Medena tema (sve o medu i pcelama)

Teme koje se odnose na zdravlje ljudi, savjeti, preporuke, lijekovi, bolesti i liječenje, zdravstveni sistem
User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 819
Posts: 1612
Registered for: 6 months
Location: Iza leđa

Medena tema (sve o medu i pcelama)

Post by Skitnica »

Ako nije najsavršeniji, onda je definitivno u samom vrhu najsavršenijih izuma prirode.



U njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam i zato ne čudi da je neizostavna namirnica u mnogim kućanstvima, a pravilnom konzumacijom ovaj sladak i gust sok pretvara se u lijek. 

Poželjno je držati med u ustima sve dok se ne otopi, a kada ga stavljate u čaj morate paziti da napitak nije prevruć jer se prevelikim zagrijavanjem gube njegova ljekovita svojstva. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

1. Pun je antioksidanata
Što je tamniji, to sadržava više antioksidansa, prirodnih spojeva koji pomažu u obnovi oštećenih čelija što može povećati rizik od bolesti srca ili kancerogenih oboljenja. Dovoljna dnevna doza je dvije do tri kašičice meda ako uz to konzumirate i dovoljno voća i povrća.

2. Protiv posjekotina i opekotina
Ako rana nije velika, stavite na nju malo meda i brže će zacijeliti. Med je pun prirodnih antibiotika koji sprječavaju širenje bakterija i njihov prodor kroz oštećene dijelove kože. Ne samo da može spriječiti infekciju, med može i ubrzati proces ozdravljenja oštećene kože.

3. Olakšava mamurluk
Med sadrži približno jednake količine glukoze i fruktoze pa može ubrzati oksidaciju alkohola u krvi, odnosno potaknuti brže izgaranje alkohola u organizmu.

4. Borac protiv lošeg kolesterola
Pomješajte dvije kašike meda i tri kašičice cimeta u prahu sa pola litra vode. Ova smjesa će smanjiti količinu masnoće u krvi. Dokazano je da pacijenti koji su ovaj napitak pili bar tri puta dnevno nakon nekog vremena nisu imali problema s visokim holesterolom.

5. Protiv ispucalih usana
Ako imate ovaj problem jedno od najboljih rješenja može biti med. Opet je to zasluga moćnih antioksidanata koji ubrzavaju ozdravljenje ošećenih dijelova usana.

6. Protiv lošeg zadaha

Pomješajte kašiku meda s kašikom cimeta u prahu u toploj vodi. Svako jutro ovim isperite usta i vaš dah će biti svjež tokom cijelog dana.

7. Za dobar san
Bolje od čaše toplog mlijeka pred spavanje je čaša toplog mlijeka sa kašičicom meda. Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom danak.

Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka.Šećeri sadržani u medu su fruktoza, glukoza i u najmanjoj mjeri, saharoza.Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen.Kristalizacija je znak da je med prirodnog podrijetla. Dolazi do izdvajanja kristala glukoze oko kojih se stvaraju kristali meda.Kristalizacija meda odvija se brže ukoliko u medu ima više glukoze nego fruktoze ili ako med sadrži više od 20% vode.U Tutankhamonovoj grobnici je pronađen jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i skladišten na tamnom mjestu, ima neograničen rok trajanja.Najviše ljekovitih svojstava meda unijet ćete u organizam ako ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije ljekovitih tvari.Pčele imaju savršenu memoriju za vrijeme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.Pčelu možemo nazvati pravim čudom prirode, a njenom načinu života i inteligenciji se možemo samo diviti.


Dobitnik Nobelove nagrade Karl Von Frisch otkrio je da pčele posjeduju memoriju za vrijeme i prostor, te da tu sposobnost koriste prilikom izgradnje nove košnice.Pri tome je bitno naglasiti da kod građenja košnice, proizvodnje meda ili bilo koje druge aktivnosti, pčelinja zajednica savršeno funkcionira kao jedna cjelina.Kada lete u mraku, pčele mogu lokalizirati točno odredište cvijeta, nektara, peludi, te svih ostalih bitnih informacija. U divljini razlikuju oko 130 različitih mirisa.Danas postoji oko 20 000 vrsta pčela.
1
1 Image

User avatar
Ptica bijela
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions: 168
Posts: 807
Registered for: 10 months

Re: Medena tema (sve o medu i pcelama)

Post by Ptica bijela »

Vjetar wrote:
Tue Nov 17, 2020 11:03 pm
Jok, radije reklamiraj i dalje :rlys
Ma ja, Tuzlaku koji mi pomaže oko recepture 20 %, ako budu proizvodi ok, opet preko njegove firme idem, i opet 20%, tebi 40 % za reklamu, a meni ostaje da pokrijem troškove.
Bolje mi onda ležati i lakirati nokte... :((
Ako neko igra da vas izgubi... Pusti nek' pobjedi....

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 819
Posts: 1612
Registered for: 6 months
Location: Iza leđa

Re: Medena tema (sve o medu i pcelama)

Post by Skitnica »

Pčelinji otrov ili apitoksin je bezbojna gusta tečnost karakterističnog mirisa, sličnog mirisu meda i ljutogorkog ukusa. Proizvode ga pčele radilice posebnim žljezdama. To je u stvari sekret žaočnog aparata pčele, koji joj služi za zaštitu od neprijatelja.

Ljekovite osobine pčelinjeg otrova

Pčelinji otrov se koristi za liječenje reumatizma, ublažavanje bolova, snižavanje krvnog pritiska i količine holesterola u krvi.

U poređenju sa drugim životinjskim otrovima, pčelinji otrov je po djelovanju blizak djelovanju zmijskog otrova, s tom razlikom što je kod pčela prisutan u malim količinama.

Posledice djelovanja pčelinjeg otrova na čovečiji organizam zavise od broja i mketa uboda, kao i od osetljivosti konkretnog organizma.

Šta sadrži pčelinji otrov?

Pčelinji otrov sadrži suhe materije, vodu, n-amilov, izoamilov i etilov acetat. On je u stvari smjesa više sastojaka organskih i neorganskih materija. Od mikroelemenata, ovaj otrov sadrži: gvožđe, jod, kalijum, kalcijum, magnezijum i dr. Belančevine i peptidi čine oko 80% suhe materije otrova i u njima se nalaze najaktivniji biohemijski i farmakološki sastojci.

Napomena

Pčelinji otrov u liječenju ljudi može se primjnjivati samo po odobrenju ljekara i u njegovom prisustvu.
U slučaju neželjenog uboda, naročito u predjelu glave, dok ne dođe do intervencije ljekara, primjeniti sljedeću terapiju:
Istisnuti otrov što se više može, a mjesto uboda obložiti hladnim oblogama.

Upotreba pčelinjeg otrova

Pčelinji otrov može se u organizam čovjeka unijeti ubodom pčela, injekcijama ili inhalacijom (vode pomješane sa pčelinjim otrovom).

 

Post Reply