Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Priče sa putovanja, preporuke za putvanja, savjeti
User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1232
Posts: 2028
Registered for: 1 year
Location: Na konju

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Vjetar »

Meni je i ovo zanimljivo :D

Njemačka, Neuschwanstein dvorac, nedaleko od Minhena

Image

Image
4
3 Image 1 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 663
Posts: 1630
Registered for: 5 months

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Peace »

Ovo sam gledala na tv, izuzuzetno je.

TA PROHM: SAVRŠEN SPOJ PRIRODE I DREVNE ARHITEKTURE, KAMBODŽA

Image

Ta Prohm (kmerski za “Predak Brahma”) je veliki budistički hram smješten 1 km istočno od legendarnog Angkor Thoma, posljednjeg velikog i najdugovječnijeg glavnog grada Kmerskog Carstva koje je nekada vladalo današnjom teritorijom Kambodže, istočnog Tajlanda, Vijetnama i Laosa.

Image

Izgrađen na vrhuncu Kmerskog Carstva kao budistički hram i središte učenja, Ta ​​Prohm je savršen prikaz tradicionalne kmerske arhitekture koja se sastoji od niza manjih građevina, od kojih najveća zauzima oko 1000 x 650 metara prostora, a u samom centru se nalazi ogromno kameno lice Prajnaparamita koji predstavlja mudrost.

Image

Kada su francuski arheolozi ponovno otkrili Angkor u ranom 20. stoljeću, svi hramovi su već bili prekriveni travom, korovom i drvećem, a vrlo brzo i očišćeni – svi osim Ta Prohma, kojeg arheolozi nisu smjeli čistiti zbog straha od urušavanja.

Image

U posljednjih nekoliko godina, zajedno s ostatkom Angkor kompleksa, drevni hram Ta Prohm (izgrađen 1186. godine) je postao popularan širom svijeta, kako zbog interneta, tako i zbog njegovog pojavljivanja u filmu Lara Croft: Tomb Raider.

Image

Image

Image
2
1 Image 1 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 663
Posts: 1630
Registered for: 5 months

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Peace »

KOLMAR: BAJKOVITI GRAD U FRANCUSKOJ
Prepun raznobojnih i bogato ukrašenih historijskih građevina, Kolmar je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u francuskoj regiji Alzas. Osnovan je još u 9. stoljeću, a od tada je bio pod vladavinom Švedske i Njemačke, sve dok na kraju nije opet vraćen Francuskoj.

Kolmar broji oko 65.000 stanovnika, a karakterističan je po očuvanom starom gradu, arhitektonskim spomenicima, muzejima, kao i prekrasno uređenim ulicama. U njemu su rođeni i mnogi značajni umjetnici, a među njima i skulptor Frederik Bartoldi, autor Kipa slobode u New Yorku. Ovaj grad se smatrao neprocjenjivim blagom i tokom Drugog svjetskog rata zbog čega su savezničke snage uvijek posvećivale posebnu pažnju na to da na grad ne ispuste bombu prilikom oslobađanja Francuske.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
3
2 Image 1 Image

User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1232
Posts: 2028
Registered for: 1 year
Location: Na konju

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Vjetar »

Image

ImageThe Bailong Elevator (Chinese: 百龙电梯; literally Hundred Dragons Elevator) is a glass elevator built onto the side of a huge cliff in the Wulingyuan area of Zhangjiajie, People's Republic of China that is 326 m (1,070 ft) high. It is claimed to be the highest and heaviest outdoor elevator in the world.
3
3 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 663
Posts: 1630
Registered for: 5 months

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Peace »

Mon Sen Mišel, mesto gde ćete uveče zaspati na ostrvu, a probuditi se na poluostrvu

Neverovatan grad, zamak, ostrvo i opatija u jednom gde su snimljena ostvarenja poput "Čovek sa gvozdenom maskom" i "Tri musketara“

Image


Izdižući se visoko iznad nivoa mora, Mon Sen Mišel je stenovito ostrvo u kanalu Lamanš, na oko kilometar od Normandije u Francuskoj.

Mon Sen Mišel je neverovatan grad, zamak, ostrvo i opatija u jednom. Manastir smešten na sam vrh ostrva i njime dominira površine je 55.000 metara kvadratnih učinio je ovu destinaciju svetski poznatom.


Sazidan u osmom veku zauvek je ostao nedostižan za Engleze koji su uspeli nekada da osvoje čitavu Normandiju, ali ne i ovo ostrvo, delom zbog nepristupačnog polozaja grada, a delom i zbog njegovih masivnih zidina.

Dramatičan pogled i vijugave ulice srednjevekovnog grada, na četiri sata vožnje od Pariza, uvrstile su ovo nesvakidašnje mesto na UNESKO listu svetske kulturne baštine. Pored toga, smatra se i jednim od najposećenijih mesta u Francuskoj.

