Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Priče sa putovanja, preporuke za putvanja, savjeti
User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1162
Posts: 1902
Registered for: 10 months
Location: Na konju

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Vjetar »

Meni je i ovo zanimljivo :D

Njemačka, Neuschwanstein dvorac, nedaleko od Minhena

Image

Image
4
3 Image 1 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 509
Posts: 1233
Registered for: 3 months

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Peace »

Ovo sam gledala na tv, izuzuzetno je.

TA PROHM: SAVRŠEN SPOJ PRIRODE I DREVNE ARHITEKTURE, KAMBODŽA

Image

Ta Prohm (kmerski za “Predak Brahma”) je veliki budistički hram smješten 1 km istočno od legendarnog Angkor Thoma, posljednjeg velikog i najdugovječnijeg glavnog grada Kmerskog Carstva koje je nekada vladalo današnjom teritorijom Kambodže, istočnog Tajlanda, Vijetnama i Laosa.

Image

Izgrađen na vrhuncu Kmerskog Carstva kao budistički hram i središte učenja, Ta ​​Prohm je savršen prikaz tradicionalne kmerske arhitekture koja se sastoji od niza manjih građevina, od kojih najveća zauzima oko 1000 x 650 metara prostora, a u samom centru se nalazi ogromno kameno lice Prajnaparamita koji predstavlja mudrost.

Image

Kada su francuski arheolozi ponovno otkrili Angkor u ranom 20. stoljeću, svi hramovi su već bili prekriveni travom, korovom i drvećem, a vrlo brzo i očišćeni – svi osim Ta Prohma, kojeg arheolozi nisu smjeli čistiti zbog straha od urušavanja.

Image

U posljednjih nekoliko godina, zajedno s ostatkom Angkor kompleksa, drevni hram Ta Prohm (izgrađen 1186. godine) je postao popularan širom svijeta, kako zbog interneta, tako i zbog njegovog pojavljivanja u filmu Lara Croft: Tomb Raider.

Image

Image

Image
2
1 Image 1 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 509
Posts: 1233
Registered for: 3 months

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Peace »

KOLMAR: BAJKOVITI GRAD U FRANCUSKOJ
Prepun raznobojnih i bogato ukrašenih historijskih građevina, Kolmar je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u francuskoj regiji Alzas. Osnovan je još u 9. stoljeću, a od tada je bio pod vladavinom Švedske i Njemačke, sve dok na kraju nije opet vraćen Francuskoj.

Kolmar broji oko 65.000 stanovnika, a karakterističan je po očuvanom starom gradu, arhitektonskim spomenicima, muzejima, kao i prekrasno uređenim ulicama. U njemu su rođeni i mnogi značajni umjetnici, a među njima i skulptor Frederik Bartoldi, autor Kipa slobode u New Yorku. Ovaj grad se smatrao neprocjenjivim blagom i tokom Drugog svjetskog rata zbog čega su savezničke snage uvijek posvećivale posebnu pažnju na to da na grad ne ispuste bombu prilikom oslobađanja Francuske.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
3
2 Image 1 Image

User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1162
Posts: 1902
Registered for: 10 months
Location: Na konju

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Vjetar »

Image

ImageThe Bailong Elevator (Chinese: 百龙电梯; literally Hundred Dragons Elevator) is a glass elevator built onto the side of a huge cliff in the Wulingyuan area of Zhangjiajie, People's Republic of China that is 326 m (1,070 ft) high. It is claimed to be the highest and heaviest outdoor elevator in the world.
3
3 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 509
Posts: 1233
Registered for: 3 months

Re: Lokacije koje bi vrijedilo posjetiti

Post by Peace »

Mon Sen Mišel, mesto gde ćete uveče zaspati na ostrvu, a probuditi se na poluostrvu

Neverovatan grad, zamak, ostrvo i opatija u jednom gde su snimljena ostvarenja poput "Čovek sa gvozdenom maskom" i "Tri musketara“

Image


Izdižući se visoko iznad nivoa mora, Mon Sen Mišel je stenovito ostrvo u kanalu Lamanš, na oko kilometar od Normandije u Francuskoj.

