ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Teme za sladokusce, hrana, priprema hrane, recepti i slično
User avatar
Osman
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 275
Posts: 472
Registered for: 8 months

ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Vjetar: napomena - Temu je pokrenula dezire
Ali, obzirom da sam u temu ubacio Osmanov post sa druge teme, koji je od ranije, ispred je posta od dezire.
:)

dezire wrote:
Fri Aug 07, 2020 10:52 pm
Jako me zanima zdrava ishrana :)
Pogotovo od voća i povrća ,koje nam je na dohvat ruke,svakodnevno a sezona mu brzo prođe
Pa ,evo ova tema za recepte i savjete kako spremiti i sačuvati,da nam što duže traje a da ne koristimo
nikakve konzervanse i po mogućnosti bez dodataka šećera.

Spremala sam, sad, džemove od borovnica,malina,ribizla (od svega po 2-3 teglice),bez dodataka šećera
i konzervansa. Zasladila sam samo sa malo meda.
Sviđa mi se ovo,za sok i pekmez od jabuka,što je @ Osman pisao ,pa ću probati i to napraviti.

Sad će jabuke, samo što nisu. Pravim žećku za sok od jabuka. Namjeravam nacijediti i pasterizirati bar 300 litara.

Image
3
3 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1154
Posts: 1885
Registered for: 10 months
Location: Na konju

Re: Ostavite poruku

Post by Vjetar »

Osman wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:09 pm
Pravim žećku za sok od jabuka.
Presa?

User avatar
Osman
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 275
Posts: 472
Registered for: 8 months

Re: Ostavite poruku

Post by Osman »

Vjetar wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:10 pm
Osman wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:09 pm
Pravim žećku za sok od jabuka.
Presa?
Tako je. Sameljem jabuke na isprobano pravilnu granulaciju, ni presitno ni prekrupno, onda to stavim u presu i cijedim.

Onda procijedim dobiveni sok kroz gusto platno, zagrijem ga do 75 stepeni celzijusa, istovremeno u rerni zagrijem staklene boce na istu temperaturu i onda sipam tako vreli sok u vrele boce.

Boce su sa širokim grlom, zavrnem čep i pune boce zamotam u deke da se što sporije ohlade.

Tako pakovan sok zadrži svježinu i okus najmanje 9 mjeseci. Prema mojim iskustvima, nakon 7-9 mjeseci počne mijenjati okus, ali je i dalje upotrebljiv.

Naravno, svaku jabuku treba oprati i pregledati da li je oštećena, natruhla itd. Koriste se samo čiste i zdrave jabuke.
2
2 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1154
Posts: 1885
Registered for: 10 months
Location: Na konju

Re: Ostavite poruku

Post by Vjetar »

I ništa ne dodaš? To zvuči dobro

User avatar
Osman
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 275
Posts: 472
Registered for: 8 months

Re: Ostavite poruku

Post by Osman »

Vjetar wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:43 pm
I ništa ne dodaš? To zvuči dobro
Ništa ne dodajem, nikakav konzervans, čista priroda.

Najbolji sok je od kiselih jabuka. Od slatkih pravim pekmez.

Ima jedna posebna sorta jabuke. Autohtona bosanska sorta, u nekim krajevima poznata kao "pekmezuša". Ta jabuka daje izuzetno gust sok, tamne boje. Od tog soka se dobiju dobre količine pekmeza.

Ali, ima jedna zvrčka sa tim jabukama. One rađaju svake druge godine. Voćari kažu da se stablo na taj način štiti od prekomjernog iscrpljivanja. Te jabuke rađaju po 100 godina pa i više. Jabuka za više generacija.

Imam takve dvije u dvorištu. Srećom, rađanje im se ne poklapa, pa tako jedna rodi ove godine, a druga će roditi sljedeće. Kad zasadiš tu jabuku, na prvi rod čekaš 15 godina. Tek nakon 15 godina počne rađati.
1
1 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
dezire
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 1004
Posts: 1924
Registered for: 9 months

Re: Ostavite poruku

Post by dezire »

Osman wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:39 pm

Tako je. Sameljem jabuke na isprobano pravilnu granulaciju, ni presitno ni prekrupno, onda to stavim u presu i cijedim.

