Zasto postati vegetarijanac?
Zasto postati vegetarijanac?
Ili zasto bar smanjiti upotrebu mesa...
Neka nam teme, da se svaki dan potsjecamo
A ja cu stavljati info, zasto bi bilo dobro
Neka nam teme, da se svaki dan potsjecamo
A ja cu stavljati info, zasto bi bilo dobro
Re: Zasto postati vegetarijanac?
.. mozesh.... nisam sigurna.. ali, mi se cini, da se bolje osjecam, ako ne veceram meso.....
.............................................................................................
Re: Zasto postati vegetarijanac?
Smanjiti upotrebu mesa sasvim mi ok zvuči..
Totalno isključiti ne.. Za mene..
Totalno isključiti ne.. Za mene..
- blackadder
- Član
- Reactions: 473
- Posts: 729
- Joined: Sat Apr 18, 2020 4:24 pm
Re: Zasto postati vegetarijanac?
blackadder wrote: ↑Tue Apr 20, 2021 8:48 pmDok ti staviš, šta će jadnih teladi završiti nama u stomacima
Pa ne znam, sve mi nesto ispada prece. A ne znam ni s kojim info da pocnem.
Sta mislite da prvo postavim onu vijest koja govori da se u Srbiji (a mozda i u Bosni) prodavalo vise od 100 god zamrznuto meso, ili cu neku drugu
Re: Zasto postati vegetarijanac?
Ti vjeruješ u ove vijesti?Peace wrote: ↑Tue Apr 20, 2021 8:53 pmblackadder wrote: ↑Tue Apr 20, 2021 8:48 pmDok ti staviš, šta će jadnih teladi završiti nama u stomacima
Pa ne znam, sve mi nesto ispada prece. A ne znam ni s kojim info da pocnem.
Sta mislite da prvo postavim onu vijest koja govori da se u Srbiji (a mozda i u Bosni) prodavalo vise od 100 god zamrznuto meso, ili cu neku drugu
Lično ja ne vjerujem..
Re: Zasto postati vegetarijanac?
Pa nisam ni sama citala vijest do kraja, samo neki su ljudi krivicno gonjeni. To moze znaciti da nesto tu ima.
Re: Zasto postati vegetarijanac?
Eh dobro. Sad akcija
Mene je zanimalo kakva je alternativa mesu u ponudi kod vas. Po ovom video skontah da imate sve sto i ovdje ima.
Zena je doduse iz Splita, ali ja vjerujem da i kod vas ovo sve ima.
Ova zena izgleda sjajno, ima 46 god. Ona i njen muz vode portal atma.hr. Nije jela meso 27 godina,, ne sjeca se ni kakvog je ukusa.
Za pocetak je dobro da se uvjerimo da imamo sta jesti
Ja sam ponekad jela mesa jer je to jednostavno pripremiti. Ne znam da li jos ista postoji sto mozes samo posoliti i prevrnuti u tavi, i eto ga - ukusan obrok.
Ali za zdrav obrok vrijedi se malo i potruditi.
Mene je zanimalo kakva je alternativa mesu u ponudi kod vas. Po ovom video skontah da imate sve sto i ovdje ima.
Zena je doduse iz Splita, ali ja vjerujem da i kod vas ovo sve ima.
Ova zena izgleda sjajno, ima 46 god. Ona i njen muz vode portal atma.hr. Nije jela meso 27 godina,, ne sjeca se ni kakvog je ukusa.
Za pocetak je dobro da se uvjerimo da imamo sta jesti
Ja sam ponekad jela mesa jer je to jednostavno pripremiti. Ne znam da li jos ista postoji sto mozes samo posoliti i prevrnuti u tavi, i eto ga - ukusan obrok.
Ali za zdrav obrok vrijedi se malo i potruditi.
Re: Zasto postati vegetarijanac?
da izgleda -sjajno.. i ne bash.. ocito jede puno cvekle..
...sva ova zamjena.. je prije svega - skupa.... ukus.. hm tesko se naviknuti- tofu- probala sam - uzas... onda namazi/ sirevi ko oho ljepilo... itd... poneki proizvod, je ok. moze se jesti
... ko mora da izbjegava meso.... vjerujem da mu je partnja jesti ovu zamjenu... ali, kao alternativu za ponekad.... moze...
.............................................................................................
Re: Zasto postati vegetarijanac?
Curica moja priprema tofu na dosta razlicitih nacina, ja budem odusevljena.
Pravim grah bar tri puta mjesecno. Lecu bar dva puta. Grasak 2-3 puta. Jedemo mnogo humus, brokule, spinach, jaja, sparoge, gljive. Za burgere koristimo beyond burger, ok nisu jeftini, ali nije ni meso jeftino.