Mon Sen Mišel je neverovatan grad, zamak, ostrvo i opatija u jednom. Manastir smešten na sam vrh ostrva i njime dominira površine je 55.000 metara kvadratnih učinio je ovu destinaciju svetski poznatom.


Sazidan u osmom veku zauvek je ostao nedostižan za Engleze koji su uspeli nekada da osvoje čitavu Normandiju, ali ne i ovo ostrvo, delom zbog nepristupačnog polozaja grada, a delom i zbog njegovih masivnih zidina.

Dramatičan pogled i vijugave ulice srednjevekovnog grada, na četiri sata vožnje od Pariza, uvrstile su ovo nesvakidašnje mesto na UNESKO listu svetske kulturne baštine. Pored toga, smatra se i jednim od najposećenijih mesta u Francuskoj.

ISTORIJAT
Sve do izgradnje prve crkve u osmom veku ostrvo je nosilo ime Mon Tomb jer je svojim izgledom podsećalo na uzvišenje grobne humke.

Legenda iz 708. godine kaže da se biskupu Avranša javio Arhangel Mihajlo i rekao mu da na ovom ostrvu sagradi crkvu, međutim, biskup ipak nije to učinio te mu je Arhangel vrelim prstom napravio rupu u lobanji (lobanja se i danas čuva u crkvi u Arvanšu).

U vreme Francuske revolucije i opadanja značaja crkve, 1790. godine, opatija je napuštena.

Sve dok se monasi na nju nisu vratili 1969, ostrvo je služilo kao zatvor a nosilo je ironičan naziv "Mon Libr", sto u prevodu na srpski znači "Slobodno brdo". U tamnicama Mon Libra svojevremeno je bio zatočen i Viktor Igo.

Image


HODOČASNIČASNIČKO MESTO
SILUETA "BOŽIJEG ZAMKA", KAKO SU GA NAZIVALI, VAŽIO JE ZA SINONIM JAČANJA DUHA HODOČASNIKA. U ŠESTOM VEKU, CRKVENI REDOVNICI I PUSTINJACI ŽIVELI SU NA OVOM MESTU U POTRAZI ZA VEROM, MIROM I SAMOĆOM. TADAŠNJI HODOČASNICI SU MORALI PAŽLJIVO DA PRELAZE DO OSTRVA, JER NIJE POSTOJAO NIKAKAV PRILAZ, A PLIMA I OSEKA SU SE VEOMA BRZO SMENJIVALE. KRAJEM 1800-TE GODINE NAPRAVLJEN JE PRVI NASIP, KOJI JE POVEZAO OSTRVO SA KOPNOM, ŠTO JE OMOGUĆILO HODOČASNICIMA, A KASNIJE I TURISTIMA DA DOĐU DO GRADA.

Image

Centralni deo zamka čini crkva izgrađena u jedanaestom veku. Jedno od najlepših mesta u ovom samostanu je bašta koja se nalazi odmah pored crkve, a veoma je značajna jer povezuje sve puteve i sobe. Zanimljivo je da su drevni redovnici koristili dvorište na vrhu utvrđenja za proizvodnju povrća i lekovitog bilja.

Na ulaznim kapijama grada nalazi se amblem grada (dva lososa koji plivaju u suprotnim smerovima) i informacija do kada tog dana treba da napustite poluostrvo ako ne želite da plivate. To je obično u letnjim mesecima do 19, a u zimskim mesecima do 17 časova, tako da je u obilazak ostrva najbolje krenuti oko podneva.


Glavna ulica je danas načičkana najrazličitijim prodavnicama, gde možete kupiti različite sitnice, od suvenira do brze hrane. Tu je jedan i od najpoznatijih restorana "Mere Poulard" gde se jede autentični omlet koji se služi u posudama iz XIX veka. Na ostrvu možete kupiti i biskvit "Mere Poulard" koji ima tradiciju dužu od 200 godina, piše Plezir.

Ovo mesto nije ostavilo ravnodušnim ni filmsku produkciju, pa je poslužilo kao model za izgradnju grada Minas Tirita koji se pojavljuje u filmu "Gospodar prstenova", kao i mesto gde su snimljena ostvarenja poput "Čovek sa gvozdenom maskom" i "Tri musketara".
2
2 Image

Post Reply