Onda procijedim dobiveni sok kroz gusto platno, zagrijem ga do 75 stepeni celzijusa, istovremeno u rerni zagrijem staklene boce na istu temperaturu i onda sipam tako vreli sok u vrele boce.

Boce su sa širokim grlom, zavrnem čep i pune boce zamotam u deke da se što sporije ohlade.

Tako pakovan sok zadrži svježinu i okus najmanje 9 mjeseci. Prema mojim iskustvima, nakon 7-9 mjeseci počne mijenjati okus, ali je i dalje upotrebljiv.

Naravno, svaku jabuku treba oprati i pregledati da li je oštećena, natruhla itd. Koriste se samo čiste i zdrave jabuke.
Sviđa mi se to :)
Je li to bistri ili gusti sok od jabuka?

User avatar
Osman
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 275
Posts: 472
Registered for: 8 months

Re: Ostavite poruku

Post by Osman »

dezire wrote:
Fri Aug 07, 2020 10:27 pm
Osman wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:39 pm

Tako je. Sameljem jabuke na isprobano pravilnu granulaciju, ni presitno ni prekrupno, onda to stavim u presu i cijedim.

Onda procijedim dobiveni sok kroz gusto platno, zagrijem ga do 75 stepeni celzijusa, istovremeno u rerni zagrijem staklene boce na istu temperaturu i onda sipam tako vreli sok u vrele boce.

Boce su sa širokim grlom, zavrnem čep i pune boce zamotam u deke da se što sporije ohlade.

Tako pakovan sok zadrži svježinu i okus najmanje 9 mjeseci. Prema mojim iskustvima, nakon 7-9 mjeseci počne mijenjati okus, ali je i dalje upotrebljiv.

Naravno, svaku jabuku treba oprati i pregledati da li je oštećena, natruhla itd. Koriste se samo čiste i zdrave jabuke.
Sviđa mi se to :)
Je li to bistri ili gusti sok od jabuka?
Bistri sok dobiven cijeđenjem jabuka pod presom.
1
1 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
dezire
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 1004
Posts: 1924
Registered for: 9 months

ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by dezire »

Jako me zanima zdrava ishrana :)
Pogotovo od voća i povrća ,koje nam je na dohvat ruke,svakodnevno a sezona mu brzo prođe
Pa ,evo ova tema za recepte i savjete kako spremiti i sačuvati,da nam što duže traje a da ne koristimo
nikakve konzervanse i po mogućnosti bez dodataka šećera.

Spremala sam, sad, džemove od borovnica,malina,ribizla (od svega po 2-3 teglice),bez dodataka šećera
i konzervansa. Zasladila sam samo sa malo meda.
Sviđa mi se ovo,za sok i pekmez od jabuka,što je @ Osman pisao ,pa ću probati i to napraviti.

User avatar
Osman
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 275
Posts: 472
Registered for: 8 months

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Kad stignem, pisat ću kako uzgajam povrće u naročitim plastičnim posudama. Posude ne punim zemljom nego ih punim kompostom koji sam proizvodim od bio otpada.

Ako vas bude zanimalo, pisat ću i o pravilnom procesu proizvodnje kvalitetnog komposta koji je bolji od svake zemlje, pa i od šumskog humusa.

U tim posudama, čak i vi jadnici u stanovima možete ponešto uzgojiti na balkonu. Ako ništa drugo, možete uzgojiti začinsko bilje u običnim saksijama. Vrlo jednostavno i sto posto ekološki čisto.
3
3 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
dezire
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 1004
Posts: 1924
Registered for: 9 months

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by dezire »

Samo ti piši :) zanima me sve to :W
A i mi ,,jadnici u stanovima,, :hahah ,imamo na balkonima začinsko bilje (i pokoji paradajz)
I,prerađujemo bio otpad,naravno u jako malim količinama.