ISTORIJAT
Sve do izgradnje prve crkve u osmom veku ostrvo je nosilo ime Mon Tomb jer je svojim izgledom podsećalo na uzvišenje grobne humke.

Legenda iz 708. godine kaže da se biskupu Avranša javio Arhangel Mihajlo i rekao mu da na ovom ostrvu sagradi crkvu, međutim, biskup ipak nije to učinio te mu je Arhangel vrelim prstom napravio rupu u lobanji (lobanja se i danas čuva u crkvi u Arvanšu).

U vreme Francuske revolucije i opadanja značaja crkve, 1790. godine, opatija je napuštena.

Sve dok se monasi na nju nisu vratili 1969, ostrvo je služilo kao zatvor a nosilo je ironičan naziv "Mon Libr", sto u prevodu na srpski znači "Slobodno brdo". U tamnicama Mon Libra svojevremeno je bio zatočen i Viktor Igo.

Image


HODOČASNIČASNIČKO MESTO
SILUETA "BOŽIJEG ZAMKA", KAKO SU GA NAZIVALI, VAŽIO JE ZA SINONIM JAČANJA DUHA HODOČASNIKA. U ŠESTOM VEKU, CRKVENI REDOVNICI I PUSTINJACI ŽIVELI SU NA OVOM MESTU U POTRAZI ZA VEROM, MIROM I SAMOĆOM. TADAŠNJI HODOČASNICI SU MORALI PAŽLJIVO DA PRELAZE DO OSTRVA, JER NIJE POSTOJAO NIKAKAV PRILAZ, A PLIMA I OSEKA SU SE VEOMA BRZO SMENJIVALE. KRAJEM 1800-TE GODINE NAPRAVLJEN JE PRVI NASIP, KOJI JE POVEZAO OSTRVO SA KOPNOM, ŠTO JE OMOGUĆILO HODOČASNICIMA, A KASNIJE I TURISTIMA DA DOĐU DO GRADA.

Image

Centralni deo zamka čini crkva izgrađena u jedanaestom veku. Jedno od najlepših mesta u ovom samostanu je bašta koja se nalazi odmah pored crkve, a veoma je značajna jer povezuje sve puteve i sobe. Zanimljivo je da su drevni redovnici koristili dvorište na vrhu utvrđenja za proizvodnju povrća i lekovitog bilja.

Na ulaznim kapijama grada nalazi se amblem grada (dva lososa koji plivaju u suprotnim smerovima) i informacija do kada tog dana treba da napustite poluostrvo ako ne želite da plivate. To je obično u letnjim mesecima do 19, a u zimskim mesecima do 17 časova, tako da je u obilazak ostrva najbolje krenuti oko podneva.


Glavna ulica je danas načičkana najrazličitijim prodavnicama, gde možete kupiti različite sitnice, od suvenira do brze hrane. Tu je jedan i od najpoznatijih restorana "Mere Poulard" gde se jede autentični omlet koji se služi u posudama iz XIX veka. Na ostrvu možete kupiti i biskvit "Mere Poulard" koji ima tradiciju dužu od 200 godina, piše Plezir.

Ovo mesto nije ostavilo ravnodušnim ni filmsku produkciju, pa je poslužilo kao model za izgradnju grada Minas Tirita koji se pojavljuje u filmu "Gospodar prstenova", kao i mesto gde su snimljena ostvarenja poput "Čovek sa gvozdenom maskom" i "Tri musketara".
2
2 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 663
Posts: 1630
Registered for: 5 months

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Peace »

Prica je zanimljiva koliko i sama palaca, procitajte je.

NEVJEROVATNA PALAČA IZGRAĐENA OD KAMENČIĆA, FRANCUSKA

Image

Kada se poštar Ferdinand Cheval (Francuska, 1836) 1879. godine spotaknuo od kamen, vjerovatno nije ni sumnjao da će mu ta naizgled sasvim obična nezgoda u potpunosti promijenjiti život. Od tog trenutka, svaki dan tokom naredne 34 godine, Cheval je skupljao sitne kamenčiće dok je raznosio poštu, te od njih počeo graditi palaču.

Na kraju je izgradio masivnu palaču od kamenja i šljunka koja je privukla pažnju umjetnika kao što su Pablo Picasso, a sada pozdravlja oko 120.000 posjetitelja svake godine.

Image

Cheval je napustio školu kada je imao 13 godina, oženio se, i zaposlio kao poštar u malenom gradiću u Francuskoj. 1879. godine, dok je raznosio poštu spotakeo se od kamen i umjesto da nastavi dalje, sageo se, podigao ga i ponio sa sobom. Kamen mu je izgledao neobično lijep, pa ga je odnio kući i uskoro postao opsjednut njime. Sljedećeg dana, zastao je na istom mjestu, razgledao okolo i primjetio da tu ima još ljepog kamenja koje je počeo sakupljati, i ne sluteći da će oni postati temelj za njegovo životno djelo.

