct 11, 2020 7:21 pm
Sukobi bili i ranije i ništa se nije riješilo. Ne vjerujem da će i sada. Samo će biti više stradalih, nažalost.
Sve su prilike da si u pravu.
Opet ce obican narod ginut,za dogledno vrjeme.
1
1 Image

User avatar
laganini
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions: 154
Posts: 894
Joined: Tue Aug 04, 2020 11:11 pm

Re: Rat Azerbejdžana i Armenije

Post by laganini »

Skitnica wrote:
Tue Oct 06, 2020 9:46 am
Poznato je da su svi ratovi bili radost jednima,a žalost drugima. Žalosno.
..malo ih je oni kojima je radost u ratu svi gube...samo neko više a neko manje.. :((

User avatar
Mina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions: 457
Posts: 930
Joined: Thu Apr 30, 2020 6:36 pm

Re: Rat Azerbejdžana i Armenije

Post by Mina »

Šta gube oni koji sve dobiju ratom? A ništa nisu imali :D Profitera je uvijek bilo, što malih, što velikih. U ratovima uvijek nevini najviše ispaštaju.
1
1 Image

User avatar
laganini
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions: 154
Posts: 894
Joined: Tue Aug 04, 2020 11:11 pm

Re: Rat Azerbejdžana i Armenije

Post by laganini »

Mina wrote:
Mon Oct 19, 2020 10:54 pm
Šta gube oni koji sve dobiju ratom? A ništa nisu imali :D Profitera je uvijek bilo, što malih, što velikih. U ratovima uvijek nevini najviše ispaštaju.
..a da i u šahu prvo strada pješadija.. :aaww

User avatar
blackadder
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 268
Posts: 417
Joined: Sat Apr 18, 2020 4:24 pm

Re: Rat Azerbejdžana i Armenije

Post by blackadder »

Nakon osvajanja glavnih gradova u Nagorno Karabahu od strane Azerbejdžana, uz posredovanje Rusije potpisan prekid sukoba. U Azerbejdžanu slave, u Armeniji protesti i sukobi na ulicama glavnog grada. Ruske snage će napraviti tampon zonu između Nagorno Karabaha i Armenije.
:kaafa

Post Reply