Ono,baš me zanima ,ta prerada,na jedan zdrav način
Jer,gledam,ljudi bacaju jabuke,ne znaju šta bih s njima. Ono,imaju 2-3 u dvorištu a neda im se to raditi
Ugl.čujem ,,kad mi se nešto jede,odem i kupim u dućan,, :fpalm
Meni se da raditi,jer sve što napravim,netko traži da kupi :hahah
A vidim da mogu doći do sirovina jako jeftino,neki čak nude i besplatno,samo da im se to makne iz dvorišta :doh
Osim toga,uživam u tome,smiruje me :D

User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1154
Posts: 1885
Registered for: 10 months
Location: Na konju

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Vjetar »

Osman wrote:
Fri Aug 07, 2020 11:33 pm
Kad stignem, pisat ću kako uzgajam povrće u naročitim plastičnim posudama. Posude ne punim zemljom nego ih punim kompostom koji sam proizvodim od bio otpada.

Ako vas bude zanimalo, pisat ću i o pravilnom procesu proizvodnje kvalitetnog komposta koji je bolji od svake zemlje, pa i od šumskog humusa.

U tim posudama, čak i vi jadnici u stanovima možete ponešto uzgojiti na balkonu. Ako ništa drugo, možete uzgojiti začinsko bilje u običnim saksijama. Vrlo jednostavno i sto posto ekološki čisto.
I mene to zanima. Iskreno, neću to što naučim biti u prilici praktično primjeniti vjerovatno još dugo vremena, ali planiram kad se stvore uvjeti preseliti se negdje gdje bih mogao takvim se stvarima baviti, ako ništa ćeifa radi.
A fino je čuti te stvari iz prve ruke.
Osmo, možeš i u Poljoprivredi otvoriti temu pa pisati o kompostu i slično.

User avatar
carobnjak_N
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 222
Posts: 346
Registered for: 8 months

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by carobnjak_N »

pratim ..
Con Te partiro, Su navi per mari, Che, io lo so
No, no, non esistono più..

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 819
Posts: 1612
Registered for: 6 months
Location: Iza leđa

Re: Ostavite poruku

Post by Skitnica »

Osman wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:39 pm
Vjetar wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:10 pm
Osman wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:09 pm
Pravim žećku za sok od jabuka.
Presa?
Tako je. Sameljem jabuke na isprobano pravilnu granulaciju, ni presitno ni prekrupno, onda to stavim u presu i cijedim.

Onda procijedim dobiveni sok kroz gusto platno, zagrijem ga do 75 stepeni celzijusa, istovremeno u rerni zagrijem staklene boce na istu temperaturu i onda sipam tako vreli sok u vrele boce.

Boce su sa širokim grlom, zavrnem čep i pune boce zamotam u deke da se što sporije ohlade.

Tako pakovan sok zadrži svježinu i okus najmanje 9 mjeseci. Prema mojim iskustvima, nakon 7-9 mjeseci počne mijenjati okus, ali je i dalje upotrebljiv.

Naravno, svaku jabuku treba oprati i pregledati da li je oštećena, natruhla itd. Koriste se samo čiste i zdrave jabuke.
A praviš li pekmez od jabuka, kad već dobiješ taj sok ?

Jeste da treba puno vremena za pripremu, ali je extra.

Neki prave daj pekmez od kiselih jabuka, a meni je draži od slatkih.

User avatar
blackadder
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions: 333
Posts: 538
Registered for: 10 months

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by blackadder »

I ja ću ovo da pratim :d.

User avatar
Vanilla
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 1290
Posts: 1563
Registered for: 8 months
Location: Home Sweet Home

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Vanilla »

Ja cu da kupim to sto napravite :hahah
Kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem.
Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.


🍀

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 819
Posts: 1612
Registered for: 6 months
Location: Iza leđa

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Skitnica »

Nikad ti nećeš kupiti avion, budeš li trošila pare za jednostavne stvari. :hahah
1
1 Image

User avatar
Vanilla
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 1290
Posts: 1563
Registered for: 8 months
Location: Home Sweet Home

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Vanilla »

Stedim na haljinama :D/
1
1 Image
Kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem.
Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.