Chevala su ovi kamenčići podsjećali na san koji je imao kao dijete, u kojem izgradio dvorac od istog kamenja koje je našao na putu – i jednog dana, odlučio je i da ga ostvari. Napravit će palaču inspirisanu pričama iz Biblije, u stilu arapske i alžirske arhitekture. Nakon 34 godine, oko 65.000 sati rada, i svakodnevnog sakupljanja kamenčića na svom putu, Cheval je ostvario svoj san i izgradio nevjerovatno arhitektonsko remek-djelo.

Image

Počeo je sa izgradnjom fontane, a zatim je dodao jednu prostoriju. Nakon toga je napravio egipatsku grobnicu, orijentalnu pagodu, egipatski hram, i tri Diva koji podsjećaju na one sa Uskršnjeg otoka. Zatim je dodao je Hindu hram, švicarski chalet, srednjovjekovni evropski dvorac i džamiju. Prvobitno je imao namjeru graditi grobnice za sebe i za svoju ženu, ali par nikada nije bio sahranjen u njima.

Kamen po kamen, Cheval je izgradio svoju palaču koju je nazvao Palais Idéal (Idealna Palača) bez ikakvog znanja o arhitekturi, zidanju ili bilo kakvoj gradnji.Ovaj projekt koji je napravio iz čiste ljubavi mu je omogućio da na neki način prevari smrt, jer palaču danas posjeti više od 120.000 ljudi, iako su ga u vrijeme izgradnje mnogi ismijavali…

Image

Image

Image

Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 663
Posts: 1630
Registered for: 5 months

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Peace »

NEVJEROVATNI VISEĆI HRAM NA HENGSHAN PLANINI, KINA

Image

Smješten u kanjonu u podnožju planine Hengshan u pokrajini Shanxi, Kina, Viseći Hram ili Viseći Manastir poznat je u svijetu kao jedno od najvećih svjetskih arhitektonskih blaga. Napravljen je prije više od 1.500 godina, a restauriran 1900-tih.

Hram je izgrađen u stijeni, oko 75 metara iznad tla, a podupiru ga drvene grede i skriveni hodnici u stijeni. U njemu se nalazi više od 40 dvorana (prostorija), kao i veliki ormari i paviljoni, a sve to na ukupnoj površini od 152,5 kvadratnih metara. Sve prostorije su povezane hodnicima i mostovima.

Image

Unutar hrama se nalaze brojni kipovi, statue i kamene rzbarije koje dolaze iz različitih doba i od različitih dinastija. Prema nekim navodima, Hram je sagrađen na ovoj lokaciji kako bi se izbjegle strašne poplave, a i sama planina pruža zaštitu od kiše, snijega i sunca.

Viseći Hram je jedna od glavnih turističkih atrakcija i istorijskih znamenitosti u Datong regiji. Ovaj hram nije poznat samo po svojoj nevjerovatnoj lokaciji, već i po tome što objedinjuje elemente budizma, taoizma i konfucijanizma.

Image

Image

Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 663
Posts: 1630
Registered for: 5 months

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Peace »

Hram Kailasa u Indiji: Neuništiv, izgrađen od planine nepoznatom tehnologijom

Image
Zašto je Shivin hindu hram Kailasa u kompleksu pećina Ellora u Indiji toliko poseban? Ovaj hram nije sagrađen dodavanjem kamenih blokova, već je čitava planina urezana kako bi se napravio ovaj hram! Stupovi u hramu Kailasa veličine preko 30m su isklesani tako što su odvajani dijelovi planine nepoznatom tehnologijom. Pitamo se da li su i kako su ljudi mogli u ono doba uopće sagraditi ovaj hram, a ako nisu ljudi, tko ga je i kako sagradio? Ovo je jedna od velikih misterija današnjice!

Pećine Ellora – kompleks, koji se nalazi u indijskoj državi Maharashtra, 30 km zapadno od grada Aurangabad – nijemo je svjedočanstvo mirnog života tri religije, koje zajedno sa svojim visokim umjetničkim vrijednostima čini ovo mjesto značajnim za svjetsku kulturu. U pećinama Ellore ima 34 hrama i manastira, koji zauzimaju dužinu oko 2 km, uklesani u bazaltne stijene.

Svetište budizma ima 12 pećina, hinduizma 17 pećina i jainizma 5 pećina, jedni pored drugih. U 14. stoljeću hramovi Ellora bili su pred uništenjem od borbe muslimana protiv starosjedilaca, ali usprkos velikim naporima, nisu uspjeli uništiti tvrdi bazalt.