Bademe i mlijeko od badema, suho i svjeze voce, salate, krompir, sireve. Hej koliko je toga za pojesti
Vjerujte mi uopste nije tesko. Ja sam zadnji mesni obrok pojela u januaru. A i do tada sam ga jela jako malo.
Pravim grah bar tri puta mjesecno. Lecu bar dva puta. Grasak 2-3 puta. Jedemo mnogo humus, brokule, spinach, jaja, sparoge, gljive. Za burgere koristimo beyond burger, ok nisu jeftini, ali nije ni meso jeftino.
Bademe i mlijeko od badema, suho i svjeze voce, salate, krompir, sireve. Hej koliko je toga za pojesti
Vjerujte mi uopste nije tesko. Ja sam zadnji mesni obrok pojela u januaru. A i do tada sam ga jela jako malo.
1
1
Re: Zasto postati vegetarijanac?
Ne vidim opravdane razloge zašto bih prestala jesti meso..ne jedem ga svaki dan.. ali opet..dobar biftek na roštilju..pa Bourguignoni.. i jos bezbroj drugih nacina i priprema..nije sve u medu znam..ali..neka ga.. s jest da jedem i volim vise ribu.. ne odricem se mesa..
Re: Zasto postati vegetarijanac?
Nemojte jesti životinje
Pogledajte ovu sliku: krava i telić, majka i dijete, zaštita, privrženost, nevinost, ŽIVOT… Možete naći sličnost s ljudima i njihovom djecom, zar ne?
I onda… Slijedi MASAKR, urlici, krv! Vi samo vidite reklamu, odmah do čokolade i šampona: Mlada teletina – toliko i toliko kuna kilogram…
ŠTO?
1 kilogram ovog nevinog bića kojeg je majka tek donijela na svijet u ropstvu najgoreg gospodara – čovjeka koji ga ubija kako bi zadovoljio zagađene umove i jezike ostalih koji ovo smatraju hranom… Nemojte biti dio toga!
Sve što nas okružuje ima svoju vibraciju i od toga kakvu hranu uzimamo zavisi i funkcioniranje našeg organizma, naše duhovno, mentalno i zdravstveno stanje, naše misli, raspoloženje, osjećaji i ponašanje. Hrana koja doprinosi našem dobrom raspoloženju i radosti, pozitivnim mislima, dinamičnosti i životnom elanu te unutrašnjem i vanjskom miru je hrana biljnog porijekla bogata vitaminima i mineralima, zatim, integralne žitarice, bogate ugljikohidratima, orašasto voće i sjemenke.
Namirnice koje u sebi sadrže previše bjelančevina i masti, posebno životinjskog porijekla, koje se, prije svega, nalaze u mesu i ribi, utječu na usporenost, tromost i lijenost organizma, jer je i sam proces varenja i asimilacije sporiji. Pretjerano uzimanje ovih namirnica izaziva nervozu, agresiju, depresiju i nemir, naročito ako se konzumira meso koje nije organskog porijekla. Ljudski organizam nije prilagođen niti po sustavu za preradu (čeljust), ni po sustavu za varenje (želudac i crijeva) za konzumiranje mesa. Nakon uzimanja mesa i prerađevina od mesa u debelom crijevu se stvaraju toksične bakterije koje su strane ljudskom organizmu. Ljudi koji konzumiraju uglavnom meso i mesne prerađevine su agresivni, brzo planu, zacrvene se kada se svađaju, netolerantni su i pate od mnogih fizioloških bolesti.
Razlog ovakvog ponašanja je i pretjerana količina adrenalina koja se unosi s mesom, jer životinja u trenutku klanja doživi stres i adrenalin, koji se tom prilikom stvara uslijed straha, ostaje u mesu. Suvremeno čovječanstvo, načinom života u neprestanoj žurbi za materijalnim bogatstvima, već je izloženo stresnim situacijama, nervozi i strahu za vlastito održavanje, tako da dodatni adrenalin koji se unosi mesom samo pogoršava postojeće stanje. Pored toga, čim se životinja zakolje dolazi do raspadanja bjelančevina koje izazivaju truljenje mesa i meso poprima sivkastozelenu boju. Zbog toga se meso boji umjetnim tvarima (nitriti i nitrati) i što je starije to je više kemikalija potrebno da se dobije crvenkasta, “prirodna” boja krvi.