🍀

User avatar
Osman
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 275
Posts: 472
Registered for: 8 months

Re: Ostavite poruku

Post by Osman »

Skitnica wrote:
Sat Aug 08, 2020 10:30 pm
Osman wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:39 pm
Vjetar wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:10 pm

Presa?
Tako je. Sameljem jabuke na isprobano pravilnu granulaciju, ni presitno ni prekrupno, onda to stavim u presu i cijedim.

Onda procijedim dobiveni sok kroz gusto platno, zagrijem ga do 75 stepeni celzijusa, istovremeno u rerni zagrijem staklene boce na istu temperaturu i onda sipam tako vreli sok u vrele boce.

Boce su sa širokim grlom, zavrnem čep i pune boce zamotam u deke da se što sporije ohlade.

Tako pakovan sok zadrži svježinu i okus najmanje 9 mjeseci. Prema mojim iskustvima, nakon 7-9 mjeseci počne mijenjati okus, ali je i dalje upotrebljiv.

Naravno, svaku jabuku treba oprati i pregledati da li je oštećena, natruhla itd. Koriste se samo čiste i zdrave jabuke.
A praviš li pekmez od jabuka, kad već dobiješ taj sok ?

Jeste da treba puno vremena za pripremu, ali je extra.

Neki prave daj pekmez od kiselih jabuka, a meni je draži od slatkih.
Pravim pekmez i to od slatkih otprilike svake tri godine. Jednom sam napravio malu količinu od kiselih i nije mi se svidio.

Pravim i sirće, ali to se radi od divljih nekalemljenih jabuka koje se pojave kao samonikle negdje u njivi ili šumi. Sitne su i izrazito kisele. Posljednjih nekoliko godina je teško doći do tih jabuka jer su se ljudi opet vratili na domaće sirće i shvatili njegove efekte na organizam.
1
1 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Osman
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 275
Posts: 472
Registered for: 8 months

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Vanilla wrote:
Sat Aug 08, 2020 11:59 pm
Ja cu da kupim to sto napravite :hahah
Ne prodajem.

Povremeno poklonim ponešto onim nesretnicima koji žive u stanovima. :hahah
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Mina
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions: 555
Posts: 1160
Registered for: 9 months

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Mina »

A pun forum nesretnika :D/
1
1 Image
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 819
Posts: 1612
Registered for: 6 months
Location: Iza leđa

Re: Ostavite poruku

Post by Skitnica »

Osman wrote:
Sun Aug 09, 2020 12:18 pm
Skitnica wrote:
Sat Aug 08, 2020 10:30 pm
Osman wrote:
Fri Aug 07, 2020 9:39 pm


Tako je. Sameljem jabuke na isprobano pravilnu granulaciju, ni presitno ni prekrupno, onda to stavim u presu i cijedim.

Onda procijedim dobiveni sok kroz gusto platno, zagrijem ga do 75 stepeni celzijusa, istovremeno u rerni zagrijem staklene boce na istu temperaturu i onda sipam tako vreli sok u vrele boce.

Boce su sa širokim grlom, zavrnem čep i pune boce zamotam u deke da se što sporije ohlade.

Tako pakovan sok zadrži svježinu i okus najmanje 9 mjeseci. Prema mojim iskustvima, nakon 7-9 mjeseci počne mijenjati okus, ali je i dalje upotrebljiv.

Naravno, svaku jabuku treba oprati i pregledati da li je oštećena, natruhla itd. Koriste se samo čiste i zdrave jabuke.
A praviš li pekmez od jabuka, kad već dobiješ taj sok ?

Jeste da treba puno vremena za pripremu, ali je extra.

Neki prave daj pekmez od kiselih jabuka, a meni je draži od slatkih.
Pravim pekmez i to od slatkih otprilike svake tri godine. Jednom sam napravio malu količinu od kiselih i nije mi se svidio.

Pravim i sirće, ali to se radi od divljih nekalemljenih jabuka koje se pojave kao samonikle negdje u njivi ili šumi. Sitne su i izrazito kisele. Posljednjih nekoliko godina je teško doći do tih jabuka jer su se ljudi opet vratili na domaće sirće i shvatili njegove efekte na organizam.
Ali eto taj kiseli pekmez, preporučuju dijabeticarima, kazu da je efikasan za regularizaciju istog, kao i jabukovo sirće također.