Pećine Ellore su dakle cijeli kompleks veličanstvenih hramova, kipova, stupova i skulptura. Najistaknutiji se smatra hram Kailasa, koji se nalazi u centru Ellora. Ovaj hram nije sagrađen zidanjem kamenih blokova, već je čitava planina isklesana kako bi se napravio hram. Kailasa hram je simbol svete planine Kailasa, himalajskog prebivališta poluboga Šive. Stupovi hrama imaju visinu preko 30m, a u središtu hrama su tri metra isklesane statue slonova i lavova. Na zidovima dvorane mogu se vidjeti sačuvani reljefi i slike iz različitih razdoblja, kao i Shiva koji pleše.

Image

Smatra se da je hram izgrađen od 200 000 tona stijene i jedna je od najvećih monolitnih struktura u svijetu. Arhitekt koji je stvorio ovo čudo bio je iznenađen jer je uzviknuo: “Ja ne razumijem kako se to dogodilo da sam bio u mogućnosti da ga izgradim”. To pokazuje sačuvani natpis u jednoj od pećina Ellora. Kompleks vjerskih objekata Kailasa hramovi 1983. godine uključeni su u UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Danas se mnogi pitaju: kako je izgrađen Kailasa hram? Stupovi u hramu Kailasa veličine preko 30m su isklesani tako što su odvajani dijelovi planine nepoznatom tehnologijom. Pitamo se da li su ljudi mogli sagraditi ovaj hram, a ako nisu, tko ga je i kako sagradio?

Ovo je jedna od velikih misterija današnjice!

To je jedini primjer na svijetu gdje je planina isklesana od vrha kako bi se napravila građevina. U svim drugim slučajevima, kamen je sječen sprijeda.

Čitav svijet je koristio tehnologiju po imenu “rezanje u monolitu”, dok je za hram Kailasa korištena suprotna tehnika “rezanje iz monolita”.

Zašto je ova tehnika tako specifična? Za početak, da bi se napravili stupovi veličine preko 30 metara, potrebne su godine posla uz precizno rezanje velikog kamena.

Međutim, stupovi u hramu Kailasa su izrezani tako što su dijelovi planine odvojeni od njega. Možete li zamisliti koliko je kamenja trebalo ukloniti da bi se napravio jedan takav stup?

Image


Povjesničare i arheologe zbunjuje upravo ta količina kamenja koja je uklonjena. Arheolozi tvrde da je uklonjeno preko 400.000 tona kamenja, za što ne bi bile potrebne godine, već stoljeća rada. Povjesničari nisu pronašli zapise o tom velikom podvigu i smatraju da je hram izgrađen za manje od 18 godina.

Recimo da su ljudi radili svaki dan 18 godina po 12 sati bez pauza. Ignorirat ćemo kišovite dane, festivale i ratove i zamisliti da su ljudi radili kao roboti.

Ajde sad na trenutak da se s izgradnje prebacimo na uništavanje. Muslimanski kralj Aurangzeb je zaposlio tisuću radnika da bi u potpunosti uništili ovaj hram. On je naredio 1682. godine da se hram sravni sa zemljom. Prema zapisima, tisuću radnika ga je uništavalo 3 godine, ali nisu napravili veću štetu. Uspjeli su izlomiti po koju statuu tu i tamo, ali hram nisu mogli uništiti u potpunosti. Aurangzeb je ubrzo odustao od ovog nemogućeg zadatka.

Važno je napomenuti da je slično bilo i sa Mikerinovom piramidom u Egiptu. Drugi muslimanski vladar je želio uništiti sve piramide, a počeo je s Mikerinovom piramidom.

Nakon godina pokušavanja, on je uspio samo napraviti manje ogrebotine na piramidi i na kraju odustao. Tko je zaista napravio ove neuništive građevine diljem svijeta?

Zapravo, arheolozi se slažu da je hram Kailasa kreiran prije svih ostalih hramova u kompleksu špilja Ellore. Moguće je da je on izgrađen dugo prije svih okolnih hramova, a da su se kasnije civilizacije ugledale na njega.

Da nije tako, ljudi bi vremenom usavršili metodu izgradnje i noviji hramovi bi bili bolji i ljepši.

Za razliku od ostalih hramova, jedino se Kailasa vidi iz zraka.

Od 34 hrama, Kailasa se posebno ističe i možete preletjeti iznad njega. Da li je to slučajnost ili je on zaista dizajniran tako da se može vidjeti iz zraka, kao recimo Naska linije u Peruu? Kada pogledate na Google Earth-u, hram Kailasa je u obliku jasnog znaka X.

Je li to možda signal ostavljen za druge civilizacije, tako da mogu uočiti građevinu iz zraka?


Post Reply