Također, prilikom tovljenja stočnoj hrani se dodaju hormoni radi bržeg sazrijevanja i taj se proces nastavlja i u mesu. Konzumiranjem takvog mesa dječji organizam prebrzo fiziološki sazrijeva što dovodi do preranog puberteta (galofak generacije), koji nije praćen usporednim psihološkim razvojem. Pored toga, hormoni koji se daju stoci za zaustavljanje spolnog nagona utječu na pojavu ranog steriliteta kod mladih. To znači da meso gojeno na današnjim suvremenim farmama predstavlja biološki bezvrijedno, patološko meso, koje je toksično i vrlo štetno za ljudski organizam. Po svojoj biološkoj konstituciji čovek je biljojed, odnosno plodojed i sve što sadrži meso može se nadoknaditi pravilnim izborom i kombiniranjem namirnica.
Vegetarijanska hrana je bogata vlaknima neophodnim za redovno oslobađanje organizma od otpadnih materija, koje meso ne sadrži pa se vrlo dugo zadržava u tijelu čovjeka (pet dana). Period varenja vegetarijanske hrane je mnogo brži i lakši, jer organizmu nije potrebna dodatna energija, koja ostaje za regeneraciju, fizičke i umne aktivnosti.
Također, navodno životinje osjećaju strah tri dana prije nego će biti ubijene i sav adrenalin (otrov) luče u svoja tkiva koja ljudi kasnije unose u svoj organizam kao meso u ishrani. Taj adrenalin se ne može neutralizirati ni jednom tehnološkom obradom, niti kuhanjem, niti pečenjem, osim malog postotka dugotrajnim sušenjem. Uglavnom sve ostaje u mesu… Prilažemo i jedan video koji će u vama možda potaknuti nešto glede odluke o vegetarijanskoj ishrani kako više ni jedno živo biće ne bi bilo ubijeno. Vrlo se normalno i daleko ljepše može živjeti bez tog bremena smrti na svojim leđima. Životinje nam nisu date da ih ubijamo i jedemo, već da uživamo u njihovoj ljepoti i pomognemo im na njihovom evolucijskom putu.
Mnogi ljudi kažu da vole životinje, ali se to uglavnom odnosi na njihove kućne ljubimce. Zar ostale nisu vrijedne ljubavi? Mi odlučujemo o sudbini 60 milijardi života svake godine.
Video je malo duzi od sahata, ali molim vas pogledajte.
Pogledajte ovu sliku: krava i telić, majka i dijete, zaštita, privrženost, nevinost, ŽIVOT… Možete naći sličnost s ljudima i njihovom djecom, zar ne?
I onda… Slijedi MASAKR, urlici, krv! Vi samo vidite reklamu, odmah do čokolade i šampona: Mlada teletina – toliko i toliko kuna kilogram…
ŠTO?
1 kilogram ovog nevinog bića kojeg je majka tek donijela na svijet u ropstvu najgoreg gospodara – čovjeka koji ga ubija kako bi zadovoljio zagađene umove i jezike ostalih koji ovo smatraju hranom… Nemojte biti dio toga!
Sve što nas okružuje ima svoju vibraciju i od toga kakvu hranu uzimamo zavisi i funkcioniranje našeg organizma, naše duhovno, mentalno i zdravstveno stanje, naše misli, raspoloženje, osjećaji i ponašanje. Hrana koja doprinosi našem dobrom raspoloženju i radosti, pozitivnim mislima, dinamičnosti i životnom elanu te unutrašnjem i vanjskom miru je hrana biljnog porijekla bogata vitaminima i mineralima, zatim, integralne žitarice, bogate ugljikohidratima, orašasto voće i sjemenke.
Namirnice koje u sebi sadrže previše bjelančevina i masti, posebno životinjskog porijekla, koje se, prije svega, nalaze u mesu i ribi, utječu na usporenost, tromost i lijenost organizma, jer je i sam proces varenja i asimilacije sporiji. Pretjerano uzimanje ovih namirnica izaziva nervozu, agresiju, depresiju i nemir, naročito ako se konzumira meso koje nije organskog porijekla. Ljudski organizam nije prilagođen niti po sustavu za preradu (čeljust), ni po sustavu za varenje (želudac i crijeva) za konzumiranje mesa. Nakon uzimanja mesa i prerađevina od mesa u debelom crijevu se stvaraju toksične bakterije koje su strane ljudskom organizmu. Ljudi koji konzumiraju uglavnom meso i mesne prerađevine su agresivni, brzo planu, zacrvene se kada se svađaju, netolerantni su i pate od mnogih fizioloških bolesti.