I super je to što imaš mogućnost i volju iskoristiti plodove koje imaš u svom okruzenju/imanju.

User avatar
Kamilica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 1015
Posts: 1972
Registered for: 10 months

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Kamilica »

Jabukovo sirće je prava blagodet za organizam, samo je teško naći pravo. Možda baš to što kaže Osman zbog rijetkosti tih divljih jabuka.


Jednom mi je sirće eksplodiralo prilikom odvrtanja flaše :doh
Ne bojim se ljudi. Bojim se njihovih pravih lica onda kada njihove maske zavolim.

User avatar
Kamilica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 1015
Posts: 1972
Registered for: 10 months

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Kamilica »

Pravim i ja džemove i sokove od voćki koje imam na vikendici. Trešnje i višnje čak i zamrznem da imam za kolače. Uglavnom iskoristim to nešto malo voća što imamo. Kao što sam već pisala imamo od ove godine i malo povrća. Krastavci su nenormalno rodili pa sam već pokiselila neke da ne propadnu.
1
1 Image
Ne bojim se ljudi. Bojim se njihovih pravih lica onda kada njihove maske zavolim.

User avatar
Grofica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions: 505
Posts: 820
Registered for: 8 months

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Grofica »

Mi smo najčešće koristili "petrovače" za sok, najljepši okus imaju te jabuke jer su malo nakisele a i slatkaste.
Baš ovih dana smo pričali da bi trebali skontati šta ove godine pravimo. Prošle godine smo pravile džem od šljiva, mislim da imam još jednu teglu. Trebalo bi saletiti drijenka pa napraviti džema (inače drijenak je najbolji za obaranje temperature kod djece). Sirće pravimo od "zukvi". Dovoljno nam bude 2 litra za godinu dana, jer ne trošimo previše, a i hvala Bogu svi smo zdravi pa rijetko kad koristimo sirće za lijeka.
Paprike smo prije dvije godine kiselili, ali nisam bila zadovoljna jer je sestra isprobavala novi recept, pa nije uspjelo.
Moramo ove godine po starinski.
Nego, i ja bih voljela pročitati kako napraviti kompost za malu tarasu :D
1
1 Image
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.

User avatar
Osman
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 275
Posts: 472
Registered for: 8 months

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Grofica wrote:
Sun Aug 09, 2020 8:20 pm
Mi smo najčešće koristili "petrovače" za sok, najljepši okus imaju te jabuke jer su malo nakisele a i slatkaste.
Baš ovih dana smo pričali da bi trebali skontati šta ove godine pravimo. Prošle godine smo pravile džem od šljiva, mislim da imam još jednu teglu. Trebalo bi saletiti drijenka pa napraviti džema (inače drijenak je najbolji za obaranje temperature kod djece). Sirće pravimo od "zukvi". Dovoljno nam bude 2 litra za godinu dana, jer ne trošimo previše, a i hvala Bogu svi smo zdravi pa rijetko kad koristimo sirće za lijeka.
Paprike smo prije dvije godine kiselili, ali nisam bila zadovoljna jer je sestra isprobavala novi recept, pa nije uspjelo.
Moramo ove godine po starinski.
Nego, i ja bih voljela pročitati kako napraviti kompost za malu tarasu :D
Petrovače ili Petrovke. Imam jednu u avliji. Te jabuke pristižu najranije, ako pričamo o istoj jabuci. Spremne su za branje oko Petrovdana po čemu su i dobile ime, a to pada negdje početkom jula mjeseca.

Blago su kisele, mekane i samim tim daju dosta soka. Narod u mom kraju za njih kaže da su "krušne", kad je zagrizeš kao da osjetiš malu količinu brašna u njoj. Ako ih želiš jesti, moraš je ubrati tačno na vrijeme. Ako poraniš onda nije zrela, ako malo okasniš onda je vrlo krušna.

Kako god, toj jabuci se najviše obradujem jer pristiže vrlo rano.
2
2 Image
Jeftino uređujem avatare.

Post Reply