Povrće čine kultivirane i neke samonikle biljke ili njihovi dijelovi namijenjeni prehrani ljudi. U povrće spadaju različite biljke, koje se upotrebljavaju u prehrani, bilo svježe (u salati) ili termički obrađene ili konzervirane. Ovisno od vrste za prehranu, upotrebljavaju se cijele biljke ili samo pojedini dijelovi (korijen, stabljika ili listovi).
Uobičajena je gospodarska podjela povrća na više skupina:
lisnato (kupus, špinat, kelj, blitva...)
korjenasto (krumpir, mrkva, peršin, celer, repa, ...)
lukovičasto (sve vrste luka i češnjaka)
cvjetno (cvjetača, brokula, artičoka, ...)
plodno povrće (paprika, krastavac, tikva, patlidžan, mahune, grašak...)
🫛🫑🌶
..Sta konzumirate i u kojoj kolicini?
. pred vecheru.. dok se priprema. gricnem mrkvu. . svako veche.. malo kuvana u mikrovalnoj ..ohladjena u ledenoj vodi..