Razlog ovakvog ponašanja je i pretjerana količina adrenalina koja se unosi s mesom, jer životinja u trenutku klanja doživi stres i adrenalin, koji se tom prilikom stvara uslijed straha, ostaje u mesu. Suvremeno čovječanstvo, načinom života u neprestanoj žurbi za materijalnim bogatstvima, već je izloženo stresnim situacijama, nervozi i strahu za vlastito održavanje, tako da dodatni adrenalin koji se unosi mesom samo pogoršava postojeće stanje. Pored toga, čim se životinja zakolje dolazi do raspadanja bjelančevina koje izazivaju truljenje mesa i meso poprima sivkastozelenu boju. Zbog toga se meso boji umjetnim tvarima (nitriti i nitrati) i što je starije to je više kemikalija potrebno da se dobije crvenkasta, “prirodna” boja krvi.
Također, prilikom tovljenja stočnoj hrani se dodaju hormoni radi bržeg sazrijevanja i taj se proces nastavlja i u mesu. Konzumiranjem takvog mesa dječji organizam prebrzo fiziološki sazrijeva što dovodi do preranog puberteta (galofak generacije), koji nije praćen usporednim psihološkim razvojem. Pored toga, hormoni koji se daju stoci za zaustavljanje spolnog nagona utječu na pojavu ranog steriliteta kod mladih. To znači da meso gojeno na današnjim suvremenim farmama predstavlja biološki bezvrijedno, patološko meso, koje je toksično i vrlo štetno za ljudski organizam. Po svojoj biološkoj konstituciji čovek je biljojed, odnosno plodojed i sve što sadrži meso može se nadoknaditi pravilnim izborom i kombiniranjem namirnica.
Vegetarijanska hrana je bogata vlaknima neophodnim za redovno oslobađanje organizma od otpadnih materija, koje meso ne sadrži pa se vrlo dugo zadržava u tijelu čovjeka (pet dana). Period varenja vegetarijanske hrane je mnogo brži i lakši, jer organizmu nije potrebna dodatna energija, koja ostaje za regeneraciju, fizičke i umne aktivnosti.
Također, navodno životinje osjećaju strah tri dana prije nego će biti ubijene i sav adrenalin (otrov) luče u svoja tkiva koja ljudi kasnije unose u svoj organizam kao meso u ishrani. Taj adrenalin se ne može neutralizirati ni jednom tehnološkom obradom, niti kuhanjem, niti pečenjem, osim malog postotka dugotrajnim sušenjem. Uglavnom sve ostaje u mesu… Prilažemo i jedan video koji će u vama možda potaknuti nešto glede odluke o vegetarijanskoj ishrani kako više ni jedno živo biće ne bi bilo ubijeno. Vrlo se normalno i daleko ljepše može živjeti bez tog bremena smrti na svojim leđima. Životinje nam nisu date da ih ubijamo i jedemo, već da uživamo u njihovoj ljepoti i pomognemo im na njihovom evolucijskom putu.
Mnogi ljudi kažu da vole životinje, ali se to uglavnom odnosi na njihove kućne ljubimce. Zar ostale nisu vrijedne ljubavi? Mi odlučujemo o sudbini 60 milijardi života svake godine.
Video je malo duzi od sahata, ali molim vas pogledajte.
Re: Zasto postati vegetarijanac?
Vishe od tri reda ne mogu citati..
...
...
.............................................................................................
Re: Zasto postati vegetarijanac?
dug je..
.............................................................................................
Re: Zasto postati vegetarijanac?
..pokusala sam... ne ide.....
..
.............................................................................................
Re: Zasto postati vegetarijanac?
Jako malo, meso jedem...jednom sedmično.
Ponekad, i rjeđe
Jedem jako puno ribe,povrća i voća ali to, samo zato što mi se tog trena to jede.
Svejedno,ne želim se odreći-teletine ispod peke,paške janjetine s ražnja,purice s mlincima,kotlovine....
Znam ,jako puno ljudi koji su iz zdravstvenih razloga prešli u vegetarijance i ok.Poštujem svačiju odluku i izbor.
Ali zato ne volim nametanje i smaranje drugih s tim. Isto kao bivši pušači pa ,,veliki vjernici,,....
Imam prijateljicu,veganku,koja me tlači s tim
Probala sam tu hranu i nešto mi je ok a nešto,uopće ne mogu jesti
Ponekad, i rjeđe
Jedem jako puno ribe,povrća i voća ali to, samo zato što mi se tog trena to jede.
Svejedno,ne želim se odreći-teletine ispod peke,paške janjetine s ražnja,purice s mlincima,kotlovine....
Znam ,jako puno ljudi koji su iz zdravstvenih razloga prešli u vegetarijance i ok.Poštujem svačiju odluku i izbor.
Ali zato ne volim nametanje i smaranje drugih s tim. Isto kao bivši pušači pa ,,veliki vjernici,,....
Imam prijateljicu,veganku,koja me tlači s tim
Probala sam tu hranu i nešto mi je ok a nešto,uopće ne mogu jesti
2
2